Skocz do zawartości

Polędwica wędzona w trzy dni w wędzarce teleskopowej.Pomocy!


Gregtom

Rekomendowane odpowiedzi

Gregtom, polecam fajną ściagawkę

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8993

Ściągawe znam ale niechcę dać plamy przed tym "mądralą" a sopockiej nigdy jeszcze nie robilem i to w tak krótkim czasie. Dlatego dopytuje. :wink:

 

 

Piotruniu tak zrobię.. Dwa termometry już czekają.. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 77
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

i to w tak krótkim czasie

;) parę razy robiłem 24h i było zawsze OK więc sie nie stresuj ... ;) tylko nie przesadź z parzeniem ;)

 

PS

Polędwica to nie szynka - nie wrzuca sie jej nigdy do wrzatku ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

włóż polędwice do wrządku

Oj chyba nie. :rolleyes:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem skąd wziąłeś ten sposób ,ale ja o czymś takim nie słyszałem. :smile:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cytat z Akademii Dziadka

"...W między czasie, w wielkim garze, przygotowałem wodę i na życzenie gospodarzy, parzę wyjętą wcześniej polędwicę w temperaturze 80 st.C. przez 10 min. Czas w zupełności wystarczający, ponieważ polędwica jeszcze gorąca, prosto z wędzarni została włożona do wody. ..."

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy przy osuszaniu polędwicy postępujemy tak samo jak np. z kiełbasą. ?

Mam na myśli czy ma też mieć powierzchnię suchą (pergaminową) jak kiełbasa przed wędzeniem. ?

Wiem że powisi jakieś 12h nad wanną ale czy to starczy. ?

I jeszcze jedno, u mnie teraz jakieś 30 C, duchota i chyba na burze się zbiera a noc bedzie napewno gorąca. Czy nic sie nie stanie w takiej temp. ?

Zero ruchu powietrza.. :???:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze jedno, u mnie teraz jakieś 30 C, duchota i chyba na burze się zbiera a noc bedzie napewno gorąca. Czy nic sie nie stanie w takiej temp. ?

Ociekanie przeprowadzamy w temp. 4-6C.Rano przed wędzeniem wyjmij z lodówki na jakieś 2 h ,żeby złapało temperatury otoczenia i osuszanie przeprowadź w wędzarni.Potem wędź.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No dobra.. Sopockie wyglądają wspaniale w solance. Przekładałem i masowałem je dzisiaj ze sześć razy. Kolor i konsystencja solanki, tak jak opisaliście wcześniej.. Za kilka godzin, wyciągnę polędwice z solanki, krótko opłucze je pod bierzącą wodą i wsadze na raszce do lodówki dla ociekania.. W lodówce mam teraz ok. 5 C i zastosuję się do porad Arkadiusza co do ociekania mięsa.. :wink:
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie panikuj. :cool:

Dasz radę i utrzesz nosa koledze.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie panikuj. :cool:

Dasz radę i utrzesz nosa koledze.

Miro.. Ja się boję teraz trochę pogody. Przez kilka ostatnich godzin, przeleciały dwie (słabe) burze, powietrze stoi w miejscu a jutro ma być jeszcze gorzej.. A wiesz przecież w czym będę wędził pod prawie gołym niebem.. Parasol "z pierunochronem" stoi przygotowny.

A propos "pierunochronu", ten pierwszy był w Rawiczu.. :grin:

 

Pozdrawiam miło.. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz tą przewagę, że ustawisz wędzarnię pod zadaszeniem i ani burza ani deszcz nie przeszkodzą w wędzeniu.

Spox.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam na myśli czy ma też mieć powierzchnię suchą (pergaminową) jak kiełbasa przed wędzeniem. ?

jeżeli robisz wysokowydajną tak musisz zrobić :idea:

Wiem że powisi jakieś 12h nad wanną ale czy to starczy. ?

po 12 godz. sopot będzie już ~podsuszony~ w temp. otoczenia ok 30 grad',staraj się

cały cykl procesu wędzenia przeprowadzić w wędzarni od a do z żadne czary nad wanną

nie rób.długie osadzanie nie jest wskazane dla wędzonek z przeznaczeniem do parzenia

Przekładałem i masowałem je dzisiaj ze sześć razy.

nie potrzebnie tyle razy,zrób to raz tak jak opisałem wcześniej wystarczy

:idea: Uwaga jeżeli ma to być sopot z prawdziwego zdarzenia (jasny) wędzimy na dymie

w fazie właściwej czasowo 20 min,w Twoim wypadku może to być 40 min. jak zrobisz to

dłużej po parzeniu będzie "kominiorz",zaskoczysz Ty wandzorza od ryb.

sztuką też jest zakończyć cykl obr.term.tak aby po parzeniu sopot nie wyglądał jak posmarkany białkiem,brzydko to wygląda....co do parzenia temp.baton 68'C (sopot)

wg.obecnych wymogów 72' C jak zrobisz na 60 co niektórzy piszą zrobisz taką zaparzoną-dzieci,babcie mogą miałczeć....bo mizdra będzie twarda....

parzenie zaraz po wyjęciu z wędzarni,robie w niższej temp. stopniując ją na 3 fazy,

no i na koniec studzenie w zimnej nie lodowatej wodzie na zasadzie wkładasz na chwilę

pow.2min wyciągasz na 3min i tak z 3 razy o efekcie smakowym przekonasz się sam...

zapomnisz o głupotach wiórowatych sopotach,wiórowate są tylko dwa razy,jak jest

schab z wadą i jak warzysz go jak jajka na twardo :wink:

pozdrawiam

p.s.życze pogody do "wandzenia" no i czekamy na fotki sopota

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

PePe, Darhel, Arkadiusz, Miro, Arturek, Bendetto, Zigo, Bartnik, Abratek, Roger. Chudziak, Marek z B, Kostek.. ..

 

Polędwice wyjęte z solanki i przepłukane- Ociekają na sicie do jutra/dzisiaj..

 

 

 

 

Teraz lodóweczka i ociekanie na sicie.. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gregtom ,

 

nie chciałbym Ci tu namieszać w głowie,

tyle różnych porad na temat sopockiej już otrzymałeś...

Chciałbym zwrócić Twoją uwagę na fakt ,że prawdziwa sopocka

jest poddawana zupełnie innemu procesowi obróbki termicznej.

Cytuję ze źródeł : Nadmuch powietrzem o temp. 40-60 st.C do osuszenia powierzchni ,

wędzenie gorącym dymem w temp. 45-80 st.C przez 1,5-3 godz. do barwy brązowej z odcieniem złocistym. Następnie pieczenie w temp. 80-85 st.C przez ok 20min. do osiągnięcia wewnątrz batonu temp. 60 st.C . Studzenie powietrzem dio odparowania.

Z uwagi na to ,że przepis pochodzi z przed wielu lat , temp. podczas pieczenia wewnątrz batonu ,winieneś podnieść do 68-70 st.C

 

 

 

Pewnie moja porada jest spóźniona lecz na przyszłość może się przydać..

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja wiem jaka będzie wada w gotowym sopocie....

Napewno będzie jakaś wada. Pierwszą właśnie odkryłęm tzn. ociekanie. Polędwice leżały na sicie i to jeszcze mizdrą od dołu co utrudniało ociekanie. Miały w lodówie wisieć.! Prawa fizyki.. :wink:

 

Proszę się za bardzo nie nabijać ze mnie przy oglądaniu fotek oraz mojego patentu na dalsze ociekanie/osuszanie..

 

Mięska "dyndają" właśnie na świeżym powietrzu, minimalnie kapiąc..

Temp. ok 22 C przy lekkim ruchu powietrza..

 

 

 

 

 

Pachną przecudnie jak w prawdziwej masarni..

 

Pozdrawiam milucho :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i jak ... :question:

chudziak , znając życie to zdolność pisania u naszego bohatera powróci dopiero jutro :cool:

Gregtom , bez urazy a wręcz z sentymentem...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z uwagi na to ,że przepis pochodzi z przed wielu lat , temp. podczas pieczenia wewnątrz batonu ,winieneś podnieść do 68-70 st.C

:question: :rolleyes:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cisza oznacza, że wygrał zakład i teraz trwa dysputa "wędzarniczej braci". :wink:

I tak trzymać.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.