salvado Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Dla przypomnienia, chodzi o: http://www.wyroby-domowe.pl/nadziewarka-pionowa-22litra-p-412.html Dzisiaj przyszedł wreszcie czas na wypróbowanie sprzętu. W planach była: szynkowa parzona oraz cienka chuda wg Dziadka. W czasie nadziewania wyszło, niestety kilka uchybień, które - mam taką nadzieję - okażą się asumptem do skorygowania niektórych zastosowanych rozwiązań. 1. Obejma do mocowania lejka. Przyznam, że zaraz po rozpakowaniu, ten praktycznie jedyny plastikowy element, obudził we mnie sporo wątpliwości. Jakoś nie pasowało mi zastosowanie PCV przy tak porządnej konstrukcji. Życie pokazało, że obawy nie były bezzasadne. Po dwóch batonach szynkowej, nakrętka pękła, całkowicie uniemożliwiając dalszą pracę. Wg mnie ten element NIE MOŻE BYĆ z innego materiału, niż metal. 2. Mocowanie do blatu. Niby wygląda na przemyślane, ale znów życie weryfikuje. Złapanie nadziewarki wyłącznie przy pomocy przewidzianego konstrukcyjnie mocowania, jest wg mnie niewystarczające. Konieczna okazała się pomoc w postaci dodatkowego ścisku przytrzymującego drugą z trzech nóżek. Druga sprawa związana z mocowaniem: zastosowany system ergonomicznie wymusza przymocowanie nadziewarki raczej na rogu blatu. Konsekwencją tego jest mocne ograniczenie obszaru roboczego, gdyż wylot z lejka jest praktycznie kilka centymetrów od krawędzi blatu. Może warto pomyśleć, aby przy takim mocowaniu wylot lejka był bardziej "na stół"? 3. Dobrym pomyłem byłoby również wg mnie wydłużenie o 1 - 1,5 cm wylotu z cylindra. Gwintowany nypelek jest chyba zbyt blisko jednej z nóżek, co utrudnia mocowanie lejków. Mając w perspektywie zmianę nakrętki mocującej na metalową, czyli grubszą, postulat ten jeszcze bardziej chyba nabiera mocy. 4. Listwa zębata. A właściwie jej wykończenie. Nieogratowane krawędzie i narożniki potrafią skutecznie wzmocnić tak pożądane czerwone wybarwienie wsadu. Ja już to wiem :-). Na plus: 1. Wspominał ktoś w wątku o tej nadziewarce o wątpliwym zabezpieczeniu uchwytu tłoka przed wysunięciem się z cylindra. W mojej opinii są to zupełnie niepotrzebne "strachy". "Wąsy" doskonale spełniają swoje zadanie. 2. Chyba Pis67 (jeśli się mylę - przepraszam) pisał o obawach w związku z brakiem przekładni. Wątpiących zatem uspokajam: choć przełożenie jest 1:1, nie ma żadnego problemu z nadziewaniem. Nie ma mowy o wkładaniu jakiejś niesamowitej siły do poruszenia tłoka. Wszystko idzie gładko, a włożona w kręcenie korbą siła jest taka, jakiej się spodziewamy użyć. Reasumując: za te pieniądze, bardzo rozsądna alternatywa. Gruby, stabilny cylinder, dobra przekładnia, wystarczający na amatorskie potrzeby zestaw lejków, sprawnie działające odpowietrzenie, i przede wszystkim jakość stali, to niewątpliwe zalety tej nadziewarki. A wspomniane minusy - cóż, na tyle łatwe do usunięcia, że nie powinny mieć wpływu na ew. decyzję o zakupie. Ja w każdym razie nie żałuję. I jeszcze słówko do Mirka: Mam nadzieję, że te kilka słów odbierzesz tylko jako przyczynek do usprawnienia urządzenia, a nie jako wytykanie i wyśmiewanie. Od tego drugiego jestem jak najdalszy. PS. Nadziewanie dokończyłem dotychczas używanym "chińczykiem" za 69,99 zł :-). Nakrętki mocującej o takim gwincie nie udało mi się na szybko kupić ani w hydraulicznym, ani w "nierdzewce". Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Mam nadzieję, że te kilka słów odbierzesz tylko jako przyczynek do usprawnienia urządzenia, a nie jako wytykanie i wyśmiewanie. Od tego drugiego jestem jak najdalszy. Wielkie dzięki za opinie, tego mi trzeba. Plastikową nakrętkę zastosowałem ze względu na spory koszt metalowej ok 50zł :devil: Może to był błąd, ale nie chciałem podrażać ceny produktu. Czy nakrętka pękła podczas pracy czy dokręcania ? Przyznam, że nie rozumiem dlaczego konstrukcja ogranicza mocowanie tylko na rogu ? Mam blat o grubości 4cm i bez problemu mocuję do niego nadziewarke prostopadle do blatu. Przednie nóżki są dłuższe co powoduje mocniejsze przywieranie do blatu podczas dokręcania docisku + podkładki pod nóżkami co praktycznie spowodowało, że nadziewarki nie dało się ruszyć. Co do listwy zębatej to moja wina i niedopatrzenie, przepraszam i poprawię się :grin: Cieszę się, że napisałeś o mocowaniu. Faktycznie zdjęcia nie oddają grubości stali. Jeszcze raz dziękuje za opinię. Pozdrawiam Miro. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Czy nakrętka pękła podczas pracy czy dokręcania ? W czasie pracy. Normalnej pracy. Po prostu w trakcie nadziewania drugiego batonu szynkowej strzeliła. Próbowałem jakoś taśmą izolacyjną doraźnie połatać, ale nic to nie dało. Rozchodziła się natychmiast. Przyznam, że nie rozumiem dlaczego konstrukcja ogranicza mocowanie tylko na rogu ?Wychodzi więc na to, że ja czegoś nie rozumiem :-). Bo jeśli stoimy przodem do stołu, i chcemy mieć korbę na prawą rękę, to uchwyt mocujący musimy mieć "od pępka". A wtedy lejek mamy na lewą rękę. I to jest OK. Problem mój jest tylko w tym, że wtedy batony, które odbieramy lewą ręką, mają miejsce tylko w głąb stołu, bo "do pępka" jest b. niewiele miejsca. Mocno to spowalnia pracę, bo lewa ręka nie tylko musi utrzymywać jelito na lejku, ale również odpychać (zapobiec przed spadnięciem ze stołu) napełnione jelito. Gdyby lejek był na "jedenastą" a nie na "dziewiątą", dużo większa część stołu byłaby do dyspozycji i nie byłoby potrzeby odpychać napełnionych już jelit. a jak doda kilka setek, co może go ucieszyć bardziej!Nie zrozumiałeś, Kolego, intencji postu. O droższych nadziewarkach jest sporo w innych wątkach. Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Stycznia 2012 W czasie pracy. Normalnej pracy. Po prostu w trakcie nadziewania drugiego batonu szynkowej strzeliła.Tu mnie zaskoczyłeś :devil: Nie miała prawa, a jednak. No cóż trzeba będzie zrobić metalową, podnieść cenę ale będzie tego warta, bo nie może mały plastik psuć mi całości. :devil: :grin: Wychodzi więc na to, że ja czegoś nie rozumiem :-) . Bo jeśli stoimy przodem do stołu, i chcemy mieć korbę na prawą rękę, to uchwyt mocujący musimy mieć "od pępka". A wtedy lejek mamy na lewą rękę. I to jest OK. Problem mój jest tylko w tym, że wtedy batony, które odbieramy lewą ręką, mają miejsce tylko w głąb stołu, bo "do pępka" jest b. niewiele miejsca. Mocno to spowalnia pracę, bo lewa ręka nie tylko musi utrzymywać jelito na lejku, ale również odpychać (zapobiec przed spadnięciem ze stołu) napełnione jelito. Gdyby lejek był na "jedenastą" a nie na "dziewiątą", dużo większa część stołu byłaby do dyspozycji i nie byłoby potrzeby odpychać napełnionych już jelit. Tu widać, że stoły czy blaty mamy inne. Z założenia i doświadczenia przyjąłem, że korba po prawej, lejek po lewej i wyrób na "dziewiątą" bo blat mam długi. Jak dobrze rozumiem wolałbyś żeby wyrób szedł na pępek ? A markiem301 się nie przejmuj, bo sam nie wiem o czym on pisze :devil: Może kiedyś zacznie po ludzku to zrozumiem, jak na razie nie kumam jego przekazu. :devil: Ale to jego sprawa.Nie szkodliwy, ale i nie zrozumiały. