Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jaki olej do frytownicy?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 TeBe

TeBe

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 930 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 14 wrz 2012 - 17:20

Właśnie nabyliśmy frytownicę i zastanawiamy sie, jaki olej najlepiej używać? "Najlepiej" z punktu widzenia zdrowia, bo że najdłużej wytrzyma olej palmowy, to wiem. Ale z tego co czytam, to palmowy jest najbardziej podejrzany, jeśli chodzi o szkodliwość.
Poradźcie proszę :-)

#2 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 16123 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 wrz 2012 - 17:22

Frytura, czyli łój wołowy i smalec po 50%.

#3 TeBe

TeBe

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 930 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 14 wrz 2012 - 17:24

Maxellu, a możesz podac jakiś namiar na sprzedawcę? Bo na razie znalazłem tylko frytury z oleju palmowego.

#4 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 3179 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 14 wrz 2012 - 17:32

z tego co pamiętam to w oleju powinno być tłuszczy jedno nie nasyconych powyżej 60% kujawski się w tej normie mieści.A najlepszy taki jak Maxell radzi

#5 andy

andy

    Weteran

  • Prezes Klubu Prosiaczka
  • 2695 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 14 wrz 2012 - 17:34

Frytura, czyli łój wołowy i smalec po 50%.

Rozumiem to tak:
1. kupujemy tyle samo smalcu co łoju (obojętne gdzie - aby było)
2. topimy to wszystko razem i już mamy fryturę maxellową :grin:

#6 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5671 postów

Napisano 14 wrz 2012 - 17:35

TeBe, możesz spróbować w hurtowniach z dodatkami piekarniczymi lub dla gastronomi
w wawie np Merkur na Annopolu
http://www.merkur.com.pl/

[size=9][ Dodano: Pią 14 Wrz, 2012 18:33 ][/size]

Rozumiem to tak:
1. kupujemy tyle samo smalcu co łoju (obojętne gdzie - aby było)
2. topimy to wszystko razem i już mamy fryturę maxellową :grin:

Rozumiem to tak:
1. kupujemy tyle samo smalcu co łoju (obojętne gdzie - aby było)
2. topimy to wszystko razem i już mamy fryturę maxellową :grin:

no niestety nie do końca bo tak sporządzona frytura będzie "ostro walić" :tongue: - frytury są troszkę oczyszczone

#7 andy

andy

    Weteran

  • Prezes Klubu Prosiaczka
  • 2695 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 14 wrz 2012 - 17:37

a na samym smalcu nie idzie?

#8 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 16123 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 wrz 2012 - 17:41

Ja napisałem o poszukaniu juz gotowej. Kiedyś pomagałem kolesiowi, który miał wytwórnie frytek mrożonych. Nie pamietam jak prowadził oczyszczanie frytury, ale robił to tak, jak teraz oczyszczaja np. w McDonaldach.

#9 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 872 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 14 wrz 2012 - 18:08

Tomasz,
ja używam frytury którą kupuje w macro - ale kupuje tą droższą.

#10 TeBe

TeBe

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 930 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 14 wrz 2012 - 18:44

Świadziu, ale kupujesz tą z Makro w płynie? Bo ona jest z oleju palmowego, a tego nie chcę.

#11 Podlasiak

Podlasiak

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1186 postów
  • MiejscowośćBiałystok

Napisano 14 wrz 2012 - 19:10

Polecam:
http://www.ztkruszwi...specjalistyczne

#12 TeBe

TeBe

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 930 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 14 wrz 2012 - 19:14

Polecam:
http://www.ztkruszwi...specjalistyczne


Tja.... Ani składu, ani karty produktu... Z czego to jest?

#13 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5671 postów

Napisano 14 wrz 2012 - 19:32

Z czego to jest?

wszystko roślinne
zresztą teraz już trudno o czystą zwierzęcą.... a powód jest jeden - KASA....
sam tłuszcz jest tańszy i jeszcze za utylizację można kasiorki dostać :rolleyes:
tłuszcze stałe są trudniejsze w utylizacji dlatego nie są "mile widziane"

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#14 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 7788 postów

Napisano 14 wrz 2012 - 19:33

Używam frytury w postaci kostki.
Kupiona w Aldiku.
W innych sklepach też jest, ale nie w każdym.

Kiedy frytura nabierze obcych smaków, to po rozgrzaniu do 190C wkładam parę kromek suchego chleba na parę minut i wyciągam.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych