Skocz do zawartości

Film. Prezentacja uboju i rozbioru


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Swego czasu na naszym forum padały propozycje wykonania pełnej produkcji masarskiej, połączonej z ubojem. Z różnych względów, przedsięwzięcie takowe nie mogło dojść do skutku, co wywołało spore niazadowolenie.

Udało mi sie jakimś cudem zdobyć dwie płyty:

 

1. Pierwsza zawiera prezentację firmy BANSS (ubój):

 

Ubój trzody chlewnej:

 

- magazyn żywca,

- oszałamianie,

- podwieszanie,

- wykrwawianie,

- myjka wstępna,

- oparzanie,

- szczecinowanie,

- klasyfikacja,

- toaleta końcowa,

- zarabianie odbytu,

- usuwanie białych organów,

- usuwanie czerwonych organów,

- przepoławianie.

 

Ubój bydła:

 

- głuszenie,

- wykrwawianie,

- przewieszanie,

- wstępne skórowanie,

- zarabianie odbytu,

- separacja przełyku,

- skórowanie,

- odciążenie haka,

- odcinanie łba,

- usuwanie białych organów,

- usuwanie czerwonych organów,

- przepoławianie.

 

Ubój owiec

 

Robotyzacja na liniach ubojowych:

 

- roboty na linii ubojowej.

- roboty na wstępnym rozbiorze.

 

Logistyka w zakładzie mięsnym.

 

Prezentacja firmy KJ INDUSTRIES (rozbiór)

 

Systemy rozbioru wstępnego oraz szczegółowego dla wołowiny.

Systemy rozbioruwstępnego dla wieprzowiny.

 

2. Płyta nr 2:

 

PROMAR - zakres działalności,

Prezentacje firm:

Weber - odskórowaczki i odbłoniarki

Inotec - kutry przelotowe, mieszalniki

Mado - wilki przemysłowe

Gunther - nastrzykiwarki

Vemag Maschinenbau - nadziewarki próżniowe, linie do produkcji żywności wygodnej

Vemag Anlagenbau - komory

Poly-clip System - klipsownice

TVI - linia do stałowagowego porcjowania mięsa

 

Podobno materiał zawarty na obu płytach jest rewelacyjny. Ja nie oglądałem. :blush:

 

Jesli sa jeszcze osoby chętne do zapoznania się z czynnościami ubojowymi i obróbką tusz, a także poznaniem technik stosowanych w przemyśle, prosze wpisywac sie na listę w tym temacie.

Treść, szczególnie pierwszej płyty może budzić emocje, dlatego proszę o zapisywanie się jedynie osób, które są przekonane do chęci jej posiadania.

 

Lista chętnych* do zapoznania się z materiałem filmowym, którego tematyka została przedstawiona w poście powyżej:

 

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

 

*Proszę podawać, obok nicka z forum, również numer płyty.

 

Bardzo proszę wszystkie osoby, które zapoznają się już z treścią płyt, o podzielenie się tutaj swoimi uwagami.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 119
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Maxell z pełnym szacunkiem, nie zapisuję się bo nie interesuje mnie przemysłowe zagadnienie uboju. Znam ubój w warunkach gospodarczych, chociaż sam nie wykonywałem to trzymałem osobiście sznurek przywiązany do górnej szczeki kiedy teść (świętej pamięci) jednym ciosem obuchem siekiery gusię powalał. Nic przyjemnego ale technika warta poznania, a co przemysł ma wspólnego z domowym wyrobem wędlin?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a co przemysł ma wspólnego z domowym wyrobem wędlin?

Ubój, po jednej sztuce, wykonuje człowiek, przy pomocy odpowiednich narzędzi.

Juz niebawem tego typu ubój, o jakim piszesz odejdzie na zawsze do lamusa. Tutaj chodziło o pokazanie poszczególnych faz technologicznych od uboju tucznika do klasyfikacji mięsa, o załatwienie czego byłem usilnie proszony. Zresztą, i tak wcześniej, czy później każdy amator mięska, po zakupie świnki, będzie musiał udać się do wyznaczonego punktu ubojowego, gdzie czynność ta zostanie wykonana w sposób obowiązujący prawnie i za co trzeba będzie uiścić odpowiednia zapłatę.

Dlatego, mimo iż mogłem załatwić filmik z uboju gospodarczego robiony przez amatora, zacząłem poszukiwac dobrego materiału technologicznego. Po wielu trudach udało się coś takiego załatwić.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie odchodzi. :D My ją podtrzymujemy!

I tak znakomita większość forumowiczów kupuje mięso w ubojniach lub ostateczności sklepach mięsnych. Celem ujednolicenia nazewnictwa i przedstawiania unijnych systemów klasyfikacji tusz i półtusz zwierząt rzeźnych, będę sukcesywnie wrzucał na forum materiały na ten temat, by forumowiczom łatwiej było, w oparciu o nie, dokonać właściwych zakupów.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. JoteR 1 i 2

2. bogdan b 1 i 2

3. Miro 1 i 2

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. JoteR 1 i 2

2. bogdan b 1 i 2

3. Miro 1 i 2

4. Gwizdek 1 i 2

5. Bagno 1 i 2

6. JacekC 1 i 2

7. Wosiu 1 i 2

8. mtomaszko 1i 2

9. tompi 1 i 2

10. boggi 1 i 2

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. JoteR 1 i 2

2. bogdan b 1 i 2

3. Miro 1 i 2

4. Gwizdek 1 i 2

5. Bagno 1 i 2

6. JacekC 1 i 2

7. Wosiu 1 i 2

8. mtomaszko 1i 2

9. tompi 1 i 2

10. boggi 1 i 2

11. Markerus 1

12. majchal 1 i 2

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. JoteR 1 i 2

2. bogdan b 1 i 2

3. Miro 1 i 2

4. Gwizdek 1 i 2

5. Bagno 1 i 2

6. JacekC 1 i 2

7. Wosiu 1 i 2

8. mtomaszko 1i 2

9. tompi 1 i 2

10. boggi 1 i 2

11. Markerus 1

12. majchal 1 i 2

13. tomaszek1770 1 i 2

14.Marek z Bielska 1 & 2

15.WujTom 1&2

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. JoteR 1 i 2

2. bogdan b 1 i 2

3. Miro 1 i 2

4. Gwizdek 1 i 2

5. Bagno 1 i 2

6. JacekC 1 i 2

7. Wosiu 1 i 2

8. mtomaszko 1i 2

9. tompi 1 i 2

10. boggi 1 i 2

11. Markerus 1

12. majchal 1 i 2

13. tomaszek1770 1 i 2

14.Marek z Bielska 1 & 2

15.WujTom 1&2

16.Henrykos62 1i2

Henryk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. JoteR 1 i 2

2. bogdan b 1 i 2

3. Miro 1 i 2

4. Gwizdek 1 i 2

5. Bagno 1 i 2

6. JacekC 1 i 2

7. Wosiu 1 i 2

8. mtomaszko 1i 2

9. tompi 1 i 2

10. boggi 1 i 2

11. Markerus 1

12. majchal 1 i 2

13. tomaszek1770 1 i 2

14.Marek z Bielska 1 & 2

15.WujTom 1&2

16.Henrykos62 1i2

17.Karolszymczak

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. JoteR 1 i 2

2. bogdan b 1 i 2

3. Miro 1 i 2

4. Gwizdek 1 i 2

5. Bagno 1 i 2

6. JacekC 1 i 2

7. Wosiu 1 i 2

8. mtomaszko 1i 2

9. tompi 1 i 2

10. boggi 1 i 2

11. Markerus 1

12. majchal 1 i 2

13. tomaszek1770 1 i 2

14.Marek z Bielska 1 & 2

15.WujTom 1&2

16.Henrykos62 1i2

17.Karolszymczak

18.Hahar 1 i 2

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.