smola Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Jak w temacie, czy to co na zdjęciu w podgardlu to są gruczoły, czy tkanka mięsna przerośnięta tłuszczem? Na fotkach tego nie widać, ale mają kolor beżowy (takiej kawy mocno zabielonej) Dokładnie chodzi o te części odsunięte od mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 czy to co na zdjęciu w podgardlu to są gruczoły, Te części jada mój piesek. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Te części jada mój piesek. Dobrze, że to wczoraj wykroiłem. Generalnie przyjąłem zasadę, że jeśli nie wiem to nie daje, jak z grzybami. Chciałem się tylko upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 W podgardlu generalnie jest dość dużo rzeczy do wycięcia. ]Po wycięciu skóry, gruczołów, tkanki limfatycznej, fragmentów krwawych, to samego czystego tłuszczu i mięsa zostaje czasem tylko połowa. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Kiełbasy DZIADKA - pytanie o podgardle.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7034&postdays=0&postorder=asc&highlight=uzyski++podgardla&start=15 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minikron Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Ot, i ja się czegoś nowego nauczyłem. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszP Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Lutego 2015 Dzień dobry wszystkim Korzystając z tego że wątek już jest założony to go odświeżę i podepnę się z pytaniem o gruczoły. Kiedyś robiłem smalec do którego dodałem solidną porcję zmielonego podgardla, ale wyszedł dość dziwny w smaku, w zasadzie niezbyt apetyczny. Dzięki informacjom z forum dowiedziałem się że, w podgardlu występują rożne gruczoły mogące wpływać na smak i trzeba je wyciąć. Wtedy tego nie wiedziałem i nie zrobiłem tylko zmieliłem podgardle w całości i pewnie to było przyczyną słabiutkiego efektu końcowego. Postanowiłem zrobi smalec z podgardlem ponownie. Tym razem pokroiłem podgardle na plastry i usunąłem wszystkie gluty, które nie przypominały mięsa. Faktycznie nawet na surowo mają dziwny, niezbyt przyjemny zapach. Tak więc zapytać chciałem czy to co wyciąłem z podgardla to są właśnie te fatalne gruczoły? (na zdjęciu zaznaczyłem to co na pewno pamiętam ze wyciąłem, wyciąłem chyba jeszcze jakieś gluty ale zdjęć brak) I czy mięso na ostatnim zdjęciu jest już dobrze oczyszczone? Chyba nie wyszło źle bo tym razem smalec był rewelacyjny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Lutego 2015 ..te beżowe.to są gruczoły limfatyczne...środkowy ciemnoczerwony chyba nie - ale na 100% nie powiem...a podgardla nie szkoda na smalczyk.......wędzone na ciepło i do chlebka i ogóreczka kiszonego to poezja Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Lutego 2015 Znam sie na tym słabo ale instynktownie zawsze wykrajam takie "mięso" podbne zupełnie do niczego- no chyba, że trochę do gruczołów.Chociaż wiem, że są Koty niebaczące na niemięso...Nawet jak się wykroi to jeszcze małe wyłażą po soleniu/peklowaniu- usuwam resztki.Fuj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszP Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Lutego 2015 Dzięki za odpowiedzi Jumbo, Twój pomysł na podgardle brzmi naprawdę smakowicie, ale niestety taką mam sytuację że nie mogę w każdej chwili udać się na wędzenie Natomiast podgardle w smalcu jest naprawdę znakomite, a ostatnio wzbogaciłem nim też pasztet smarowny i wyszedł naprawdę pyszny Zzielony, też uważam że lepiej wyciąć podejrzane fragmenty niż spaprać całą produkcję, już mam doświadczenie po w/w smalcu Pozdrawiam wszystkich smakoszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Lutego 2015 (edytowane) I czy mięso na ostatnim zdjęciu jest już dobrze oczyszczone? O ile dobrze widzę to ja bym jeszcze usunął to co zaznaczyłem. Edytowane 24 Lutego 2015 przez abratek Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Lutego 2015 to ja bym jeszcze usuną Masz rację,ja też te małe gruczoły wycinam. