andrzej k Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Witam Tak sobie dzisiaj myślę że zanim pójdę na wędliniarską emeryturę coś jeszcze uda mi się zrobić . Z powodu tego że już się pomału gubię :grin: zakładam temat , gdzie w miarę moich możliwości , moje dokonania będę umieszczał . I tak na początek podam wyrób mojej nie konwencjonalnej kiełbaski : wczoraj zamówiłem mięsko dzisiaj odebrałem 8,6 kg mięsa gulaszowego i 4,4 kg podgardla . Po wycięciu z podgardla gruczołów i oskórowaniu podgardla na kiełbaskę zostało 3,1 kg . Razem to daje 11,,7 kg mięsa . Dzisiaj zapeklowałem całość , jutro wyrób . Ciekawostką jest to , że średnio kilogram mięsa na tą kiełbaskę kosztuje tylko około 10zł . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Będę śledził losy tej kiełbaski bardzo uważnie,poproszę zatem o dokładne relacjonowanie. :grin: Zaczyna się wybornie niska cena :arrow: dobry wyrób. Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Stycznia 2012 zanim pójdę na wędliniarską emeryturę coś jeszcze uda mi się zrobić :shock: :shock: :shock: Jak to ...??? Że co...??? Ani się waż...!!! :wink: Co My tu bez Ciebie zrobimy ? Dzisiaj zapeklowałem Czekam na (z pewnością ) pyszną kiełbaskę :grin: Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Dzisiaj zapeklowałem całośćJeśli nie sprawi Ci to zbytniego kłopotu to pisz bardziej precyzyjnie np. ile i czego g/kg. Dzięki :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Tak sobie dzisiaj myślę że zanim pójdę na wędliniarską emeryturę coś jeszcze uda mi się zrobićJa bardzo chętnie posłuże jako komisja "organoleptyczna". :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Andrzej, jeśli pamiętasz, to napisz po ile kupiłeś podgardle i "gulaszowe". Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Co My tu bez Ciebie zrobimy ? Tak źle ze mną jeszcze nie jest , jednak taki czas zapewne przyjdzie ............ kiedyś ,poproszę zatem o dokładne relacjonowanie. :grin: Tak Wosiu to pisz bardziej precyzyjnie Napiszę jak zrobię . Andrzej, jeśli pamiętasz, to napisz po ile kupiłeś podgardle i "gulaszowe". Gulaszowe 11,90 zł Podgardle 6,50 zł Ja bardzo chętnie posłuże jako komisja "organoleptyczna". Już zapraszam Ta kiełbaska już jest trochę znana . Robiłem ją parę razy . Kilka osób próbowało we wrześniu w Chłapowie . Mówili że jest jadalna :smile: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Stycznia 2012 8,6 kg mięsa gulaszowego i 4,4 kg podgardlaŚcięgnistego nie dajesz Andrzejku? :grin: Z powodu tego że już się pomału gubię :grin:Nic to razem z pokemonem zasiądziemy do stołu w Zachełmiu i pomożemy Ci się odnaleźć :grin: :grin: :grin: tak jak Ty nam pomogłeś w Napoleonowie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Ścięgnistego nie dajesz Andrzejku? :grin: Ja już tą kiełbaskę robiłem i była bardzo zwięzła . Zresztą w dzisiejszym gulaszowym będzie i ścięgniste . Przy mieleniu jak da radę to wybiorę chociaż błony między mięśniowe i przez " trójeczkę dwa razy przekręcę . :grin: razem z pokemonem zasiądziemy do stołu w Zachełmiu i pomożemy Ci się odnaleźć :grin: :grin: :grin: tak jak Ty nam pomogłeś w Napoleonowie Dzięki i już się cieszę . :lol: Jednak jak już kiedyś wspominałem że ten rok mam tak zakręcony że ciężko coś planować z dużym wyprzedzeniem . Będę jednak z całych sił się starał wszystko robić na bieżąco . Zbójaszku , w tym roku też mam sanatorium i pisałem do Świeradowa . Nigdy nic nie wiadomo , możesz mnie mieć przez 21 dni . :grin: :D Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zbójaszku , w tym roku też mam sanatorium i pisałem do Świeradowa . Nigdy nic nie wiadomo , możesz mnie mieć przez 21 dni .andrzejku, a ja ? Do Świeradowa mam tez 25km To staraj