aero Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Marca 2013 Czy da się coś wykonać z wędzarni dla wegetarian.Pomijając oczywiście sery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Marca 2013 Niektórzy wegetarianie jedzą jeszcze ryby i drób, a to wychodzi bardzo dobre z wędzarni. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Marca 2013 Da się, uwędzić (odymić) możesz wszystko co tam włożysz (np. warzywa) tylko pytanie po co, bo nie widzę w tym najmniejszego sensu? Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Marca 2013 raz na próbe uwędziłem jajko gotowane na twardo ( mi smakowało -takie inne w smaku) oraz banana żadna rewelacja smak banana + aromat wędzenia Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Marca 2013 Mam książkę w języku angielskim na temat wędlin wegetariańskich z przepisami. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Marca 2013 Na pewno, ale ja nie o takich. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Marca 2013 aero, kolega Bazyl robi wyśmienite jajka wędzone ja robiłem orzechy włoskie wędzone i śliwki węgierki wędzone Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Marca 2013 Karolu jak robisz te orzechy ? Z miłą chęcią przy najbliższej okazji wypróbuję podaj przepis :thumbsup: :smile: Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Marca 2013 ja robiłem orzechy włoskie wędzoneMój junior też któregoś dnia naobierał garstkę orzechów włoskich (tak do białości) i zażyczył sobie aby je uwędzić, rozłożyłem je chyba na jakiejś kratce i gazie no i ..... się uwędziły :shock: a wrażenia smakowe????? Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Marca 2013 Mam książkę w języku angielskim na temat wędlin wegetariańskich z przepisami A czy ja sie moge usmiechnac do Ciebie :wink: :grin: na ten przegrany u andy przepis na kielbaski wegetarianskie. moze byc po angielsku :grin: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Marca 2013 a wrażenia smakowe?????Muszę Ci powiedzieć, że byłem bardzo zdziwiony, myślałem że wyjdą niejadalne ale ... dało się to zjeść. Miałem takie trochę dziwne wrażenia smakowe - świeży orzech włoski + wędzonka - nie pasowało mi wyobrażenie tych smaków razem ale w sumie to była taka trochę inna ciekawostka :wink: kilograma na raz bym nie zjadł ale garstkę czemu nie? Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dymny Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Marca 2013 Czy da się coś wykonać z wędzarni dla wegetarian. Pomijając oczywiście sery. Robiłem kiedyś szaszłyki: pieczarki, papryka, podgotowane małe ziemniaczki w łupinach (dzielona na pół), cebula. Pieczarki i ziemniaczki wcześniej posmarowane aromatyzowaną oliwą. Wędzenie gorącym dymem. Pycha. Cytuj "Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali". Aforyzm arabski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Marca 2013 Fajny temat na naszym wędliniarskim forum Może to dziwne... ale swego czasu... w młodości... ( ech... kiedy to było...) przez 5 lat byłem wegetarianinem ... nie ortodoksyjnym, bo jajka jadłem, ale mięso i ryby... fe... Ot tak mnie jakoś naszło... rastafari i religia Indyjska... Ostała mi się książka http://i50.tinypic.com/8vr9j9.jpg Z której czerpałem garściami przepisy na potrawy bez mięsne Cudem ją jakoś kupiłem we Wrocku, jeszcze jak studiowałem.... http://i47.tinypic.com/x1m3pd.jpg a ten placek... z "grzybami" jak zrobiłem... poezja Kumpel z krzesłem na smyczy chodził i wołał "misiek do nogi !!! :" Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Marca 2013 Artur, :clap: :clap: :clap: 5 lat.. do tego to potrzeba zacięcia ja wytrwałem