Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Plany budowy wędzarni


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1136 odpowiedzi w tym temacie

#281 ujemny

ujemny

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćPomorze

Napisano 07 maj 2012 - 10:12

Jak powstawala moja wedzarnia
Dołączona grafika

Szczegolne podziekowania dla usera Andyandy za jakze cenne rady I poswiecony czas!
W koncepcji posilkowalem się projektem userow: wiesiekm i romeks.

Zalozenia: po taniosci, z materialow, ktore mi zostaly po budowie, a jesli cos dokupic, to jak najtaniej i jak najmniej.
Wedzarnia z paleniskiem bezposrednim, komora (wys x szer x gleb) 125 x 70 x 50 (w cm). Palenisko z bloczkow betonowych, komora - porotherm 11cm - ma dac latwosc wygrzania i utrzymania temperatury. Dach uchylany (regulator temperatury), drzwi drewniane (termometr w drzwiach). W komorze dwa pietra co 40-45 cm na kije.

Etap 1.
Fundament

Wykop, szalunek, gruz, zbrojenie, beton.

Etap 2.
Palenisko

Widok ogolny:
Dołączona grafika

Otwor paleniska:
Dołączona grafika

Bloczek nad otworem paleniska lezy i wystaje poza obrys zeby dym zza drzwi (beda uchylane w celu legruacji doplywu powietrza i ustalenia temperatury) nie odymial scian paleniska

Etap 3.
Strop nad paleniskiem

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Trzeba pilnowac, zeby szalowanie stropu bylo ruchome i dalo sie wyjac przez otwor paleniska, totez zaklinowalem rusztowanie z desek i ulozylem na nim luzem trzy deski. Zrobilem tez szersze szczeliny miedzy bloczkami w ostatnim rzedzie zeby zalac je betonem jednorodnie ze stropem i zwiazac zbrojeniem sciane ze stropem. Obciazen mechanicznych nie przewiduje, ale grzanie paleniska 300-500C wzbudzilo we mnie obawy co do ewentualnego pekania i odlazenia stropu od scian. Cztery prety w scianach zwiazane z siatka zatopiona w stropie (drut fi6mm, zwiazane drutem wiazalkowym)

Szalunek kanalu dymnego (25x25cm) jeśli z desek, to trzeba je uprzednio namoczyć, żeby nie pecznialy pod wpływem wilgoci z betonu i nie rozpychaly tężejącego stropu. Można tez zastosować plastikowe wiaderko wypelnione piaskiem np. (dla obciążenia i ustabilizowania kształtu)

Etap 4.
Komora

Sciany wg zalozen piec (125cm) warstw porothermu, wieniec zbrojony dla związania calosci i jako podpora dla dachu.
Dołączona grafika

Ze wzgledow estetycznych z zewnątrz komore oblozylem plyta OSB, która ostatecznie ypacykowałem impregnatem.
Dołączona grafika
Wewnatrz – dwa pietra, dwa kije.
Dołączona grafika

Deflektor z blachy 3mm, na razie lezy na kamieniach (w planach cztery nogi z gwintowanego preta dla ew. regulacji, ale przepływ dymu na razie jest ok. i nie ma potrzeby ani podnosić, ani opuszczać…). Na deflektor daje blaszke-ociekacz do tłuszczu ze starej kuchni gazowej, akurat z 10mm burta, wysypana piaskiem (dla wylapania kapiacego tłuszczu)
http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/10.jpg

Termometr
http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/11.jpg

Etap 5
Dymienie

Przepalona wedzarenka poddana zostala pierwszemu dymieniu zanim jeszcze nabrala ostatecznej formy.

Dach uchylany (bez zawiasow, lezy na wiencu, do podpierania ewentualnie kawalek kolka. Wylot dymu: dwa otwory 4*40cm (nie zabiłem decha jednej scianki).
http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/12.jpg
http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/15.jpg

Dym jest:
http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/13.jpg

Na pierwszy wsad (bardziej zeby sie nauczyc czy I jak mozna regulowac temperature I ilosc dymu) kurczak, a jakze, aromatyczny wg Dziadka (olcha, dwa polanka moreli):
http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/14.jpg
http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/16.jpg
http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/17.jpg
http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/18.jpg
Pozostalo po nich juz tylko (mile) wspomnienie)

W miedzyczasie machnalem tez grilla:
http://zuni.nazwa.pl/gfx/w/20.jpg


Podsumowanie
Wedzrnia wg mnie, po pierwszym przepaleniu, ma dobrze dobrane parametry.

Wielkosc paleniska (szer 50cm x dl 40cm x wys 50cm): spokojnie wystarczy by zar nie dotykali nie rozgrzewal scian paleniska; sciany paleniska nagrzane, ale z zewnatrz mozna spokojnie dotknac je dlonia. Ilosc ciepla i dymu wystarczajaca do nagrzania komory.

Wielkosc komory (szer 70cm x dl 50cm x wys 125cm): na sile zmiescilyby sie trzy pietra co 35-40cm, ale nie planuje (poki co ) takich duzych wsadow. IMO wielkosc optymalna, na pewno nie mniejsza (tak jak planowalem wczesniej cztery warstwy pustakow - absolutne minimum, nizszym ulatwiloby to operowanie dachem, ale w srodku - ciasnawo). Porotherm - wygrzewa sie piorunem, trzyma temperature bardzo stabilnie. Drzwi nadspodziewanie szczelne (dalem na ramiaku z kantowki 6x4 wpasowanym w otwor drzwi), zabezpieczylem przed ewentualnym paczeniem (jednak ten nasz klimat bywa kaprysny) dwoma zasuwkami.

Dach otwierany opiera sie na wiencu (na razie nie planuje zadnych zwiasow - jest dosc ciezki), a ponadto nie podoba mi sie za bardzo i mam chytry plan przebudowac (kiedys) dach na finezyjniejszy - zobaczymy), wentyluje doskonale (temperatura spada blyskawicznie po uchyleniu, stabilizuje sie po przymknieciu)

Koszty w jakie popadlem:
Grill:
18 bloczkow: 54 PLN
ca 1 worek zaprawy murarskiej: 6,5 PLN
RAZEM 60 PLN

16 workow a 25 kg gotowej zaprawy: 104 PLN (fundament, strop paleniska, wieniec)
ca 2 worki zaprawy do murowania: 13 PLN
12 bloczkow fundamentowych: 36 PLN
blacha na drzwi paleniska i na deflektor 20PLN (kupiona na zlomowisku)
plyta OSB 18mm: 75 PLN
kolki do mocowania plyty OSB: 10PLN
zawiasy drzwi komory: 38 PLN
zawiasy drzwi paleniska: 15 PLN
pol kilo wkretow budowlanych 9 PLN
termometr: 20PLN
haki: 10PLN
RAZEM: 350PLN

Zuzylem tez z wlasnego materialu (wycena wg allegro):
20 pustakow porotherm 11,5cm (porotherm jest po 5 PLN, ale mozna tez zastosowac tansze odpowiedniki) 100PLN
18 mb drutu fi6 ca 20PLN
pol kilo gwozdzi 5 PLN
troche desek do szalowania ca 30PLN
2 m kw deski podbitki ca 60 PLN
4 mb kantowki 6x10cm na rame dachu 25PLN
1-1,5l impregnatu do pacykowania 10PLN
RAZEM: 250 PLN

Wychodzi, ze wedzarnia kosztowala w materiale 600 (no niech bedzie 650 max na klamoty (gruz, srubki, zasuwki, kije), ktorych nie uwzglednilem) PLN.

PS. Grill - do poprawki, tj. podmuruje jeszcze na wysokosc jedneg bloczka w gore, zeby oslonic przed wiatrem. zastanawiam sie tez, skoro juz podniose sciany, nad przykryciem czesci (tyl) - cieple powietrze powinno inaczej wtedy przeplywac.

Uwagi końcowe
Z budowa wedzarni nosiłem sie ze dwa lata, naogladalem się i naczytałem artykulow i watkow. Ostatecznie postawiłem wedzarnie w formie, na która na początku na pewno bym się nie zdecydowal. Doszedlem jednak do wniosku, ze uniwersalny grillo-piekarnik z opcja wedzenia typu (bez urazy) malbork do wszystkiego, okaze się pomnikiem do niczego.
Wedzilem pierwszy raz w zyciu, pierwsze dymienie zdaniem degustatorów było ok.
Z wedzeniem jest jak z winem, IMO to sztuka cierpliwości. Powoli, bez pospiechu, a praca da dobry efekt.

Pozdrawiam Wedzarnicza Brac!

#282 hotek

hotek

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • Miejscowośćradom

Napisano 08 maj 2012 - 18:22

Witam.
Obserwuje forum od pewnego czasu, mając się z zamiarem budowy własnej wędzarni.
Dodam iż wędzę w beczce od dwóch lat korzystając z przepisów dziadka :)
Od miesiąca buduję wędzarnie lecz natknąłem się na kilka dylematów czytając wasze opinie. Stąd też mam kilka pytań.
Mam rurę stalową fi 200 długą na 1.8m, palenisko planowane z przepalonych cegieł prosto z cegielni prawie jak ceramiczne.
Prosił bym o podpowiedzi w kwestii wykonania paleniska, czy mogę zastosować takie cegły w jego budowie? Oraz jaka może być maksymalna wielkość komory paleniska przy takiej rurze. Byłbym wdzięczny również za wszelkie sugestie w kwestii budowy:)
Z góry dziękuję za odpowiedzi :wink:
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#283 benzulli

benzulli

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćStalowa wola

Napisano 11 maj 2012 - 09:25

Witam,
zbudowałem wędzarnie, wszystko było w porządku, palenisko z cegły szamotowej, lecz nie wiedziałem, że do takowej cegły istnieje jakaś specjalna zaprawa, więc zalałem czystym betonem, tzn ułożyłem i odczekałem 2 dni - spoina zaczęła pękać w miejscu połączenia podczas grzania. Udałem się do sklepu i kupiłem zaprawę szamotową, dałem 600gramów cementu na 2000 gramów zaprawy szamotowej. Połączyłem tak jak wcześniej. Ile treraz trzeba czekać aż to wyschnie? Czy to się jakoś przepala? PRoszę o pomoc. Cegła ma grubość około trzech centymetrów (nie pamiętam dokładnie, taka cienka).

#284 AdamJas

AdamJas

    Użytkownik

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 115 postów
  • MiejscowośćGoczałkowice

Napisano 17 maj 2012 - 17:15

Mam małe pytanie przede wszystkim skierowane do kolego Andyandy, ale za wszelkie podpowiedzi dzięki z góry.
Wylałem fundament i miałem się zabierać za budowę czegoś na kształt wędzarni Bogdana B, lub Wojtka Minora. Niestety ciągle (czyt. w wolnym czasie) siedzę ciągle na forum i studiuję plany. No i teraz od tego czytania jestem w kropce.
Czy mam utrzymać założenie i robić sarkofag w/g ww, czy zerwać z tym i postawić coś na kształt Beiot'a z paleniskiem bezpośrednim. A może warto by połączyć oba pomysły i zrobić pomnik z paleniskiem bezpośrednim jak i takim o metr obok? Ma to sens? Czy lepiej, pomimo protestów żony zrobić "wychodek" :)?
Dodam, że kompletnie wykluczam budowę grill'a, ale z kolei przewidziałem na fundamencie miejsce do zbudowania pieca z blachą i fajerkami na kocioł węgierski (całkiem osobny, opalany węglem, lub drewnem iglastym).
Płyta ma wymiar 3000x1000 więc można poszaleć, tym bardziej że jeszcze nie zrobiłem żadnej altany, którą będę potem dostosowywał do wędzarni.

Drugie pytanie to czy drzwiczki które mam (patrz foto) nadadzą się do wędzarni? Czy może kompletnie nie i warto je dać do piecyka, a do wędzarni zrobić inne?

Bardzo proszę o odpowiedź, bo fundament szybko schnie :)
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika


PS: jak dałem post nie tam gdzie trzeba, proszę Moda o przeniesienie. Niestety nie mam 20 postów i nie mogę zakładać jeszcze własnych tematów.

#285 fatum

fatum

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 224 postów
  • Miejscowośćłódzkie

Napisano 17 maj 2012 - 19:17

Byłoby super, gdybyś do betonu dodał substancji hydrofobowej utrudniającej zasysanie wody.
Użyłem tej substancji i mino deszczów beton jest suchy.
Suchy beton oznacza mniej pary wodnej w komorze.

Kiedyś tak jak Ty z odrazą patrzyłem na wędzarnię-sraczyk.

Po pierwszym wędzeniu jestem zachwycony.
Duże palenisko + duża komora = dobre wyroby.

To Andyandy był inspiratorem właściwego wyboru.

#286 AdamJas

AdamJas

    Użytkownik

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 115 postów
  • MiejscowośćGoczałkowice

Napisano 17 maj 2012 - 19:31

Mnie tam nawet się sraczyk podoba, ale żona protestuje strasznie :) mówi - po co kibelek, co się w nim załatwić nie będzie mogło? Ehh kobiety ...
Ja sam nie mam odrazy, raczej jestem skłonny postawić na funkcjonalność i mniejsze koszty, które niewątpliwie pojawią się przy konstrukcji drewnianej, zamiast klinkierowej.

Do betonu dodałem Beto - szczel, zresztą w tym miejscu co wylałem beton mam suchy grunt, a sama ława jest na około 0,5m litego betonu. W miejscach gdzie nie będzie się palić, dam izolację z takiego czarnego paskudztwa Izoplast R.

#287 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5810 postów

Napisano 17 maj 2012 - 19:39

Wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim ma tą przewagę nad tą z paleniskiem z boku ,że :

1.Zajmuje mniej miejsca
2.Łatwiejsze wygrzanie komory i otrzymanie wyższych temperatur przy mniejszym zużyciu opału.
3.Niektórzy twierdzą ,że jest ładniejszy kolor wędzonek choć ja z tym bym polemizował

Wadą jest to ,że o zimnym wędzeniu możesz zapomnieć a wygląd to już zależy od Ciebie.

#288 bogdan b

bogdan b

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1267 postów
  • MiejscowośćOgrodzieniec

Napisano 17 maj 2012 - 19:49

W miejscach gdzie nie będzie się palić, dam izolację z takiego czarnego paskudztwa Izoplast R.


Lepiej do zaprawy w czasie murowania dodaj HYDROFLUX i nic więcej nie potrzeba

#289 AdamJas

AdamJas

    Użytkownik

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 115 postów
  • MiejscowośćGoczałkowice

Napisano 17 maj 2012 - 20:27

Wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim ma tą przewagę nad tą z paleniskiem z boku ,że :
...
Wadą jest to ,że o zimnym wędzeniu możesz zapomnieć a wygląd to już zależy od Ciebie.


No temu się zastanawiam nad dwoma paleniskami i chciałem się dowiedzieć czy to ma sens. Próbuje sobie zadać pytanie, ile razy będę wędził na zimno ... no i czy na przykład w palenisku bezpośrednim nie da rady na zimno np. pyłem drewnianym. To w sumie się tylko tli. Kwestię czasu potrzebnego do wędzenia na zimno pomijam, bo go nie mam :)

Lepiej do zaprawy w czasie murowania dodaj HYDROFLUX i nic więcej nie potrzeba


Taki zamiar miałem - na pewno się zastosuję.

#290 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 7789 postów

Napisano 17 maj 2012 - 20:33

Zamiast drugiego paleniska możesz zastosować DG. :wink:

#291 AdamJas

AdamJas

    Użytkownik

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 115 postów
  • MiejscowośćGoczałkowice

Napisano 18 maj 2012 - 06:52

Faktycznie, o DG jakimś cudem zapomniałem, ale jest to niewątpliwie rozwiązanie.
Po całonocnym czytaniu, jak co i do czego, jestem na 90% nastawiony na budowanie "wychodka". Konstrukcja będzie prawdopodobnie drewniana, na klinkierowej podbudowie - paleniska. Tym samym będzie (powinno być) taniej, a na pewno prościej i szybciej zrobić.
Obok zrobię też na klinkierce blat roboczy (możliwe że mała lodóweczka się zmieści pod blatem do chłodzenia piwka :) ) i prawdopodobnie wystarczy miejsca na fundamencie na piec (coś w rodzaju kozy) z blachą i fajerkami. Tam będzie można palić w zasadzie nawet i węglem, bo będzie to palenisko niezależne, a do gotowania gulaszu, węgierskiej zupki, a choćby i parzenia wędzonek będzie idealne.
Taki przynajmniej plan jest :grin:

#292 snakes82

snakes82

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 29 maj 2012 - 17:39

Witam. Dziś sprawdzałem nowy wędzarnik (na sucho bez wędzonek)rozpaliłem drewno i gdy kolejny raz dodałem drewna do betonowego paleniska to po 20 minutach były 3 dość głośne wybuchy, odleciało troszeke
betonu ( 1-2 cm) z góry i po bokach. Co to może być???? Dołączona grafika

#293 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1147 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 29 maj 2012 - 18:27

jestem na 90% nastawiony na budowanie "wychodka".

Co by się jednak nikt nie ''pomylył''... :grin: :wink: :lol:

po 20 minutach były 3 dość głośne wybuchy, odleciało troszeke
betonu ( 1-2 cm) z góry i po bokach. Co to może być???

.... :shock: :shock: :shock: ...

#294 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5810 postów

Napisano 29 maj 2012 - 18:33

A kto zaprojektował to "cudo"?.Jakoś mi się widzi ,że to nie będzie działać, ale może się mylę.

#295 snakes82

snakes82

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 29 maj 2012 - 19:30

Działać ?działa konstrukcja jest prosta ( na dole palenisko ruła metalowa pod kątem 40 stopni do wędzarnika a obok grill) . Słyszałem o samozapłonie jakiś gazów podczas palenia drewnem ale nie wiem czy to to, czy po prostu było coś w betonie. fotka wedzarnika Dołączona grafika

Dołączona grafika

#296 jumbo

jumbo

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1283 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 29 maj 2012 - 20:04

chyba spłonki z gruby , bo na holtzgaz nie masz warunków

#297 maniekmk2

maniekmk2

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćDublin

Napisano 31 maj 2012 - 02:07

Witam
Jak wspomniałem w powitaniu pierwsze wyroby domowe już za mną,przyszedł czas na budowę wędzarni.Projekt (po długim czasie spędzonym na studiowaniu forum WB) zakłada małą wędzarnie elektryczną z komorą drewnianą i dymogeneratorem.
Wędzarnia w budowie i tu proszę o opinie forumowiczów
http://http://www.fo...a30951093c.html
podstawa z blachy nierdzewnej z dwoma niezależnymi grzałkami (700W i 900W)

http://http://www.fo...5/album/1201405 Dołączona grafika
zabudowa podstawy Dołączona grafika
podstawa w zabudowie
Dołączona grafika Dołączona grafika
komora sklejka 12mm w środku boazeria dębowa 8mm,wymiary 50cm na 50cm wysokość 60cm

Dołączona grafika Dołączona grafika
termostat
Dołączona grafika

Tak to wygląda w częściach,docelowo DG Rogera już zamówiony u kolegi Rogera .Myślę również o zastosowaniu tej komory nad paleniskiem bezpośrednim ale to będzie moja następna konstrukcja.Proszę o opinie i uwagi doświadczonych zadymiaczy,na tym etapie dużo można zmodyfikować,a kto pyta nie błądzi.

