Skocz do zawartości

SZYNKA SZCZEPANA


SZCZEPAN

Rekomendowane odpowiedzi

SZYNKA SZCZEPANA

SUROWIEC

-szynka wieprzowa ze skórą i kością (w całości) 8-10kg

PRZYPRAWY

-sól 0,20kg

-cukier 1łyżeczka

-2,5 litra wody

-2 ząbki czosnku

-5 listek laurowych

-10 ziarenek ziela angielskiego

-10 ziarenek pieprzu

-100gr wódki gorzkiej żołądkowej

SOLANKA

Solankę robimy w następujący sposób: wodę gotujemy wraz z przyprawami poza solą cukrem wódką te składniki dodajemy jak wystudzimy wodę do 15stC następnie dodajemy cukier,sól wódkę mieszamy aż się dokładnie rozpuści.

Solankę przelewamy przez gazę, aby uzyskać czystą solankę nadającą się do nastrzyku

Szynkę dokładnie nastrzykujemy dokładnie, aby wykorzystać całą solankę po tej czynności szynkę odstawiamy na 72h w temp 4-8stC

WĘDZENIE

Szynkę wędzimy w temp 30-40stC ok. 4-5h po wstępnym wędzeniu wyjmujemy kości wraz z tkanką ścięgnami i tłuszczem śródmięśniowym mięso wykrojone mielimy przez sitko 2 mm i wypełniamy miejsca po usuniętych kościach. Całą szynkę owijamy sznurkiem

Mocno tak, aby była dobrze ściśnięta

2 WĘDZENIE

Szynkę wędzimy w temp 50-70stC przez 5-8h do uzyskania brązowego koloru

PARZENIE

Parzymy 6h w temp 80stC do osiągnięcia wewnątrz 69stC -30szynkę schładzamy w zimnej wodzie do 30stC

3 WĘDZENIE

Ostatni etap wędzenia szynki odbywa się w zimnym dymie 20-30stC 10 -12h

SMACZNEGO

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na pewno coś wspaniałego.

Szczepan !!!

Jeżeli będziesz ją robił zamieść później małą fotorelację, szczególnie chodzi o:

 

wyjmujemy kości wraz z tkanką ścięgnami i tłuszczem śródmięśniowym mięso wykrojone mielimy przez sitko 2 mm i wypełniamy miejsca po usuniętych kościach. Całą szynkę owijamy sznurkiem

bo dla mnie laika (podejrzewam, że nie tylko dla mnie) to czarna magia :shock:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

SZCZEPAN .

W tym mięsku gdy powiększę zdjęcie to na dole widzę kość . Proszę sprostować jeżeli się mylę . Z opisu wynika że kość powinna być wyjęta.

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak z samej soli w srodku jest troszkę sina ale to nie ma żadnego znaczenia chodzi o smak

a czy użycie soli morskiej nie polepszyłoby kolorystyki?

 

Pedro - a czy dotąd nie zamówiłeś płytki u Maxella?? tam kolega Bagno pięknie to ukazał

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam płytkę i widziałem :blush: :blush: :blush:

 

Jednak po przeczytaniu przepisu Szczepana działałem zbyt impulsywnie i nawet nie pomyślałem, że wszystko mam na płytce.

Przepraszam, następnym razem wpierw pomyślę, a potem napiszę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Co powoduje dodatek alkoholu do solanki?

Czy efekt jest podobny jak dodatek wina do potraw duszonych, pieczonych w końcowej fazie obróki cieplnej?

Czy musi być żołądkowa gorzka, czy inny alkohol spełni swoje zadanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Jak smakuje z gorzką żołądkową?

Sprawdzałem z inną i delikatnie czuć alkoholem oraz jego skladnikami.

jak się trzyma kupy i czy wypełniacz dany w miejsce kości się nie rozpada

Jeśli trafisz na dobre pH mięsa, to może będzie wszystko dobrze.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

SZYNKA SZCZEPANA

SUROWIEC

-szynka wieprzowa ze skórą i kością (w całości) 8-10kg

PRZYPRAWY

-sól 0,20kg

-cukier 1łyżeczka

-2,5 litra wody

-2 ząbki czosnku

-5 listek laurowych

-10 ziarenek ziela angielskiego

-10 ziarenek pieprzu

-100gr wódki gorzkiej żołądkowej

SOLANKA

Solankę robimy w następujący sposób: wodę gotujemy wraz z przyprawami poza solą cukrem wódką te składniki dodajemy jak wystudzimy wodę do 15stC następnie dodajemy cukier,sól wódkę mieszamy aż się dokładnie rozpuści.

Solankę przelewamy przez gazę, aby uzyskać czystą solankę nadającą się do nastrzyku

Szynkę dokładnie nastrzykujemy dokładnie, aby wykorzystać całą solankę po tej czynności szynkę odstawiamy na 72h w temp 4-8stC

WĘDZENIE

Szynkę wędzimy w temp 30-40stC ok. 4-5h po wstępnym wędzeniu wyjmujemy kości wraz z tkanką ścięgnami i tłuszczem śródmięśniowym mięso wykrojone mielimy przez sitko 2 mm i wypełniamy miejsca po usuniętych kościach. Całą szynkę owijamy sznurkiem

Mocno tak, aby była dobrze ściśnięta

2 WĘDZENIE

Szynkę wędzimy w temp 50-70stC przez 5-8h do uzyskania brązowego koloru

PARZENIE

Parzymy 6h w temp 80stC do osiągnięcia wewnątrz 69stC -30szynkę schładzamy w zimnej wodzie do 30stC

3 WĘDZENIE

Ostatni etap wędzenia szynki odbywa się w zimnym dymie 20-30stC 10 -12h

SMACZNEGO

 

W recepturze jest 0,20 soli na 1 kg mięsa  a reszta  przyprawy, woda, wódka, ilości są podane na te 8-10 kg szynki ??

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba tak bo na 10 kg szynki litra wódki gorzkiej żołądkowej :frantics: do zalewy , toć to marnotrastwo w biały dzień  :devil: . nie mówię o ilości przypraw bo jak by było na 1 kg to chyba byś nie czuł szynki tylko przyprawy :laugh: no i wody wyszło by 25 litrów :D

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem  :D :D  a bo mam szynkę 1,5 kg a chcę  koniecznie wypróbować

ten przepis Szczepana z wódką no i kurde chyba kroplomierzem muszę zadozować

oczywiście w szynkę... :tongue:

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Szczepan ponad trzy lata nie zaglądał na forum.

Robiłam wg tego przepisu szynki z dzika.

Zrezygnowałam jednak z nadziewania bo to jest potem trudno dobrze taką szynkę zwinąć jak ma w środku farsz kiełbasiany.

 

 

dlaczego usuwasz kości?

Prawdopodobnie dlatego, żeby miec szynkę bez kości.

Taka szynkę inaczej się kroi i można ew. użyć do nietypowych zastosowań.

Poza tym jest trwalsza.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Polemizował bym z tą trwałością...

W zasadzie ja też  :laugh:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zrezygnowałam jednak z nadziewania bo to jest potem trudno dobrze taką szynkę zwinąć jak ma w środku farsz kiełbasiany.

 

Żeby taką szynkę nadziać to kość można wyciąć bez rozcinania szynki i w miejsce kości  włożyć farsz z mięsa mielonego.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Żeby taką szynkę nadziać to kość można wyciąć bez rozcinania szynki i w miejsce kości  włożyć farsz z mięsa mielonego.

 

 

:thumbsup:

Raz odkostniłam z rozcięciem i zrezygnowałam z nadziewania.

Ale skoro da sie wyluzować z kości cała gęś czy kaczkę to zapewne szynkę też  :thumbsup:

Spróbuję przy następnym dziku. 

Peklowanie jest nastrzykowe.

O ile pamietam, szynkę potraktowałam dodatkowo surową serwatką.

Cała szynka - przed pierwszym wędzeniem:

 

A to końcowy rezultat:

 

Niestety, szynka w środku niesklejona.

 

Szynka, mimo, że z dzika, wyszła rewelacyjnie krucha i soczysta.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety, szynka w środku niesklejona.

 

Ładna :thumbsup: .Nie przejmuj się.Szynki z dzika  nie skleisz.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.