DUCH Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Lutego 2013 Mam stały dostęp do łbów cielęcych i do tej pory robiona była z nich galareta , no ale ile można Może by jakiś salcesonik czy inną wędlinę podrobową ?? może ktoś z kolegów jakiś pomysł ma z przepisem ? Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Lutego 2013 Można dodać do salcesonu ,albo wątrobianki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Lutego 2013 Możesz wykrawać mięso z głów i dodawać do wszystkich wyrobów jako dodatek -do kiełbas, wyrobów wędliniarskich ,salcesonów. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 26 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Lutego 2013 no też tak myślałm że może pobiedziską zrobić byłby cymes Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Października 2014 Podepnę się pod ten temat.Zamówiłam głowę cielęcą i podroby: wątrobę, płuca, serce, nerki, ozorek.Chcę to zapeklować i zrobić salceson.Nie wiem tylko, czy dodawąć skórki wp dla utrzymania całości "w kupie"?Co o tym myślicie?Jakie ew. przyprawy dodać lub zmienić w stosunku do salcesonu wieprzowego?Nadzieję żołądek wp. lub kątnice. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Października 2014 Nie wiem tylko, czy dodawąć skórki wp dla utrzymania całości "w kupie"? Witaj . Ja bym dołożył , jednak nie podpowiem ile % ponieważ nigdy nie robiłem takiego . Zresztą skórki wp .są pozytywne . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Października 2014 EAnna. Zgadzam się z andrzejem k. Dołożyłbym skórek wieprzowych tym bardziej, że prawdopodobnie prawie wszystko będzie gotowane w jednym garnku.Chyba, że znajdzie się wąski i wysoki garnek aby ugotować głowę w małej ilości wody, która zapewni odpowiednią kleistość roztworu przydatnego do związania salcesonu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Października 2014 Dziękuję za porady.Może przydałaby się jeszcze nóżka cielęca? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Października 2014 Może przydałaby się jeszcze nóżka cielęca? Nie zaszkodzi Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Października 2014 Zrobiłam salceson na wzór brunszwickiego, prawie wyłącznie z cielęciny.Mięsa peklowane na mokro, płucka na sucho.Skład:1. głowa cielęca2. wątroba cielęca - 0,4kg3. ozór cielęcy4. serce ciel.5. płucka ciel. 0,7 kg6. tłuszcz wp. - 0,25 kg7. skórki wp. 0,25 kg8. nóżki ciel. - kleiste mięsa - 0,55kg Poz. 1+3+4=1,2kgRazem - 3,3kgRosół - 0,3l Przyprawy:- pieprz - 2g/kg- majeranek - 1g/kg- cebula - 40g/kg Materiały pomocnicze:- kątnice wp.- przędza Kątnice napełniane były przez niesfornego amatora, stąd powietrze - niestety Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Października 2014 Salceson ładnie się prezentuje a jak walory smakowe ?.Te dziurki mogły powstać dlatego że farsz mógł być trochę za suchy,ale i tak jego urodzie nie wadzą Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Października 2014 EAniu ! Super salcesonik , taki na ''bogato'' Czosnku nie dodawałaś ? Chociaż w sumie może popsuł by smak delikatnego mięska... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Października 2014 @EAnna, jak smakuje w połowie tak jak wygląda to PSA jak Ci nie smakuje to podam na PW adres do wysyłki Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Października 2014 (edytowane) Smak bardzo dobry.Połowę cebuli przyrumieniłam na smalcu, drugą połowę dodałam surową.Majeranek jest lekko wyczuwalny, aromatyczny, domowy, z ogrodu (świeżo wysuszony).Do parzenia mięs dodałam liście bobkowe i ziele angielskie oraz gałązki lubczyku.Wszystko to podkreśliło smak delikatnych, cielęcych mięs.2/3 płucek pokroiłam w kostkę, tak samo postąpiłam z wątróbką.Reszta zmielona. Serducho całe skrojone.Eksperyment uważam za bardzo udany i będzie powtarzany. Następny salceson z tego samego surowca zrobię z czosnkiem.Zwrócę uwagę, ze płucka i wątrobę parzy się osobno a woda jest odpadem.Za to woda po parzeniu mięs to świetny wyciąg, wartościowa baza do zupJako ciekawostkę nadmienię, że kątnice czekały na swój dzień od grudnia 2010 roku, czyli prawie 4 lata. Edytowane 7 Października 2014 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Października 2014 kątnice czekały na swój dzień od grudnia 2010 roku, czyli prawie 4 lata. I warto było Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Listopada 2019 (edytowane) Dwa tygodnie temu poszukiwałam pilnie móżdżku cielęcego "na lekarstwo".Niestety, nie jest to produkt dopuszczany przez weterynarzy do sprzedaży dla ludzi. Wobec tego zamówiłam cała głowę dla pieska Po wycięciu najcenniejszego elementu, czyli móżdżku powycinałam język, policzki i jeszcze inne, małe mięśnie, których nazwy nie chce mi się szukać we wspaniałym atlasie anatomicznym Maxella .Wszystkie wymienione elementy zostały zapeklowane, zaś głowa ugotowana. Serca niestety w zestawie nie było. Obrane z głowy mięsa (ok. 0,5kg) zostały zamrożone.Ze względu na brak możliwości przerobu peklowanie przeciągnęło się do dwóch tygodni.Ostatnim krokiem było ugotowanie skórek w krótkim rosole i zmielenie ich z mięsem niepeklowanym.Powstał mały, zgrabny salcesonik typu włoskiego, przyprawiony czosnkiem, kminkiem i pieprzem, doostrzony wyciągiem ze skorpiona Po sparzeniu: Przekrój: Waga salcesonu to ok. 1,2 kg.Wyrób delikatny, wyrazisty w smaku, pikantny.Pewnego francuskiego pieska uprzedzam, że nie ma co liczyć na jakąkolwiek chrząstkę .Dobrze zrobiony salceson jest wyrobem luksusowym. Edytowane 28 Listopada 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Listopada 2019 Wow.. na tych zdjeciach to nie tylko salceson jest wyrobem luksusowym, co nie znaczy ze nie sprobowalbym tego salcesonu... prezentuje sie bardzo ladnie. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 29 Listopada 2019 (edytowane) Piękny salceson. Niestety, nie jest to produkt dopuszczany przez weterynarzy do sprzedaży dla ludzi. Próbowałem kiedyś zdobyć głowy wołowe do włoskiego ,ale się nie udało bo kontrola weterynaryjna nie pozwala. Edytowane 29 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.