Skocz do zawartości

Odkrecanie kielbas i wieszanie na kijach


BonAir

Rekomendowane odpowiedzi

Poproszę o informacje w jaki sposób najlepiej odkręcać kiełbasy ?

Na stronie nie udało mi się znaleźć takiego poradnika.

 

Próbowałem już takich sposobów:

 

A) 1 kiełbasa powiedzmy lewoskrętnie, następnie 2 kiełbasa RAZEM z pierwszą lewoskrętnie, potem 3 kiełbasa RAZEM z 1 i 2 lewoskrętnie, itd.

 

B) 1 kiełbasa powiedzmy lewoskrętnie, 2 kiełbasa prawoskrętnie, 3 kiełbasa lewoskrętnie, itd.

 

C) 1 kiełbasa powiedzmy lewoskrętnie, pomijam 2 kiełbasę i 3 kiełbasę kręcę znowu lewoskrętnie, pomijam 4 itd.

 

Metoda A jest bez sensu przy długim jelicie, bo trudno się kręci wszystkimi odkręconymi już kiełbasami...

Metoda B i C natomiast powoduje odwijanie się kiełbas podczas nakładania na kije.

 

Żółty BonAir

 

PS. Czemu do ZLOTu pozostało jeszcze tyle czasu ? Nie zadawałbym pewnie takich pytań :-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze mam taki sam problem.

Jako półśrodek,a nie metodę stosuję pewien trick.

Po napełnieniu jelit,miejsca skręceń poszczególnych kiełbas

przewiązuję pojedyńczym sznurkiem wędliniarskim.

Napewno nie jest to piękne ale bardzo skuteczne :lol: :lol:

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odkręcamy kiełbasy w prawa stronę przekręcamy jeden raz lub dwa zależnie od tego jak nadziane ścisło jelito .Popatrz http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=104

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zamiast Dziadka. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1145

Metoda polega na naciśnięciu kciukiem i sąsiednim palcem na jelito z farszem, czynność wykonujemy jednocześnie obydwoma rękami.

Jak już mamy wyciśnięty(przesunięty) farsz, czyli utworzył się nam odcinek kiełbasy.

Trzymając jelito(odcinek kiełbasy) w palcach (w jednym i drugim ręku) pomagamy następnym sąsiednim palcem w ten sposób aby obrócić trzymany odcinek o 180 lub 360 stopni.

Już mamy zrobioną parkę.

Następnie pobieramy jelito z farszem w ręce o odcinku dwukrotnie wiekszym niż zrobione przed chwilą i powtarzamy czynność z naciskaniem palcami.

Powodzenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już mamy zrobioną parkę.

Następnie pobieramy jelito z farszem w ręce o odcinku dwukrotnie wiekszym niż zrobione przed chwilą i powtarzamy czynność z naciskaniem palcami.

Ale w ktorą stronę ?

Myślę, że MUSI istnieć jakiś trick, który pozwala odkręcać kiełbasy i potem bezproblemowo zawieszać je na kijach.

 

BonAir

 

PS. Wygląda na to, że dopóki nie zobaczę, dopóty nie zrozumiem :-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kol, Bagno

Tak jak piszesz to ja tak robię, bo widziałem na zlocie jak fachowcy to robili. Przedtem to miałem podobne kłopoty jak koledzy. Do wszystkiego jest knif (sposób) Teraz to nawet i równe kiełbaski mam.Tak samo jak kiedyś pomogłeś mi zrozumieć sposób osznurowania szynki za pomocą owijania sznurka w sposób szczególny na rękę. Szkoda, że jeszcze nie ma drugiej części filmu ze zlotu. Tam też kilka sposobów zademonstrowano.

Dzięki Kolego za szybkie reagowanie na kłopoty kolegów.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale w ktorą stronę ?

Wyobraź sobie, że stoisz przy stole, na którym leży nadziane cienkie jelito farszem kiełbasianym.

Zaczynasz odkrecać kiełbasę, masz już zrobiony opowiedni odcinek i podnosisz lekko do góry, po czym pomagając sobie palcami odpychasz go do dołu a później do góry czyli wykonujesz obrót nadzianego jelita o 360 stopni.

Czynności wykonujesz wielokrotnie do momentu skończenia odkręcania. Powinieneś mieć poukładane parki tak jak na pierwszyn zdjęciu (od góry)http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1145&page=1.

Zakładasz na kij parkę ostatnią(na zdjeciu od strony prawej) jako pierwszą aż do ostatniej. Na kiju należy zawiesić górną warstwę(odkręcenia na górne tak jak na zdjęciu).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują,

że gamoniwatym jełopem w sprawie skręcania

kiełbas jestem dalej :blush: :blush: :blush:

 

Muszę to wszystko zobaczyć w praktyce

a wtedy będzie duża szansa nauczenia się.

 

Na razie pozostanę przy swojej metodzie.

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proponuję jakąś ładną prezentację graficzną (może nawet filmową?)
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy te zdjęcia pomogą ?.

 

http://www.sausagemania.com/images/tutorial/DSC_0239.jpg

 

http://www.sausagemania.com/images/tutorial/DSC_0248.jpg

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest tak proste, tylko należy odkręcać zawsze w jedną stronę całe jelito

NO JASNE!

 

Czyli tak - całe napełnione jelito należy "wyprostować" i odkręcając odcinki kręcić należy JELITEM, a nie kiełbaskami, których przybywa, tak ? :idea:

 

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale potraficie skomplikować proste sprawy. Ja robię "łańcuchy" po 6 lub 8 kiełbasek, odwijam kiełbaski naprzemiennie w lewo i prawo po 1-2 obroty o 360 stopni. Zero problemów z samoczynnym od-odkręcaniem, łatwo powiesić na kiju.

Kiełbaski to nie łańcuchy choinkowe :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No cóż wszystkie chwyty dozwolone w domowej produkcji . Ale osoby odkręcające to zawodowo robią to bardzo szybko i zawsze w jedną stronę.Po odkręceniu pierwszej parki dalszą część jelita przykłada się i po lekkim ściśnięciu jelita w miejscu przekręcenia przekręcamy nadziane jelito itd.

Odkręcone parki układa sie jedna na drugą schodkowo by ułatwić osobie nakładającej na kije .Na zdjęciach Miro pięknie to jest odkręcone ale nie ułożone w pojemniku zwojami tylko rozrzucone i przy nakładaniu na kije trzeba będzie ciągnąc za batony i cześć z nich na pewno z powrotem się odkręci. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robię "łańcuchy" po 6 lub 8 kiełbasek, odwijam kiełbaski naprzemiennie w lewo i prawo po 1-2 obroty o 360 stopni.

No własnie Maad - też robiłem naprzemienie, ale nakładając kiełbaski ułożone na talerzu w "spiralę", a nie jak to powinno być, czyli jak napisał DZIADEK "schodkowo", połowa z nich się odkręcała, a przy małych dzieciach nie wypada przeklinać :-)

 

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:idea: Dziadku - popytaj , może "dorwiesz" kogoś z kamerą,

mógłbyś wtedy zrobić doskonały materiał w tym temacie

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przedstawiam zdjęcia z odkręcania kiełbasy .Nadziana specjalnie luźniej by widoczne były miejsca gdzie baton został ściśnięty dla odznaczenia miejsc skręcania. Patrząc na zdjęcie pierwszą parkę układamy by ustalić długość batonu .lewą ręką chwytamy w połowie batona a prawą na końcu batona lekko z wyczuciem uciskamy batony by nie pękły nam jelita i to ułatwi skręcanie unosimy lekko do góry i prawą ręką przekręcamy tą polówką batona w prawo raz lub więcej zależnie jak ścisło nadziany jest farsz w jelita i mamy pierwszą parkę . podciągamy nie nadziane jelito przykładając je do odkręconej parki i już wiemy gdzie ucisnąć jelita i przekręcić beż mierzenia odcinków itd. Ułożone parki bardzo łatwo nałożyć na kije .Po powieszeniu na kije po okresie osadzania łatwo jeszcze można dokręcić luźniejsze parki na kiju przekręcając je zawsze w prawo.Pozdrawiam http://images21.fotosik.pl/302/f75bb88fedc12255m.jpg http://images21.fotosik.pl/302/7bb8c36da61963a6m.jpg http://images20.fotosik.pl/357/8dc4056b8139f7f6m.jpg http://images20.fotosik.pl/357/bf33fad1a6a7e3f5m.jpg http://images21.fotosik.pl/302/d366dc7967874716m.jpg
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakie to niesamowite, że prawdopodobnie tak prosta czynność może sprawiać aż tyle problemu, prawda ? :-)

 

Po ostatnich dywagacjach na forum nt. odkręcania kiełbas wyobraziłem sobie, że za jednym przekręceniem robi się jedno, nazwę to "miejsce skręcenia".

A tutaj okazuje się, że:

 

lewą ręką chwytamy w połowie batona a prawą na końcu batona lekko z wyczuciem uciskamy batony by nie pękły nam jelita

Czy dobrze w takim razie rozumiem, że odkręcanie powinno wyglądać w poniższy sposób ?

 

1. Mamy napełniony baton.

2. Ściskamy baton w punktach A i B i odkręcamy prawoskrętnie (pierwsza parka)

3. Ściskamy baton w punktach C i D i odkręcamy prawoskrętnie (druga parka)

 

 

 

Czy znowu źle ? :-)

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie tak!

Czynność prosta jak budowa cepa :) Jestem taki mądry bo ten sposób oglądałem na I Zlocie. Szybko i wygodnie się robi, a pozatym kiełbaski są równe i takiej wielkości jak chcesz a nie jak wyjdzie.

 

Pozdrawiam

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

BonAir . Właśnie tak . Ja jak napełniam osłonki to od razu zaznaczam sobie czyli lekko zduszam jak wychodzą kiełbaski z nadziewarki . Zaraz wiem ile kiełbasek ma być sześć czy osiem bo tak z zasady robię .

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

Temat okręcania kiełbas jest problemem "gręplowanym" od momentu powstania stronki.

Możemy sobie pisać i rysować do bólu, ale jak sami nie spróbujemy to nic z tego nie będzie.

Na przykładzie Papcia-

" Czynność prosta jak budowa cepa " ," jestem taki mądry bo tan sposób oglądałem na I Zlocie"

- i wszystko jasne

Zapraszamy na Zlot

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.