Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzony kurczak


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 Raulo

Raulo

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 268 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 21 maj 2007 - 16:06

Witam
Wszędzie w przepisach jest napisane aby zaraz po parzeniu lub po ok 30 min od parzenia zacząć wędzić kurczaka.
Ponieważ ja nie mam dziś czasu na wędzenie to chciałem zapytać czy zapeklowany ki sparzony kurczak może poczekać do jutra w lodówce lub w przewiewnym pomieszczeniu na wędzenia czy też trzeba wędzić zaraz po parzeniu ?
Jeszcze jedno. Czy można parzyć kurczaka w tej samej solance w której sie peklował przez 2 dni ?

#2 SZCZEPAN

SZCZEPAN

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 611 postów
  • MiejscowośćWIELKOPOLSKA

Napisano 21 maj 2007 - 16:37

Raulo o ile nie masz czasu dzisiaj wędzić to wykonaj całą czynność jutro taki kurczak, którego dzisiaj sparzysz a jutro będziesz wędził BĘDZIE BARDZO SUCHY
PARZYMY W CZYSTEJ WODZIE A NIE W SOLANCE

#3 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 4995 postów
  • Miejscowośćz Narwi

Napisano 21 maj 2007 - 16:41

Kurczaka parzonego możesz wędzić na drugi dzień dobrze by było by przetrzymany był na wisząco wtedy równomiernie obsuszy się ale możesz i na leżąco przetrzymać aby nie w ociekającej z niego wodzie. W solance nie radzę gotować chyba że lubisz wyroby bardzo,bardzo słone Pozdrawiam

#4 Raulo

Raulo

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 268 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 21 maj 2007 - 16:54

Dziękuję za odpowiedzi w takim razie :)

#5 Raulo

Raulo

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 268 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 23 maj 2007 - 21:58

Dziś uwędziłem kurczaki i mam znów pytanie.
Kolor złocisty - super, smak i wilgotność super.
Niestety po uwędzeniu przy kościach kurak jest trochę surowy :(
Sztuka ważyła 2,2kg. Peklował sie na mokro 3 dni. Parzony był do temp 42 stopni wewnątrz piersi i wędzony w 50 stopniach przez 4 godziny.

#6 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 4995 postów
  • Miejscowośćz Narwi

Napisano 24 maj 2007 - 05:46

Gdybyś czytał http://www.wedlinydo...cles.php?id=899 proces parzenia i nie kombinował to byś nie miał problemów z surowym mięsem przy kościach. W 50 st C nie uparzysz kurczaka. Pozdrawiam.

#7 Raulo

Raulo

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 268 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 24 maj 2007 - 12:54

Przepraszam za pomyłkę. Oczywiście robiłem według tego przepisu, który podałeś.
Nie wiem dlaczego napisało mi się 42 stopnie. Podczas parzenia w piesi kurczaka było oczywiście 72 stopnie a nie 42.
Po wędzeniu wewnątrz było 42 stopnie. Przepraszam za pomyłkę.

#8 Kurok syn Jarka

Kurok syn Jarka

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 32 postów
  • MiejscowośćTrzemeszno

Napisano 24 maj 2007 - 16:52

Przepraszam za pomyłkę. Oczywiście robiłem według tego przepisu, który podałeś.
Nie wiem dlaczego napisało mi się 42 stopnie. Podczas parzenia w piesi kurczaka było oczywiście 72 stopnie a nie 42.
Po wędzeniu wewnątrz było 42 stopnie. Przepraszam za pomyłkę.


Mógłbyś zmienić sygnę??;P

#9 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5813 postów

Napisano 12 paź 2009 - 19:42

Czy może ktoś definitywnie wypowiedzieć się na temat :czy kurczak musi się obsuszać i ew. jak długo,czy należy go wędzić po 30min. od sparzenia.Pozdrawiam

#10 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 7749 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 12 paź 2009 - 19:57

:czy kurczak musi się obsuszać



Wszystko co wędzimy musi być osuszone nawet sery . :!:

#11 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4547 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 12 paź 2009 - 20:10

nawet sery

Powiedziałabym: szczególnie sery :wink:
Na nie osuszonym elemencie osadzi się każdy pyłek i brzydka maź :devil: .

