Skocz do zawartości

Marynata do mięska indyczego (Udzieć b/k)


Małgoś

Rekomendowane odpowiedzi

Co roku piekę rolady z mięska indyczego(udziec)...Zawsze wychodziły pyszne do czasu ,kiedy na necie znalazłam recepturę na wspaniałą marynatę :grin: ...i są teraz przepyszne :grin:

 

Podaję przepis i życzę smacznego...

 

Składniki na 1 kg wytrybowanego udźca indyka"

 

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki musztardy (np. sarepska)

2 łyżeczki miodu

1 łyżeczka papryki słodkiej

1/2 łyżeczki papryki ostrej

sok z połowy cytryny

5 suszonych śliwek ( pokroić do marynaty)

5 ząbków czosnku (przecisnąć przez praskę)

1/2 szkl.oleju)

 

Marynować mięsko 48 godzin( ja przynajmniej tak stosuję).

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Małgoś, czy możesz podac dokładny przepis na ten pieczony udzieć indyczy ? Jak piec, czy tylko w tej marynacie, czy jescze na jakims tłuszczu , czy w rondlu, czy w rekawie, w jakiej temp, jaki czas orientacyjne... będę zobowizany :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po 48 godzinach wyciągam mięsko z marynaty, zwijam w roladki.. i na blaszkę wylewam niewiele oleju .Rozgrzewam piekarnik do 200 C ..,podlewam wodą i piekę około 1,5 godz.

 

Ostatnio robiłam w "rękawie" ..też 200C i 1,5 godz.. i wyszły super..mięciutkie..pyszne..

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Filet to zupelnie inny typ miesa ,trzeba bardzo uwazac na temperature bo bedzie suchy wior jak przepieczesz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Filet to zupelnie inny typ miesa ,trzeba bardzo uwazac na temperature bo bedzie suchy wior jak przepieczesz.

 tak całkowicie sie zgadzam ,myslę własnie taką marynatą sprawić mój filet dla odmiany.  Sonda do środka i heja do 75 stopni.

Tak. To ja ustalam skład. Co do meczu z Realem to jeszcze się zastanawiam, czy zmiażdżyć ich jak walec, czy zmielić jak maszynka do mięsa.
Autor: Carlo Ancelotti
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak dla mnie to na filet zupelnie wystarczy 72st C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tak 72st c  ale konsument lubi bardziej wypieczony :)

 

Prawie zawsze indyka piekę w całosci wieńcząc nastrzykiem wywarem winno-ziołowo-maślanym przed pieczeniem.Wychodzi rewelacyjny , tym razem robię sam filet wiec zastosuję te marynatę tu podaną.

Edytowane przez disel

Tak. To ja ustalam skład. Co do meczu z Realem to jeszcze się zastanawiam, czy zmiażdżyć ich jak walec, czy zmielić jak maszynka do mięsa.
Autor: Carlo Ancelotti
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

konsument lubi bardziej wypieczony

Dla fileta "bardziej a nawet najbardziej wypieczony" to 72 st.C 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po 48 godzinach wyciągam mięsko z marynaty, zwijam w roladki.. i na blaszkę wylewam niewiele oleju .Rozgrzewam piekarnik do 200 C ..,podlewam wodą i piekę około 1,5 godz. Ostatnio robiłam w "rękawie" ..też 200C i 1,5 godz.. i wyszły super..mięciutkie..pyszne..
  Zrobiłem w rękawie (dodałem łyżke octu balsamicznego do marynaty) udziec 2 kawałki łącznie 2,2 kg - temp 180  1godz, 20 min  mięciutkie wręcz prawie rozpadające - następnym razem 1 godz :D  ;) ​ - jedzone na gorąco do obiadu -Smaczne :D  :thumbsup:  :clap: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ciesze się,że przepisik trafił w gusta

 

W niedzielę zobaczymy czy i w nasze. :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja już jestem po . Wiec robilem indyczy filet nadziany morelą, oraz roladę z fileta indyczego nadziewaną szpinakiem, pomidorami marynowanymi. Muszę przyznać ze indyczek nabrał troszkę różowego kolorku, w smaku bardzo dobre.

Tak. To ja ustalam skład. Co do meczu z Realem to jeszcze się zastanawiam, czy zmiażdżyć ich jak walec, czy zmielić jak maszynka do mięsa.
Autor: Carlo Ancelotti
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.