krzymyt Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Listopada 2012 Witam. może ktoś zna jakiś dobry przepis na wędzoną słoninę. :question: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Listopada 2012 Ja tak myślę, że wystarczy wpisać w "szukaj" na naszej stronie i.... chyba znajdziesz....ale żebyś się nie naszukał za dużo: :tongue: http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/inne-wedzonki Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Listopada 2012 site: http://wedlinydomowe.pl/ Słonina wędzona Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzymyt Opublikowano 30 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Listopada 2012 alehar. wiem od czego jest wyszukiwarka . ale znając życie wszystko co dobre i sprawdzone rozchodzi się pocztą poliszynela,a na każdym forum odbywa się to za posrednictwem PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Listopada 2012 wszystko co dobre i sprawdzone rozchodzi się pocztą poliszynela,a na każdym forum odbywa się to za posrednictwem PWU nas jest inaczej. Dzielimy się swymi tajemnicami produkcyjnymi w odpowiednich tematach na forum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzymyt Opublikowano 30 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Listopada 2012 przepraszam za zamieszanie i proszę moderatora o usuniecie mojego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Listopada 2012 Nie zrobiłeś zamieszania. Po prostu my nie mamy przed sobą tajemnic produkcyjnych. Mało tego, z chęcią dzielimy sie nimi z innymi zadymiaczami. Masz do dyspozycji dwie wyszukiwarki: tutaj i na stronie głównej Wystarczy wklepać słonina wędzona i zobaczysz jakie bogactwo materiałów obie wyrzucą. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Listopada 2012 alehar. wiem od czego jest wyszukiwarka . ale znając życie wszystko co dobre i sprawdzone rozchodzi się pocztą poliszynela,a na każdym forum odbywa się to za posrednictwem PW. Ale nie tutaj tu ludziska dzielą się swoją wiedzą , pomagają jak umieją najlepiej A my za to możemy się odwdzięczyć np. klikając na reklamy Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Dostałem 6 kilogramów słoniny o grubości płatów od 1,5 cm. do 3,5. W przepisach jest żeby słonina do wędzenia miała co najmniej 2,5 cm. Mam pytanie czy coś złego się stanie jak zasolę także te cienkie płaty ??Z tego co mi wiadomo to słonina weżme w siebie tylko tyle soli co potrzeba , więc zastanawiam się czemu nie może być grubość poniżej 2,5 cm. :???: Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Dostałem 6 kilogramów słoniny o grubości płatów od 1,5 cm. do 3,5. W przepisach jest żeby słonina do wędzenia miała co najmniej 2,5 cm. Mam pytanie czy coś złego się stanie jak zasolę także te cienkie płaty ?? Z tego co mi wiadomo to słonina weżme w siebie tylko tyle soli co potrzeba , więc zastanawiam się czemu nie może być grubość poniżej 2,5 cm. :???: Nic się nie stanie. Spokojnie możesz zasolić tą cienką. Jesteś szczęściarzem, że masz trochę słoniny 3,5 cm :grin: . Wiem, wiem :grin: . Zaraz się odezwą farciarze, którzy zaopatrzyli się w gruubą sloninkę na Podlasiu :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Radek dziękuje za odpowiedż. To jest słonina jest ze świnki (160 kilo. ) z domowego chowu z pod Krakowa. Naczytałem się tutaj tyle na temat wędzonej słoniny, że poprosiłem znajomego i przywiózł mi od rodziców. Wędzić mam zamiar na zimno przez trzy dni, tylko nie doczytałem po ile godzin dziennie. Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Stycznia 2013 boob96ja ostatnio wędziłem na zimno razem z innymi wędlinami, możesz zobaczyć w moim temacie(wyroby osida), tylko że ja miałem grubą tak ze 3 cm spokojnie i wędziłem 8h(sobota) i 12h(niedziela) i o ile na początku w cieńszym kawałeczku słonina rozpływała sie w ustach jak masełko(1/3 pożarta od razu) to przy grubszym końcu jest juz twardsza ?! i nie wiem czy nie podwędzić jeszcze przy okazji kilka godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Stycznia 2013 osid, oglądałem Twoje wyroby i zapewne tak smakują jak wyglądają :clap: Poczytałem trochę i będę wędził po 8 godzin przez trzy dni. Czasu mam dużo więc zobaczę co mi z tego wyjdzie :smile: Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Stycznia 2013 ja z moją słoniną nie robiłem dosłownie nic !! bo dostałem w dniu wędzenia, i natarłem tylko solą i papryką, a potem wędziłem i pewnie dlatego wyszła w jednym miejscu twardawa może sparzyć ją teraz ? pewnie odkleją sie przyprawy ale może da się ją jeszcze zjeść ?? muszę doczytać w przepisach czy tak można ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Po co wędzicie słoninę przez 3 dni, skoro i tak będzie zjedzona przez nastepne trzy? Jedno wędzenie, dla osiągnięcia wymaganego kolorku wystarczy. To da równiez wystarczający aromat wędzonki. Możesz słoninę włożyć na 15 min. do wrzątku i jeszcze gorącą obtoczyć w przygotowanych wczesniej przyprawach. Będą się dobrze trzymały. Następnie do wędzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Maxell, Tak wyczytałem że podczas zimnego wędzenia najlepiej jest to robić po parę godzin dziennie. Ja jestem laikiem w tej dziedzinie i wieżę w to co jest napisane. Obecnie słonia jest zasypana solą. Czy tak jak napisałeś z tym wrzątkiem to taką słoninę też można dać na krótko do wrzątku ?? Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Stycznia 2013 No jasne. Po prostu słoninę otrzep z soli i włóż na 15 minut. do wrzącej wody z dodatkiem ok 2% soli.Słonina składa się głownie (jak sama nazwa mówi... ) z tłuszczu, a ten jest najlepszym nośnikiem smaku i zapachu. Nie potrzebujesz zatem, do szybkiego spożycia, stosować kilkudniowego wędzenia. Jedno wędzenie 4-5-o godzinne wystarczy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Maxell, Sugerowałem się Twoim przepisem i stąd ten czas wędzenia. Skoro 4-5-o godzinne wędzenie wystarczy to tak uczynię. Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Maxellja również zrobię tak jak radzisz na 15 minut do wrzątku, może zmięknie, a jeśli tak to jutro kanapeczki do pracy :thumbsup: i ogóras kiszony do tego od teściówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Ostatnio parzyłem słoninę (gr ok 3cm) przed wędzeniem (temp 45/55*C, 12 godzin).Rzeczywiście bez ceremonii- kilkukrotnego wędzenia. Jednak zachowałem 10 dni w soli i z nacieraniem.Wrzuciłem do wrzątku na 7/8min- w zupełności wystarczy. W przyprawach- papryka (1) i pieprz (2).Była wystarczająco zmiękczona i jednocześnie "chrupkawa".Jak kto lubi Klassssssunia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Ostatnio parzyłem słoninę (gr ok 3cm) przed wędzeniem (temp 45/55*C, 12 godzin). Czyli jak lepiej wędzić , na zimno czy na ciepło :???: Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 21 Stycznia 2013 boob96, Tłuszcze zwierzęce to, nie tylko "sam tłuszcz" ale także włókna kolagenowe, pomiędzy którymi umiejscowione są estry kwasów tłuszczowych zwane popularnie tłuszczem. Włókiem kolagenowych w słoninie jest w jednym miejscu więcej ( nad karkówką i grzbietem łopatki a w drugim mniej ( pod schabem - od strony boczku, poczynając od łopatki w kierunku szynki ). Z tego powodu kolega "osid" pisze miękkiej i twardej słoninie. Słoninę z reguły wędzimy dymem zimnym, to nie znaczy, że wędzenie dymem ciepłym jest błędne. Obróbka termiczna uwędzonej słoniny powoduje, pozbycie się pięknego koloru przed wędzeniem, który przy powtórnym wędzeniu jest trudno odtworzyć. Najpierw parzenie a później wędzenie nie daje takiego efektu jak przy wędzeniu surowej słoniny. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 21 Stycznia 2013 W przyprawy, po parzeniu.Nie zwracam uwagi i nie rozgraniczam zimno/ciepło.Poniżej 45*C nie spadało. Powyżej 55*C pewnie i momentami bywało.Z efektów, co byś nie zczyniał będziesz zadowolony.W słoninach jak i w wędzonkach i kiełbasach 1. kryterium jest balans soli.Jak to wyjdzie to reszta się "dopasuje"Działaj bo słoniny czekają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Z tego powodu kolega "osid" pisze miękkiej i twardej słoninieale ja miałem w sumie może z 05-06kg. !! możliwe żebym trafił kawałek pomiędzy miekkim a twardym tłuszczem ?! myślałem iż owy twardy kawałek spowodowany był brakiem solenia/peklowania, dziękuję za wyjasnienie koldze "Bagno' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Poczytałem trochę i będę wędził po 8 godzin przez trzy dni. Ja ostatnio słoninę peklowałem razem z innymi wędzonkami.I później wszystko razem wędziłem.I powiem Ci, że nie ma co się bawić w zimne wędzenie. Pozdrawiam :wink: :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.