#298 posnanss

posnanss

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 03 cze 2012 - 13:31

Witam,

Jako poczatkujący "wędzarz" przeglądałem różnego rodzaju wędzarnie Waszego autorstwa i doszedłem do wniosku (analizując dostępność miejsca na działce), że postawię wędzarnię z szafki bhp. W chwili obecnej czekam na taką dwudrzwiową ze skupu złomu.
Przeanalizowałem również "za i przeciw" paleniska bezpośrednie i doprowadzane z boku. Pomyśalełm sobie czy uda się połączyć w szafcie bliskość paleniska z jego dobrą regulacją temperatury w komorze wędzenia.
Narysowałem taki projekcik i w związku z tym zawracam się z prośbą praktyków o wskazanie sesnosownosci rozwiazania i co ew. zmienić.
przypuszczam, że problemy pojawią z izolacją paleniska od komory - dwie przegrody z blachy nad paleniskiem?

pozdrawiam,

Michał Dołączona grafika

#299 Lolek_11

Lolek_11

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • Miejscowośćokolice Wrocławia

Napisano 12 cze 2012 - 11:04

Witam... Jest to mój pierwszy post na forum także proszę o wyrozumiałość, chciałbym wybudować na swoim nowo nabytym ogródeczku grilo-wędzarkę, ze względu że mam dostęp do materiału budowlanego ( granit ) postanowiłem aby była ona postawiona w znacznej części z tego materiału mieszając go z cegłą klinkierową ewentualnie drewnem.

Poniżej przedstawiam foto, pierwsza przedstawia już postawiony fundament a druga komputerowy projekt mojej wizji.

Fundament wykonany z bloczków granitowych o wysokości 30cm podsypka ( grys granitowy ) 20-30cm zagęszczony + zaprawa cementowa - wydaje mi się że powinno utrzymać konstrukcję. ( Na wysokości blatu planuję wylewkę cementową + po całości zbrojenie )

Dołączona grafika

Dołączona grafika

I moje pytania odnośnie budowy... wg. powyższych wymiarów

1) jak określić wielkość paleniska (wys/szer) i komory wędzarniczej do wymiarów fundamentu 250 cm długość i 80 cm szerokość
2) jaka powinna być optymalna długość komina z komory wędzarniczej
3) z czego najtaniej i najlepiej wykonać kanał dymny

Proszę fachowców ( budowlańców, jak i wędzarzy ) o rady i uwagi odnośnie mojego pomysłu

ps. w projekcie użyłem elementy widniejące na niektórych zdjęciach z forum, mam nadzieję że nie urażam tym ich właścicieli, foto wykonałem tylko i wyłącznie na swoje potrzeby... a sama wędzarnia jest wstawiona w otoczenie mojego ogrodu, na zdjęciu tylko moją własnością są drzewka fundament i drzwiczki paleniska... :)

POZDRAWIAM

#300 tim

tim

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 763 postów
  • MiejscowośćMroczeń,k.Kępna

Napisano 12 cze 2012 - 19:40

Lolek_11,
Czy masz zbrojony ten fundament, który już postawiłeś.
1).wysokość paleniska ustal na podstawie wysokości blatu , co do szerokości to 40-50 cm wewnątrz. Natomiast szer. komory to ok 90cm wewnątrz a wysokość w zależności ile poziomów wędzonek zamierzasz wieszać.
2). najlepiej bez komina z uchylnym dachem bądź klapą jaką ja posiadam.
3).proponuję wkłady kominowe




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych