Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Zelmer


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#1 -stasek-

-stasek-

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 88 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 20 cze 2012 - 14:38

Wam to się Nobel za te wyroby należy!

Czytam i oglądam i mam takiego smaka, że nie wiem od czego zacząć?
Kiełbasa? salcesonik? chlebek? czy drożdżówka?

Mam maszynkę elektryczną "Zelmera 5-kę" i co najlepsze co dziś zrobiłem to załatwiłem sobie do niej "szarpak" - będzie ekstra!
Kiełbasę "białą" już robiłem i wydawała mi się za bardzo rozdrobniona więc jak przez "szarpak" przepuszczę 2 razy będzie super chyba?
A do nadziewania zostaję przy starej maszynce na korbkę - elektryczna wprowadza mi za dużo powietrza w farsz.

pozdro
i gratuluję wyrobów własnych (wszelakich)Dołączona grafika

#2 sverige2

sverige2

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 2432 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 20 cze 2012 - 14:47

Elektryczny Zelmer mający końcówkę z rowkami odpowietrzającymi, nabija bardzo ścisło całkowicie bez powietrza.
http://allegro.pl/le...2390457780.html

#3 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5943 postów

Napisano 20 cze 2012 - 18:05

przez "szarpak" przepuszczę 2 razy będzie super chyba


Raz na 13mm. :grin:

#4 mikami

mikami

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 133 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 20 cze 2012 - 18:08

Szarpak w Zelemerze-5 przy pełnym nożu, to max jak 10mm w normalnej maszynce. :cry:

#5 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5943 postów

Napisano 20 cze 2012 - 18:11

To zrób nóż dwuskrzydłowy.

#6 -stasek-

-stasek-

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 88 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 20 cze 2012 - 22:45

Elektryczny Zelmer mający końcówkę z rowkami odpowietrzającymi, nabija bardzo ścisło całkowicie bez powietrza.
http://allegro.pl/le...2390457780.html


no ja aż takiego doświadczenia nie mam, żeby mi to wyszło bez powietrza na elektrycznej
jednak 5 ma dość wąskie gardło załadunkowe i przy niezbyt lejącym farszu (no chyba że taki jak w zakładach mięsnych Agryf, przy wydajności +60%), ślimak szybciej odbiera i tworzy się komora powietrzna, a rowki na lejku wszystkiego nie odprowadzą
stara maszynka 8-ka ma szerokie i krótkie gardło załadunkowe i przy dobrze wyrobionym farszu (można porobić kule) nie trzeba go upychać bo sama zasysa farsz
z resztą po co się śpieszyć - mamy się tym wszystkim delektować począwszy od zaplanowania zakupu surowca aż do samej konsumpcji i tego będę się trzymał
Dołączona grafika

#7 sverige2

sverige2

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 2432 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 21 cze 2012 - 10:39

Te cztery rowki na lejku maszynki 5 odprowadzają całkowicie powietrze co do deka i kiełbasy są nabite bardzo ścisło bez niepotrzebnego powietrza i rowki lepiej niż dobrze spełniają swoją rolę. Pisanie więc że nie dadzą rady nie ma żadnego pokrycia w prawdzie.

#8 Adek

Adek

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 419 postów
  • MiejscowośćLubań (dolnośląskie)

Napisano 21 cze 2012 - 12:18

Szarpak w Zelemerze-5 przy pełnym nożu, to max jak 10mm w normalnej maszynce.


A w przypadku Zelmera -8 ??

#9 mikami

mikami

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 133 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 21 cze 2012 - 20:09

A w przypadku Zelmera -8

Podobnie (sam mam 8, na temat 5 tylko przeniosłem moje doświadczenia, w rzeczywistości może jest nawet gorzej). Jak wielokrotnie pisano na forum Zelmerki mają tendencję do miażdżenia mięsa.
Białą na święta robiłem na szarpaku (boczek na 10). Siostra powiedziała, że lepszej w życiu nie jadła.
Ciągle nie mam czasu, aby kupić drugi nóż i obciąć dwa skrzydełka tak jak Arkadiusz prawi.

#10 Adek

Adek

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 419 postów
  • MiejscowośćLubań (dolnośląskie)

Napisano 21 cze 2012 - 20:39

No to troszkę mnie zasmuciłeś . Załapałem bakcyla na całego i tydzień temu zakupiłem nowiutkiego Zelmerka MM1000 . Dokupiłem do niego wszystkie możliwe sitka wraz z szarpakiem oraz zapasowy nóż . Nie mam zamiaru robić ilości hurtowych więc pomyślałem , że lepszy elektryczny zelmerek 8 niż ręczna 10 . Po Twoim poście mam mała konsternację .

