Skocz do zawartości

Słowiański bazar


andy

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 663
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Sasza miło mi Cię poznać.Zawsze do was Rusinów miałem sympatię , wynikającą z kontaktów , jakie w latach 80 udało mi się mieć.OJ się działo.

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Feederman, Witam Cię na forum.

Sasza miło mi Cię poznać.Zawsze do was Rusinów miałem sympatię , wynikającą z kontaktów , jakie w latach 80 udało mi się mieć.OJ się działo.

 

Wczorajsze znużenie od podróży do Polski i Zywiec wcześnie odprawiły mnie do sypialni. :grin:

Tylko dziś zobaczył życzenia od koleg. :blush:

Dziękuje ogromne za ciepłe przyjęcie!

 

Ludzie są dobre wspomóżcie, gdzie mogę kupić obok Branewo peklosol i drugie konieczne przyprawy. :rolleyes:

Zawczasu dziękuje.

Z szacunkiem, Sasza.

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ludzie są dobre wspomóżcie, gdzie mogę kupić obok Branewo peklosol i drugie konieczne przyprawy. :rolleyes:

Zawczasu dziękuje.

Z szacunkiem, Sasza.

Witam Cię Sasza ,

 

pisałeś we wcześniejszych postach ,że częściej podróżujesz przez granicę w Gronowie.

Jeżeli tak to w Elblągu na ul. Warmińskiej 36 znajduje się Firma "DOMENA" która obsługuje Hurtownie i detalistów w zakresie kompleksowego zaopatrzenia masarni i gastronomii.

Tam nabędziesz niezbędne przyprawy, sprzęt oraz peklosól, osłonki...

Gdybyś chciał skorzystać z tel. to daj znać , podam Ci na priva.

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mi zdaje się jestem kompetentny w tym pytaniu http://rir39.ru/forum/images/smilies/kolobok_redface.gif

 

Na foto juszka z potoka, którą sam złapał.

 

http://img406.imageshack.us/img406/1412/img0002xb.jpg

 

http://img703.imageshack.us/img703/1152/img0006rmq.jpg

 

 

Aż daję powoływania gdzie można popatrzeć jak to czynią w Rosji, a później podzielę się swoim osobistym doświadczeniem:

http://smashno.ru/pervyie-blyuda/vkusnaya-uha-retsept-prigotovleniya-uhi

http://www.russianfood.com/recipes/bytype/?fid=54

http://www.kuroed.com/?id=2066

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, jak u nas mówią juszka to z wódką, a bez - rybna zupa.

Na foto zbieg - była rocznica śmierci Elcyna, oto i nalał czarkę jednoimiennej wódki z Duty Free, wspomnieć zmarłego.

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Как будет в следующий раз мы поговорим об этом с копченой колбасы

Sorry Saszory

Ja chacieł Tiebia skazac , szto nastupaszczom razu budziesz w Polsze , to ja by chocieł z Toboj poznakomicsia - poniał ? :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Henio, w kiełbasie ja nawet nie niemowlę. Mną jeszcze ciężarne.

Mi ciekawie, lecz jeszcze tylko zbieram się jej - kiełbasę zrobić.

Nie ma u nas takich mocnych tradycji jak u was, Polaków, Oto i męczę Was swoimi pytaniami.

Dziękuje za cierpliwość!

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:grin: :grin: :grin:

 

Otworzę Wam sekret - mam zaprosiny na zlot, który odbędzie się latem na nadbrzeżu. Lecz nie potrafiłem odpowiedzieć jednoznacznie, nie znam co będzie na ten czas. Lecz to co mogę przyjechać - to 99%, mój druh ZAMKI zna że ja słów na wiatr nie rzucam.

I duch, który odczuwam na tym forum nie daje mi wątpić w pragnieniu przyjechać. Trzeba doczekać się lata....

no a spotkać się z którymś z Was mi będzie przyjemnie nie tylko w ramach zlotów. Zapraszajcie, wołajcie z wizytą, nie certujcie! :blush:

Aż odpisywał pomoc już jest zaproponowana. :grin:

 

[ Dodano: Wto 06 Mar, 2012 18:16 ]

Henio, mi zdaje się dobrze mówisz po rosyjsku?

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Otworzę Wam sekret - mam zaprosiny na zlot, który odbędzie się latem na nadbrzeżu.

Przybywaj Sasza z +1! Jesteś najmilszym, ciekawym gościem!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Otworzę Wam sekret - mam zaprosiny na zlot,

Sasza rób wszystko byś był na zlocie... są to niezapomniane chwile a poza tym miło będzie Cię poznać. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Feederman to i ja Cię przywitam. Jak to się mówi przez żołądek do serca :) Napisz jak najszybciej jak zrobić taką zupę rybią. Nigdy takiej nie jadłem, a tym bardziej sam nie robiłem a chyba dojrzałem aby zrobić. Napisz proszę prostym językiem co i jak robić. Ile i jakich przypraw użyć ale nie pisz w łyżkach ale lepiej wagowo - dla mnie lamera prościej.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, ja stary, skromny Rosjanin, jak mogę oczarowywać?http://rir39.ru/forum/images/smilies/ax.gif

 

ΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ

 

Jak gotuję juszkę? To prosto.

Sposobów dużo, lecz ja zwolennik prostej rosyjskiej kuchni, czasami eksperymentuję, lecz bez egzotyki typu ananasy, mango i tak dalej

Z ryby oddaję przewagę sandaczowi, łosoś, troć którą łapię sam, lecz czasami i z ploci, leszcza, okonia i wychodzi mniam-mniam. W ogóle bierzemy że komu dostępnie.

Główna reguła, zastosowana do juszki - to przygotowywanie na małym ogniu. Przy jego dotrzymaniu bulion wychodzi przejrzysty i ryba nie łamie się.

1( główny ) sposób:

W wrzącą wodę opuszczamy pęczek pietruszki parze nieczyszczonych cebul - to da bulionowi złocisty-zielonkawy kolor, przegotowujemy kilku minut i wydalamy pietruszkę. Zakładamy marchew, pokrojoną kubkami czy drugiej formy.Zakładamy ziemniak, pokrojony dużymi cząstkami.Jak zaczyna zaczynać się gotuje zdejmujemy nawar(piankę) i zakładamy akuratny rybę, pokrojoną dużymi(porcjami) dzwonkami. Jak zakipi stale zdejmujemy pianę i zmniejszamy ogień do minimum, dajemy potrawie powoli cierpieć.

Bardzo ważny moment solenia, czynię to tak - do chochli nasypałem część soli, nabieram do jego bulion i powoli wylewam do kotła i tak kilka razy. W gorącym bulionie sól szybko rozpuszcza się i nie należy przeszkadzać, łamiąc rybę w kotle. Spróbowawszy na sól dosalam według smaku.Za kilka minut do zakończenia przygotowywania obowiązkowo dodać kilka ziarenek grochu pieprzu goździkowego i bobkowego listu.Aż nasza juszka broni się kroimy koper, pietruszkę, cebulę.

W talerz akuratny kładziemy rybę, ziemniak, cząstki marchwi, nalewamy bulion i nasypałyśmy mieszankę pokrajonej natki i łuku. Pieprz dodają według smaku. Smacznego!

I nie zapominajcie rosyjskiego przysłowia - :"Bez czarki to rybna zupa"! :grin:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warto było napisać że ja skromny i stary od razu interes zaginął do mnie. :lol:

Czy przepis juszki nie spodobał się? :blush:

Próbuję jeszcze raz:

Potrawa internacjonalna - pstrąg tęczowa, seler kupione w Makro, w Gdańsku. Talerz z serwisu, kupionego mamą więcej 30 lat po temu, made in Poland!!! Woda i gaz jest rosyjska.

Przepis prawie jak opisywał przedtem, tylko część łuku smażył.

 

http://img843.imageshack.us/img843/7731/001cfd.jpg

 

http://img593.imageshack.us/img593/3585/002kl.jpg

 

http://img849.imageshack.us/img849/8603/005ly.jpg

 

http://img198.imageshack.us/img198/6596/004poj.jpg

 

http://img710.imageshack.us/img710/6002/007cjt.jpg

 

http://img846.imageshack.us/img846/6971/009pl.jpg

 

http://img7.imageshack.us/img7/7416/014jisn.jpg

 

http://img838.imageshack.us/img838/3702/015zth.jpg

 

http://img39.imageshack.us/img39/3299/016nba.jpg

 

Smacznego!

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Próbuję jeszcze raz:

Kolego,

aleś mi smaka narobił. Aż mnie skręca.

To jest to! :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, ja stary, skromny Rosjanin, jak mogę oczarowywać?

Ależ wcale mi to nie przeszkadza Saszka :grin: :wink:

Warto było napisać że ja skromny i stary od razu interes zaginął do mnie. :lol:

Czy przepis juszki nie spodobał się? :blush:

Bardzo chętnie skosztowałabym tej potrawy... :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.