Skocz do zawartości

Kiełbasa krucha Halusi


@halusia@

Rekomendowane odpowiedzi

KIEŁBASA KRUCHA HALUSI

PO wędzeniu...

PO parzeniu...

Gotowa... można jeść.. :wink: Wędlina w sumie jeszcze letnia... ale w smaku pycha i bardzo krucha....

 

Skład i mielenie :

- 1.6 kg karkówki... sitko Fi 8

- 2.1 kg łopatki...sitko Fi 10

- 1.3 kg golonki...sitko Fi 4

- 1 kg podgarla...sitko Fi 6

- 200 ml wody

 

 

Przyprawy

 

1) sól -18 g / kg

2) pieprz - 3 g / kg

3) czosnek polski - 3 g / kg

4) cukier - 2 g / kg

5) gorczyca 1g/ kg

Sposób wykonania

Mięso zmielone ( rozmiar sitek podany wyżej ) ,do masy wiążącej czyli golonki dodałam szklankę wody ,czosnek i cukier . Wszystkie składniki dobrze wymieszałam , dodając w czasie mieszania pieprz , gorczycę i jedną szklankę wody temperaturze 80 stopni w celu nadania kruchości.

Całość nadziane w jelita 26-28.

Kiełbasa po nabiciu - (bez osadzania ) powędrowała do wędzarni i tam osuszanie 45 min w 45 stopni i następnie wędzenie 45 -50 stopni przez 3 godz . Parzenie w temp 75-80 stopni do uzyskania temp 72 stopnie wewnątrz , w moim przypadku 15 min.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 303
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Halinko :clap: , bardzo ładna ta kiełbaska i z pewnością pyszna :thumbsup:

Bardzo dobra w smaku a jaka krucha z tym że szara no i krótkotrwała.

 

halusia kielbasa cudna :clap: :thumbsup: ja taka kielbase podpiekam w wedzarni.

Może następnym razem Jacku :wink:

No Halinko piękną zagryzkę Andrzejkowi ma mecz przygotowałaś :lol: :clap:

No trzeba jakoś przez żołądek do serca :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje gratulacje za piękny wyrób. Ale Halusiu pała z wykrzyknikiem z tak podany skład . Jak Ty te elementy zmieliła - kości, skóry

Skład i mielenie :

- 1.6 kg karkówki... sitko Fi 8

- 2.1 kg łopatki...sitko Fi 10

- 1.3 kg golonki...sitko Fi 4

- 1 kg podgarla...sitko Fi 6

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje gratulacje za piękny wyrób. Ale Halusiu pała z wykrzyknikiem z tak podany skład . Jak Ty te elementy zmieliła - kości, skóry

Skład i mielenie :

Cytat:

- 1.6 kg karkówki... sitko Fi 8

- 2.1 kg łopatki...sitko Fi 10

- 1.3 kg golonki...sitko Fi 4

- 1 kg podgarla...sitko Fi 6

 

:blush: :blush:

DZIADKU to ja sprostuję :

- wp kl II- karkówka - 1,6 kg

- wp.kl I - łopatka- 2.1 kg

- wp. kl III- chude z golonki - 1.3kg.

- tłuszcz twardy- podgarle- 1 kg.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

- wp kl II- z karkówki - 1,6 kg

- wp.kl I -z łopatki - 2.1 kg

- wp. kl III- chude z golonki - 1.3kg.

- tłuszcz twardy- z podgarla- 1 kg.

Z karkówki otrzymujemy również kl I i kl III

Z łopatki kl II i III

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

- wp kl II- z karkówki - 1,6 kg

- wp.kl I -z łopatki - 2.1 kg

- wp. kl III- chude z golonki - 1.3kg.

- tłuszcz twardy- z podgarla- 1 kg.

[ Dodano: Sob 23 Cze, 2012 21:16 ]

Z karkówki otrzymujemy również kl I i kl III

Z łopatki kl II i III

DZIADKU.. jeśli coś nie tak to proszę mnie sprostować :wink:

Karkówka poszła w całości więc uznałam to jako kl II. a co do łopatki to udało mi się kupić piękne kawałki gulaszowego... bez dodatku tłuszczu i w/g śmiało mogłam zaliczyć do wp Kl I.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halusia :clap: . Spróbuję zrobić z dodatkiem gorącej wody. To jutro masz fest śniadanie :tongue:

Spróbuj Radku... podchodzi pod swojską kiełbasę z lat młodości :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gorczycę zawsze używam w całości :wink:

Ja do kiełbasy zawsze używam majeranku 3g/kg. Z gorczyca nie robiłem jeszcze. Muszę kiedyś spróbować.

 

Ogólnie

:clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Gorczycę zawsze używam w całości :wink:

Ja do kiełbasy zawsze używam majeranku 3g/kg. Z gorczyca nie robiłem jeszcze. Muszę kiedyś spróbować.

 

Ogólnie

:clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

Ja do farszu zawsze sypnę trochę gorczycy , wg. zadymiarzy z poza forum to naturalny konserwant , majeranek to zdecydowanie do białej .
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skład i mielenie :

- 1.6 kg karkówki... sitko Fi 8

- 2.1 kg łopatki...sitko Fi 10

- 1.3 kg golonki...sitko Fi 4

- 1 kg podgarla...sitko Fi 6

- 200 ml wody

 

 

Przyprawy

 

1) sól -18 g / kg

2) pieprz - 3 g / kg

3) czosnek polski - 3 g / kg

4) cukier - 2 g / kg

5) gorczyca 1g/ kg

Sposób wykonania

Mięso zmielone ( rozmiar sitek podany wyżej ) ,do masy wiążącej czyli golonki dodałam szklankę wody ,czosnek i cukier . Wszystkie składniki dobrze wymieszałam , dodając w czasie mieszania pieprz , gorczycę i jedną szklankę wody temperaturze 80 stopni w celu nadania kruchości.

Całość nadziane w jelita 26-28.

Kiełbasa po nabiciu - (bez osadzania ) powędrowała do wędzarni i tam osuszanie 45 min w 45 stopni i następnie wędzenie 45 -50 stopni przez 3 godz . Parzenie w temp 75-80 stopni do uzyskania temp 72 stopnie wewnątrz , w moim przypadku 15 min.

 

Ile tej wody ma być ?

Trochę się pogubiłem - chcę wypróbować przepis ;)

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niby tak ale szklanka wody do masy wiążącej i szklanka wody gorącej to już około 400-500 ml .

Tak jest - dwie szklanki. :cool: Co tu rozumieć, lać wodę lać. :cool:

Chodziło mi o to , że to się ma nijak do podanych w przepisie 200 ml :) . Oki rozumiem i pozdrawiam :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.