Czy jest ktoś w stanie jakiś sposób usystematyzować jakimi sitkami warto w tego typu maszynkach działać a jakimi nie . Piszesz że szarpak w Zelmerze to praktycznie 10 w normalnej maszynce czyli rozumiem , że osiągnięcie efektu mielenia/rozdrabniania na sitach powyżej 10 w normalnej maszynce jest w Zelmerze 8 nieosiągalne :mellow: . Jedynym sposobem aby coś z tym fantem zrobić to przyciąć nóż na podwójny ( jeśli poradzicie zrobię to z zapasowym ) . Dobrze to rozumiem ??? Interesuje mnie również więcej opinii fachowców pracujących na podobnym sprzęcie . Pozdrawiam Adek

#11 Darhel

Darhel

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 142 postów
  • MiejscowośćŚląsk

Napisano 21 cze 2012 - 20:52

Te cztery rowki na lejku maszynki 5 odprowadzają całkowicie powietrze


to prawda, sam niedawno zacząłem przygodę. Narazie z osłonkami barierowymi. "Piątką" pięknie napełniłem fi 40, 73.

Odnośnie Zelmerka 5, możesz poczytać również tutaj:
1. http://wedlinydomowe...opic.php?t=1009
2. http://wedlinydomowe...p=265534#265534

#12 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 21 cze 2012 - 22:38

Witam, dlaczego bawicie się zabawkami na klopse? Maszynkę kupuje się dużą i na korbę. Wiele było pisane o tych zabawkach tu, jak pamiętam rozdrobnienie na tej samej średnicy otworów w sitku jest znaczące. Przy robieniu według przepisów i wielkości rozdrobnienia nie będzie to na pewno to samo. Ktoś (nie pamiętam gdzie to było) pokazał na zdjęciach mięso mielone na małej i na normalnej dużej maszynce. Może ktoś znajdzie i poda link. Maszynka ma wyglądać tak:
http://www.fotosik.p...a408e60cce.html
http://www.fotosik.p...6a23353498.html
http://www.fotosik.p...d322e2d7fb.html
Pamiętajcie że apetyt rośnie w miarę jedzenia, za pół roku wasze zabawki będą nie wyrabiały się w czasie!
Ps. ja jako napęd na ręcznej maszynce 22’ przekręciłem całego świniaka na wyroby podrobowe, po 2 dniach 15kg kiełbasy z mieleniem i napychaniem, wszystko ręcznie na wiosce, ja jako napęd i da radę.

#13 sverige2

sverige2

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 2432 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 22 cze 2012 - 07:42

I tu bym się z Tobą Bartnik nie zgodził. Nie każdy przerabia całego prosiaka za jednym razem. Ja na ten przykład przerabiam jednorazowo od kilku do kilkunastu kilogramów. Dla siebie, rodzinki czy przyjaciół. KENWOOD http://www.google.pl...r:14,s:27,i:203 którego od lat posiadam, spisuje się niezawodnie zarówno przy mieleniu mięsa, nabijaniu kiełbas, czy też do mieszania ciast ciężkich i lekkich. Posiadam też dobrej marki maszynkę ręczną 10 i wcale jej nie używam, bo do Kenwooda jej dalekoooo, dalekoooo., i w ogóle o tradycyjnej maszynce do mięsa nawet 22 z napędem nie chcę słuchać, bo masarni nie zakładam, a Kenwoodem ok.20kg. jednorazowo przerabiam czy nabijam w osłonki bez najmniejszych problemów w szybkim tempie. Tylko celujące świadectwo mogę wystawić takiemu sprzętowi, po latach dosyć intensywnego użytkowania.Takie same sprzęciory sa ciągle w produkcji, tylko obudowa jest nieco bardziej nowoczesna.

#14 Daro699

Daro699

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 121 postów
  • MiejscowośćRzepin

Napisano 22 cze 2012 - 08:43

Co do Kenwooda masz racje wspanialy sprzet Problem w tym ze kazdy szuka cos taniego i kupuje Zelmerka a za jakis czas okazuje sie ze jest on za maly na takie prace Jak dla siebie wystarczajacy ale wpadnie sasiad brat czy kuzyn i okazuje sie ze masz 30kg miesa do przerobienia i zaczyna sie zabawa z Zelmerkiem bo sie grzeje bo sie poci i wreszcie Zelmerek sie rozsypuje Ktos kto zacznie zabawe z wedzeniem bedzie juz ciagnal ta przygode na dluzej wiec lepiej od razu kupic lepszy sprzet zeby pozniej nie klnac sam na siebie ze poskapil pieniedzy Ja zakupilem Kenwood MK700 2 razy drozszy od Zelmera ale nie zaluje ani jednej wydanej zlotowki na ta maszynke Mam 2w1 i mielenie i nadziewanie w maszynce rozmiar 10

#15 Adek

Adek

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 419 postów
  • MiejscowośćLubań (dolnośląskie)

Napisano 22 cze 2012 - 08:52

W ten sam sposób podszedłem do sprawy co sverige2 . Przy moich przerobach ( zamierzonych ) nie byłem przekonany czy zakup większej ręcznej maszynki będzie między innymi opłacalny finansowo . Utwierdziła mnie też w takim wyborze znacząca osoba z WD która na pewno ma na czym czapkę nosić :) ( nick zostawię do swojej wiadomości ) . Dlatego nie ma co panikować trzeba najpierw zobaczyć jak to będzie szło i najważniejsze jak będzie smakowało :) .

