witcher Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Witajcie, Jutro dostanę schab z dzika i mam prośbę o poradę - co z tego zrobić. Oczywiście posiadam wędzarkę i mogę go zwyczajnie uwędzić, aczkolwiek nigdy nie robiłem dziczyzny w ten sposób.(jakie stężenie solanki - stosuję na codzień tabelkę dziadka peklowania na mokro) Mam lekkie doświadczenie z kiełbaskami z dziczyzny ale nic poza tym. Dodatkowo jeszcze będzie jeden zajączek no ale z niego to planowałem tradycyjnie pasztecik zrobić. Oczywiście chciałbym to jeszcze przed świętami ogarnąć i stąd prośba o jakieś recepturki na wędlinke.Ukończyłem właśnie produkcję 28kg żywieckiej wg przepisu Maxell-a - wyszła bardzo smaczna co prawda jeszcze się obsusza ale nie mogłem się powstrzymać aby nie spróbować po parzeniu Dodatkowo kilka polędwic wieprzowych, szynek, baleronów i boczków i już mi powoli nogi w pupe wchodzą No ale skoro trafia się za darmo przebadana dziczyzna to nie umiem odmówić Może ktoś z forumowiczów ma jakieś sprawdzone przepisy z wykorzystaniem w/w mięska. Pozdrawiam Serdecznie Cytuj Wiem co jem bo sam to robię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Ja bym , potraktowała najpierw jakąś marynatą i upiekła albo zrobiła gulasz . Ewentualnie po marynowaniu mozna zrobic szaszłyki - tylko to nie ta pora roku Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Jezuuu! Gulasz ze schabu! Toż to profanacja! Zajrzyj na stronkę myśliwych i sobie coś dobierz. ja osobiście robię wędzenie - bez parzenia, ale do świąt to chyba nie zdążysz tego zrobić. Ale popatrz, może coś znajdziesz. (zawsze możesz zamarynować i upiec, ale nie gulasz! Przepraszam tych co mają inne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Grudnia 2012 dostanę schab z dzika i mam prośbę o poradę - co z tego zrobić.Wykrój z niego poledwicę, kości obgotuj i mieso do pasztetu. Polędwicę możesz potraktować kulinarnie (steki w sosie borowikowym) lub zapeklować i wędzić. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Pod podanym linkiem znajdziesz wspaniałą książke kucharską, opracowaną przez naszych Kolegów z forum, a dotyczącą wyłącznie dziczyzny. Tytuł "Najstarsza kuchnia świata":https://www.rapidshare.com/files/2535963667/Najstarsza_Kuchnia_Swiata.zip Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witcher Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Maxell, dziękuję za linka - super opracowanie Będę starał się zrobić z tego typową wędzonkę i tu podziękowanie również dla Arkadiusza za PW Oczywiście zobaczę jak ten schab będzie wyglądał, bo może być tak, że na wędzonkę nie będzie sensu go szykować i wtedy coś co EAnna sugerowała - kostki na pasztet a z wykrojonej polędwicy pieczeń. Czy przy okazji mógłbym prosić o twój przepis na sosik borowikowy do steków z dzika? Bardzo serdecznie wszystkim dziękuję. Cytuj Wiem co jem bo sam to robię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Grudnia 2012 z wykrojonej polędwicy pieczeń.Steki to nie pieczeń. Calowe lub grubsze kawałki skruszałego mięsa dajesz na suchą, solidną patelnię na 2 min. z każdej strony. Patelnia powinna być tylko lekko posmarowana smalcem, mieć grube dno i być mocno nagrzana. Mieso ścina sie jak na grilu i nie puszcza soków. Następnie patelnię odstawiasz z ognia i na każdy stek dajesz kawałek masła rozrobionego z solą i grubo mielonym pieprzem, przykrywasz pokrywką i . Steki na boku muszą "dojść. Sos borowikowy: Umyte grzyby suszone ugotować do miękkości z cebulą w małej ilości rosołu. Można do gotowania grzybów dodać lubczyku (korzeń lub zielę). Po ostudzeniu grzybki pokroić. Masło, rosół z grzybów (dodać zmiksowaną cebulę) zagotować na patelni, zredukować i zagęścić bardzo dobrą, gęstą śmietaną. Śmietanę dodaje się uprzednio zahartowaną. Sos doprawić pieprzem i solą. Sosu powinno byc niewiele, po dwie, trzy łyżki na jednego steka. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Grudnia 2012 na każdy stek dajesz kawałek masła rozrobionego z solą i grubo mielonym pieprzem, przykrywasz pokrywką iProponuję do masła dodać rozgnieciony czosnek. Pycha. :thumbsup: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Gulasz ze schabu! Toż to profanacja!Dziczyzna to jest "suche" mięso i wędzonki też są bardziej suche szczególnie z tego rodzaju mięsa niż z wieprzowiny i dla mnie to akurat nie jest profanacja . mam łatwy dostęp do dziczyzny i na szczęście mogę robić gulasz z polędwicy dziczej i uważam ,że jest smaczniejszy niż wędzonka :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Proponuję do masła dodać rozgnieciony czosnek.Ale to ma być garnirowane sosem grzybowym :blush: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witcher Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Grudnia 2012 z wykrojonej polędwicy pieczeń.Steki to nie pieczeń. Przepraszam, źle się wyraziłem bo czytałem w międzyczasie przepisy z linku od Maxell-a i tak wyszło Oczywiście że steki to nie pieczeń. Bardzo dziękuję za przepis. Zapowiada się smakowicie. Mam jedno pytanie, przy stekach z polędwicy wołowej nakrywanie mięsa po obsmażeniu ( ja preferuję medium rare) nie jest wskazane, czy przy dziczyźnie nie spowoduje to zaparzenia się mięska?? Cytuj Wiem co jem bo sam to robię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Ale to ma być garnirowane sosem grzybowymNie doczytałem. Jak dla mnie, to "za dużo grzybów do barszczu". Muszę czuć to soczyste mięsko. :thumbsup: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.