Gregtom Opublikowano 27 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 27 Lipca 2012 Gregtom, polecam fajną ściagawkę https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8993 Ściągawe znam ale niechcę dać plamy przed tym "mądralą" a sopockiej nigdy jeszcze nie robilem i to w tak krótkim czasie. Dlatego dopytuje. :wink: Piotruniu tak zrobię.. Dwa termometry już czekają.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 27 Lipca 2012 i to w tak krótkim czasie parę razy robiłem 24h i było zawsze OK więc sie nie stresuj ... tylko nie przesadź z parzeniem PS Polędwica to nie szynka - nie wrzuca sie jej nigdy do wrzatku Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 27 Lipca 2012 włóż polędwice do wrządku Oj chyba nie. :rolleyes: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 27 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 27 Lipca 2012 Nie wiem czy czytacie wszystkie posty, chodzi o obkurczenie batonu a po minucie dwóch dolanie zimnej wody do temperatury 70st. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 27 Lipca 2012 Nie wiem skąd wziąłeś ten sposób ,ale ja o czymś takim nie słyszałem. :smile: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 27 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 27 Lipca 2012 Cytat z Akademii Dziadka "...W między czasie, w wielkim garze, przygotowałem wodę i na życzenie gospodarzy, parzę wyjętą wcześniej polędwicę w temperaturze 80 st.C. przez 10 min. Czas w zupełności wystarczający, ponieważ polędwica jeszcze gorąca, prosto z wędzarni została włożona do wody. ..." Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 27 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 27 Lipca 2012 Każdy ma swoje sposoby, ja piszę o minucie ,dwóch.Przy sopockiej ważne jest by zatrzymać soczystość, i na bulionie wygotowanym z polędwicy nie powinno nam zależeć . :wink: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 27 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 27 Lipca 2012 Czy przy osuszaniu polędwicy postępujemy tak samo jak np. z kiełbasą. ?Mam na myśli czy ma też mieć powierzchnię suchą (pergaminową) jak kiełbasa przed wędzeniem. ?Wiem że powisi jakieś 12h nad wanną ale czy to starczy. ? I jeszcze jedno, u mnie teraz jakieś 30 C, duchota i chyba na burze się zbiera a noc bedzie napewno gorąca. Czy nic sie nie stanie w takiej temp. ?Zero ruchu powietrza.. :???: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 27 Lipca 2012 I jeszcze jedno, u mnie teraz jakieś 30 C, duchota i chyba na burze się zbiera a noc bedzie napewno gorąca. Czy nic sie nie stanie w takiej temp. ? Ociekanie przeprowadzamy w temp. 4-6C.Rano przed wędzeniem wyjmij z lodówki na jakieś 2 h ,żeby złapało temperatury otoczenia i osuszanie przeprowadź w wędzarni.Potem wędź. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 27 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 27 Lipca 2012 No dobra.. Sopockie wyglądają wspaniale w solance. Przekładałem i masowałem je dzisiaj ze sześć razy. Kolor i konsystencja solanki, tak jak opisaliście wcześniej.. Za kilka godzin, wyciągnę polędwice z solanki, krótko opłucze je pod bierzącą wodą i wsadze na raszce do lodówki dla ociekania.. W lodówce mam teraz ok. 5 C i zastosuję się do porad Arkadiusza co do ociekania mięsa.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 27 Lipca 2012 Nie panikuj. Dasz radę i utrzesz nosa koledze. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 27 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 27 Lipca 2012 Nie panikuj. Dasz radę i utrzesz nosa koledze. Miro.. Ja się boję teraz trochę pogody. Przez kilka ostatnich godzin, przeleciały dwie (słabe) burze, powietrze stoi w miejscu a jutro ma być jeszcze gorzej.. A wiesz przecież w czym będę wędził pod prawie gołym niebem.. Parasol "z pierunochronem" stoi przygotowny. A propos "pierunochronu", ten pierwszy był w Rawiczu.. :grin: Pozdrawiam miło.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 27 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 27 Lipca 2012 Parasol "z pierunochronem" stoi przygotowny.I tak trzymaj Spoko, dasz rade grzesiu, 3mam kciuki !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 27 Lipca 2012 Masz tą przewagę, że ustawisz wędzarnię pod zadaszeniem i ani burza ani deszcz nie przeszkodzą w wędzeniu.Spox. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 27 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 27 Lipca 2012 Grzegorz powodzenia Ja się boję teraz trochę pogodybedzie dobrze Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 27 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 27 Lipca 2012 Mam na myśli czy ma też mieć powierzchnię suchą (pergaminową) jak kiełbasa przed wędzeniem. ?jeżeli robisz wysokowydajną tak musisz zrobić :idea: Wiem że powisi jakieś 12h nad wanną ale czy to starczy. ?po 12 godz. sopot będzie już ~podsuszony~ w temp. otoczenia ok 30 grad',staraj się cały cykl procesu wędzenia przeprowadzić w wędzarni od a do z żadne czary nad wanną nie rób.długie osadzanie nie jest wskazane dla wędzonek z przeznaczeniem do parzenia Przekładałem i masowałem je dzisiaj ze sześć razy.nie potrzebnie tyle razy,zrób to raz tak jak opisałem wcześniej wystarczy :idea: Uwaga jeżeli ma to być sopot z prawdziwego zdarzenia (jasny) wędzimy na dymie w fazie właściwej czasowo 20 min,w Twoim wypadku może to być 40 min. jak zrobisz to dłużej po parzeniu będzie "kominiorz",zaskoczysz Ty wandzorza od ryb. sztuką też jest zakończyć cykl obr.term.tak aby po parzeniu sopot nie wyglądał jak posmarkany białkiem,brzydko to wygląda....co do parzenia temp.baton 68'C (sopot) wg.obecnych wymogów 72' C jak zrobisz na 60 co niektórzy piszą zrobisz taką zaparzoną-dzieci,babcie mogą miałczeć....bo mizdra będzie twarda.... parzenie zaraz po wyjęciu z wędzarni,robie w niższej temp. stopniując ją na 3 fazy, no i na koniec studzenie w zimnej nie lodowatej wodzie na zasadzie wkładasz na chwilę pow.2min wyciągasz na 3min i tak z 3 razy o efekcie smakowym przekonasz się sam... zapomnisz o głupotach wiórowatych sopotach,wiórowate są tylko dwa razy,jak jest schab z wadą i jak warzysz go jak jajka na twardo :wink: pozdrawiam p.s.życze pogody do "wandzenia" no i czekamy na fotki sopota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 27 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 27 Lipca 2012 PePe, Darhel, Arkadiusz, Miro, Arturek, Bendetto, Zigo, Bartnik, Abratek, Roger. Chudziak, Marek z B, Kostek.. .. Polędwice wyjęte z solanki i przepłukane- Ociekają na sicie do jutra/dzisiaj.. Teraz lodóweczka i ociekanie na sicie.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 28 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 28 Lipca 2012 Gregtom , nie chciałbym Ci tu namieszać w głowie, tyle różnych porad na temat sopockiej już otrzymałeś... Chciałbym zwrócić Twoją uwagę na fakt ,że prawdziwa sopocka jest poddawana zupełnie innemu procesowi obróbki termicznej. Cytuję ze źródeł : Nadmuch powietrzem o temp. 40-60 st.C do osuszenia powierzchni , wędzenie gorącym dymem w temp. 45-80 st.C przez 1,5-3 godz. do barwy brązowej z odcieniem złocistym. Następnie pieczenie w temp. 80-85 st.C przez ok 20min. do osiągnięcia wewnątrz batonu temp. 60 st.C . Studzenie powietrzem dio odparowania. Z uwagi na to ,że przepis pochodzi z przed wielu lat , temp. podczas pieczenia wewnątrz batonu ,winieneś podnieść do 68-70 st.C Pewnie moja porada jest spóźniona lecz na przyszłość może się przydać.. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 28 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 28 Lipca 2012 ja wiem jaka będzie wada w gotowym sopocie.... Napewno będzie jakaś wada. Pierwszą właśnie odkryłęm tzn. ociekanie. Polędwice leżały na sicie i to jeszcze mizdrą od dołu co utrudniało ociekanie. Miały w lodówie wisieć.! Prawa fizyki.. :wink: Proszę się za bardzo nie nabijać ze mnie przy oglądaniu fotek oraz mojego patentu na dalsze ociekanie/osuszanie.. Mięska "dyndają" właśnie na świeżym powietrzu, minimalnie kapiąc.. Temp. ok 22 C przy lekkim ruchu powietrza.. Pachną przecudnie jak w prawdziwej masarni.. Pozdrawiam milucho :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 28 Lipca 2012 No i jak ... :question: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 28 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 28 Lipca 2012 No i jak ... :question: chudziak , znając życie to zdolność pisania u naszego bohatera powróci dopiero jutro Gregtom , bez urazy a wręcz z sentymentem... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 28 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 28 Lipca 2012 Z uwagi na to ,że przepis pochodzi z przed wielu lat , temp. podczas pieczenia wewnątrz batonu ,winieneś podnieść do 68-70 st.C :question: :rolleyes: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 28 Lipca 2012 Cisza oznacza, że wygrał zakład i teraz trwa dysputa "wędzarniczej braci". :wink:I tak trzymać. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 29 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 29 Lipca 2012 Cisza oznacza, że wygrał zakład a stawka w zakładzie musiała mieć co najmniej 1l. :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 29 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 29 Lipca 2012 najmniej 1l. :grin: Na twarz Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.