baraki Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Założyłem ten temat ażeby skomentować tzw "aferę antybiotykową" wyprodukowana przez tvn : http://uwaga.tvn.pl/64745,news,,afera_antybiotykowa_w_polskim_przemysle_miesnym,reportaz.html Jako rolnik który zajmuje się chowem trzody chlewnej chce tutaj powiedzieć że cały ten reportaż jest mocno zmanipulowany i oderwany od rzeczywistości. W reportażu sugeruje się jakoby wszystkie gatunki zwierząt łacznie z trzoda i bydłem były faszerowane antybiotykami co jest totalną bzdurą! Po co sa tam wstawione zdjęcia bydła opasowego? Nikt nie podaje bydłu antybiotyków do paszy czy wody bo kazdy przeżuwacz po takiej kuracji zszedł by po tyg z tego świata! Mowa tam jest o metronidazolu tylko jakoś dziwnym trafem redaktorzy tvn nic nie wspomnieli że metronidazol dotyczy tylko indyków jako lek n tzw czarną główkę. Czemu wiec mówi się o metronidazolu a w tle pokazuje zdjęcia bydła i trzody choc ten spocyfik niema z tymi gatunkami nic wspólnego? Czy to nie jest manipulacja? Nie znam dokładnie produkcji drobiu wiec ten temat pominę ale jesli chodzi o trzode to jak któs twierdzi że producenci ot tak lekka ręka sypia sobie antybiotyki do koryta to niema pojęcia o czym mówi! Antybiotyki (nawet te chińskie) nie sa tanie, jak by tak rolnik chciął karmić tucznika non stop przez pół roku pierwszym lepszym antybiotykiem to ten lek by więcej kosztowął niż dostał by w skupie za tego tucznika! Jest to wiec choćby z ekonomicznego punktu widzenia nie realne. Owszem jak sa problemy to podaje sie leki ale kazdy stara sie podleczyc zwierzeta gdy sa małe bo wtedy antybiotyk liczony na kg/mc wychodzi najtaniej. Jak tucznik łapie juz wage rzeźna to podanie czego kolwiek do wody cZy paszy przez choćby kilka dni to sa juz astronomiczne koszty i nikomu się to nie opłaca Kolejna bzdurą jest tez rzekome masowe kupowanie chińskich leków przez producentów, czy ktoś myśli że rolnicy sa takimi idiotami żeby wydać tysiace złotych na jakieś proszki od szemranych typów bez żadnej gwarancji składu i skuteczności? Producent żywca angazuje ogromny kapitał na kupno zwierząt paszy itd i miałby dla paru stówek oszczędnopsci ryzykowac że kupił podrobiony lek i padna mu zwirzeta? Ja bym nie zaryzykowła nawet jak by mi kto te proszki za darmo dawał i jeszce dopłacał. Podsumowując uważam cały ten reportaz za mocno zmanipulowany, tendencyjny, to szukanie na siłe sensacji tam gdzie jej niema. Cytuj Email: baraki@o2.pl tel: 606832207 skype: mjarczewskihttp://allegro.pl/mieso-wieprzowe-poltusza-i2989536517.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Nie Zgadzam się z Tobą. Piszę to z przykrością, w TVN pokazano Polską rzeczywistość, nikt w programie nie powiedział, że tak robią wszyscy rolnicy. Jednak faktem jest, że bardzo wielu tak robi. Dlatego ja uważam że drób z fermy to karma dla lisów lub dla psa a w żadnym wypadku dla człowieka.Piszę to na podstawie tego co spotykam w mojej pracy zawodowej. Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baraki Opublikowano 22 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Owszem, co do drobiu nie będe polemizował od dawna wiadomo jak jest z drobiem i tu tvn nic nowego nie wnosi, ale dlaczego ukradkiem miedzy wiersze wpycha sie tam inne gatunki jak bydło czy świnie? Ciekaw jestem jakie to antybiotyki sie bydłu podaje żeby szybciej rosło? :shock: Cytuj Email: baraki@o2.pl tel: 606832207 skype: mjarczewskihttp://allegro.pl/mieso-wieprzowe-poltusza-i2989536517.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Ciekaw jestem jakie to antybiotyki sie bydłu podaje żeby szybciej rosło? może antybiotyki to taki skrót myślowy, a chodzi o hormony, np. sterydy anaboliczne Hardkorowy Koksu sobie nie żałuje, Pudzian też świętoszkiem nie jest, a jaką mają piękną masę mięśniową Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Czerwca 2013 ciąg dalszy: http://www.dziennikpolski24.pl/pl/aktualnosci/malopolska/1278711-antybiotyki-w-miesie-jajach-i-miodzie.html Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Krakowie w jajach firmy drobiarskiej z Sądecczyzny wykrył obecność antybiotyków o dużym stężeniu. A prawo farmaceutyczne mówi wprost: kto dosypuje leki do karmy, odpowiada karnie. Sprawa trafiła więc do prokuratury, a potem do sądu. Właściciel przedsiębiorstwa skorzystał z możliwości dobrowolnego poddania się karze. Wyniosła... 1000 złotych grzywny. Ciekawe, co skłoniło sędziego do wydania takiego wyroku .... Całe szczęście, że nasze sądy są niezawisłe i odporne na korupcję :grin: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ANNA-89 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Maad, Całe szczęście, że nasze sądy są niezawisłe i odporne na korupcjęBłagam, nie mów tego głośno bo niektórzy są skłonni w to uwierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakoszek Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Czerwca 2013 5 km od domu mam chlewnię, smród na całą okolicę największy rano i wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borus Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Ja niestety jestem skłonny wierzyć TVN-owi, po tych wszystkich aferach mięsnych, rybich, solnych, ryżowych i bóg wie jeszcze jakich wierzę, że człowiek dla zysku jest w stanie zrobić wszystko!!! Cytuj Adam z Borów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Czerwca 2013 złowiek dla zysku jest w stanie zrobić wszystko!!!niestety tyczy się to również wspomnianej przez Ciebie stacji.... :rolleyes: - dla mamony zrobią każdy szwindel faktami a że potrafią to robić doskonale juz niejeden się przekonał Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Czerwca 2013 ...człowiek dla zysku jest w stanie zrobić wszystko!!!...Proszę nie OBRAŻAĆ naszych "pań"!!! :grin: :tongue: :thumbsup: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzii Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Lipca 2013 Niestety ale afery typu " pyszna szynka z padliny" sprawia, ze cierpi na tym wielu uczciwych producentów, zyskał jeden oszust a reputacje stracili wszyscy co przekłada się na wymierne straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Lipca 2013 Dlatego kupujmy mięso tylko ze sprawdzonego źródła i róbmy, róbmy i jeszcze raz róbmy swoje wyroby. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Lipca 2013 róbmy, róbmy i jeszcze raz róbmy swoje wyroby. Popieram, popieram i jeszcze raz popieram :clap: :clap: nt przykład ja dziś robię wyrób domowy w postaci... ale to w innym temacie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bosman_79 Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Lipca 2013 Marketing połknie nas wszystkich, dla "nich" nie ważne jest co tobie sprzedają tylko ile można na tym z ciebie pieniędzy wyciągnąć, trudno już stwierdzić czy idąc do masarskiego kupuję "normalne nietknięte" mięso, którym mogę się potem delektować ze swojej wędzarni czy mięso w którym ktoś maczał już PALCE. :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakoszek Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Lipca 2013 Czy nastrzykiwanie mięsa jest legalne ?Czy można sprzedawać nastrzykiwane mięso bez informowania klienta o tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Lipca 2013 Czy nastrzykiwanie mięsa jest legalne ? Czy można sprzedawać nastrzykiwane mięso bez informowania klienta o tym ?Mięso nastrzyknięte, można sprzedawać pod warunkiem podania informacji dla klienta o składzie wyrobu mięsnego surowego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Lipca 2013 Czy nastrzykiwanie mięsa jest legalne ?Tak, jednak nie jest to już świeże mięso tylko produkt przetworzony. Czy można sprzedawać nastrzykiwane mięso bez informowania klienta o tym ?Można skoro się sprzedaje..... Znaczy się promocja. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Września 2013 Dlatego kupujmy mięso tylko ze sprawdzonego źródła i róbmy, róbmy i jeszcze raz róbmy swoje wyroby. Po ostatnich reportażach pokazanych w telewizji stawiam tezę, że takich "sprawdzonych źródeł" nie ma! Gdyby rolnik czy producent, nawet ten najmniejszy, miał chować świnie karmiąc je prawidłowo (zboża, ziemniaki itd.) to kilogram takiego mięsa musiałby kosztować co najmniej 30zł. Pokazano w telewizji czym karmione są zwierzęta (świnie, kury a nawet krowy); kwitnie sprzedaż padłych zwierząt przeznaczonych na paszę :devil: Obieg produkcyjny staje się zamknięty a do tego dochodzi "profilaktyczne" i ciągłe stosowanie antybiotyków. Ostatnio właśnie szukałem pewnego źródła zaopatrzenia w mięso. Poprzez kogoś doszedłem do rolnika, który (niezbyt chętnie) byłby w stanie odstąpić mięso z własnego, domowego uboju. Za kilogram półtuszy "zaśpiewał" 25zł! Taka cena zwróciła by mu poniesione nakłady na odchowanie świni i godziwy zysk. I jak może się opłacać producentom sprzedaż półtusz po 7zł ?????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakoszek Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Września 2013 Warto poszukać jakie ceny były przed wojną i zaraz po. Ile kosztował żywiec, ile kosztowały wyroby, ile pszenica i np ziemniaki, ile zarabiał robotnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Września 2013 Warto poszukać jakie ceny były przed wojną i zaraz po. Ile kosztował żywiec, ile kosztowały wyroby, ile pszenica i np ziemniaki, ile zarabiał robotnik ? Rozumiem, że piszesz o dawnych czasach. Wtedy mięso nie było skażone, chyba że było to mięso armatnie I tak sobie myślę, że te wszystkie dawne receptury na kiełbasy, szynki itd. nie są już do odtworzenia w ich rzeczywistym smaku, pomijając ich dzisiejszą "wartość zdrowotną". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 7 Września 2013 ...Ostatnio właśnie szukałem pewnego źródła zaopatrzenia w mięso...To jest PODSTAWA! :clap: Czy jest to trudne? NIE, NIE, NIE Jest tylko KOSZTOWNE! Są dwie drogi: 1.) Płacisz i wymagasz 2.) Robisz wszystko sam ale PŁACISZ jeszcze WIĘCEJ, CZASEM SWOJEGO ŻYCIA, a ten czas jest OGRANICZONY!!! . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Września 2013 I jak może się opłacać producentom sprzedaż półtusz po 7zł ?????????? Producent czyli rzeźnia, żywiec skupują za ok 4zł? sprzedają półtusze za 7zł/kg i więcej, ceny jakieś zaniżone... co w tym złego? biznes is biznes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Września 2013 Bandolini - I dobrze ze tak robisz, tylko stonuj i nie rób przycinków innym. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Września 2013 Jeszcze dwa linki w temacie, czyli padlina na śniadanie i antybiotyki na obiad:http://finanse.wp.pl/kat,1034079,title,Szef-weterynarii-karmienie-zwierzat-maczka-miesno-kostna-jest-zakazane,wid,15760266,wiadomosc.html?ticaid=11144fhttp://znakiczasu.pl/szlachetne-zdrowie/145-czy-wiesz-co-jesz-mieso-ktore-truje- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 18 Października 2013 Nowy sposób producentów mięsa na większy zysk i .... trucie konsumentów:http://www.hotmoney.pl/Nowy-trik-masarni-Tak-teraz-pompuje-sie-mieso-a32251 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.