Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Piec konwekcyjno parowy - technologia białej parzonej


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Plissken

Plissken

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 61 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 03 kwi 2012 - 22:39

Witam,

mogę skorzystać przy parzeniu białej z pieca konwekcyjno parowego. Receptura podaje parzenie kiełbasy w sposób tradycyjny, 20 minut aż do podniesienia temperatury wewnątrz kiełby do 68-70 st, w wodzie.

W tym piecu mogę komputerowo zadać jaka temperatura ma być w białej. Czy chodzi tylko o to, aby osiągnąć temperaturę 70 st. i wyciągać? Czy może do 70 i trzymać przez jakiś czas (jaki)?

Z poważaniem,

Plissken

#2 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 7850 postów

Napisano 03 kwi 2012 - 22:52

Do osiągnięcia 70-72C w środku kiełbasy.

#3 Andyandy

Andyandy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2956 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 04 kwi 2012 - 06:47

Plissken, Moim zdaniem ponieważ jest to biała kiełbasa i zawiera łopatkę boczek należy parzyć około 20 minut po osiągnięciu 70 st

#4 wosiu

wosiu

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1277 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 04 kwi 2012 - 08:29

należy parzyć około 20 minut po osiągnięciu 70 st


prima aprilis już był :grin:

#5 Henio

Henio

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 2640 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 04 kwi 2012 - 08:53

Moim zdaniem kiełbasa włożona do wody o temp. 80 st to 72 uzyska za 5 min. i to wcale nie oznacza że jest dobra . Nawet mistrz Bagno na filmiku tłumaczy :Parzymy od dwudziestu do pół godz

#6 MariuszB

MariuszB

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 596 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 04 kwi 2012 - 09:48

Witam,

mogę skorzystać przy parzeniu białej z pieca konwekcyjno parowego. Receptura podaje parzenie kiełbasy w sposób tradycyjny, 20 minut aż do podniesienia temperatury wewnątrz kiełby do 68-70 st, w wodzie.

W tym piecu mogę komputerowo zadać jaka temperatura ma być w białej. Czy chodzi tylko o to, aby osiągnąć temperaturę 70 st. i wyciągać? Czy może do 70 i trzymać przez jakiś czas (jaki)?

Z poważaniem,

Plissken

Sam sobie już odpowiedziałeś......

#7 Plissken

Plissken

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 61 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 04 kwi 2012 - 09:59

@MariuszB

Nie mam w domu warunków do sprawnego uparzenia 15 kg białej. Zajmie mi to kilka godzin. W piecu mogę zrobić wszystko na raz, dokładnie sterując temperaturą.

Czemu miał służyć Twój post?

Plissken

#8 MariuszB

MariuszB

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 596 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 04 kwi 2012 - 10:15

Miał służyć temu że sam sobie odpowiedziałeś na zadane pytanie i tyle, a skoro masz możliwość komputerowego pomiaru owej temperatury to pytanie odnośnie czasu jest bezsensowne ponieważ komputer po uzyskaniu nastawionej temperatury wewnątrz parzonego produktu i tak wyłączy, prawda?

#9 MariuszB

MariuszB

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 596 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 04 kwi 2012 - 10:45

W tym piecu mogę komputerowo zadać jaka temperatura ma być w białej.

Tak napisał w swoim pierwszym poście Kol. Plissken więc chyba wie co pisze :wink:

#10 Podlasiak

Podlasiak

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1186 postów
  • MiejscowośćBiałystok

Napisano 04 kwi 2012 - 10:48

odnośnie czasu jest bezsensowne ponieważ komputer po uzyskaniu nastawionej temperatury wewnątrz parzonego produktu i tak wyłączy, prawda?


To zależy jaki kolejny krok zaprogramujesz.

Aż tak mądry to ten komputer chyba nie jest :grin: to raz a dwa, czy to będzie parzona


Będzie - przy odpowiednim ustawieniu.

#11 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 16240 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 kwi 2012 - 11:01

Gonzo, jeszcze raz serdecznie przepraszam. :blush:

#12 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 7850 postów

Napisano 04 kwi 2012 - 12:16

Woda jest lepszym przewodnikiem ciepła niż para i jak dobrze myślę parzenie w takim piecu może trwać dłużej niż standardowo.
Ciekawy jestem, skoro ma być użyta para w jakiej temperaturze będzie odbywać się parzenie ?

#13 Plissken

Plissken

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 61 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 04 kwi 2012 - 15:30

Koledzy, to wygląda tak. Jest sonda, którą nakierowuje się na obrabiany produkt. Zadaje się na komputerze temperaturę, jaką ma osiągnąć w środku. A co dalej to zależy od operatora. Można ustawić tak, że kiełbasa osiąga wewnątrz 70 i od razu piec się wyłącza. Albo np. podniesienie do 70 i utrzymywanie takiej temperatury przez 20 minut. I o to chciałem dopytać. Albo wezmę duży gar i tradycyjnie sparzę połowę, a połowę w piecu.

Wędzona super dochodziła w tym piecu.

Plissken

#14 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 7850 postów

Napisano 04 kwi 2012 - 16:18

Wszystko rozumiem, tylko jaka będzie temperatura w piekarniku podczas parzenia ?

#15 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5714 postów

Napisano 04 kwi 2012 - 17:45

Jest sonda, którą nakierowuje się na obrabiany produkt

sorry kolego ale to chyba czary mary..... :rolleyes:
pirometr (bo to o niego tu chyba chodzi) nie mierzy temperatury wewnątrz produktu a tylko promieniowanie cieplne jakie wysyła "obserwowany przedmiot" :rolleyes: , a więc siłą rzeczy pomiar jest że tak powiem "do dooopy" :tongue:

chyba że masz na myśli sondę wbijaną :cool:

#16 Malinowy Bzyk

Malinowy Bzyk

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 214 postów
  • Miejscowośćcentrum i mazury

Napisano 04 kwi 2012 - 18:37

Moim zdaniem kiełbasa włożona do wody o temp. 80 st to 72 uzyska za 5 min. i to wcale nie oznacza że jest dobra

to przyklad czy rzeczywistosc?? i na jaki kaliber kielbasnicy??jaka poczatkowa temp kielbasy przed włozeniem do wody?? troche przesadziles z tym przykladem...

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#17 Plissken

Plissken

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 61 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 04 kwi 2012 - 22:09

Sonda jest nakierowywana, nie wbijana. Jest dokładna, bo sprawdzałem jej pomiary wewnątrz kiełbasy miernikiem wbijanym.

Skoro nie ma konkretów, zostanę przy 40l garze i tradycyjnym parzeniu w wodzie. Żal byłoby, jakby biała na święta nie wyszła, zwłaszcza że tyle gąb czeka zaślinionych ;)

Plissken




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych