Skocz do zawartości

Klasyfikacja mięsa drobiowe a wieprzowina.


lesniak

Rekomendowane odpowiedzi

jakimi elementami indyka można zastąpić wieprzowinę.

Zależy jaką wieprzowinę. Nasi domorośli rzeźnicy z upodobaniem używają do wędlin udźca z indyka, który chudości i lepszego wiązania kiełbasom nadaje. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Poszukiwałem odpowiedzi w podobny temacie co kolega lesniak ale w węższym zakresie. Mianowicie czy w przepisach na kiełbasy gdzie występuje III wp można ją zastąpić mięsem z podudzi kurczaka ? III wp zawsze pozyskuję z golonek: odcinam skórę i tłuszcz, trybuję z kości a następnie rozdrabniam zgodnie z recepturą. Zwykle zalecane jest mielenie na siatce z oczkami 2mm i kutrowanie.  Ponieważ kutra nie mam to zwykle ograniczam się do dwukrotnego mielenia. Ale to mielenie golonki na tak małym sitku to masakra jest, no bo mięso ścięgniste i twardawe.

W Makro kupuję niekiedy podudzia kurczaka bez kości i bez skóry i to mięsko jest bardzo fajne w obróbce. Pytanie więc czy w kiełbasie spełni taką samą rolę jak III wp oczywiście z pełną świadomością, że będzie to odstępstwo od oryginalnej receptury.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy w przepisach na kiełbasy gdzie występuje III wp można ją zastąpić mięsem z podudzi kurczaka

 

można, ale jeszcze lepiej do tego celu nadają się podudzia indyka

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polecam udziec z indyka.W Makro dostaniesz bez kości i skóry której nie polecam do kiełbasy.Podudzie ma dużo "szpilek" i trzeba się trochę pobawić, ale też się nadaje

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

kupuję niekiedy podudzia kurczaka bez kości i bez skóry i to mięsko jest bardzo fajne w obróbce. Pytanie więc czy w kiełbasie spełni taką samą rolę jak III wp oczywiście z pełną świadomością, że będzie to odstępstwo od oryginalnej receptury.
  Mięso drobiowe nadaje się jako masa wiążąca do wszelkich wyrobów mięsnych. Możesz zastąpić mięso wieprzowe kl III mięsem pozyskanym z uda lub podudzia kurczaka.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.