Małgoś Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Co roku piekę rolady z mięska indyczego(udziec)...Zawsze wychodziły pyszne do czasu ,kiedy na necie znalazłam recepturę na wspaniałą marynatę :grin: ...i są teraz przepyszne :grin: Podaję przepis i życzę smacznego... Składniki na 1 kg wytrybowanego udźca indyka" 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki musztardy (np. sarepska) 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej sok z połowy cytryny 5 suszonych śliwek ( pokroić do marynaty) 5 ząbków czosnku (przecisnąć przez praskę) 1/2 szkl.oleju) Marynować mięsko 48 godzin( ja przynajmniej tak stosuję). Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Małgoś, czy możesz podac dokładny przepis na ten pieczony udzieć indyczy ? Jak piec, czy tylko w tej marynacie, czy jescze na jakims tłuszczu , czy w rondlu, czy w rekawie, w jakiej temp, jaki czas orientacyjne... będę zobowizany Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Po 48 godzinach wyciągam mięsko z marynaty, zwijam w roladki.. i na blaszkę wylewam niewiele oleju .Rozgrzewam piekarnik do 200 C ..,podlewam wodą i piekę około 1,5 godz. Ostatnio robiłam w "rękawie" ..też 200C i 1,5 godz.. i wyszły super..mięciutkie..pyszne.. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disel Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Stycznia 2017 A dało by radę użyć fileta z indyka w całości zamiast udźca? Cytuj Tak. To ja ustalam skład. Co do meczu z Realem to jeszcze się zastanawiam, czy zmiażdżyć ich jak walec, czy zmielić jak maszynka do mięsa.Autor: Carlo Ancelotti Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Filet to zupelnie inny typ miesa ,trzeba bardzo uwazac na temperature bo bedzie suchy wior jak przepieczesz. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disel Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Filet to zupelnie inny typ miesa ,trzeba bardzo uwazac na temperature bo bedzie suchy wior jak przepieczesz. tak całkowicie sie zgadzam ,myslę własnie taką marynatą sprawić mój filet dla odmiany. Sonda do środka i heja do 75 stopni. Cytuj Tak. To ja ustalam skład. Co do meczu z Realem to jeszcze się zastanawiam, czy zmiażdżyć ich jak walec, czy zmielić jak maszynka do mięsa.Autor: Carlo Ancelotti Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Stycznia 2017 jak dla mnie to na filet zupelnie wystarczy 72st C Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disel Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Stycznia 2017 (edytowane) No tak 72st c ale konsument lubi bardziej wypieczony Prawie zawsze indyka piekę w całosci wieńcząc nastrzykiem wywarem winno-ziołowo-maślanym przed pieczeniem.Wychodzi rewelacyjny , tym razem robię sam filet wiec zastosuję te marynatę tu podaną. Edytowane 10 Stycznia 2017 przez disel Cytuj Tak. To ja ustalam skład. Co do meczu z Realem to jeszcze się zastanawiam, czy zmiażdżyć ich jak walec, czy zmielić jak maszynka do mięsa.Autor: Carlo Ancelotti Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Stycznia 2017 konsument lubi bardziej wypieczony Dla fileta "bardziej a nawet najbardziej wypieczony" to 72 st.C Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Po 48 godzinach wyciągam mięsko z marynaty, zwijam w roladki.. i na blaszkę wylewam niewiele oleju .Rozgrzewam piekarnik do 200 C ..,podlewam wodą i piekę około 1,5 godz. Ostatnio robiłam w "rękawie" ..też 200C i 1,5 godz.. i wyszły super..mięciutkie..pyszne.. Zrobiłem w rękawie (dodałem łyżke octu balsamicznego do marynaty) udziec 2 kawałki łącznie 2,2 kg - temp 180 1godz, 20 min mięciutkie wręcz prawie rozpadające - następnym razem 1 godz - jedzone na gorąco do obiadu -Smaczne Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 12 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Ciesze się,że przepisik trafił w gusta Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Ciesze się,że przepisik trafił w gusta W niedzielę zobaczymy czy i w nasze. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disel Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Ja już jestem po . Wiec robilem indyczy filet nadziany morelą, oraz roladę z fileta indyczego nadziewaną szpinakiem, pomidorami marynowanymi. Muszę przyznać ze indyczek nabrał troszkę różowego kolorku, w smaku bardzo dobre. Cytuj Tak. To ja ustalam skład. Co do meczu z Realem to jeszcze się zastanawiam, czy zmiażdżyć ich jak walec, czy zmielić jak maszynka do mięsa.Autor: Carlo Ancelotti Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Pierś z indyka, po obróbce termicznej, jest zawsze bardziej czerwona, niż pierś kurczaka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.