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszP Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Lutego 2015 (edytowane) Wow, to ja już w tym nic podejrzanego nie widziałem, ale przy następnej produkcji przyjrzę się bardziej Arkadiusz, czy te obszary które zaznaczyłeś to się jakoś konkretnie nazywają? Pytam bo tak się wpatruje w to zdjęcie i nie wiem czy dopatrzyłeś się tam jakichś konkretnych mniejszych bądź większych gruczołów czy to po prostu jest jakiś rodzaj tkanki który powinno się usunąć? Pytam bo nie wiem czego powinienem szukać, małe mam jeszcze doświadczenie i dla mnie gruczoł to glut w takim stylu jak to co na zdjęciu przekroiłem, ale może mogą mieć też inną formę/kształt/strukturę? Od razu zaznaczę, że takich szarych kuleczek (z postu jumbo wynika że to gruczoły limfatyczne) wyciąłem jeszcze kilka, tylko znacznie mniejszych. Edytowane 24 Lutego 2015 przez MateuszP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Lutego 2015 Spróbuj jak to smakuje - nie będziesz miał wątpliwości Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszP Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Lutego 2015 Maad, pokrętna odpowiedź musiałbym próbować każdego podejrzanego kawałka podgardla przy produkcji a poza tym to co widzisz na zdjęciu poszło w smalec i nie wpłynęło negatywnie na jego smak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Lutego 2015 Spróbuj to, co Ci Arkadiusz zaznaczył na rysunku - to jest tkanka limfatyczna i nie ma nic wspólnego z mięsem.W podgardlu masz tłuszcz, mięso, gruczoły (to już znasz) i właśnie tą tkankę limfatyczną. Gruczoły czasem chowają się w tłuszczu, szczególnie te mniejsze, trzeba uważać. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Lutego 2015 Bardzo uważaj też na ropne torbiele, które czasem trafiają sie w podgardlu, a powstają w wyniku wcześniejszych urazów szyjnych spowodowanych walkami świń lub zranienia np. o koryta. Takie otorbione skupiska ropy i innego świństwa, mogą po przecięciu zepsuć całe mięso. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszP Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Lutego 2015 Hej Maad, teraz już wiem o co chodzi. Będę musiał koniecznie kupić podgardla i pokroić żeby sobie dokładnie je jeszcze raz obejrzeć Maxell, czytałem już Twoją wypowiedź o tych ropniach w innym poście, szczęśliwie na nic takiego nie natrafiłem Jakbyś miał okazję trafić na to zjawisko to warto by zrobić zdjęcie i je tu wrzucić dla celów "naukowych", w tamtym temacie niestety ich nie było Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Lutego 2015 Jak przetniesz, to na pewno będziesz wiedział co to jest. :D Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Lutego 2015 O ile dobrze widzę to ja bym jeszcze usunął to co zaznaczyłem. Gruczoł nazywa się przyusznica. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alz Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Teraz widzę że dobrze kombinowałem i wycinam wszystko co okrągłe. Nie wiem jak smakuje ale brzmi obrzydliwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Teraz widzę że dobrze kombinowałem i wycinam wszystko co okrągłe Przyusznica nie jest okrągła. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alz Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Grudnia 2016 (edytowane) Zgadza się, ale jestem leniwy i wywaliłem całe Edytowane 7 Grudnia 2016 przez alz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Nie wiem co wywaliłeś, ale pisałeś w dwóch tematach o tym samym.Zamieszczę Ci jeszcze raz jak wyciąć ten gruczoł.Obejrzyj sobie. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9181-arkadiusza-porady-praktyczne/?p=452956 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alz Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Dokładnie tak zrobiłem - do czystego mięska bo jakoś dziwnie mi ten tłuszcz z tymi kulkami wyglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.