#12 duduś

duduś

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • Miejscowośćczęstochowa

Napisano 12 paź 2009 - 20:15

Witam !!! Muszę przyznać, że ostatnio trochę mi się spieszyło i za mało kurczak był osuszony i niestety pomimo długiego wędzenia nie "złapał" koloru i tak jak pisze EAnna, "osadził się każdy pyłek i brzydka maź". Na drugi raz nie będę dobrze osuszę i innym też tak radzę

#13 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4547 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 12 paź 2009 - 20:25

duduś,
Jeżeli nie mamy czasu, dobrze jest posłużyć się wentylatorem.
W piekarnikach elektrycznych z termoobiegiem można ustawić temperaturę od 30st.C. i dodać nadmuch. Znakomicie i szybko się osusza. Oczywiście, przy uchylonych drzwiach.

#14 duduś

duduś

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • Miejscowośćczęstochowa

Napisano 12 paź 2009 - 20:53

EAnna, dzięki wpadł mi niedawno do głowy pomysł z wentylatorem ale jakoś pomyślałam sobie, że chyba nie za dobry. Człowiek uczy się całe życie ale dobrze, że ktoś życzliwy podpowie. Dzięki jeszcze raz za radę

#15 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5813 postów

Napisano 12 paź 2009 - 20:55

Witam !!! Muszę przyznać, że ostatnio trochę mi się spieszyło i za mało kurczak był osuszony i niestety pomimo długiego wędzenia nie "złapał" koloru i tak jak pisze EAnna, "osadził się każdy pyłek i brzydka maź". Na drugi raz nie będę dobrze osuszę i innym też tak radzę


No właśnie.Ostatnio włożyłem kurczaka do wędzenia zaraz po parzeniu i aż mi wstyd co wyszło.W smaku super tylko brudzi ręce.Wędził się razem z kiełbasą ,ale ta była osadzana całą noc i kolorek jest super.Wszystko włożone do rozgrzanej wędzarni i kiełbasa osuszyła się znakomicie a kurczak nie.

#16 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 4995 postów
  • Miejscowośćz Narwi

Napisano 12 paź 2009 - 21:00

Kurczaka robić planowo jednego dnia parzyć np wieczorem po parzeniu powiesić jak do wędzenia do ocieknięcia i osuszenia . Na drugi dzień np. rano wędzić. Pozdrawiam

#17 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5813 postów

Napisano 12 paź 2009 - 21:03

I tu leży pies pogrzebany.Trzeba być cierpliwym :grin: .Pozdrawiam

#18 duduś

duduś

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • Miejscowośćczęstochowa

Napisano 12 paź 2009 - 21:07

Mój w smaku też był bardzo dobry, miękki i soczysty a wstyd pokazać :blush: . A jeszcze na domiar złego jedna sztuka była " na prezent"

#19 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 7749 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 12 paź 2009 - 22:38

Mój w smaku też był bardzo dobry, miękki i soczysty a wstyd pokazać :blush: .



Nie ma się czego wstydzić , tylko się pilnie uczyć i korygować błędy . Następnym razem tego samego błędu nie powinno się powtórzyć :smile:


Pozdrawiam

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5813 postów

Napisano 19 paź 2009 - 17:25

Raulo o ile nie masz czasu dzisiaj wędzić to wykonaj całą czynność jutro taki kurczak, którego dzisiaj sparzysz a jutro będziesz wędził BĘDZIE BARDZO SUCHY



[size=9][ Dodano: Pon Paź 19, 2009 18:23 ][/size]

Kurczaka robić planowo jednego dnia parzyć np wieczorem po parzeniu powiesić jak do wędzenia do ocieknięcia i osuszenia . Na drugi dzień np. rano wędzić. Pozdrawiam

Mam pytanie .Do której odpowiedzi się stosować.Pozdrawiam




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych