Skocz do zawartości

Wyroby PePe


PePe

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 181
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 1 rok później...

 

 

Moja ścinkowa wg. EL GREGORA, wszystko zgodne z recepturą, oprócz płatków papryki.
 

 I to jest to czego jeszcze nie potrafię robić  :facepalm:

Piotrku.. bardzo smakowicie wygląda ten wyrób . :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja ścinkowa wg. EL GREGORA, wszystko zgodne z recepturą, oprócz płatków papryki.

PePe,

czy możesz podać dokładny przepis według którego zrobiłeś tą kiełbasę - Grzesiu zazwyczaj podaje szczątkowe informacje więc dlatego Ciebie proszę o dokładny przepis.

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Świadzu, recepturę wg. której robiłem ścinkową zostawiłem na wsi (tam ją robiłem) , ale postaram się coś podać z głowy.

Miałem ok. 1,3 kg mięsa z szynki które pokroiłem w kostkę (3x3) i zapeklowałem na okres 7dni dawką 30g na kg., zasoliłem też 20% masy mięsa słoniny. Po peklowaniu dodałem przyprawy jakie zaleca Grześ to znaczy: pieprz,kolendrę, jałowiec ,ziele ang.,majeranek ,gorczycę, cukier ,gałkę , i alkohol , nie miałem łyskacza ani brandy , dolałem setkę Soplicy, Słoninę pokroiłem w 0,5 cm kostkę. Po wymieszaniu nadziałem w osłonkę białkową fi 65mm, osadzałem w lodówce 12 godz., wędziłem ok 3 godz. gorącym dymem.  Po wędzeniu powiesiłem w suchej sieni, gdzie wisiała dwa tyg. a potem przeniosłem do Wrocławia i powiesiłem na balkonie na dalsze dwa tygodnie. Nie mam specjalnej komory w której mogła by dojrzewać , dlatego kiełbasa raczej wyschła niż dojrzała , ale po rozkrojeniu okazało się że ma ten charakterystyczny smaczek wędliny dojrzewającej.

 

Razem z kiełbasą wędziłem boczki, które peklowałem 3tyg.na sucho. Po dwóch tyg, żonka zaproponowała aby spróbować czy już dojrzał, po próbach zostało tyle.Ale drugi kawałek uratowany i dojrzewa dalej :D .

post-40896-0-73661000-1388171199_thumb.jpg

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witaj Marko!!!

Kiełbasę ze zdjęcia (moja pierwsza polska) zrobiłem opierając się o przepisy ze strony głównej. Pamiętam że mięso było z łopatki, kl I rozdrobniona szarpakiem maszynki "5" a kl II na sicie 8, peklosól w ilości 21 g/kg. Przy następnych "produkcjach" dawałem już 26 g/kg i kiełbasa była smaczniejsza szczególnie jak dłużej dojrzewała, przyprawy to: pieprz 4 g/kg grubo mielony, majeranek 1 g/kg, czosnek 2 g/kg, omal nie zapomniałem o cukrze, (bardzo ważne) którego dodaję w ilości 10 g/kg.

Koniecznie musisz zrobić polską wędzoną, szczególnie jak lubisz wędlinę dojrzewającą, ja polubiłem.

Na forum są ze dwa tematy traktujące o polskiej, koniecznie musisz przeczytać posty które tam się znajdują. 

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nastawiłem w końcu wino z aronii która zalegała w zamrażarce od początku października. Zawsze robiłem na miazdrze, a tym razem postanowiliśmy z żonką zrobić na soku. Ona zajeła się robieniem soku w parowarze i jeszcze obgotowaniem resztek z parowara, owocu było ok. 40 litrów. Zapełniłem trzy gąsiory, w sumie 65 litrów, Nastaw "zaszczepiłem" drożdżami - Malaga. Do soku dodałem 1 kg cukru na 5 litrów rozwodnionego soku. To teraz zostanie mi oczekiwanie na koniec fermentacji.

 

 

post-40896-0-82267900-1391345403_thumb.jpg

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie chcę się wymądrzać, bo nigdy nie robiłem wina i nie jestem jego znawcą ani smakoszem, ale słyszałem, że do aronii najlepiej dodać jeszcze innych owoców bo z samej jest straszny kwasior  ;)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

PePe, ja z kolei robię wino z całych, surowych prosto z krzaka, miażdżonych owoców. (oczywiście dojrzałych). Dla otrzymania odpowiedniej kwasowości

dodaję sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. wino z aronii jest super, bardzo zdrowe, ze względu na dużą zawartość garbników. Pozdrowienia i smacznego. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

post-40896-0-54308500-1398359939_thumb.jpgZ resztek mąki zrobiłem chleb nasz powszedni mieszany tzn mąka poznańska typ 500, mąka chlebowa, typ 750, mąka razowa typ 1850.to były mąki pszenne i do tego mąka żytnia typ 720. Mąk pszennych było 70% żytniej  jak wiadomo 30%. Drożdży 50 g, trzy łyżki zakwasu, łyżka soli, wody dałem 500 ml, a powinienem dać 600 ml, bo jak dam mniej to ciasto przy powtórnym wyrabianiu, nie klei się  wystarczająco. Pieczenie w temp 200stc przez godzinę.

post-40896-0-53189700-1398359986_thumb.jpg

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałem Wam pokazać moją zmodyfikowaną kiełbasę ścinkową EL GREGORA. Modyfikowałem ją dla tego że po półtora miesięcznym dojrzewaniu - obsychaniu kiełbasa po przekrojeniu rozsypała :mad: się i aby można ją było zjeść (ostatecznie można ją było żuć :hmm: ) rozebrałem z osłonki i zmieliłem na sitku cztery mm do tego farszu dodałem 1/4 objętości mięso kl III z golonki wp. uprzednia peklowanej przez okres 48 godz. Zapakowałem w osłonki fi 65 i wędziłem w ciepłym dymie. Po wędzeniu dojrzewała jeszcze tydzień i na ŚW kiełbasa została poddana degustacji - kiełbasa smakuje jak litewski skilandis, pozostałe (2szt) poddam mieleniu na sicie 2mm a potem malaxerem rozdrobię na gładko.

Po mojej modyfikacji wygląda tak:

post-40896-0-69072100-1398424774_thumb.jpg

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.