Mam tylko jedno pytanko . W przyszłym tygodniu ( zaczynam urlop :grin: ) będę robił swoja pierwszą kiełbaskę . Na początek będzie to Chłopska z przepisu Szczepana . W przepisie jest aby wszystko ( karczek , boczek ) zmielić na sitku 8 . Jednak po przeczytaniu waszych uwag zastanawiam się czy nie zmielić Zelmerem karczku na 10 a boczku na 8 . Co o tym myślicie ???

Edit : Zelmer 8

#16 Daro699

Daro699

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 121 postów
  • MiejscowośćRzepin

Napisano 22 cze 2012 - 08:59

Decyzja nalezy do ciebie ale grubosc mielenia wplywa na smak kielbasy Inna bedzie mielona na 10 i inna zmielona na 8 Zaczynasz dopiero przygode z wedzeniem wiec mozesz robic eksperymenty Mozesz zrobic pol na 8 i pol na 10 zobaczysz jakie beda efekty

#17 Adek

Adek

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 419 postów
  • MiejscowośćLubań (dolnośląskie)

Napisano 22 cze 2012 - 09:06

Za cienki jestem aby na tym etapie eksperymentować . Chodziło mi o to , że czytając posty w tym temacie doszedłem do wniosku iż właśnie sitko 10 w Zelmerze będzie w przybliżeniu odpowiadało 8 z receptury . Tylko z tej przyczyny chciałem podnieść wielkość sita . W przypadku boczku zostałem przy 8 z tej przyczyny iż zawiera więcej tłuszczu . Nie wiem czy dobrze kombinuję . Żebym był pewny iż rozmiar sitka czy to w Zelmerze czy w innej ręcznej biorąc pod uwagę rozdrobnienie jest taki sam nic bym nie kombinował .

#18 Daro699

Daro699

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 121 postów
  • MiejscowośćRzepin

Napisano 22 cze 2012 - 09:12

Adek rozmiar sitka jest zawsze taki sam do wszystkich maszynek Jedyna roznica to czy kupujesz sitko rozmiar8 do maszynki 5/8/10/22 ten rozmiar 8 to srednica oczka w sitku Jesli chcesz kupic sitko 8 do maszynki Zelmer to podajesz tylko rozmiar gerdzieli maszynki np5 lub 8

#19 Adek

Adek

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 419 postów
  • MiejscowośćLubań (dolnośląskie)

Napisano 22 cze 2012 - 09:21

Daro699, to rozumiem i wiem :wink: ale chyba my się nie rozumiemy :wink: . Chodzi mi o to , że jak przepuszczę mięso przez maszynkę ręczną o rozmiarze sita 8 i oceniając/patrząc na jego rozdrobnienie to abym na Zelmerze mieć mięso o takim samym rozdrobnieniu muszę zastosować rozmiar sita np.10 .

W tym wątku oraz w przytoczonych linkach wyczytałem , że szarpak w Zelmerze to tak naprawdę zmielenie przez sito 10 w innej maszynce ( profesjonalnej czyli daleko do zamiaru ) oraz że ślimak Zelmera trochę miażdży mięso i przez to też już nie jest to co trzeba . Nie wiem czy wiesz o co mi chodzi chyba , że wyciągnąłem nie takie co trzeba wnioski :smile: Pozdrawiam

Edit : Chodzi mi o wielkość oczek w sitku i o to że opierając się na kopalni wiedzy na tym forum oraz korzystając z przepisów na np. kiełbasy gdzie podane są rozmiary oczek w sitach do mielenia poszczególnych partii mięsa chcę otrzymać taki sam efekt jak autor przepisu :) . Myślę , że większość autorów pracuje na profesjonalnym sprzęcie i ich rozmiary oczek a co za tym idzie rozdrobnienie nie będą odpowiadać mojemu Zelmerowi ze względu na jego zminiaturyzowanie w stosunku do innych np. ręcznych 22 czy 32 . Przez co efekt końcowy np. kiełbasy będzie inny .

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 tomaj77

tomaj77

    Pasjonat

  • 544 postów
  • MiejscowośćKoziegłowy k/ Poznania

Napisano 22 cze 2012 - 10:16

Adek, Napiszę tak Napisz proszę do grzegorz565 na PW wiem z jego postów ,że on używał lub używa maszynki Zelmera Wyroby robi znakomite A Tobie na pewno pomoże :grin:

[size=9][ Dodano: Pią 22 Cze, 2012 11:20 ][/size]
Ja pracuję na ręcznej 22 Robię do 10kg kiełbasy




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych