emka24 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Szynki wrzucam do gotującej wody i tak trzymam 10-15min a potem obniżam do 80C i parzę do 68 w środku. To dotyczy tylko szynek ,czy wszystkich wędzonek? W domowych warunkach, często jednocześnie wędzi się różne wędzonki i również wspólnie się je parzy. Cytuj emka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 23 Grudnia 2020 To dotyczy tylko szynek ,czy wszystkich wędzonek? Raczej tylko szynek. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 23 Grudnia 2020 (edytowane) To dotyczy tylko szynek ,czy wszystkich wędzonek? Szynek i to dużych.Takich po 4 - 5 kg.Mniejsze ok. 1 kg np.z kulki nie ma co gotować. Edytowane 23 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 23 Grudnia 2020 To dotyczy tylko szynek ,czy wszystkich wędzonek? Tylko dużych szynek,takie około 1kg parzy się normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emka24 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Dziękuję. Cytuj emka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Temperaturę w produktach mierzymy w geometrycznym środku produktu. Jest to najmniej dogrzane miejsce w produkcie.Nie ma znaczenia z której strony wbijemy sondę- szpikulec termometru. Ważne jest to że powinniśmy wiedzieć w którym miejscu sondy szpikulca znajduje się czujnik mierzący temperaturę.Sprawdzić to jest łatwo .Zazwyczaj jest to 1,5- 2.5 cm od końca szpikulca. W szklankę lejemy gorącą wodę i będziemy zanurzać końcówkę termometru stopniowo co 0,5 cm do momentu gdy wskazania termometru ustabilizują się i to będzie ten punkt gdzie jest czujnik w sondzie. Przy mierzeniu temperatury w produkcie uwzględniamy to. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maroo0 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Panowie,jak parzyć,jak wędzić to wszystko wiem z tego forum.Wszystko ok,tylko że ja nie parzę wędzonek i one w wędzarni nie osiągnęły tych wymaganych 68*C w środku.Jem je takie jak uwędzę,"ala polędwica sopocka"lekko surowe i ciągnące się mięso ale takie mi smakuje.I pytanie czy to mi szkodzi?Oczywiscie taka wędzonka mi się nie zepsuje bo zdążę ją zjeść, ale czy te parzenie powoduje tylko dłuższą wytrzymałość czy może zabija jakieś bakterie które mogą mi szkodzić?Wiem tylko że drób wędzony trzeba osiągnąć daną temp. aby nie nabawić się żadnych chorób,czy tak samo jest z wołowiną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 24 Grudnia 2020 Sopocka to 60 stopni max. ????Powiem tak tatara zjadasz na surowo? Jeżeli mięso jest ok to nic Ci nie będzie Jadam surowe ryby wołowinę i wieprzowinę Drobiu nie polecam. [Dodano: 24 gru 2020 - 02:21]Piszę z telefonu nie mam edycji Co do drobiu najpierw sparz potem uwedz. Vide kurczak weekendowy Dziadka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.