jacinto Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Września 2012 Salamette - suszona kiełbasa w stylu włoskim 4 kg chudej wieprzowiny 1 kg słoniny 3 łyżki stołowe soli 2 łyżki stołowe świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka stołowa i 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1 łyżka stołowa cukru 2 łyżeczki nasion anyżku 1 łyżka stołowa posiekanego czosnku 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina peklosól odpowiednio do wagi(w oryginale jest jeszcze 1/2 łyżeczki kwasu askorbinowego,ale ja nie miałem...) Mięso i słoninę lekko zmrożone zmieliłem na sitku 8mm. Wyrobiłem z resztą składników. Na 24 godziny wstawiłem przykryte do lodówki. Nadziałem w standardowe jelita wieprzowe (w oryginale są osłonki 5 cm), usuwając komory powietrzne i do suszenia. Suszyły się w temperaturze 7 stopni 3 tygodnie, można jeszcze dłużej,ale nie chciałem,żeby stwardniały. Jeśli jest grubsza osłonka to powinny się suszyć 4-6 tygodni. Kiełbasa ma dość oryginalny,fajny smak. Na Grzybozlocie będzie można spróbować Przepis pochodzi z książki Domowy Wyrób Kiełbas - Susan Perry Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Września 2012 Piekna kielbasa, :clap: Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Września 2012 Czy kiełbasę suszyłeś w lodówce czy miałeś jakieś specjalne pomieszczenie? Bardzo chciałbym robi kiełbasy podsuszane ale w mieszkam w bloku ciężko o dobre warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 7 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Września 2012 Ja tez mam ten problem ,bo nie mam piwnicy. Mozna powiedziec,ze w lodowce,ale szczerze mowiac jest to chłodziarka do wina. Ma takie metalowe ruszty,dzięki czemu kiełbasa wisi prawie w powietrzu (niestety troche sie deformuje) Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reda Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Października 2012 Salamette - suszona kiełbasa w stylu włoskim Mam pytanie, czy kiełbasa nie jest po podsuszeniu mocno słona (peklosól plus trzy łyżki soli)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Października 2012 Mam pytanie, czy kiełbasa nie jest po podsuszeniu mocno słonaSmakowałem ten wyrób na Grzybozlocie i zapewniam,że słoność była w sam raz a smk wędlinki wspaniały.Jacinto :clap: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Października 2012 Ja tez mam ten problem ,bo nie mam........chłodziarki do wina. Czy można suszyć w wyższej temperaturze np.14 st.C Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 8 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Października 2012 jagra, nie wiem czy mozna tak dlugo suszyc - moze sie wypowiedza bardziej doswiadczeni koledzy. Jest w przpisie peklosol - normalnie powiedzmy 17g na kg plus (ekstra) sol. Kiełbasa jest wrecz mało słona Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Października 2012 jagra, nie wiem czy mozna tak dlugo suszycPytałem o temperaturę :!: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Października 2012 jacinto udana kiełbaska :thumbsup: :clap: w tej książce ,jak jest to autorstwa Susan Mahnke Peery,Charles ,G.Reavis to jest wiele przepisów godnych zrobienia :grin: pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 8 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Października 2012 jagra, własnie mi chodzi o to - nie wiem czy w 14 stopniach mozna tak dlugo trzymac. Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reda Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Października 2012 reda, przepraszam , gdzie w przepisie jacinto jest peklosól ? :shock:Ano na końcu wymienionych składników cyt. peklosól odpowiednio do wagi. Nie rób mi takich kawałów, bo choć nie zawsze już wszystko widzę to się mogę niepotrzebnie zapisać do okulisty (hi,hi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 8 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Października 2012 Mysle, ze wędlina nie jest za słona, bo sól pracuje inaczej - tak jak w przypadku dojrzewających Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Października 2012 jagra do suszenia wędlin musi być zachowana temp.3-5s C i w takich warunkach możesz suszyć tygodniami do stwierdzenia że jest już OK :smile: 14 s C nadaje się znakomicie ,przy zachowaniu wilgotności i dobrej wentylacji do wędlin dojrzewających :grin: pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Października 2012 Nastąpiła ,chyba zmiana przepisu , bo rano tego nie widziałem , a przeczytałem to kilka razy :lol: Tak że reda , chyba ja pierwszy zacznę od okulisty !!!! :wink: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Października 2012 Nie było zmiany przepisu, brak wpisu o edycji.Okularki, okularki !!! Ja już noszę. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Października 2012 Salamette - suszona kiełbasa w stylu włoskim Kiełbasę kolegi jacinto miałam okazje próbować w Zatomiu... jak dla mnie pychotka.. :thumbsup: Kombinuj dalej Piotrku... :wink: szukaj nowych smaków.. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 27 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Października 2012 Efekty wczorajszego wędzenia z pomoca Andrzej_ka, za co Mu serdecznie dziękuję. Polędwica, szyneczka, karkówka i kiełbasa robiona na "na oko" Tak przy okazji przekonałem sie,ze 18g/kg soli to dla mnie za dużo... Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Października 2012 Efekty wczorajszego wędzenia z pomoca Andrzej_ka, za co Mu serdecznie dziękuję. Fajnie wyglądają Twoje wyroby Piotrku.. :thumbsup: Co do słoności to jak zaczynałam pierwsze wyroby, dawkowałam 20g/kg peklosoli.. teraz 18 i jest w sam raz. Nasz Andrzejek to dobry chłopak... zawsze można na Niego liczyć :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 27 Października 2012 Efekty wczorajszego wędzeniaEfekty super :clap: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 27 Października 2012 Efekty wczorajszego wędzenia jacinto Praktyka czyni mistrza , śmiało do przodu :clap: . Mile się gaworzyło przy kominku i przy herbatce . Może kiedyś będzie można ją wzmocnić . :grin: :lol: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 27 Października 2012 andrzej k, też bym się podłączył :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reda Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 14 Listopada 2012 Tak się przymierzam do tej kiełbaski i udało mi się zajrzeć do wzmiankowanej w w/w postach książki.I mam pytanie. W przepisie książkowym jest mowa o dodaniu mieszanki peklującej w ilości zalecanej na 2,5 kg mięsa (mięso wraz ze słoniną to 5 kg), czyli połowa dawki. Kolega Jacinto podaje w swoim przepisie "peklosól stosownie do wagi". Gdzie jest przejęzyczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 18 Listopada 2012 Dobre pytanie i bardzo trudne... robiłem tę kiełbaskę już dość dawno i nie pamiętam,czy dałem 18% * 2,5 kg czy w stosunku do całości masy... [ Dodano: Nie 18 Lis, 2012 15:58 ]Jeszcze jeden przepis z tej samej książki.Raczej nie dla tradycjonalistów... Kiełbasa ma dośc specyficzny smak, część także uwędziłem i po wędzeniu parzyłem pół godziny. Ma ciekawy smak, ale jest w niej cos kwaskowego i to może konsumentowi nie odpowiadać.... Potatis korv – szwedzka kiełbasa ziemniaczana 0,5 kg bardzo chudej wołowiny0,25 kg chudej karkówki0,25 tłuszczu wieprzowego5 dużych ziemniaków1 duża cebula grubo pokrojona2 łyżeczki soli½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu½ łyżeczki mielonego białego pieprzu¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej1 ząbek czosnku posiekany lub przeciśnięty przez praskę 1. Ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie ok 10 min – powinny byc prawie miekkie, ostudź2. Zmiel schłodzone (lekko zmrożone) mięso i tłuszcz na drobnym sitku3. Zmiel także ziemniaki i cebulę4. Wymieszaj wszystkie składniki kiełbasy5. Napełnij osłonkę6. Kiełbasę należy parzyć 45 min w bulionie (pamiętaj, że ma w środku surową cebulę i niedogotowane ziemniaki...) Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 18 Listopada 2012 Potatis korv – szwedzka kiełbasa ziemniaczana W linku masz przepis na kiełbasę ziemniaczaną, którą onegdaj robił osobiście. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3709&highlight=kie%B3basa+ziemniaczana Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.