zibi187 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Jak już wcześniej wspominałem postanowiłem sobie wspomóc nadziewanie samemu dorabiając do nadziewarki napęd. Jest on dostawiany tylko na czas nadziewania. Silnik z przekładnią jest od starego fotela dentystycznego, który ktoś wyrzucił na złom. Duże koło od pralki automatycznej. Do tego oryginalny pedał od fotela. Obroty są takie jak by ktoś kręcił ręką :lol: No i sterowanie nożne :lol: A teraz idę robić kiełbaskę i testować napęd :grin: Napiszę jak szło po robocie :grin: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 A jak to działa w drugą stronę.? Mam na myśli powrót tłoka spowrotem, dla ponownego nałożenia farszu.. Bardzo ciekawa konstrukcja.. pzdr. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 "Pedał" jest dwustronny :grin: dzięki czemu obroty mam prawo-lewo :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 "Pedał" jest dwustronny :grin: dzięki czemu obroty mam prawo-lewo :lol: Czyli będzie tak samo powoli wychodził tłok, jak wchodził. ? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 zibi187, Pamiętaj tylko ze jak każdy napęd boczny, szczególnie przy nie łożyskowanych ośkach, doprowadza do nadmiernego wyrabiania / zużycia w jednym kierunku / naciągu paska. Korpus jest aluminiowy, oska stalowa, na "efekty" nie będziesz długo czekał. Przy kręceniu ręka, wektor oporu jest zmienny, i zużywanie części jest we wszystkich kierunkach stały ( w miarę stały) Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zrób coś z tymi odkrytymi kostkami łączeniowymi . Trochę wilgoci lub inne nie sprzyjające warunki oraz chwila nieuwagi i może być nieciekawie . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 zibi187, Pamiętaj tylko ze jak każdy napęd boczny, szczególnie przy nie łożyskowanych ośkach, doprowadza do nadmiernego wyrabiania / zużycia w jednym kierunku / naciągu paska.Korpus jest aluminiowy, oska stalowa, na "efekty" nie będziesz długo czekał.Przy kręceniu ręka, wektor oporu jest zmienny, i zużywanie części jest we wszystkich kierunkach stały ( w miarę stały)Tak, tak !!! pamiętam !!! dlatego maszynkę mam osiowo :lol: Nadziewarka chodzi rzadko a pasek nie jest naciągnięty :lol: [ Dodano: Sro 01 Sie, 2012 15:07 ]"Pedał" jest dwustronny :grin: dzięki czemu obroty mam prawo-lewo :lol:Czyli będzie tak samo powoli wychodził tłok, jak wchodził. ?Tak zanim porobię parki będzie już na górze :grin: [ Dodano: Sro 01 Sie, 2012 15:12 ]TOSHIBA jeśli chodzi o przekładnię to nawet się nie przyglądałem natomiast moja nadziewarka jest z żeliwa. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu53 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 zibi187, czy możesz wkleić fotkę jak nadziewarka stoi na stole podczas nabijania ??? Cytuj Jędruś! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 postanowiłem sobie wspomóc nadziewanie samemu dorabiając do nadziewarki napęd Kupuję ten temat :clap: Dopiero przymierzam się do zakupu nadziewarki, ale koncepcja "alone" mi się podoba :grin: No i to sterowanie, prawie jak Singer :grin: Proszę o więcej szczegółów co do osprzętu. Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro71 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 zibi zdaj relacje jak poszło nadziewanie przy użyciu napędu elektrycznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 zibi, tez jestem ciekaw tego Twojego łunochoda Udało się nadziewanie ??? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Jest tak :grin: Nadziewa się super. Obroty są w porządku nawet przy nadziewaniu Krakowskiej. andriu53 czy możesz wkleić fotkę jak nadziewarka stoi na stole podczas nabijania ???Nadziewarka stoi po prawej stronie na blacie zamrażarki i troszkę białej Zdjęcia kiepskie bo na szybko wykonane telefonem. Poganiali mnie wczoraj bo czas do lasu jechać na ŁOWY :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 No i trochę szczegółów dla zainteresowanych :grin: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Może nie w tym temacie, ale tak wyszła krakowska z dorobionego napędu po uwędzeniu :lol: Oczywiście podsuszam :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 O ! Kurcze, a moje krakowskie się tak nie pomarszczyły po podpiekaniu? Bardzo apetycznie wyglądają. Jedną na próbę zrobiłem w osłonce fibrusowej. Wsadu wchodzi więcej niżeli przy osłonce białkowej, przy tych samych długościach batonów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Osłonki mają coś takiego jak przepełnienie. Czyli można je napełnić o parę procent więcej niż deklarowana średnica. W warunkach domowych jest to utrudnione, ponieważ nie mamy sprzętu z odpowiednim ciśnieniem ale ... trzeba wtedy przytrzymać osłonkę na lejku i napełniać. Może się wydawać że pęknie, ale raczej taki przypadek nie nastąpi. Druga ważna rzecz to taka, że my w przeciwieństwie do produktów masowych wędzimy i pieczemy na prawdę, a nie na niby. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Czyli można je napełnić o parę procent więcej niż deklarowana średnica. W warunkach domowych jest to utrudnione, ponieważ nie mamy sprzętu z odpowiednim ciśnieniemW domowych warunkach ciśnienie potrzebne jest w rękach przy wiązaniu . Przecież można tak docisnąć że będą pękać . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Tak, tak można dopchać i to całkiem całkiem tylko problem jest z porządnym zawiązaniem :grin: Następnym zakupem będzie klipsownica :grin: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Nie widzę żadnego problemu z wiązaniem. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Tak tylko rzuciłem hasłowo :grin: Też nie mam problemu z wiązaniem (poza bolącymi rękami) tylko czasem niestety puści. Może powinienem pobrać nauki jak wiązać lepiej :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 tylko czasem niestety puści.I to jest największy problem . Puszcza często wiązanie pętelki .Opracować własną technikę - na kursie pokazuję . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Czyli można je napełnić o parę procent więcej niż deklarowana średnica. W warunkach domowych jest to utrudnione, ponieważ nie mamy sprzętu z odpowiednim ciśnieniemW domowych warunkach ciśnienie potrzebne jest w rękach przy wiązaniu . Przecież można tak docisnąć że będą pękać .Masz rację. Zapomniałem, że można zrobić to ręcznie. Tak to jest jak się myśli z automatu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Nabijam na "maxa" tylko jak kończę to muszę końcówkę trzymać a wiązać musi niestety druga osoba. Chyba, że znacie lepsze rozwiązanie :smile: chętnie poczytam :smile: z tym posuszaniem lepiej nie za długo Za długo nie bo już sucharków nie chcą jeść :grin: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Opracować własną technikę - na kursie pokazujęDziadku, a mógłbyś tą wiedzą podzielić się po za kursem? Chciałbym wybrać się na taki kurs, ale przez najbliższe 2 lata mogę tylko pomarzyć :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro71 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 zibi a powiedz ile masz obrotów na minute przy nadziewarce na dużym kole .pytam bo też się przymierzam do napędu elektrycznego z tym że przy pomocy motoreduktora i nie wiem jakiego szukać (z jaką ilością obrotów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.