lesniak Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Witam czy ma może ktoś informacje jakimi elementami indyka można zastąpić wieprzowinę.Chodzi mi o wyrób wędliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Stycznia 2013 jakimi elementami indyka można zastąpić wieprzowinę. Zależy jaką wieprzowinę. Nasi domorośli rzeźnicy z upodobaniem używają do wędlin udźca z indyka, który chudości i lepszego wiązania kiełbasom nadaje. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Z piersi indyka robię taką szyneczkę do kiełbaski drobiowej daję mięso z kurczaka i pierś indyka Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Chodzi mi żeby zrobić np. białą kiełbasę i zamiast wieprzowiny dodać same mięso drobiowe. Gdzieś widziałem taka tabele ale nie mogę znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Stycznia 2013 tu masz przepis na kiełbasę drobiową http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/kielbasy-drobiowe/105-kielbasa-drobiowa-parzona Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Stycznia 2013 http://books.google.pl/books?id=ZICCh6Yj5t8C&pg=PA100&lpg=PA100&dq=Mi%C4%99so+drobiowe+klasyfikacja&source=bl&ots=CAj80AdAI_&sig=98Ei3E1M9O6APBcDHlfwZuwYrTc&hl=pl&sa=X&ei=uqIKUa_sCpP24QS4p4Fo&sqi=2&ved=0CEgQ6AEwBQ#v=onepage&q=Mi%C4%99so%20drobiowe%20klasyfikacja&f=falseOd strony 96 http://books.google.pl/books?id=805HF2xNTS0C&pg=PA52&lpg=PA52&dq=TEchnologia+miesa+drobiowego&source=bl&ots=0dnhVp-fUy&sig=0lcveCIiGNuseUv6RDHJEUP15I8&hl=pl&sa=X&ei=JagKUdDkEMfK4ATKroCgAQ&ved=0CEoQ6AEwBTgK#v=onepage&q=TEchnologia%20miesa%20drobiowego&f=falseCo do klasyfikacji kieruj się podobieństwem do wieprzowiny . Po mojemu Kl I ekstra - Mięso z piersi -filety Kl II Mięso z tłuszczykiem Kl III Mięso ścięgniste najwięcej w udkach. Wspaniałe można zrobić szynki prasowane z filetów kl I 85% Kl III Z udek 15%Sposób robienia podobny jak przy szynkowej wp . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Znam te przepisy ze strony głównej. Mi chodzi żeby teraz moje przepisy na wędliny przerobić na drobiowe. W związku z moją dietą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Stycznia 2013 http://books.google.pl/bo...fikacja&f=false Od strony 96 http://books.google.pl/bo...biowego&f=false rewelacja :clap: :clap: :clap: :clap: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Stycznia 2013 http://books.google.pl/books?id=ZICCh6Yj5t8C&pg=PA100&lpg=PA100&dq=Mi%C4%99so+drobiowe+klasyfikacja&source=bl&ots=CAj80AdAI_&sig=98Ei3E1M9O6APBcDHlfwZuwYrTc&hl=pl&sa=X&ei=uqIKUa_sCpP24QS4p4Fo&sqi=2&ved=0CEgQ6AEwBQ#v=onepage&q=Mi%C4%99so%20drobiowe%20klasyfikacja&f=falseU mnie działa dobrze Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechowy Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Października 2013 Poszukiwałem odpowiedzi w podobny temacie co kolega lesniak ale w węższym zakresie. Mianowicie czy w przepisach na kiełbasy gdzie występuje III wp można ją zastąpić mięsem z podudzi kurczaka ? III wp zawsze pozyskuję z golonek: odcinam skórę i tłuszcz, trybuję z kości a następnie rozdrabniam zgodnie z recepturą. Zwykle zalecane jest mielenie na siatce z oczkami 2mm i kutrowanie. Ponieważ kutra nie mam to zwykle ograniczam się do dwukrotnego mielenia. Ale to mielenie golonki na tak małym sitku to masakra jest, no bo mięso ścięgniste i twardawe.W Makro kupuję niekiedy podudzia kurczaka bez kości i bez skóry i to mięsko jest bardzo fajne w obróbce. Pytanie więc czy w kiełbasie spełni taką samą rolę jak III wp oczywiście z pełną świadomością, że będzie to odstępstwo od oryginalnej receptury.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Października 2013 czy w przepisach na kiełbasy gdzie występuje III wp można ją zastąpić mięsem z podudzi kurczaka można, ale jeszcze lepiej do tego celu nadają się podudzia indyka Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Października 2013 Polecam udziec z indyka.W Makro dostaniesz bez kości i skóry której nie polecam do kiełbasy.Podudzie ma dużo "szpilek" i trzeba się trochę pobawić, ale też się nadaje Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Października 2013 kupuję niekiedy podudzia kurczaka bez kości i bez skóry i to mięsko jest bardzo fajne w obróbce. Pytanie więc czy w kiełbasie spełni taką samą rolę jak III wp oczywiście z pełną świadomością, że będzie to odstępstwo od oryginalnej receptury. Mięso drobiowe nadaje się jako masa wiążąca do wszelkich wyrobów mięsnych. Możesz zastąpić mięso wieprzowe kl III mięsem pozyskanym z uda lub podudzia kurczaka. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.