Skocz do zawartości

Udziec jagnięcy wędzony wg.Kostka


kostek61

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

Piękne, też muszę zrobić. Do kotletów jagnięcych z grilla i szaszłyków używam oregano i rozmarynu, ciekaw jestem czy do wędzenia też można ich użyć?

 

 

Oczywiście chodziło mi o peklowanie, natomiast widzę, że nikt nie używał.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Kolendrę mielisz czy w całości? Ziele i liść gotujesz w zalewie czy dodajesz do zagotowanej?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolendrę mielisz czy w całości?

Wszystkie przyprawy w całości gotuję w małej ilości wody,po przestudzeniu wywar bez przypraw dodaję do zalewy peklującej.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Wszystkie przyprawy w całości gotuję w małej ilości wody,po przestudzeniu wywar bez przypraw dodaję do zalewy peklującej.

Dziękuję, w najbliższą sobotę zaczynam.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję, w najbliższą sobotę zaczynam.

Bardzo się cieszę,tylu było chętnych do wykonania tego wyrobu a potem nastała cisza.Paweljack udanego wykonu życzę :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

 

 

,tylu było chętnych do wykonania tego wyrobu a potem nastała cisza.

Witaj, w następnym tygodniu będę robił ów udziec w/g tego przepisu. Może lekko zmienię skład przypraw, poza tym :clap: .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Podepne sie do tematu wedzonego udzca , :) z tym ze ja mam pytanie czy wedziliscie moze serca baranie lub jagniece?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

@kostek61, A żeby to tylko raz  :)

to ja chce zobaczyc cos takiego "nieudanego" :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kolejny udziec jagnięcy uwędzony,jeszcze parzenie.

Zajefajnie wygląda . Szkoda, że nie można posmakować ;)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Postanowilem pojsc sladami @Kostka, by z zakupionym swiezym udzcem postapic zgodnie z receptura oryginalu.Jedynym odstepstwem bylo ponowne wedzenie udzca po jego zaparzeniu.

Polprodukt wazyl 3300 gram.post-50346-0-04845500-1486988132_thumb.jpg

 

Wedzilem go poczatkowa buczyna,debina i drewnem czeresni.

Zar zasypalem tradycyjnie zrebkami winorosli.

post-50346-0-56100700-1486988180_thumb.jpg

Smak wyrobu zaskoczyl bardzo pozytywnie delikatnoscia i glebokoscia aromatow.

Otrzymal wiec pieczec najwyzszej jakosci. :D

post-50346-0-44662600-1486988385_thumb.jpg

post-50346-0-70355700-1486988535_thumb.jpg

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do jakiej temperatury był parzony?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do jakiej temperatury był parzony?

Trudno mi odpowiedziec na to zapytanie definitywnie, gdyz podczas pierwszego wedzenia udzca, uszkodzila sie sonda termometru i moglem sledzic innym, dostepnym mi urzadzeniem tylko temperature zewnetrzna.

Do parzenia uzylem gar z "LIDL" na ktorym ustawilem 75 °C i czas 90 minut.

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

@Gregtom,  U nas proponuja zeby wedzic do temp w srodku 74 st C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.