PanBoczek Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Witam Serdecznie! Jak pewnie niektórzy już wiedzą, na imie mam Robert i uwielbiam zajmować się karmieniem bliźnich ^^ Mam nadzieję, że w tym temacie, każdy znajdzie dla siebie coś ciekawego wszelkie wytykanie błędów będzie mile widziane W następnym tygodniu mam w planach zmontowanie prostej wędzarni z beczki.. ale o tym później, kiedy już będzie gotowa i przetestowana Na razie chciałem podzielić się z Wami moimi świętami Wielkanocnymi spędzonymi rodzinnie przy dobrym jedzonku. Przygotowania do świąt zaczęły się od zakupów na lokalnym rynku http://img811.imageshack.us/img811/262/pasztetykiebasa1.jpg Mięsko po klasyfikacji poszło do mielenia (kiełbaska biała) i do garnka (pasztet) Biała; boczek, łopatka i wołowina, pasztet; boczek, golonka, pierś i wątróbki.http://img401.imageshack.us/img401/5595/pasztetykiebasa5.jpg http://img217.imageshack.us/img217/4282/pasztetykiebasa6.jpg http://img837.imageshack.us/img837/8761/pasztetykiebasa3.jpg http://img687.imageshack.us/img687/7694/pasztetykiebasa4.jpg Wywar po gotowaniu mięsa na pasztet został użyty do gotowania skór i golonek, z których powstała przepyszna galareta żelatyny nie trzeba... wystarczy gotowac skóry i golonki a płyn potem odparować - zrobilem redukcje o 3/4 i wyszła naprawde twarda galaretka http://img26.imageshack.us/img26/3493/dscn0885y.jpg sisie na szczęście tylko w jednym kęsie były :lol: nikt potem nie znalazł więcej xD Mama zażyczyła sobie kiełbase ziemniaczanke w praktyce wyszło takie puree we flaczku, ale było bardzo armonatyczne i smaczne Do środeczka poszedł mielony, wędzony boczek podsmażony na kuli mrożonego tłuszczu, który wytopił sie przy gotowaniu golonki :lol: do tego dużo cebulki, czosnek, oregano..Ugotowane na miękko ziemniaczki - wymieszane z okrasą i ostudzone..http://img94.imageshack.us/img94/2896/ziemniaczana.jpg Po wystudzeniu wbiłem tam 6 jajek, pietruszke, ser wędzony "rolada ustrzycka" i doprawilem do smaku sola i pieprzem (do połowy dodałem słodkiej papryki i pieprzu cayene, zeby wyszły 2 kolorowe kiełbaski..) http://img838.imageshack.us/img838/8138/ziemniaczana1.jpg Nabite w jelitka, potem sparzone.. coż robiłem pierwszy raz i bez żadnego przepisu :lol: jak pisałem wyżej wyszło puree w kiszce, za bardzo nabite.. ale smaczne http://img685.imageshack.us/img685/88/ziemniaczana4.jpg http://img534.imageshack.us/img534/7015/ziemniaczana6.jpg Na koniec zostawiłem sobie smalec z podgardla oczyszczone, pokrojone w dosyć grubą kostke... nastepnym razem chyba spróbuje zmielić http://img341.imageshack.us/img341/5707/smalec.jpg Wytapiało sie jakąś godzine, po czym dodałem cebule, przyprawy i jabłko..http://img11.imageshack.us/img11/3871/smalec1.jpg W szklanki na święta i w słoiczki na kiedy indziej ^^http://img403.imageshack.us/img403/2163/smalec2.jpg Oczywiście nie podałbym niesprawdzonego produkty... :lol: http://img72.imageshack.us/img72/6996/smalec3.jpg ŚWIĘTA! ^^ Stół jak stół w sumie było tylko 5 osób, więc i tak jedzenia za dużo ^^ http://img38.imageshack.us/img38/7121/37568547.jpg Wędliny a'la parmeńskie robiły furrorę w drugi dzień świąt nawet dzieci siostry sie nimi zajadały ^^ wyszły dosyć słone, ale jak większość tutaj mówiła - cienko krojone i w małych ilościach moga sprawić wiele radości Reszta wędlinek leżakuje i dochodzi w lodówce.. w piwnicy wisi sobie karkówka a'la parma, więc temat tych wędlin napewno się tu pojawi jeszcze wiele razy http://img801.imageshack.us/img801/7917/parmeskie.jpg Klasyka gatunku.. jajeczka, tym razem podane w nieco odmienny sposób dzień wcześniej zauważyłęm z mamą jak świetnie do jajek pasuje słony i bogaty smak rostbefu a'la.. wizualnie też wyszło całkiem fajnie http://img210.imageshack.us/img210/9605/jajkaparmeskie.jpg Pasztet Halusi.. przebój, hit we wszystkich domach, w których zagościł z 8 blaszek nie zostało nic ^^ Wszyscy bardzo zachwalali również sos który do niego zrobiłem Był to raczej Chutney /czatnej/ - konsystencja powideł, słodko-kwaśny owocowy smak.Jeżeli ktos będzie miał ochote spróbować.. garść posiekanej suszonej żurawiny zalałem 2 szklankami coca-coli, 1/4 szklanku octu balsamicznego, 1/4 szklanki syropu malinowego, dla słoności kostka rosołowa, dla lekkiej ostrości pod koniec redukcji dodalem pieprz.. Całość gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania pożądanej konsystencji - w połowie należy zrównoważyć smak dodając cukier i ocet (dowolny - polecam cukier trzcinowy/palmowy oraz ocet winny/balsamico/jabłkowy). Chutney po wystygnięcu zgęstnieje, więc nie ma obaw o przypalenie go Na koniec kiedy jest jeszcze gorący należy dodac bazylie (zielony akcent i wzbogacenie aromatu). Wujek za ten sos nazwał mnie 'szatanem' ^^ pozytywnie oczywiście hehehe http://img803.imageshack.us/img803/6683/pasztet.jpg Smalec z podgardla.. mniam! z dużymi skwarkami, cebulą, czosnkiem, majerankiem i kwaskowym jabłuszkiem.. czego chcieć więcej ^^ http://img707.imageshack.us/img707/2421/smalecx.jpg Sos chilli - nie będe sie rozpisywał udoskonalam go już od jakiegoś czasu, przy następnej produckji zrobie fotorelacje.. http://img17.imageshack.us/img17/479/chilli.jpg Galareta - bez warzywek, czysty smak mięsa z dużymi kawałkami golonek i drobno siekanymi skórami oczywiscie za octem spirytusowym.http://img708.imageshack.us/img708/1076/galareta.jpg Biala w przekroju, tuż przed podaniem..http://img715.imageshack.us/img715/7339/kiebasaprzekrj.jpg Wujek przywiózł ze sobą dosyć wytrawną nalewke z pigwy jak dla mnie bomba..http://img29.imageshack.us/img29/2364/pigwwka.jpg Kolejną pysznością były robione w niedziele roladki mus z kurczaka nadziewany grzybami z sosem grzybowo-jałowcowym..około kilograma mięsa zblendowałem na gładko z 5 jajami i przyprawami.. farsz to namoczone i wytłukane podgrzybki, smażone na maśle z czosnkiem tymiankiem i octem balsamicznym (soł pieprz.. etc) Folia aluminiowa wysmarowana olejem i pakujemy dalej zawijamy jak sushi na macie bambusowej..http://img27.imageshack.us/img27/4966/roladkizkurczaka.jpg I mamy piękne roladki wystarczy im 45 minut na parze.http://img819.imageshack.us/img819/483/roladkizkurczaka1.jpg Długo zachowują ciepło.. odwijamy kiedy są gorące i kroimy na ładne plastry do serwowania.. http://img849.imageshack.us/img849/1843/roladkizkurczaka2.jpg Do sosu dodałem ciut za duzo masła, nie przyjął całosci jak należy nie chcialo mi sie po prostu tego ratować - toż to nie restauracja, a w smaku i tak był pyszny http://img835.imageshack.us/img835/5356/roladkizkurczaka3.jpg Na drugie dzień - równie smaczny, podany jako wędlina drobiowa - kiedy ostygnie można kroić w cienkie plasterki http://img831.imageshack.us/img831/120/roladkizkurczaka4.jpg Ciasta, ciasta :lol: za dużo ciast wyszło Nasz przyjaciel Jacek, który zrobił salatke warzywną i z kurczaka z rodzinkami i orzechami, przygotował także bananowiec i sernik z prodziża Wszystko było pyszne.. no i oczywiscie babka budyniowa wg przepisu Halusi, oraz babka drożdzowa, przepis by BabciaBoczek :lol: http://img703.imageshack.us/img703/8884/ciasta.jpg Sernik Jacka (bez ciasta ^^) http://img849.imageshack.us/img849/7659/ciasta1.jpg Bananowiec http://img171.imageshack.us/img171/1872/ciasta2.jpg To na razie na tyle Pozdrawiam [ Dodano: Wto 10 Kwi, 2012 15:47 ]Wędliny a'la parmeńskie - przygotowania.http://img213.imageshack.us/img213/5278/przygotowania1e.jpg Zestaw przypraw do polędwicy:http://img571.imageshack.us/img571/8875/przygotowania5.jpg Zestaw przypraw do rostbefu:http://img710.imageshack.us/img710/1212/przygotowania6.jpg Do lodóweczki na tydzień http://img256.imageshack.us/img256/1916/przygotowania7.jpg Związane do II etapy przy oknie... coż nie polecam wiązać wogóle.. sznurek się luzuje i spada po 2-3 dniach.Polecam raczej siatke, jezeli mamy coś większego - np karkówka, jeżeli nie to sama podkolanówka daje rade http://img69.imageshack.us/img69/5093/wizanie.jpg Dalej robiłęm na czuja.. w przepisie nie było podanych dokładnych danych co do warunków lezakowania.. Jeżeli uznawałem ze w lodówce jest za wysoka wylgotność to mięso wracało do wiszenia przy oknie nic mu