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Tu widać, że stoły czy blaty mamy inne. Z założenia i doświadczenia przyjąłem, że korba po prawej, lejek po lewej i wyrób na "dziewiątą" bo blat mam długi. Jak dobrze rozumiem wolałbyś żeby wyrób szedł na pępek ?Nie, nie na pępek. Raz jeszcze: 1. skoro korba na prawą (na trzeciej), mocowanie na pępek (na szóstej), to lejek na lewą (na dziewiątej). 2. skoro mocowanie na szóstej, czyli na krawędzi stołu, to wyrób wychodzący z lejka ma tylko połowę stołu do dyspozycji, bo zaraz jest jego krawędź. Gdyby lejek był na pół do jedenastej, byłoby to wg mnie bezpieczniejsze i przede wszystkim bardziej ergonomiczne. W dalszym ciągu lewa ręka może kontrolować lejek, a schodzące napełnione jelito ma więcej miejsca do układania się na blacie. A co do samej nakrętki: może fabrycznie była lekko pęknięta i nie wytrzymała naporu? Tego już się nie dowiemy. Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Jak nadziewa farsz i obsługuje nadziewarkę 2,2L mój 9-letni syn.Farsz prosto z lodówki, zrobiony pod kiełbasę szynkową, lejek 12mm.Mięso: 70% I wp. z szynki zmielone na szarpaku maszynką Zelmer 8-mką, 30% III wp. na sitku 6-ce.Wsad ok. 0,7kg.Lejek na kabanosy fi 12 docelowo powinien być fi 29mm. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Witam ! Wszystko jest OK. ale jak dojdzie cienkie jelito ? też tak samo idzie ?? Pozdrawiam Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Stycznia 2012 A co tu ma do rzeczy czy jest jelito czy nie ??? Problem to przepchniecie farszu przez mała średnicę lejka ... Mirek następca to zdolny przystojniak :clap: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Wszystko jest OK. ale jak dojdzie cienkie jelito ? też tak samo idzie ?? No wiesz jak dojdzie jelito, to nadziewarka stanie i wybuchnie. Widać kawałka kiełbasy nie nadziałeś, że takie bzdurne pytanie zadajesz. Mirek następca to zdolny przystojniak :clap:Dziękuje. Starałem się przy produkcji. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Podobno wtedy byłeś w delegacji.Stety wyrób w 100% mój. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Stycznia 2012 No wiesz jak dojdzie jelito, to nadziewarka stanie i wybuchnie. Widać kawałka kiełbasy nie nadziałeś, że takie bzdurne pytanie zadajesz. Nadziałeś , nadziałeś tylko nadziewarka nie taka ''wspaniała'' jak Twoja. trochę powagi różne są pytania Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Nadziałeś , nadziałeś tylko nadziewarka nie taka ''wspaniała'' jak Twoja. trochę powagi różne są pytaniaNie rozumiem ? Jak nie moja to czyja ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Nie rozumiem ? Jak nie moja to czyja ? Mirku...Wojtek odniósł się do tego co napisałeś wcześniej No wiesz jak dojdzie jelito, to nadziewarka stanie i wybuchnie. Widać kawałka kiełbasy nie nadziałeś, że takie bzdurne pytanie zadajesz. Przepraszam, ale dalej nie rozumiem co ma jelito do nadziewarki ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreon13 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Pytanie do MiraCzy jest możliwość zrobienia Twojej nadziewarki z ,,lejkiem na godzinę 12" bo w tej wersji której ona jest musiałbym przebudować kuchnie :wink: a trochę mi jej szkoda.Krótkie pytanie możesz mi taką zrobić? Cytuj życie jest szkołą negocjacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Czy jest możliwość zrobienia Twojej nadziewarki z ,,lejkiem na godzinę 12"Jeszcze takiego "cuda" nie widziałem, nadziewać od dołu do góry , to chyba nie kiełbasy, ale może się mylę i miałeś jakiś inny pomysł ? Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Jeszcze takiego "cuda" nie widziałemPewnie chodzi o umiejscowienie lejka z prawej strony korby :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreon13 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Czy jest możliwość zrobienia Twojej nadziewarki z ,,lejkiem na godzinę 12"Jeszcze takiego "cuda" nie widziałem, nadziewać od dołu do góry , to chyba nie kiełbasy, ale może się mylę i miałeś jakiś inny pomysł ?Jak byś przeczytał cały temat to byś głupot nie pisał! Przeczytaj kilka postów wyżej to nie zabłyśniesz więcej inteligencję w takim stylu. Myślenie NIE BOLI :!: Cytuj życie jest szkołą negocjacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 ...Myślenie NIE BOLI :!:...Często boli, dlatego są specjaliści od MYŚLENIA i robienia! :tongue: :grin: BTW Co do nadziewarek to jestem ciekawy opinii użytkowników, jak plasuje się w rankingu ta od naszego kolegi? . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 kreon13 pewnie jest taka możliwość, ale widzę prostsze rozwiązanie. Odpowiedniej wielkości deska, nadziewarkę przykręcasz wykorzystując jej nóżki do deski i możesz nadziewać w dowolnej kuchni.Ewentualnie dla większej stabilności deskę przytwierdzamy do blatu stołu dociskiem stolarskim.Co Ty na to ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreon13 Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Miro Dzięki o tym nie pomyślałem tak zrobię. To przez sklep mam rozumieć?? Cytuj życie jest szkołą negocjacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreon13 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Miro jak Ty to zrobiłeś wczoraj zamówiłem a dzisiaj już ją mam. Do deski przykręciłem jest ok.Dzięki wielkie. Jutro próba. Cytuj życie jest szkołą negocjacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Miro jak Ty to zrobiłeś wczoraj zamówiłem a dzisiaj już ją mam. Do deski przykręciłem jest ok. Dzięki wielkie. Jutro próba.Czary Panie czary. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IRON666 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Kupiłem od Mirka nadziewarke 5.5 kg wsadu. Moja opinia po pierwszych 30 kg kiełbasy. Tak jak Mirek pisał do mnie na pw. Używać z głową. Nadziewane to nie wyścigi. Powoli a do celu. W czasie nadziewania widziałem jak przy większym operze uszczelka dolna lekko wychodziła. Lejki.... Do tuningu. Odpowietrzanik konieczny w tłoku. Z mojej maszynki do mielenia wykorzystałem lejek. Wkleiłem oryginał do lekka z kenwooda. Odpowietrzanie jelita załatwione. Nadziewarka dobra ale eee trzeba znać jej wady i używać z głową. Jak narazie jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) Cieszę się że poszło bez większych wpadek. .Nadziewarka nie jest w typie mercedesa, ale za te pieniądze nie ma co mercedesa się w niej doszukiwać.Mimo to, jak widać da się ale tak jak piszesz....głowa i myśleć.Plastikowe lejki nie rzucają na kolana więc do lejków jak coś jest opracowana przejściówka.Jednak widzę że dałeś sobie sam rady. Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.