Skocz do zawartości

Udziec jagnięcy wędzony wg.Kostka


kostek61

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem udziec jagnięcy z myślą o pieczeni,ale po przemyśleniu sprawy postanowiłem go uwędzić.

Ze względu na kształt wybrałem metodę peklowania Szczepana,trzy litry zalewy 7% plus przyprawy:ziele angielskie.liść laurowy,kolendra i czosnek.Udziec nastrzyknięty zalewą umieściłem w worku foliowym a następnie w misce na okres sześciu dni.

 

Siódmego dnia po całonocnym ociekaniu trafił z innymi wyrobami do wędzarni,45 minut osuszanie w temp.50-55st następnie wędzenie właściwe 240 min w temp.55-60st

http:

 

Po wędzeniu parzenie w wodzie o temp.80 st do osiągnięcia w środku 69st

 

//images10.fotosik.pl/3819/677f39110c6397ebmed.jpg

Tak wyglądał udziec po rozkrojeniu,mięso b.soczyste i smaczne,bardzo polecam wykonanie tego wyrobu.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Tak wyglądał udziec po rozkrojeniu,mięso b.soczyste i smaczne,bardzo polecam wykonanie tego wyrobu.

Jakie wrażenia smakowe Jacku??

Jagnięcina wygląda bardzo apetycznie :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak wyglądał udziec po rozkrojeniu,mięso b.soczyste i smaczne,bardzo polecam wykonanie tego wyrobu.

Bardzo jasne mieso , ladnie wyglada i jak piszesz smaczne. :clap:

No to ja rowniez sobie cos z tego miecha zrobie. :grin:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zakupiłem udziec jagnięcy z myślą o pieczeni,ale po przemyśleniu sprawy postanowiłem go uwędzić.

 

Kostek dobrze że w tym kierunku przemyślałeś . :clap: Będziesz miał naśladowcę . Na drugi tydzień jadę do Poznania i jak będzie w sklepie to na pewno dokonam zakupu .

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a czy od kości nie czuć podejrzanego smaczku :question:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy od kości nie czuć podejrzanego smaczku

a jakiż to podejrzany smaczek może być przy takim wspaniałym wyrobie ? :shock:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a czy od kości nie czuć podejrzanego smaczku :question:

Nie czuć nic,ani od kości czy też tłuszczyku,jak pisałem wcześniej udziec wyszedł bardzo soczysty i wyborny w smaku jak i też bez wyrażnego zapachu właściwego dla baraniny.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zapachu właściwego dla baraniny.

jagnięcina nie ma tak silnego "aromatu" jak stara i tłusta baranina.To łój barani ma ten charakterystyczny zapach.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kostek61, dzięki a odpowiedz , bo zdarzyło mi się że peklując całą szynkę z kością przez 7-8 dni , mięsko przy kości miało inny smak - dlatego pytam

 

dzięki

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...
Od kilku dni peklują się dwa udźce barani i sarni,wędzenie w czwartek,sarni pierwszy raz ciekawe jak wyjdzie.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zakupiłem udziec jagnięcy z myślą o pieczeni,ale po przemyśleniu sprawy postanowiłem go uwędzić.

Ze względu na kształt wybrałem metodę peklowania Szczepana,trzy litry zalewy 7% plus przyprawy:ziele angielskie.liść laurowy,kolendra i czosnek.Udziec nastrzyknięty zalewą umieściłem w worku foliowym a następnie w misce na okres sześciu dni.

 

Siódmego dnia po całonocnym ociekaniu trafił z innymi wyrobami do wędzarni,45 minut osuszanie w temp.50-55st następnie wędzenie właściwe 240 min w temp.55-60st

http:

 

Po wędzeniu parzenie w wodzie o temp.80 st do osiągnięcia w środku 69st

 

//images10.fotosik.pl/3819/677f39110c6397ebmed.jpg

Tak wyglądał udziec po rozkrojeniu,mięso b.soczyste i smaczne,bardzo polecam wykonanie tego wyrobu.

Piękne, też muszę zrobić. Do kotletów jagnięcych z grilla i szaszłyków używam oregano i rozmarynu, ciekaw jestem czy do wędzenia też można ich użyć?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciężkie warunki wędzenia,deszcz,wiatr i zimno.Udziec jagnięcy:

post-41979-0-56066600-1387564564_thumb.jpg

Edytowane przez kostek61

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.