tylko kilka miesięcy hehe dawno temu :grin: ..nigdy więcej hehehe Aero nie sprecyzowałeś za bardzo czy wykluczasz np. ryby.. wszelkie kiełbasy,kabanosy rybne są świetne jeżeli sery wykluczasz jako produkty pochodzenia zwierzęcego to może tofu spróbuj uwędzić.. potem wędzone tofu w kostkę i zamarynować w oliwie z ziołami.. Zdecydowanym ułatwieniem jest wzbogacanie takiej diety o ciekawe smaki, więc wędzona (do wysuszenia) papryka.. potem zmielona - ostra czy słodka.. doda każdej potrawie głębi nowego ciekawego smaku Ewentualnie (tak z wyobraźni) jakbyś nafaszerował plastry bakłażana farszem z orzechów włoskich i to uwędził.. myślę, że byłoby świetne danie Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Proszę mi tu żadnych złotych szpadli nie wręczać ;-) Temat mało popularny, ale może ktoś ma jakieś swoje tajne przepisy na jakieś wegetariańskie kiełbaski? Mam wegetariańską córkę i chcę jej co nieco zrobić, ostatnio robiłem pasztet i wyszedł bombastyczny, teraz zakupiłem osłonki i myślę o czymś w rodzaju parówek, które oczywiście będą wędzone. W internetach szału nie ma z przepisami, znalazłem taki jeden http://www.olgasmile.com/parowki-wegetarianskie.html ale ilość różnych mąk jakie tam idą jest powalająca... inne zawierają mnóstwo soi, trochę do bani i monotonnie, plan jest użyć fasoli. Może ktoś podrzuci kawałek pomysłu? P.S. córka robi świetny smalczyk wegański ;-) Cytuj Pozdrawiam, Sławomir. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Proszę mi tu żadnych złotych szpadli nie wręczać ;-) Oj tam oj tam ... no nie bądź taki skromny .... masz w gratisie całkiem za darmo mały "Złoty szpadelek" bo daleko Ci do rekordu .... ten wynosi 5 lat i 7 miesięcy wiec o "Złotą łopatę" musisz się bardziej postarać Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Grudnia 2015 I co, lepiej było nowy temat zakładać? Bez sensu, temat jest tu i tak mało popularny, ale może jednak ktoś ma jakieś doświadczenia. Cytuj Pozdrawiam, Sławomir. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Grudnia 2015 (edytowane) Oczywiście, że nie ale uśmiechnąć się przez chwilę zawsze można ... to jest zdrowe Wiesz wędliny wegetariańskie to takie z lekka abstrakcyjne pojęcie Przepis na kiełbasę jest na blogu który który zlinkowałeś wyżej http://www.olgasmile.com/kielbasa-wegetarianska.html to chyba najbardziej popularny taki wyrób do tego dodałbym kiszkę ziemniaczaną ale bez dodatku boczku czy słoniny i wszelkiego rodzaju "pasztety" z soi czy soczewicy z warzywami. Gdybym miał robić coś a'la parówki to ten link który dałeś ale celowałbym raczej w to że podstawą farszu byłaby soczewica i ziemniaki albo miksowana gotowana fasola właśnie do tego zmiksowane warzywa przyprawy i zioła problemem będzie "suchość i wiórowatosć" farszu. Edytowane 3 Grudnia 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Grudnia 2015 P.S. córka robi świetny smalczyk wegański ;-) Panta, mógłbyś podrzucić przepis na ten smalczyk.Mam też "wariata" w domu.Jak zacząłem przygodę z WB, to synek dokładnie w tym samym miesiącu wrócił z jakiegoś kursu w W-wie już odmieniony P.S. Co się Panie w tej W-wie wyprawia Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Krzysiu proszę Cię bardzo: http://www.olgasmile.com/smalec-wegetarianski-z-cebula.html Na tym blogu znajdziesz inne ciekawe patenty dla "odmienionego" Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Panta, myślę że soczewica to dobry materiał na takie wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Grudnia 2015 (edytowane) calkiem niezle smakuje tez ciecierzyca , wiem ze robia z niej rozne kotlety moze mozna i jakas kielbaske skrecic Edytowane 3 Grudnia 2015 przez chudziak Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Grudnia 2015 (edytowane) Krzysiu proszę Cię bardzo: http://www.olgasmile.com/smalec-wegetarianski-z-cebula.html Na tym blogu znajdziesz inne ciekawe patenty dla "odmienionego" Córka robi z fasoli, zdobędę przepis niebawemCiecierzyca, mąka z ciecierzycy, fasola, kasza jaglana, płatki drożdżowe, może i soczewica. Tak pomału rysuje się pomysł na parówki. Edytowane 3 Grudnia 2015 przez panta_rei Cytuj Pozdrawiam, Sławomir. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Veganska kielbasa "szynkowa/mortadella/parowkowa"..Wydaje mi sie ze jak na filmie pokazano, mozna mase nadziac w sztuczne oslonki nadajace sie do wedzenia a nastepnie calosc po uwedzeniu zaparzyc.. Sklad: 200 g. Tofu300 g. Woda80 g. Olej slonecznikowy/rzepakowy1 Lyzeczka majeranku0,5 Lyzeczki muskatu0,5 Lyzeczki pieprzu4 Lyzeczki dobrej soli1 Lyzeczka czosnku granlowanego1 Lyzeczka cebuli granulowanej0,5 Lyzeczki kardamonu0,5 Lyzeczki kolendry1 Lyzeczka maczki "Guma guar" .. Objasnienie na Wiki.. https://pl.wikipedia.org/wiki/Guma_guar0,5 Lyzeczki ekstraktu drozdzy1 Lyzka pasty pomidorowej. Te skladniki powyzej pozadnie zmiksowac ! Po zmiksowaniu, mase dodac do 200 g. maczki proszku Seitan/Saitan.. (Na scenie veganskiej jest on napewno znany)..Calosc dobrze wyrobic, i albo zrobic jak na filmie, albo nadziac w sztuczne oslonki. W tym drugim przypadku odwazyl bym sie produkt podwedzic a nastepnie sparzyc albo uparowac jak we filmie..Czas parzenia/parowania na ta ilosc wynosi 60-70 minut.Gosc na filmiku twardo zachwala smak i konsystencje tego wyrobu.Prosze obejrzec material do konca na ktorym przedstawia on inne specjaly kuchni veganskiej..!!Jesli Pani/Pan popelni wedlinke wg. wyzszej receptury oraz sie nia pochwali na forum, to pomoge przetlumaczyc tez inne smakolyki w tej kategorii..Proponuje tez aby eksperymentowac z suszonymi grzybkami, papryka albo chilli jako dodatek.. Tu filmik po niemiecku ale rozumaly (mysle): https://www.youtube.com/watch?v=4fl59FvfS38 Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Dzięki, przepisy na glutenie wszystkie dość podobne ;-) Przepis na smalec pochodzi ze strony jadłonomia, robiła wersję bez śliwki, smak zadziwiający ;-) Niejeden by się oszukał. Wegetariański smalec z suszoną śliwką Składniki: 1 puszka fasoli, lub 1 1/2 szklanki ugotowanej fasoli2 cebule4 suszone śliwki2 liście laurowe1 ziele angielskie1 jałowiec1 goździk1/2 łyżeczki majeranku1 łyżka sosu sojowegosól i świeżo mielony czarny pieprzdelikatny olej do smażeniaPrzygotowanie:Cebulę posiekać w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulkę wraz z zielem, jałowcem, goździkiem i liśćmi laurowymi. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie złota. W międzyczasie fasolę zmiksować przy pomocy blendera razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą pieprzu, soli i 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić. Śliwki pokroić na małe kawałki. Z podsmażonej cebulki wyłowić przyprawy, z którymi się smażyła. Dodać podsmażoną cebulkę oraz pokrojone śliwki do zmiksowanej fasoli, miksując krótko na niezbyt wysokich obrotach. Ważne jest, żeby wszystkie składniki się połączyły, ale żeby blender nie zmielił ich na gładką pastę - kawałki cebulki i śliwek powinny być wyczuwalne. Doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać też kilka kropli sosu sojowego więcej. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, obowiązkowo na dobrym chlebie i z kiszonym ogórkiem. Cytuj Pozdrawiam, Sławomir. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.