się, staraj i przybywaj w nasze strony Górali Niskopiennych Napływowych Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Stycznia 2012 andrzejku, a ja ? Do Świeradowa mam tez 25km pokemonie bez Ciebie na Twoim terenie nic nie może się wydarzyć . Do miluśkiego :smile: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Witam O 9:00 miałem koniec , koło południa wędzenie :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Będzie parzona czy podsuszana ? Już super wygląda... :thumbsup: Pozdrowionka ! :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Będzie parzona czy podsuszana ? Zdecydowanie więcej parzonej . Uwielbiam grzaną z musztardą . :tongue: Pozdrawiam :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zdecydowanie więcej parzonej . Uwielbiam grzaną z musztardą . :tongue: Andrzejku super :thumbsup: :clap: w moje gusta też trafiłeś . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zdecydowanie więcej parzonej . Uwielbiam grzaną z musztardą . :tongue: Ja tam jak nie spróbuję to nie uwierzę Andrzejku... :grin: :wink: Wygląda wyśmienicie... :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Ja tam jak nie spróbuję to nie uwierzę Andrzejku. To ja się też na próbowanie piszę :thumbsup: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Witam Właściwie kiełbasa jak kiełbasa . Jednak myślę że jest w niej coś niekonwencjonalnego : - skład mięsny - brak klasyfikacji - mięso zmielone tylko przez jeden rozmiar siatki - bez masy wiążącej No cóż , może nie zgodna ze sztuką masarską , jednak dla mnie w miarę tania i bardzo smaczna . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Stycznia 2012 bez masy wiążącejstrzela? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Stycznia 2012 a ja znów nie spróbuję,chyba, że może tak w Bukowinie?????PozdrawiamMirek [ Dodano: Czw 26 Sty, 2012 21:02 ] No cóż , może nie zgodna ze sztuką masarską , jednak dla mnie w miarę tania i bardzo smaczna . a ja znów nie spróbuję,chyba, że może tak w Bukowinie????? :thumbsup: :rolleyes: :blush: PozdrawiamMirek Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Witaj Andrzeju!!!!To już mam jechać na tą kiełbasę czy mogę jutro na śniadanie :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Stycznia 2012 strzela? Maad , " strzela " , aż się sam dziwię . chyba, że może tak w Bukowinie????? :thumbsup: :rolleyes: :blush: Do Bukowiny to muszę nową zrobić , bo tej już nie będzie :sad: Tadzio , do rana masz czas . Rano będzie podział . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zbójaszku , w tym roku też mam sanatorium i pisałem do Świeradowa . Nigdy nic nie wiadomo , możesz mnie mieć przez 21 dni . :grin: :DŚwietnie :clap: :clap: :grin: Qrcze, urlop trzeba będzie brać :rolleyes: :rolleyes: :grin: :grin: "Napisać" też coś trzeba będzie Właściwie kiełbasa jak kiełbasa... bardzo smacznaPrzekrój bardzo mi się podoba i będzie robiona, jak czas znajdę Andrzejku, mam w zamrażarce jakiś kg podgardla, ile proponujesz do tego mięska zakupić? Pisałeś, że kupiłeś gulaszowe. pewnie wp, u mnie gulaszowe jest tylko wołowe, zamiast gulaszowego co kupić lepiej wpI z łopatki czy z szynki?? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 26 Stycznia 2012 zamiast gulaszowego co kupić lepiej wpI z łopatki czy z szynki?? Zbójaszku , ja bym kupił łopatki . Na 8,60 gulaszowego dałem 3,1 podgardla już bez skóry i gruczołów oczywiście . Jutro podam recepturę tej kiełbaski . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zbójaszku , ja bym kupił łopatki . Na 8,60 gulaszowego dałem 3,1 podgardla już bez skóry i gruczołów oczywiście . Jutro podam recepturę tej kiełbaski .Dzięki bardzo, czekam na przepis Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.