się zlęgo przez to nie stało..Smak: więcej niż satysfakcjonujący http://img171.imageshack.us/img171/3240/dscn0869xe.jpg http://img827.imageshack.us/img827/5867/dscn0871y.jpg Do krojenia dobrze miec ostry nóż albo krajalnice ciezko idzie bo twarde jak kamień hehehttp://img692.imageshack.us/img692/9936/laparmakrojenie1.jpg Karkówka... Zasolona, bez przypraw - 10 dni w lodówce obracana 2x na dobe.. http://img850.imageshack.us/img850/4112/37396309.jpg 3 warstwy podkolanówki + siatka i do piwnicy wisieć ma tam dobry przewiew, temperature w granicach 8-12 stopni, wilgotność 45-60% w zależnosci od pory dnia.Przy obecnym ociepleniu spadla dziś w południe do 45% - karkowka stracila nieco na wadze, widać ze oddaje wode http://img52.imageshack.us/img52/8389/72211372.jpg Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 No Panie Boczku ! :thumbsup: :clap: :thumbsup: :clap: Rewelacja, przepiękne wyroby, super relacja... Pozdrawiam Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Brawo :clap: :clap: :clap: :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Gratulacje Robercie. Widać, że "Cię wciągnęło". Oby tak, dalej.Pozdrawiam. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 PanBoczek, nie czekał od ciebie takiego ciosu, u mnie tchnienie wesparło i rozsądek pomącił się. :shock: W twoje -то lata(22), takie mistrzostwo, przyćmił Wszystkich. :clap: :clap: :clap: Powiedz uczciwie - mama i papież pomagały? :grin: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 :clap: :brawo: :clap: Piękna fotorelacja i bardzo udane wyroby . Jednakże nie bardzo rozumiem zadania ,które spełnia w chutney'u coca-cola :rolleyes: ? garść posiekanej suszonej żurawiny zalałem 2 szklankami coca-coli, 1/4 szklanku octu balsamicznego Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Robercie wielkie :clap: :clap: :clap: Piękna fotorelacja i duuuuuużo jedzenia , czekam na dalsze Twoje poczynania bo pomimo młodego wieku jestem pełna podziwu aż takiego zaangażowania... :wink: Już mogę sobie wyobrazić co będzie się działo jak uruchomisz swoją wędzarnię.Życzę powodzenia :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 myth, kostek61, Bagno, Feederman, Małgoś, @halusia@, dziękuje ogromnie za miłe słowa ^^ Powiedz uczciwie - mama i papież pomagały? hahaha umówiliśmy sie że ja gotuje, mama sprząta :P wyszło, że to ja jeszcze pomagałem sprzątać :lol: od zawsze miałem jakiś taki dryg do gotowania ^^ Jednakże nie bardzo rozumiem zadania ,które spełnia w chutney'u coca-colapo wygotowaniu coca cola zamienia sie w gęsty kleisty syrop, pomyślałem że nada fajna konsystencję i posmak gotowemu produktowi mogłem oczywiście jej nie uzyć i też byłoby ok.. ale smaki do siebie pasowały, nie znosiły się, czuc było żurawine, maliny, pieprz i w tle lekki posmaczek coli Moja rodzina lubi tradycyjnie zazwyczaj, nie jest łatwo zrobić coś czego nie znają i zeby posmakowało hehe Nie lubie trzymać sie przepisów, więc już nigdy nie zrobie takiego samego sosu zawsze coś nowego próbuje, albo sie uda albo nie ^^ @halusia@, dzięki Tobie przede wszystkim mi się wszystko udało Bóg zapłać za wsparcie ^^ i mam nadzieje, że dalej nie dam plamy... No jak na razie czas wrócić spokojnie do diety :lol: wczoraj rozdawałem smakołyki po sąsiadach, żeby mnie w oczy nie wpadało Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 @halusia@, dzięki Tobie przede wszystkim mi się wszystko udało Bóg zapłać za wsparcie ^^ i mam nadzieje, że dalej nie dam plamy... :blush: Dziękuję Robercie, ale coś mi się wydaje że teraz to ja będę czerpała wiedzę od Ciebie.. tylko czy dam radę Ci dorównać :question: :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Robert, :clap: wspaniałe wyroby :thumbsup: :clap: Cytuj Wątroba bez wsparcia nie da rady.... :-)http://www.facebook.com/WorynyKartyWspomnien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 :clap: :thumbsup: :clap: Wyroby super !Piękna fotorelacja Zgadzam się ...Tylko jeszcze Twojej fotki brak ... Młodzieńcze... :wink: :grin: Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Małgoś, zapewne kolor Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 No Panie Boczek to żeś pojechał z grubej rury, super wyroby. :thumbsup: :thumbsup: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Obejrzałem wszystko dwa razy :tongue: :clap: :clap: :clap: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Małgoś, zapewne kolor Kolor też, ale o smaku i konsystencii warto wspomnieć. Ci starsi właściciele imbisów "Pommes Bud", robią właśnie przy pomocy Coca Coli (odgazowanej i zredukowanej), swoje tajemnicze Curry Sauce-n do "Bratwustów".. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Te roladki to mama robiła? Ładne. mamy w sensie posiadamy :lol: dzięki hehe u nas w domu ja gotuje ^^ einshel, może jakąs znajde :lol: na razie koledzy tu powstawiali lepsze fotki hahaha tier, dzięki ten screen ze świata wg kiepskich był inspiracją dla nicku własnie Radek., bardzo miło mi to słyszeć ^^ zawsze staram sie robić jak najlepszą fotorelacje Gregtom, dokładnie, jak wspomniałem wcześniej - kolor, tekstura i posmak myśle już także nad rozpalaniem grilla i jakiejś glazurce z redukcji coli albo fanty do żeberek (kiedyś widziałem w tv.. teraz już nawet jakieś fixy chyba robią "cola i żeberka"), kiełbasek, boczku.. :P nie można sie bać próbować Edit.. Uwielbiam właśnie takie sosy w których jest dosyć dużo cukru w dowolnej postaci.. zawsze wyjdzie smaczny jeżeli dobrze sie go zbalansuje nie ma nic lepszego niż aromatyczny maślano-syropowy sos do krwistej wołowiny. na która pozwalam sobie raz w tygodniu Taki mały przykładzik.. sos cytrusowy z ziarnami kolendry Składniki: Jałowiec liść laurowy najpierw. w połowie redukcji sosik przecedzamy i potem dodajemy ziarna kolendry, które zostają już do końca fajnie sie je rozgryza, uwielbiam ten smaczek cukier tutaj - w szklaneczce syrop z produkcji domowych skórek kandyzowanych http://img189.imageshack.us/img189/8775/sosnx.jpg Redukcja: http://img651.imageshack.us/img651/8100/sos1w.jpg http://img607.imageshack.us/img607/8607/sos2n.jpg Wyłączamy ogniem i wykańczamy kawalkiem zimnego masła http://img252.imageshack.us/img252/3311/sos3.jpg http://img571.imageshack.us/img571/4959/sos4l.jpg I podajemy z krwistym kawałkiem pysznego wołowego mięsa http://img36.imageshack.us/img36/6309/podanied.jpg podobny sosik.. http://img692.imageshack.us/img692/3599/podanie3.jpg piwno-żurawinowy Pozdrawiam http://img4.imageshack.us/img4/8805/miso2rostbefzrynkuzsose.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 PanBoczek, hohoho :clap: :clap: :clap: bardzo piękna fotorelacja , a i wyroby pierwyj sort jak by to Sasza pogawarił :grin: , wielkie :clap: , idż dalej tym szlakiem !!! Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majki110 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Fotorelacja super :clap: :clap: :clap: , a z tym poszukiwaniem smaków to masz rację trzeba szukać i sprawdzać i kombinować oczywiście w drodze rozsądku z doborem materiałów. Gratulacje :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 PanBoczek, :thumbsup: :clap: :thumbsup: :clap: :shock: :thumbsup: :clap: :shock: :clap: :thumbsup: :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 PanieBoczek dołączam się do ochów i achów :grin: a tę roladę to spróbuję zrobić :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Fotorelacja super :clap: :clap: Wyroby zapewne też . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 ten sosik zapewne wspaniały i mięsko też :clap: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 PanieB, bardzo superaśna fotorelacja i wyroby :clap: :clap: Jako prawie równieśnikowi :grin: :grin: :grin: :mrgreen: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 szacun spróbowałem teraz sos z colą wiśniową i zurawiną - jeszcze ciepły zjadłem na kolację maczając wędlinę - pycha :thumbsup: Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek72 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Fotorelacja i wyroby super :clap: :thumbsup: Pozdro dla wszystkich Cytuj mundek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.