Skocz do zawartości

Potrawy wielkanocne


el_gordo

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że święta tuż tuż to może podzielimy się typowymi potrawami jakie pojawiają się u nas na wielkanocnym stole?

U mnie na razie będzie?

- żurek na kiełbasie;

- biała swojska - pieczona, parzona i duszona( w piwie, musztardzie i cebuli);

- jajka - faszerowane (takie w skorupkach), i z farszem łososiowym i ... jeszcze nie wiem jakim :lol: ;

- szynka pieczona;

- kaczuszka albo gąska pieczona;

....

hm, czego tu brakuje?

No oczywiście święcone będzie na śniadanie.

a co u Was ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę że dzisiaj to popularny temat :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10039

Żurek, biała kiełbasa i jajka na różne sposoby, szynki i boczki wędzone, pieczone itd, wszystko standardowo. Sam się zastanawiam nad czymś innym na święta, ale gdzie by nie zapytał, wszyscy robią to samo, tradycja jakaś czy co? :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dawniej na stole wielkanocnym częstym gościem bywał pieczony prosiak, a z ciast baby z kopy jaj i wiele rodzajów mazurków

calego prosiaka nie bedzie , ale babe z kopy jaj to na pewno jedna zrobie . :grin:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

 

 

A poratujecie jakimś dobrym przepisem na popisowe danie wielkanocne? 

 

 To przeciez mamy caly temat przepisow Wielkanocnych  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14119-a-wielkanoc-tu%C5%BC-tu%C5%BC/?do=findComment&comment=544954

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Proponuję indyka pieczonego w całości
 

 

 Pieke co roku indyka na Boze Narodzenie, ale co tego przepisu jaki podajeszto wprowadzilambym wiele zmian. Na pewno nie dalabym tej przyprawy Knorr do miesa. Wystarczy samo maslo , a jesli juz potrzebujesz przyparwy to naturaln mieszanki wlasne w zupelnosci wystarcza. Doslownie, wsuniete pod skore maslo wspaniale nawilza mieso.I co jakis czas bejcowanie ptaka w czasie pieczenia wystarczy.

 

 Co do koloru, jesli juz koniecznie chcesz  kontrolowac jakosc i sile przyrumienienia, to daj na koniec pieczenia roztrzepany dzem brzoskwiniowy( pedzelkiem malowanie ptaka tym dzemem),dzem ten  nie jest taki " pchajacy sie " smakowo, a wspaniale karmelizuje sie i skorka jest apetycznie przyrumieniona.

 

 Farsz z batatow ok, ja daje orzechy i mieso. Co do samego indyka, kiedys pieklam w calosci, teraz wycinam wszystlkie kosci, pozostawiam tylko konowe w skrzydlach i nogach, wszystko faszeruje i nadal utrzymuje ksztalt ptraka. Polecam, pracy duzo na pczatku ,ale efekt wart tego.

 

 Kiedy indziej robilam tez farsz z kaszy i watroby, w smaku przypominal odrobine kaszanke, ale bardzo pasowal rowniez do miesa.Ten farsz jesli juz pozostawilam jednak do kurczakow, bardziej nam smakuje, co dziwne dzieci to lubia.

 

 Co jeszcze dla mnie farsz nie moze se bardzoi rozpadac , lubie kiedy kroje mieso to moge rowniez ukroic plaster farszu, ale znowu to moje podejscie do potrawy.

 

 Pozdrawiam serdecznie  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Anno ja tez robie wlasnie tak z maslem ,,z tym ze do masla dodaje jeszcze mielona papryke, chociaz ostatnio w calosci nie robimy bo nasza czworka nie zje calego indora ,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.