el_gordo Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Marca 2013 Jako, że święta tuż tuż to może podzielimy się typowymi potrawami jakie pojawiają się u nas na wielkanocnym stole?U mnie na razie będzie?- żurek na kiełbasie;- biała swojska - pieczona, parzona i duszona( w piwie, musztardzie i cebuli);- jajka - faszerowane (takie w skorupkach), i z farszem łososiowym i ... jeszcze nie wiem jakim :lol: ;- szynka pieczona;- kaczuszka albo gąska pieczona;....hm, czego tu brakuje? No oczywiście święcone będzie na śniadanie.a co u Was ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Marca 2013 Widzę że dzisiaj to popularny temat :grin: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10039 Żurek, biała kiełbasa i jajka na różne sposoby, szynki i boczki wędzone, pieczone itd, wszystko standardowo. Sam się zastanawiam nad czymś innym na święta, ale gdzie by nie zapytał, wszyscy robią to samo, tradycja jakaś czy co? :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Marca 2013 Może nie do końca tradycyjne, ale u mnie od paru lat pojawiają się jaja przepiórcze w sosie tatarskim :thumbsup: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Marca 2013 Henio, u mnie tak jak u Ciebie tylko pami,etaj że z soboty na niedziele przesuwamy zegar i znowu o godzinę krócej śpimy a my piszemy :grin: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Marca 2013 Dawniej na stole wielkanocnym częstym gościem bywał pieczony prosiak, a z ciast baby z kopy jaj i wiele rodzajów mazurków. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Marca 2013 Dawniej na stole wielkanocnym częstym gościem bywał pieczony prosiak, a z ciast baby z kopy jaj i wiele rodzajów mazurkówcalego prosiaka nie bedzie , ale babe z kopy jaj to na pewno jedna zrobie . :grin: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Marca 2013 ANNAM, ale chyba nie strusich :grin: :grin: :grin: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Marca 2013 E, to nie masz tak źle :wink: Tylko świątecznego śniadania nie będziesz mógł popić :tongue: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pebek Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 A poratujecie jakimś dobrym przepisem na popisowe danie wielkanocne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 A poratujecie jakimś dobrym przepisem na popisowe danie wielkanocne? To przeciez mamy caly temat przepisow Wielkanocnych https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14119-a-wielkanoc-tu%C5%BC-tu%C5%BC/?do=findComment&comment=544954 Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Proponuję indyka pieczonego w całości Pieke co roku indyka na Boze Narodzenie, ale co tego przepisu jaki podajeszto wprowadzilambym wiele zmian. Na pewno nie dalabym tej przyprawy Knorr do miesa. Wystarczy samo maslo , a jesli juz potrzebujesz przyparwy to naturaln mieszanki wlasne w zupelnosci wystarcza. Doslownie, wsuniete pod skore maslo wspaniale nawilza mieso.I co jakis czas bejcowanie ptaka w czasie pieczenia wystarczy. Co do koloru, jesli juz koniecznie chcesz kontrolowac jakosc i sile przyrumienienia, to daj na koniec pieczenia roztrzepany dzem brzoskwiniowy( pedzelkiem malowanie ptaka tym dzemem),dzem ten nie jest taki " pchajacy sie " smakowo, a wspaniale karmelizuje sie i skorka jest apetycznie przyrumieniona. Farsz z batatow ok, ja daje orzechy i mieso. Co do samego indyka, kiedys pieklam w calosci, teraz wycinam wszystlkie kosci, pozostawiam tylko konowe w skrzydlach i nogach, wszystko faszeruje i nadal utrzymuje ksztalt ptraka. Polecam, pracy duzo na pczatku ,ale efekt wart tego. Kiedy indziej robilam tez farsz z kaszy i watroby, w smaku przypominal odrobine kaszanke, ale bardzo pasowal rowniez do miesa.Ten farsz jesli juz pozostawilam jednak do kurczakow, bardziej nam smakuje, co dziwne dzieci to lubia. Co jeszcze dla mnie farsz nie moze se bardzoi rozpadac , lubie kiedy kroje mieso to moge rowniez ukroic plaster farszu, ale znowu to moje podejscie do potrawy. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Anno ja tez robie wlasnie tak z maslem ,,z tym ze do masla dodaje jeszcze mielona papryke, chociaz ostatnio w calosci nie robimy bo nasza czworka nie zje calego indora , Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.