Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parzenie polędwicy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
99 odpowiedzi w tym temacie

#81 plamka

plamka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 119 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 22 lip 2013 - 11:31

Maxell

Jak zwykle można na Ciebie liczyć - dzięki serdeczne. Kamień mi z serducha spadł. :grin:

[size=9][ Dodano: Pon 22 Lip, 2013 12:38 ][/size]
wilk

Bardzo Ci wilku dziękuję ale jednak jestem zbyt "początkująca" (dopiero 2 x robiłam kiełbasę i raz baleron- udały się) i jak na razie boję się zbyt daleko posuniętych eksperymentów. :smile:

#82 wilk

wilk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 70 postów
  • Miejscowośćczy to ważne

Napisano 22 lip 2013 - 12:04

Możesz planka robić na soli tylko kiełbasy będzie mieć szary kolor. Rób jak sama uważasz praktyka czyni mistrzów Pozdrawiam

#83 plamka

plamka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 119 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 22 lip 2013 - 15:05

Wilk

Dzięki ale właśnie ten kolorek :thumbsup: :grin:

#84 Biotit

Biotit

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1544 postów
  • MiejscowośćW-wa

Napisano 22 lip 2013 - 16:53

mam prośbę, możecie podpowiedziec jak zrobic poledwice lososiowa?

Zimne wędzenie , min 5 h
:cool:

#85 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5883 postów

Napisano 23 lip 2013 - 10:15

Możesz planka robić na soli tylko kiełbasy będzie mieć szary kolor


Tylko czy w peklowaniu chodzi tylko i głównie o kolor.?

jak na razie boję się zbyt daleko posuniętych eksperymentów.


I masz rację.Rób jak przewiduje technologia.

#86 plamka

plamka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 119 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 23 lip 2013 - 12:13

arkadiusz

Serdeczności :grin:

#87 Kminek

Kminek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 65 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 06 lis 2013 - 17:11

Slinka cieknie czytając o tej polędwicy, może ktoś podzieli się przepisem jak zrobić  polędwiczke drobiową od a do z ? :)



#88 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 16474 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 06 lis 2013 - 17:13

jak zrobić  polędwiczke drobiową od a do z ?

A od kiedy to drób ma polędwiczkę? ;)



#89 Kminek

Kminek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 65 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 06 lis 2013 - 17:29

Maxell wiem że drób nie ma polędwicy, a jednak większość z nas mówi i kupuje polędwice drobiową   :) Sam dzisiaj kupiłem  :D



#90 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3841 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 06 lis 2013 - 17:29

 

jak zrobić  polędwiczke drobiową od a do z ?

A od kiedy to drób ma polędwiczkę? ;)

 

Ryby mają to czemu drób ma nie mieć  :D 

 

Pozdrawiam ;)



#91 alehar

alehar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 442 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 06 lis 2013 - 19:01

Maxell wiem że drób nie ma polędwicy, a jednak większość z nas mówi i kupuje polędwice drobiową    :) Sam dzisiaj kupiłem  :D

Chyba na południu...

napisz, która to część drobiu, bo jestem b. ciekaw...



#92 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 3219 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 06 lis 2013 - 19:03

Można też kupić w sklepie golonkę z karpia osobiście widziałem :D



#93 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 16474 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 06 lis 2013 - 19:06

Wejdź na stronę gł. http://wedlinydomowe...uszki-drobiowej i zobacz pozycję 7 od góry. ;)



#94 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5883 postów

Napisano 06 lis 2013 - 19:07

A od kiedy to drób ma polędwiczkę?

 

Jak to od kiedy.Od tego czasu co jest schab bez kości :)  a tak poważnie to tak nazywają w detalu część piersi.To taki dodatkowy farfocel co trzyma się na błonie od wewnątrz  piersi.Najlepiej widać to na piersi indyka.



#95 Kminek

Kminek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 65 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 06 lis 2013 - 19:46

 

Maxell wiem że drób nie ma polędwicy, a jednak większość z nas mówi i kupuje polędwice drobiową    :) Sam dzisiaj kupiłem  :D

Chyba na południu...

napisz, która to część drobiu, bo jestem b. ciekaw...

 

 

alehar z przyjemnością się czegoś naucze wiec bądz tak uprzejmy i powedz jak to jest na mazowszu

 

Maxell  śliczne fileciki  :D



#96 Uras

Uras

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćPoznań/Trójmiasto

Napisano 18 gru 2013 - 21:29

Jutro zamierzam parzyć szynkę. Za pierwszym razem wrzuciłem ją na wrzątek na kilka minut. Później obniżyłem temperaturę wody do 80oC i parzyłem do uzyskania w centralnej części orzecha 70-72 oC. W sumie, o ile mnie pamięć nie myli, szynka parzyła się ponad godzinę (orzech 1,25 kg). Zastanawiam się, czy to przypadkiem nie jest trochę zbyt długo?

 

Parzę szynkę peklowaną. Bez wędzenia.


Użytkownik Uras edytował ten post 18 gru 2013 - 21:32


#97 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 8025 postów

Napisano 18 gru 2013 - 21:35

Skoro używałeś termometru, to już nie pilnujesz czasu tylko temperatury.

I to jest najlepsze rozwiązanie parzenia.



#98 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 16474 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 18 gru 2013 - 21:36

Następnym razem parz ja do uzyskania wewnątrz temperatury 67 st.C. Kilka stopni sama jeszcze dojdzie po wyjęciu z wody.



#99 Uras

Uras

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćPoznań/Trójmiasto

Napisano 18 gru 2013 - 21:42

Bardzo dziękuję za podpowiedzi :) Tak też zrobię!



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#100 Uras

Uras

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćPoznań/Trójmiasto

Napisano 19 gru 2013 - 20:56

6agapyse.jpgZaraz kończę parzyc. Schlodzic w zimnej wodzie? Jak długo najczęściej schładzacie?

Użytkownik Uras edytował ten post 19 gru 2013 - 21:21





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych