mike Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Maja 2007 Przede wszystkim chciałbym całą wędzarniczą brać pozdrowić i podziękować za wszystkie te posty, które napisaliście - prawdziwa skarbnica wiedzyMam na imię mirek i po zawitaniu na stronę główną i forum zaraziłem się bakcylem domowego wyrobu wędlin. Mam pewne doświadczenie, gdyż w mojej rodzinie wyrabiało się wędliny domowym sposobem i parę razy zdarzyło mi się zrobić białą wg przepisu mojego stryja. Wiem że podstawą dobrego trybowania i klasyfikowania mięsa jest użycie odpowiednich noży i stąd moje pytanie:Jakie podstawowe noże powinienem zakupić w sklepie Mira?Praca nożem kuchcennym do którego moja lepsza połowa jest silnie przywiązana sprawia mi ogromne trudności a trybownik ( taki jak ten nr 2 w sklepie Mira ) nie do wszystkiego się nadaje ( np. oddzielanie skóry od boczku )Jeśli ktoś z doświadczonych kolegów i koleżanek mógłby napisać coś więcej o stosowanych nożach byłbym bardzo wdzięczny Cytuj pozdrawiammirek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Maja 2007 Co do kształtów to się nie wypowiem, ale mam jeden nóż od Mira (POLKARS) i jest super. Poza Polkarsem mogę polecić jeszcze noże Fiskarsa i Victorinoxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Maja 2007 Witam Ja używam noży firmy Teskoma i też jestem bardzo a bardzo zadowolony . o noże należy dbać muszą być ciągle ostre . Do ostrzenia należy używać dobrych stalek, ostrzałek, osełek, itp. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Maja 2007 Nóże trybowniki nadają się do wykrawania mięsa. Noże "skórowacze" używane są między innymi do szczecinowania czyli usuwania włosów ze skóry ale mogą też służyć do oddzielania skóry od mięsa. Noże do kalsowania można z powodzeniem używać do zwykłego krojenia mięsa i wędlin. Co do długości należy ją dobrać według własnego uznania. Jedni wolą długie trybowniki a inni krótkie proste albo wygięte, dlatego ten wybór pozostawiam w gesti klienta. I prosze pamiętać nie myć noży w gorącej wodzie. :wink: a będą Wam długo służyły. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Maja 2007 Sadze, ze o wiele gorzej zrobi im mycie szorstka strona zmywaka, bo zahaczajac o ostrze bedziemy je tepic. Szkodliwosc mycia nozy w goracej wodzie, wedlug mnie to mit.Twierdzi sie w nim, ze ostrze noza sie rozhartowywuje przy podgrzaniu w goracej wodzie i powolnym ochlodzeniu na suszarce. Jednak w procesie produkcji stali, tzw. odpuszczanie - czyli celowe rozhartowywanie, aby wyrob byl bardziej sprezysty, mniej podatny na udarowe uszkodzenia robi sie w oleju mineralnym w temperaturze ok. 400C! Stad mam ogromne watpliwosci, czy noz nagrzany najwyzej do 85C moze rzeczywiscie stracic na twardosci swego ostrza. Ale inzynierem - metalurgiem nie jestem, wiec autorytatywnie nie bede sie wypowiadal. -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Maja 2007 Też nie jestem przekonany bo np w taśmie np na ubojach są sterylizatory z gorącą wodą do odkażania noży i obowiązkiem pracownika jest po każdej sztuce zanurzenie noża w gorącej wodzie . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Maja 2007 Nie wiem czy to mit czy prawda ale tak mówią.Kiedy jednak włożyłem Dicka do zmywarki to nie był już ten sam nóż.Uważam też aby nie używać do cięcia gorącej pieczeni tego samego noża którego używam do krojenia mięsa.Kiedy sie pilnuje nóż długo jest ostry i wystarcza mu parę ruchów na stalce i goli jak brzytwa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Maja 2007 Zgadzam się z Miro. Każdy wzrost temperatury powoduje zmianę wewnątrz metalu, który się rozszerza, a co za tym idzie tępi.Większość osób po myciu w gorącej wodzie płucze zimną, a to już nie jest powolne stygnięcie, co ma wpływ na zmianę własności metali, co prawda niewielką ale zawsze.Można sprawdzić mając dwa takie same noże jeden myjąc w wodzie zimnej drugi w gorącej. Według mnie ten z zimnej wody posłuży nam dłużej. pozdrawiam Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Maja 2007 Prosze pamiętać nie myć noży w gorącej wodzie. :wink: a będą Wam długo służyły.Dodałbym jedno Pamiętajcie że nóż po umyciu powinien być suchy Bo noże np. polsus rdzewieją Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Maja 2007 Witam wszystkich!Ja wswojej kuchni użuwam japońskiego noża CHROMA, kupionego przezinternet w Czerwonej Maszynie.Rewelacja!Cena z wysyłką ok.90 zł.Co do mycia w gorącej wodzie,to mam inne doświadczenia.Gdy stępią mi się nożyki do golenia to wkładam pod gorącą wodę i są ostre.! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Maja 2007 Ja się nie golę to nie wiem jak to jest z maszynkami :devil: Wiem tylko jak sie metal zachowuje w wyższej temperaturze. Pozdrawiam Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Maja 2007 Ja się nie golę to nie wiem jak to jest z maszynkami :devil: Wiem tylko jak sie metal zachowuje w wyższej temperaturze. Pozdrawiam Jak to się nie golisz :question: :question: Wyrywasz czy co :question: :question: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Maja 2007 Miro, Oli nie wyrywa i nie goli się. Oli to orginał. Ja chciałem tak jak on to Papciowa powiedziała że w nocy mi podpali. Gdzieś na stronce jest fotka Olego.Oli, bródka ma już meter? Oli jest (mam nadzieję, że Oli mi wybaczy) podwładnym jednego z wicepremierów-tego najdłuższego. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike Opublikowano 21 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Maja 2007 Dziękuję wszystkim za wyczerpujące wypowiedzi :-) Cytuj pozdrawiammirek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Maja 2007 Miro, Oli nie wyrywa i nie goli się. Oli to orginał. Ja chciałem tak jak on to Papciowa powiedziała że w nocy mi podpali. Gdzieś na stronce jest fotka Olego. Oli, bródka ma już meter? Oli jest (mam nadzieję, że Oli mi wybaczy) podwładnym jednego z wicepremierów-tego najdłuższego. Zapomniałem :blush: Oli wybacz gafę :lol: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Maja 2007 I prosze pamiętać nie myć noży w gorącej wodzie. :wink: a będą Wam długo służyły. Dlaczego nie można pod gorącą wodą rozhartuje się . Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Maja 2007 Oli jest (mam nadzieję, że Oli mi wybaczy) podwładnym jednego z wicepremierów-tego najdłuższego. No co robić Zapomniałem :blush: Oli wybacz gafę :lol: Się wybacza. Dlaczego nie można pod gorącą wodą rozhartuje się . Uogólniając tak to można wyjaśnić. Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Maja 2007 Zgadzam się z Miro. Każdy wzrost temperatury powoduje zmianę wewnątrz metalu, który się rozszerza, a co za tym idzie tępi. Oooo? Ale jak sie schladza, to sie kurczy i staje sie bardziej ostry, nieprawdaz? Bo o procent rozszerzalnosci poprzecznej nie zapytam. Większość osób po myciu w gorącej wodzie płucze zimną, a to już nie jest powolne stygnięcie, co ma wpływ na zmianę własności metali, co prawda niewielką ale zawsze. No to jak nie jest powolne stygniecie, to jest szybkie, a wiec to hartowanie! I o jakiej jeszcze zmianie wlasnosci metali mowisz? Można sprawdzić mając dwa takie same noże jeden myjąc w wodzie zimnej drugi w gorącej. Zachecam do testow! Bedzie zabawa! Według mnie ten z zimnej wody posłuży nam dłużej. Dobrze, ze dodales owo zastrzezenie. Oli jest (mam nadzieję, że Oli mi wybaczy) podwładnym jednego z wicepremierów-tego najdłuższego. Nauczyciel, czy pracownik MEN-u? Kiedy jednak włożyłem Dicka do zmywarki to nie był już ten sam nóż. Zapewne z tych samych przyczyn z jakich nie zaleca sie mycia w zmywarce naczyn i sztuccow platerowanych srebrem i/ub zlotem Pozdrawiam, -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Maja 2007 Dlatego ja ostrze swoje koziki pod gorącą wodą, bo jak ostygną to są naprawdę ostre. (używam stalki i noży F.dick) Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Maja 2007 No to jak nie jest powolne stygniecie, to jest szybkie, a wiec to hartowanie! I o jakiej jeszcze zmianie wlasnosci metali mowisz? Problem polega, że bbay hartowanie sie odbywało muszą być zachowane odpowiednie temperatury zarówno nagrzewania i wygrzewania materiałujak i odpowiednia temperatura i czas chłodzenia. Samo ostrzenie noży na wysokoobrotowych ostrzałkach może powodować zwiekszenie temperatury i działać podobnie jak mycie w goracej wodzie. Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Maja 2007 mam belgijskie noże i są super jedyna wada to że są grube ale dłużej służą Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Maja 2007 Problem polega, że bbay hartowanie sie odbywało muszą być zachowane odpowiednie temperatury zarówno nagrzewania i wygrzewania materiałujak i odpowiednia temperatura i czas chłodzenia. Oczywiscie, ze tak i podobnie jest z odpuszczaniem, a wiec zmniejszaniem stopnia zahartowania powierzchni lub calego wyrobu, albo tylko okreslonego przekroju/miejsca, dlatego twierdze, ze taki proces nie zachodzi w temp. tych najwyzej 85C podczas mycia. Samo ostrzenie noży na wysokoobrotowych ostrzałkach może powodować zwiekszenie temperatury i działać podobnie jak mycie w goracej wodzie. No, tam to leca iskry, wiec temperatura jest wysoka i czesto widac, ze material zmienil swa strukture, bo mieni sie fioletowo, najczesciej miejscowo przegrzal i zahartowal, przez szybkie odprowadzenie ciepla w glab metalu, ale ze temp. jest znacznie wyzsza niz 85C to nie moze to dzialac podobnie jak mycie w goracej wodzie. @Zemat: podaj marke tych nozy, posiadane modele, mozliwe miejsce zakupu, ile kosztowaly, moze jakies fotki? Pozdrawiam, -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Maja 2007 Oczywiscie, ze tak i podobnie jest z odpuszczaniem, a wiec zmniejszaniem stopnia zahartowania powierzchni lub calego wyrobu, albo tylko okreslonego przekroju/miejsca, dlatego twierdze, ze taki proces nie zachodzi w temp. tych najwyzej 85C podczas mycia. No to w tym się zgadzamy. Przyznać jednak musisz, że jakieś zmiany w nożu zachodzą choć niewielkie i to co może mieć wpływ na właściwości noża. pozdrawiam Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Maja 2007 Nie musze , uwazam, poki nie przekona mnie metalurg specjalista, ze w temp. 85C zadne trwale ani znaczace ( abysmy nie wyladowali na poziomie subatomowym ), tzn. nie ustepujace po schlodzeniu, zmiany w strukturze krystalicznej stali z ktorej jest zbudowany noz kuchenny, nie zachodza! Pozdrawiam,-- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzerzol Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Maja 2007 Koleżeństwo, Gość ,który ostatnio zabijał mi świniaczka miał nóż z targu od tzw. ruska a życzę nam wszystkim takiego tempa i finezji cięcia. Nie matura lecz chęć ..... pozdrawiam - Cytuj Rzerzol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.