Skocz do zawartości

Napęd nadziewarki Zibiego


Rekomendowane odpowiedzi

Jak już wcześniej wspominałem postanowiłem sobie wspomóc nadziewanie samemu dorabiając do nadziewarki napęd. Jest on dostawiany tylko na czas nadziewania. Silnik z przekładnią jest od starego fotela dentystycznego, który ktoś wyrzucił na złom. Duże koło od pralki automatycznej. Do tego oryginalny pedał od fotela. Obroty są takie jak by ktoś kręcił ręką :lol:

 

 

 

No i sterowanie nożne :lol:

 

 

A teraz idę robić kiełbaskę i testować napęd :grin:

 

Napiszę jak szło po robocie :grin:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zibi187,

Pamiętaj tylko ze jak każdy napęd boczny, szczególnie przy nie łożyskowanych ośkach, doprowadza do nadmiernego wyrabiania / zużycia w jednym kierunku / naciągu paska.

Korpus jest aluminiowy, oska stalowa, na "efekty" nie będziesz długo czekał.

Przy kręceniu ręka, wektor oporu jest zmienny, i zużywanie części jest we wszystkich kierunkach stały ( w miarę stały)

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zibi187,

Pamiętaj tylko ze jak każdy napęd boczny, szczególnie przy nie łożyskowanych ośkach, doprowadza do nadmiernego wyrabiania / zużycia w jednym kierunku / naciągu paska.

Korpus jest aluminiowy, oska stalowa, na "efekty" nie będziesz długo czekał.

Przy kręceniu ręka, wektor oporu jest zmienny, i zużywanie części jest we wszystkich kierunkach stały ( w miarę stały)

Tak, tak !!! pamiętam !!! dlatego maszynkę mam osiowo :lol: Nadziewarka chodzi rzadko a pasek nie jest naciągnięty :lol:

 

[ Dodano: Sro 01 Sie, 2012 15:07 ]

"Pedał" jest dwustronny :grin: dzięki czemu obroty mam prawo-lewo :lol:

Czyli będzie tak samo powoli wychodził tłok, jak wchodził. ?
Tak zanim porobię parki będzie już na górze :grin:

 

[ Dodano: Sro 01 Sie, 2012 15:12 ]

TOSHIBA jeśli chodzi o przekładnię to nawet się nie przyglądałem natomiast moja nadziewarka jest z żeliwa.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

postanowiłem sobie wspomóc nadziewanie samemu dorabiając do nadziewarki napęd

Kupuję ten temat :clap: Dopiero przymierzam się do zakupu nadziewarki, ale koncepcja "alone" mi się podoba :grin: No i to sterowanie, prawie jak Singer :grin:

 

Proszę o więcej szczegółów co do osprzętu.

"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest tak :grin: Nadziewa się super. Obroty są w porządku nawet przy nadziewaniu Krakowskiej.

 

 

andriu53

czy możesz wkleić fotkę jak nadziewarka stoi na stole podczas nabijania ???

Nadziewarka stoi po prawej stronie na blacie zamrażarki

i troszkę białej

 

 

Zdjęcia kiepskie bo na szybko wykonane telefonem. Poganiali mnie wczoraj bo czas do lasu jechać na ŁOWY :lol:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O ! Kurcze, a moje krakowskie się tak nie pomarszczyły po podpiekaniu? Bardzo apetycznie wyglądają. Jedną na próbę zrobiłem w osłonce fibrusowej. Wsadu wchodzi więcej niżeli przy osłonce białkowej, przy tych samych długościach batonów.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Osłonki mają coś takiego jak przepełnienie.

Czyli można je napełnić o parę procent więcej niż deklarowana średnica.

 

W warunkach domowych jest to utrudnione, ponieważ nie mamy sprzętu z odpowiednim ciśnieniem ale ... trzeba wtedy przytrzymać osłonkę na lejku i napełniać.

Może się wydawać że pęknie, ale raczej taki przypadek nie nastąpi.

 

Druga ważna rzecz to taka, że my w przeciwieństwie do produktów masowych wędzimy i pieczemy na prawdę, a nie na niby. :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli można je napełnić o parę procent więcej niż deklarowana średnica.

 

W warunkach domowych jest to utrudnione, ponieważ nie mamy sprzętu z odpowiednim ciśnieniem

W domowych warunkach ciśnienie potrzebne jest w rękach przy wiązaniu . Przecież można tak docisnąć że będą pękać .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tylko czasem niestety puści.

I to jest największy problem . Puszcza często wiązanie pętelki .Opracować własną technikę - na kursie pokazuję .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli można je napełnić o parę procent więcej niż deklarowana średnica.

 

W warunkach domowych jest to utrudnione, ponieważ nie mamy sprzętu z odpowiednim ciśnieniem

W domowych warunkach ciśnienie potrzebne jest w rękach przy wiązaniu . Przecież można tak docisnąć że będą pękać .
Masz rację.

Zapomniałem, że można zrobić to ręcznie.

Tak to jest jak się myśli z automatu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nabijam na "maxa" tylko jak kończę to muszę końcówkę trzymać a wiązać musi niestety druga osoba. Chyba, że znacie lepsze rozwiązanie :smile: chętnie poczytam :smile:

z tym posuszaniem lepiej nie za długo

Za długo nie bo już sucharków nie chcą jeść :grin:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.