Skocz do zawartości

Chudziak'a "groch z kapustą na wędzonce"


chudziak

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 564
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zaczynem u mnie jest ciasto z poprzedniego wypieku - nie bawię się w oddzielne zaczyny pszenne czy żytnie ani w metody trójfazowe . Ponieważ najczęściej piekę chleby pszenno -żytnie to użyty w tym wypadku przeze mnie zaczyn był własnie takowym ale przy następnym wypieku użyję tego co odłożyłam obecnie czyli będzie w 100% żytni :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

próbowałaś ziarno zalać wrzącą wodą, poczekać, aż wchłoną wodę i ostygną, a potem dodawać do ciasta?

Nie próbowałam , a jaki efekt daję takie postępowanie bo dawniej robiłam rzecz będącą przeciwieństwem moczenia czyli prażyłam ziarna :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

próbowałaś ziarno zalać wrzącą wodą, poczekać, aż wchłoną wodę i ostygną, a potem dodawać do ciasta?

Nie próbowałam , a jaki efekt daję takie postępowanie bo dawniej robiłam rzecz będącą przeciwieństwem moczenia czyli prażyłam ziarna :grin:

Wg mnie ziarna są smaczniejsze , nie są suche.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmmm u mnie nie są ale mogę kiedyś spróbować "namoczyć" i zrewidować swoje odczucia :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W zeszły piątek miałam dwa dziczki do rozebrania .

 

z tłuszczy zrobiłam smarowidło

 

http://imageshack.us/a/img96/2084/dzik045.jpg

 

 

a ze ścinków mięsnych i wieprzowego podgardla 5 kg kabanosów

 

http://imageshack.us/a/img203/9208/dzik055.jpg

 

http://imageshack.us/a/img90/5273/dzik056.jpg

 

Reszta mięsa poporcjowana spoczęła w zamrażarce.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

MIRKONIE jeśli chodzi o smarowidło to po obróbce dziczków miałam trochę tłuszczu twardego, i trochę tłuszczu wewnętrznego (nie znam fachowej nazwy :oops:) i trochę obrzynków z boczków. Zmieliłam sitkiem 6mm i wytopiłam pod koniec dodałam sól, paprykę, czosnek majeranek i pokrojoną cebulkę i tyle .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zmieliłam sitkiem 6mm

 

Nie mam doświadczenia z tłuszczem z dzika . Wieprzową słoninę i tłuszcze drobne do wytopienia to kroję nożem . Są super skwarki które można zostawić w smalcu względnie odeprać i służą do dodawania do niektórych potraw .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Muszę jeszcze popracować nad estetyką bo prawie każdy innej długości mi wyszedł :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

bo prawie każdy innej długości mi wyszedł

A co ma długość do smaku :wink: Olgo wyroby :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak to się stało, że jeszcze mnie tu nie było ^^ jakbym był w Kalifornii i Disneylandy nie odwiedził :grin: wspaniałe kolory od pierwszego postu :thumbsup:

A to smarowidełko byłoby pewnie idealne do chlebka z 2str ^^

nie widziałem, że smalec z dzika tak się różni - choćby kolorem - od wieprzowego :) duża jest różnica w smaku? tak z samego dziwka smalec to musi być rarytas ^^

miło się bardzo przegląda temacik, okupiony Twoją ciężką pracą :clap: :clap: :clap: Pozdrawiam serdecznie

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ze ścinków mięsnych i wieprzowego podgardla 5 kg kabanosów

Jak je oceniasz "technicznie" Olgo?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dziwka smalec to musi być rarytas

Oj Panie Boczek, Panie Boczek :???: czyżby głodnemu chleb na myśli :question: :grin: :grin: :grin:

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak je oceniasz "technicznie" Olgo?

Kruchość mają bardzo dużą , może zredukowała bym nieco ilość podgardla - zapraszam na degustację jeszcze trochę mam :grin:

 

Dzisiaj będę po raz pierwszy robiła flaczki z cielaka jelenia - nigdy do tej pory nie robiłam . Zdziwił mnie zapach wypłukanego żołądka ; w ogóle nie czuć go było "flakami" - ma zapach młodych gałązek drzew np kruszyny ,brzozy :rolleyes:

http://img838.imageshack.us/img838/5861/dzik057.jpg

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak wyglądają po czyszczeniu , waga 606 gramów . Teraz je obgotuje , pokroję i do rosołu.

 

http://imageshack.us/a/img5/892/dzik062.jpg

 

 

Kuchenny pilnowacz :grin:

 

http://imageshack.us/a/img547/9083/dzik058.jpg

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety, tych flaczków po obgotowaniu "zrobiło się " malutko ale muszę przyznać , że bardzo nam smakują i od tej pory nakazałam moim mężczyznom by zawsze, jak będą mieli okazję, przynosili " flaki" na flaczki :grin:

 

http://imageshack.us/a/img11/1875/dzik066.jpg

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nakazałam moim mężczyznom by zawsze, jak będą mieli okazję, przynosili " flaki" na flaczki :grin:

I słusznie , ja zawsze dokładam trochę mięsa z obgotowanych kości . Może nie jest to zgodne z recepturą ale są bardzo treściwe :grin:

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też dołożyłam trochę mięsa , z tym ,że w odróżnieniu od "flaków" nie było to mięso z dziczyzny tylko wołowo-drobiowe z gotowania rosołu.

 

http://img580.imageshack.us/img580/8705/dzik068.jpg

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.