Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jaki olej do frytownicy?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 TeBe

TeBe

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 930 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 14 wrz 2012 - 17:14

Właśnie nabyliśmy frytownicę i zastanawiamy sie, jaki olej najlepiej używać? "Najlepiej" z punktu widzenia zdrowia, bo że najdłużej wytrzyma olej palmowy, to wiem. Ale z tego co czytam, to palmowy jest najbardziej podejrzany, jeśli chodzi o szkodliwość.
Poradźcie proszę :-)

#2 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 16592 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 wrz 2012 - 17:16

Frytura, czyli łój wołowy i smalec po 50%.

#3 TeBe

TeBe

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 930 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 14 wrz 2012 - 17:18

Maxellu, a możesz podac jakiś namiar na sprzedawcę? Bo na razie znalazłem tylko frytury z oleju palmowego.

#4 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 3247 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 14 wrz 2012 - 17:26

z tego co pamiętam to w oleju powinno być tłuszczy jedno nie nasyconych powyżej 60% kujawski się w tej normie mieści.A najlepszy taki jak Maxell radzi

#5 andy

andy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2865 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 14 wrz 2012 - 17:28

Frytura, czyli łój wołowy i smalec po 50%.

Rozumiem to tak:
1. kupujemy tyle samo smalcu co łoju (obojętne gdzie - aby było)
2. topimy to wszystko razem i już mamy fryturę maxellową :grin:

#6 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5821 postów

Napisano 14 wrz 2012 - 17:29

TeBe, możesz spróbować w hurtowniach z dodatkami piekarniczymi lub dla gastronomi
w wawie np Merkur na Annopolu
http://www.merkur.com.pl/

[size=9][ Dodano: Pią 14 Wrz, 2012 18:33 ][/size]

Rozumiem to tak:
1. kupujemy tyle samo smalcu co łoju (obojętne gdzie - aby było)
2. topimy to wszystko razem i już mamy fryturę maxellową :grin:

Rozumiem to tak:
1. kupujemy tyle samo smalcu co łoju (obojętne gdzie - aby było)
2. topimy to wszystko razem i już mamy fryturę maxellową :grin:

no niestety nie do końca bo tak sporządzona frytura będzie "ostro walić" :tongue: - frytury są troszkę oczyszczone

#7 andy

andy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2865 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 14 wrz 2012 - 17:31

a na samym smalcu nie idzie?

#8 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 16592 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 wrz 2012 - 17:35

Ja napisałem o poszukaniu juz gotowej. Kiedyś pomagałem kolesiowi, który miał wytwórnie frytek mrożonych. Nie pamietam jak prowadził oczyszczanie frytury, ale robił to tak, jak teraz oczyszczaja np. w McDonaldach.

#9 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 884 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 14 wrz 2012 - 18:02

Tomasz,
ja używam frytury którą kupuje w macro - ale kupuje tą droższą.

#10 TeBe

TeBe

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 930 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 14 wrz 2012 - 18:38

Świadziu, ale kupujesz tą z Makro w płynie? Bo ona jest z oleju palmowego, a tego nie chcę.

#11 Podlasiak

Podlasiak

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1189 postów
  • MiejscowośćBiałystok

Napisano 14 wrz 2012 - 19:04

Polecam:
http://www.ztkruszwi...specjalistyczne

#12 TeBe

TeBe

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 930 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 14 wrz 2012 - 19:08

Polecam:
http://www.ztkruszwi...specjalistyczne


Tja.... Ani składu, ani karty produktu... Z czego to jest?

#13 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5821 postów

Napisano 14 wrz 2012 - 19:26

Z czego to jest?

wszystko roślinne
zresztą teraz już trudno o czystą zwierzęcą.... a powód jest jeden - KASA....
sam tłuszcz jest tańszy i jeszcze za utylizację można kasiorki dostać :rolleyes:
tłuszcze stałe są trudniejsze w utylizacji dlatego nie są "mile widziane"

#14 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 8198 postów

Napisano 14 wrz 2012 - 19:27

Używam frytury w postaci kostki.
Kupiona w Aldiku.
W innych sklepach też jest, ale nie w każdym.

Kiedy frytura nabierze obcych smaków, to po rozgrzaniu do 190C wkładam parę kromek suchego chleba na parę minut i wyciągam.

#15 Sttark

Sttark

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 16 paź 2014 - 09:41

Jakiś czas temu szukałem właśnie skupu olejów takich po obróbce – smażeniu itd. i znajomy polecił mi firmę z portalu www.zielonarestauracja.pl. Skontaktowałem się z nimi i rzeczywiście spoko oferta. Sprawnie odbierają taki tłuszcz i później to idzie na biopaliwo, czy coś w tym stylu. Oczywiście mają tam wszystkie certyfikaty, że taki olej nie będzie truł środowiska i te pe.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#16 akmis978

akmis978

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 473 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 16 paź 2014 - 18:05

A nie rozumiem, co w oleju kokosowym jest złego. Przecież on jest zdrowy.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych