Skocz do zawartości

Głowy cielęce , jak zagospodarować ?


DUCH

Rekomendowane odpowiedzi

Można dodać do salcesonu ,albo wątrobianki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Podepnę się pod ten temat.

Zamówiłam głowę cielęcą i podroby: wątrobę, płuca, serce, nerki, ozorek.

Chcę to zapeklować i zrobić salceson.

Nie wiem tylko, czy dodawąć skórki wp dla utrzymania całości "w kupie"?

Co o tym myślicie?

Jakie ew. przyprawy dodać lub zmienić w stosunku do salcesonu wieprzowego?

Nadzieję żołądek wp. lub kątnice.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem tylko, czy dodawąć skórki wp dla utrzymania całości "w kupie"?

 

 

 Witaj . :D

 

 Ja bym dołożył ,  jednak nie podpowiem ile % ponieważ nigdy nie robiłem takiego .   Zresztą skórki wp .są pozytywne . :thumbsup::)

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

EAnna.  Zgadzam się z andrzejem k. Dołożyłbym skórek wieprzowych tym bardziej, że prawdopodobnie prawie wszystko będzie gotowane w jednym garnku.

Chyba, że znajdzie się wąski i wysoki garnek aby ugotować głowę w małej ilości wody, która zapewni odpowiednią kleistość roztworu przydatnego do związania salcesonu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za porady.

Może przydałaby się jeszcze nóżka cielęca?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam salceson na wzór brunszwickiego, prawie wyłącznie z cielęciny.

Mięsa peklowane na mokro, płucka na sucho.

Skład:

1. głowa cielęca

2. wątroba cielęca - 0,4kg

3. ozór cielęcy

4. serce ciel.

5. płucka ciel. 0,7 kg

6. tłuszcz wp. - 0,25 kg

7. skórki wp. 0,25 kg

8. nóżki ciel. - kleiste mięsa - 0,55kg

 

Poz. 1+3+4=1,2kg

Razem - 3,3kg

Rosół - 0,3l

 

Przyprawy:

- pieprz - 2g/kg

- majeranek - 1g/kg

- cebula - 40g/kg

 

Materiały pomocnicze:

- kątnice wp.

- przędza

 

post-40040-0-04154600-1412613424_thumb.jpg

 

Kątnice napełniane były przez niesfornego amatora, stąd powietrze - niestety  :(

 

 

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Salceson ładnie się prezentuje :thumbsup: a jak walory smakowe ?.Te dziurki mogły powstać dlatego że farsz mógł być trochę za suchy,ale i tak jego urodzie nie wadzą  :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Smak bardzo dobry.

Połowę cebuli przyrumieniłam na smalcu, drugą połowę dodałam surową.

Majeranek jest lekko wyczuwalny, aromatyczny, domowy, z ogrodu (świeżo wysuszony).

Do parzenia mięs dodałam liście bobkowe i ziele angielskie oraz gałązki lubczyku.

Wszystko to podkreśliło smak delikatnych, cielęcych mięs.

2/3 płucek pokroiłam w kostkę, tak samo postąpiłam z wątróbką.

Reszta zmielona. Serducho całe skrojone.

Eksperyment uważam za bardzo udany i będzie powtarzany. 

Następny salceson z tego samego surowca zrobię z czosnkiem.

Zwrócę uwagę, ze płucka i wątrobę parzy się osobno a woda jest odpadem.

Za to woda po parzeniu mięs to świetny wyciąg, wartościowa baza do zup


Jako ciekawostkę nadmienię, że kątnice czekały na swój dzień od grudnia 2010 roku, czyli prawie 4 lata.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

kątnice czekały na swój dzień od grudnia 2010 roku, czyli prawie 4 lata.

 

I warto było :clap:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Dwa tygodnie temu poszukiwałam pilnie móżdżku cielęcego "na lekarstwo".

Niestety, nie jest to produkt dopuszczany przez weterynarzy do sprzedaży dla ludzi. 

Wobec tego zamówiłam cała głowę dla pieska  :laugh:

Po wycięciu najcenniejszego elementu, czyli móżdżku powycinałam język, policzki i jeszcze inne, małe mięśnie, których nazwy nie chce mi się szukać we wspaniałym atlasie anatomicznym Maxella  :facepalm: .

Wszystkie wymienione elementy zostały zapeklowane, zaś głowa ugotowana. Serca niestety w zestawie nie było. :(

Obrane z głowy mięsa (ok. 0,5kg) zostały zamrożone.

Ze względu na brak możliwości przerobu peklowanie przeciągnęło się do dwóch tygodni.

Ostatnim krokiem było ugotowanie skórek w krótkim rosole i zmielenie ich z mięsem niepeklowanym.

Powstał mały, zgrabny salcesonik typu włoskiego, przyprawiony czosnkiem, kminkiem i pieprzem, doostrzony wyciągiem ze skorpiona  :devil:

  • Po sparzeniu:
  • post-40040-0-67527200-1574981781_thumb.jpg
  •  
  • Przekrój:

post-40040-0-45172700-1574981811_thumb.jpg  post-40040-0-50647800-1574981827_thumb.jpg

 

Waga salcesonu to ok. 1,2 kg.

Wyrób delikatny, wyrazisty w smaku, pikantny.

Pewnego francuskiego pieska uprzedzam, że nie ma co liczyć na jakąkolwiek chrząstkę  :thumbsup:  .

Dobrze zrobiony salceson jest wyrobem luksusowym.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wow.. na tych zdjeciach to nie tylko salceson jest wyrobem luksusowym, co nie znaczy ze nie sprobowalbym tego salcesonu... prezentuje sie bardzo ladnie.  :clap:

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piękny salceson. :thumbsup:

 

 

Niestety, nie jest to produkt dopuszczany przez weterynarzy do sprzedaży dla ludzi. 

Próbowałem kiedyś zdobyć głowy wołowe do włoskiego ,ale się nie udało bo kontrola weterynaryjna nie pozwala.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.