Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Musztarda domowa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 16574 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 05 paź 2012 - 18:28

Musztarda domowa:

Do zrobienia musztardy domowym sposobem potrzebna jest zmielona na puder gorczyca. Zabieg mielenia możemy wykonac przy pomocy młynka lub moździerza.
Ćwierć kilograma gorczycy zemleć na puder, zagotować szklankę octu z przyprawami korzennymi, które lubimy, oraz listkiem laurowym, sporządzić pół szklanki gęstego syropu z cukru.
Zmieloną gorczycę włożyć do kamiennego lub porcelanowego naczynia i zalać wrzącym octem (po wyjęciu przypraw), oraz gorącym syropem z cukru. Dodać kieliszek soku z chrzanu i postawiwszy naczynie na ogniu, wszystko dobrze wymieszać. Nakładać gorącą musztardę do słoików.
Smacznego.

#2 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 05 paź 2012 - 19:13

http://wedlinydomowe...opic.php?t=6491
:grin:

#3 Kazik45

Kazik45

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 28 postów
  • MiejscowośćGorzów Wlkp.

Napisano 03 lis 2012 - 18:52

Może skorzysta ktoś z "Rodziny" Wędzarniczej Braci brzmiałoby zbyt szowinistycznie i Dziewczyny mogłyby mnie zasiekierzyć. Wszystkie przepisy sa moimi własnymi, wypróbowanymi wielokrotnie, a dziś z dzonej na działce papryki zrobiłem pastę. Pezepis będzie ale sam (jak wszystko) muszę sprawdzić na swoich kubkach smakowych.
http://czarkuchnirym...tra-kazika.html
http://czarkuchnirym...rda-domowa.html
http://czarkuchnirym...-naturalna.html
Pozdrawiam

#4 Henio

Henio

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 2655 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 04 lis 2012 - 02:13

Dzięki Kazik45 za przepisy - jeden z nich idzie "na warsztat" :clap:

#5 zbig3133

zbig3133

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 941 postów
  • MiejscowośćBorowa Góra

Napisano 08 lis 2012 - 11:58

Zrobiłem dwa dni temu musztardę z przepisu http://czarkuchnirym...rda-domowa.html, wczoraj była piekielnie ostra, dziś jest trochę łagodniejsza, jednak czas na przegryzienie się składników jest niezbędny.

#6 Kazik45

Kazik45

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 28 postów
  • MiejscowośćGorzów Wlkp.

Napisano 22 lis 2012 - 21:47

Zrobiłem dwa dni temu musztardę z przepisu http://czarkuchnirym...rda-domowa.html, wczoraj była piekielnie ostra, dziś jest trochę łagodniejsza, jednak czas na przegryzienie się składników jest niezbędny.

Fakt, potrzebuje przegryzienia się. Dzisiaj (namówiony na zjedzenie parówek)w lodówce "odkryłem" musztardę robioną, 13 marca br. na Wielkanocny stół, co prawda końcówka w słoiczku ale za to smak przewyborny, delikatesowe wysiadają.
Pierwotnie (jal dobrze pamiętam) była nieco za ostra. Wstawiłbym fotkę słoiczka ale nie bardzo sobie radzę z naszym systemem, na bloga jednak wstawię, razem z przepisem. :mellow:

#7 Kazik45

Kazik45

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 28 postów
  • MiejscowośćGorzów Wlkp.

Napisano 23 lis 2012 - 11:03

[quote][quote]Wstawiłbym fotkę słoiczka ale nie bardzo sobie radzę z naszym systemem, [/quote]


Kazik może to pomoże :

http://wedlinydomowe...=wklejanie zdj[/quote] Dołączona grafika Dołączona grafika

zrobiłem próbę, zobaczymy

[size=9][ Dodano: Pią 23 Lis, 2012 11:14 ][/size]
[quote name="andrzej k"][quote]Wstawiłbym fotkę słoiczka ale nie bardzo sobie radzę z naszym systemem, [/quote]


Andrzej, dzięki, udalo się. Przepis mam już wpisany w swoim "spisie" wstawię na blogu, ale po południu. Teraz muszę załatwić sobie "opakowanie" do chorizo które planuję zrobić na święta, a że potrzebuję tylko na próbę kilka białkowych "opakowań"to moze w jakiejś masarni załatwię, bo przy okazji chciałbym może krakowską albo inną zrobić. Może jakąs wołową. Nie mam jeszcze sprecyzowane.
Dzięki jeszcze raz, okazało sie zupełnie łatwe.

#8 Amarantus

Amarantus

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 39 postów
  • MiejscowośćWieluń

Napisano 23 lis 2012 - 12:19

Musztardę coby nie była ostra trzeba sparzyć, inaczej to chili się chowa.
Pierwszą jaką zrobiłem nie dało się zjeść, musiałem ją podgrzać. Lepiej w czasie mieszania dodać gorącej wody lub zagotować, albo tak jak w przepisie maxella gorącego syropu lub octu.
Zamiast octu spirytusowego można dodać znacznie zdrowszego octu jabłkowego czy winnego, albo wytrawnego wina.

#9 Gość_quartz_*

Gość_quartz_*
  • Goście

Napisano 23 lis 2012 - 15:10

Tak, tak. Ocet winny czy jabłkowy jest zdecydowanie bardziej zdrowy. Bo przecież nie chodzi o kwas octowy, ważne żeby było "trendy"...Wino wytrawne również polecam, przecież jest kwaśne w smaku. Jaja sobie robisz czy co? Ocet jest tu zarówno emulgatorem jak i konserwantem.

#10 Kazik45

Kazik45

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 28 postów
  • MiejscowośćGorzów Wlkp.

Napisano 23 lis 2012 - 16:36

Musztardę coby nie była ostra trzeba sparzyć, inaczej to chili się chowa.
Pierwszą jaką zrobiłem nie dało się zjeść, musiałem ją podgrzać. Lepiej w czasie mieszania dodać gorącej wody lub zagotować, albo tak jak w przepisie maxella gorącego syropu lub octu.
Zamiast octu spirytusowego można dodać znacznie zdrowszego octu jabłkowego czy winnego, albo wytrawnego wina.


Co chcesz sparzyć czy nawet gotować(!)musztardę? ... zastąpić gorący syrop octem?
Zrób taką, może faktycznie Masz rację.
Można dać oczywiście wytrawne wino, tylko nie każde(!) można dodać, można wyłącznie z winogron. Probowalem różne warianty. Wśród mojej "galerii" musztard mam i takie, ale to już wysoka półka i więcej zachodu, jak i okres dojrzewania jest inny.

#11 Amarantus

Amarantus

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 39 postów
  • MiejscowośćWieluń

Napisano 23 lis 2012 - 18:19

Tak, tak. Ocet winny czy jabłkowy jest zdecydowanie bardziej zdrowy. Bo przecież nie chodzi o kwas octowy, ważne żeby było "trendy"...Wino wytrawne również polecam, przecież jest kwaśne w smaku. Jaja sobie robisz czy co? Ocet jest tu zarówno emulgatorem jak i konserwantem.


Napisz konkretnie o co ci biega.
Możesz dodać ocet spirytusowy, albo ocet jabłkowy lub winny. Poczytaj sobie jak się te produkty robi i co jest w przypadku octu spirytusowego produktem pierwotnym. Czy spirytus przemysłowy, czy najgorsze frakcje gorzelni, albo produkt suchej destylacji drewna. Niemożliwe?
Zdrowe odżywianie to podstawa mojej egzystencji:) Możesz jeść parówki z biedronki albo sam je zrobić wybór należny do ciebie ale nie pisz mi tu o jajach. W wolnej chwili przeczytaj np.: „Ocet Jabłkowy” Margot HellmiB


Co chcesz sparzyć czy nawet gotować(!)musztardę? ... zastąpić gorący syrop octem? 
Zrób taką, może faktycznie Masz rację. 
Można dać oczywiście wytrawne wino, tylko nie każde(!) można dodać, można wyłącznie z winogron. Probowalem różne warianty. Wśród mojej "galerii" musztard mam i takie, ale to już wysoka półka i więcej zachodu, jak i okres dojrzewania jest inny.

Przeczytaj pierwszy post na stronie. Jeżeli ktoś lubi ostre to może robić na zimno jeżeli łagodne to na gorąco. Gorczyca pomieszana z gorącą wodą lub prażona traci ostrość staje się bardziej łagodna. Odnośnie wina to dodaje się mieszankę octu winnego i wina wytrawnego białego gronowego :). Ocet najlepiej naturalny winny lub jabłkowy. Czym się różnią od spirytusowego?. Produktem początkowym. Można do produkcji octu wykorzystać spirytus nawet przemysłowy z suchej destylacji drewna, lub najbrudniejsze frakcje gorzelnicze, wszystko na wióry drewniane i bakterie. Albo:
Można do musztardy dodać ocet jabłkowy bogaty oprócz kwasu octowego w: minerały, witaminy, pektyny itd.

#12 Gość_quartz_*

Gość_quartz_*
  • Goście

Napisano 23 lis 2012 - 22:00

Koniecznie też sól morską dodaj. Bo zawiera śladowe ilości minerałów. Ocet, każdy ocet jest produktem fermentacji alkoholu etylowego. Jak się doprowadzi do takiej fermentacji to już inna sprawa. Przypominasz mi tych, co krzyczą - patrz, konserwanty, E 300, nie kupujemy! By za chwilę pójść do apteki po witaminę C. :lol:

#13 Kazik45

Kazik45

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 28 postów
  • MiejscowośćGorzów Wlkp.

Napisano 24 lis 2012 - 23:47

Amarantus, nie gorączkuj się, spoko.
Wykładu na temat octów nie rób,I(wiki ma dośc szeroki wykład i na dodatek rzetelny!!) bo akurat ja nie używam innych octów, jak tylko jabłkowy lub winny własnej"produkcji", od ponad 8 lat.
Spirytusowy owszem, do odkamieniowania różnych przedmiotów bądź ich czyszczenia.
Natomiast jeśli chodzi o zalewanie gorczycy gorącym płynem, jestem przeciwnikiem(a mówiąc szczerze w produkcji domowej raczej nikt tego nie stosuje, co innego produkcja przemysłowa) bo zabija się wiele pozytecznych bakterii, tak jak i każdy surowiec sparzony wrzątkiem , czy gorącym płynem. Likwidowanie goryczy w gorczycy ma inne sposoby, tak samo jak pozbawianie goryczy w cebuli, przykłady można mnożyć, no ale każdy robi jak uważa.
Ciekawy jestem ( tak przy okazji) :question: ile razy robiłeś musztardę/y, jak długo przechowywałeś musztardę zaoparzaną lub gotowaną w trakcie procesu"produkcyjnego".
Co do polecanej lektury, ... na ten temat naszej krajowej jest do licha i ciut i czytaj, oraz polecaj nasze opracownia o octach i sposobach ich wykorzystania. :wink:
Pozdrawiam

#14 Amarantus

Amarantus

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 39 postów
  • MiejscowośćWieluń

Napisano 25 lis 2012 - 20:22

Witam Kazik
Musztardę robię od okolu 2 lat. Jeżeli nie obrobię jej termicznie jest niezwykle ostra.
Zgadzam się że termiczna obróbka jest niewskazana jeżeli chodzi o niektóre witaminy, enzymy itd. Ale moja jest tak ostra, że nie daję się ją jeść.
Musztardę nie zaparzoną przechowywałem w lodówce około 1 roku - smak się nie zmienił.
Musztardę zaparzoną w lodówce maksymalnie 3 miesiące - bo nadawała nadawała się do jedzenia.

#15 Kazik45

Kazik45

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 28 postów
  • MiejscowośćGorzów Wlkp.

Napisano 26 lis 2012 - 18:51

Witam Kazik
Musztardę robię od okolu 2 lat. Jeżeli nie obrobię jej termicznie jest niezwykle ostra.
Zgadzam się że termiczna obróbka jest niewskazana jeżeli chodzi o niektóre witaminy, enzymy itd. Ale moja jest tak ostra, że nie daję się ją jeść.
Musztardę nie zaparzoną przechowywałem w lodówce około 1 roku - smak się nie zmienił.
Musztardę zaparzoną w lodówce maksymalnie 3 miesiące - bo nadawała nadawała się do jedzenia.


Proponuję Ci zrobienie którejkolwiek z moich musztard już teraz i degustację jej na Święta. Spróbuj małą ilość, bez żadnych dodatkowych kombinacji.
Może ze względu na krótki termin spróbuj tą ostatnią, miodową.
Może wrzuć tutaj albo na PW swoją recepturę.Każda z moich musztard była jak wino: im dłużej stała, tym była lepsza. Nie jest to tylko moje zdanie, bardzo dobre opinie (link mogę podać Ci na PW) miałem na innej stronie, a wówczas dopiero zaczynałem "musztardowić".

#16 Amarantus

Amarantus

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 39 postów
  • MiejscowośćWieluń

Napisano 26 lis 2012 - 19:43

Zrobię tą co opisałeś na swojej stronie.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#17 Kazik45

Kazik45

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 28 postów
  • MiejscowośćGorzów Wlkp.

Napisano 26 lis 2012 - 20:32

Zrobię tą co opisałeś na swojej stronie.


OKI
Robię akurat nową, już piąty dzień jest w obróbce, z 80g gorczycy + inne dodatki, będzie bazową do innych. Mam już taką wielosmakową w repertuarze.
Ta "zobaczy światło dzienne" po zakończeniu, mam nadzieję ze do soboty będzie gotowa.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych