Skocz do zawartości

Moje wyroby-BazylWidzew


BazylWidzew

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 3,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Oba wyszły suche i twarde, ale tak to jest jak się robi bez wilgotnościomierza

Wilgotnościomierz nie zwiększy wilgotności, tylko ją pomierzy.

W warunkach domowych należy stworzyć taki wilgotny kącik.

Najlepiej serek położyć na odwróconym, ażurowym koszyku, umieszczonym w misce z wodą na dnie.

Na całość nakładamy duży, ażurowy kosz i przykrywamy mokrym recznikiem.

Codziennie należy sery wietrzyć i moczyć ręcznik.

W takim "pomieszczeniu" masz wilgotność ponad 90%.

A twoje sery możesz potrzeć i wykorzystać do spagetti lub zapiekanek.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki EAnno za cenne rady.

W warunkach domowych należy stworzyć taki wilgotny kącik.

Niską temperaturę mogę miec w lodówce lub piwnicy. Mam pytanie czy w piwnicy nie przejdą na ser niepożądane bakterie i pleśń z ziemniaków i cebuli :question:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy w piwnicy nie przejdą na ser niepożądane bakterie i pleśń z ziemniaków i cebuli

Trudno powiedzieć.

Ja sery też trzymam w piwnicy, ale oprócz ogórków kiszonych, weków i nalewek niczego innego w niej nie ma. Poniżej pogladowe zdjecia, które zrobiłam przed chwilą na szybko:

 

 

 

 

Na powyższym zdjęciu widać, że ser ma jeszcze nie w pełni dojrzały rdzeń.

Jest to z założenia ser bree, który w pełni dojrzałości ma półpłynną konsystencję.

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiłaś go z kupnych bakterii i pleśni czy z serka

Bakterie zakwaszające (faza wstępna)- mam własną hodowlę :grin:

Pleśnie i bakterie powierzchniowo czynne pozyskałam z serka francuskiego, robionego z mleka niepasteryzowanego.

W ostatniej fazie dojrzewania powierzchnia powinna zrobić się różowa.

na 1 zdjęciu pod kratką na której leżą sery jest woda?

Tak. Widoczny na drugim zdjęciu kosz przykrywa całość, natomiast mokry ręcznik tylko częściowo.

Gdyby przykryć szczelnie to wilgotność byłaby za duża i mógłby się rozwinąć jakiś czarny kropidlak :devil:

P.S. Przepraszam autora za zaśmiecanie wątku. :blush: W wolnej chwili zrobię porządek i przeniosę posty do serów.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.