DZIADEK Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 2 Lutego 2014 Ja kupuję tylko kości schabowe tylko lędzwiowe .A wiec piszę to tylko dlatego by ocena mięsa była właściwa . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 2 Lutego 2014 A może zastanówmy się nad wartością pozyskanego mięsa z wykrawania kości?I tu można się zdziwić ! Słucham Twojej argumentacji. Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 2 Lutego 2014 Fajnie się to czyta , ale czy ktoś liczy swój czas? a czemu ma służyć liczenie czasu pracy dla ludzi z pasją ? Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 2 Lutego 2014 (edytowane) Oto takie mięska Można było dostać jakiegoś czasu całe kości schabowe i z nich uzyskać miedzy innymi takie mieso. Dziś te kości kosztują 3,80 zl za kg . licząc tak szybko 10 kg to 38 zł uzysk 40% to jest 4 kg za 38 zł 1 kg = 9,50 Nie opłaca się .Po 7 - 7,15 zł za kg można się pobawić . wspaniale na gulasz i td Pozostałe dodatek do kiełbas, mielonych i konserw. Edytowane 2 Lutego 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 2 Lutego 2014 ok to przez ile te kości wykrawasz? Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 2 Lutego 2014 (edytowane) Przewrotnie napisałem 1godz.= 1 kg mięsa . A ile byś zapłacił za 1 kg każdego z tych mięs, licząc po cenach sklepowych . Edytowane 2 Lutego 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 2 Lutego 2014 Wiesz, to wszystko zależy od źródła Przy hurtowym zakupie można kupić I wp 13,90, a II 80/20 za 11,00 Wiem, że w marketach można kupić w podobnych cenach, jak nie niższych, ale wtedy może być nastrzyknięte. Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 2 Lutego 2014 Ostatnio w sklepach w Ostrołęce w promocji można kupić łopatkę b/s/t/k za 11 zł i szynkę za 11,99 zł . Wszystko by grało tylko że one wyglądają jakby by były wyciągnięte przed chwilą z wody . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 2 Lutego 2014 zemat-weź pod uwagę,że spora część społeczeństwa to ludzie o niskich dochodach (w tym emeryci),którzy czasu mają pod dostatkiem ale portfele chude i dla takich analiza przeprowadzona przez DZIADKA wielce interesująca.Gdyby moja stawka godzinowa wynosiła 50 zł i miałabym do wyboru,zarobić 50 zł czy wykrawać kości to zapewne wybrałabym to pierwsze gdyż mogłabym za to kupić nie jeden kilogram przedniego mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 3 Lutego 2014 spora część społeczeństwa to ludzie o niskich dochodach (w tym emeryci),którzy czasu mają pod dostatkiem ale portfele chude Ten wątek może się teraz wydawać nieco odstający od rzeczywistości, ale za jakieś 10, 20 lat, będzie na wagę życia i śmierci, dosłownie. Bo dopiero wtedy zobaczymy co to znaczy naprawdę niska emerytura. Obecni emeryci to mogą uważać się za szczęściarzy.Już teraz warto czytać takie tematy bardzo uważnie. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 3 Lutego 2014 Maad-tylko,że ten wątek nie służy tego typu rozważaniom lepiej trzymać się tematu.Mniej postów będzie lądowało w koszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 3 Lutego 2014 spora część społeczeństwa to ludzie o niskich dochodach (w tym emeryci),którzy czasu mają pod dostatkiem ale portfele chude ...Ten wątek może się teraz wydawać nieco odstający od rzeczywistości...Problem mięsa występuje już dzisiaj,niezależnie od emerytury! Strach pomyśleć kogo będziemy zjadać w przyszłości. . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) Dziś te kości kosztują 3,80 zl za kgPewnie u Ciebie lub dla Ciebie w zaprzyjaźnionej hurtowni, u mnie 4,85 i nie ma na nich tyle mięska, więc licząc 40% uzysku wychodzi jak nic 2,5 kg, a resztę sobie możemy policzyć. spora część społeczeństwa to ludzie o niskich dochodach (w tym emeryci),którzy czasu mają pod dostatkiem ale portfele chude i dla takich analiza przeprowadzona przez DZIADKA wielce interesująca.Już nie tak bardzo Wiem, że w marketach można kupić w podobnych cenach, jak nie niższych, ale wtedy może być nastrzyknięte.Może i zapewne jest, lecz nie zawsze i nie wszędzie, jak się dobrze rozejrzeć to się udaje kupić zupełnie dobre mięsko, ostatnio polędwica wieprzowa po 11,90.Nie neguję samego pomysłu podanego przez Dziadka sam z niego korzystałem lecz opłacalność tegoż bierze coraz bardziej w łeb jak widać sprzedawcy zorientowali się w " trendach" W świetle tego co napisałem wpis kolegi Maada nie bardzo odbiega od tematu. Pozdrawiam Edytowane 3 Lutego 2014 przez baca 48 Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes80 Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 3 Lutego 2014 u mnie 12zł lopatka szynka 14zł karkówka 14zł schab16zł :hmm: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 8 Lutego 2014 (edytowane) zemat-weź pod uwagę,że spora część społeczeństwa to ludzie o niskich dochodach (w tym emeryci),którzy czasu mają pod dostatkiem ale portfele chude i dla takich analiza przeprowadzona przez DZIADKA wielce interesująca.Gdyby moja stawka godzinowa wynosiła 50 zł i miałabym do wyboru,zarobić 50 zł czy wykrawać kości to zapewne wybrałabym to pierwsze gdyż mogłabym za to kupić nie jeden kilogram przedniego mięsa. słuszny argumentMoże skupmy się pod kątem przydatności technologicznej tego mięsawg mnie to mięso ścięgniste i dość tłuste z wykrawanie z między-żebra i zawiera czasami malutkie odpryski kościKotlet - TakWędliny - uzupełnienie III wp Edytowane 8 Lutego 2014 przez zemat Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 8 Lutego 2014 Może skupmy się pod kątem przydatności technologicznej tego mięsa wg mnie to mięso ścięgniste i dość tłuste z wykrawanie z między-żebra i zawiera czasami malutkie odpryski kości No nie tak do końca, a o pasztecie np zapomniałeś, z tego mięska można zrobić wiele a co nam pokazał Dziadek. A sęk w tym,że nie bardzo to się opłaca o czym już pisałem , bo takie kości z taką ilością mięska to chyba tylko Dziadek może kupić lub też od znajomego masarza lub rzeźnika, a jeżeli nie mamy takich możliwości to wszystko bierze w łeb i uzysk 40% a i jakość a także asortyment. Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 8 Lutego 2014 To jest prawda- odpryski kości się zdarzają . Sposób mój na to, to mielenie tego mięsa na siatce 2.5 mm. . Mięso to używam do kiełbas jako wp kl III. na masę wiążącą . Jako główny składnik konserw z dodatkiem ok 20% tłuszczu drobnego (nawet sam pachwinowy) ,tak samo robię z niego parówkową jak i mortadelę w słojach jako konserwę i używam również do pasztetów. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) I tu Dziadziusiu się wypełni zgadzam, co częściowo naciąga teorię przydatności ów mięsa do wszystkiego Znając Twój profesjonalizm, to Tobie podczas trybówki rzadko zdarzają się takie odpryski, ale młodzież wędzarnicza musi na to uważać. Choć muszę Ci powiedzieć że masz "obrońce" który nie potrafi rozmawiać, ale oceniać Edytowane 11 Lutego 2014 przez zemat Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.