Sloczu87 Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Lipca 2013 Dorobiłem się 20 postów, więc w końcu mogę zaprezentować swoje pierwsze kroki w zadymianiu, i nie tylko Zaczęło się od szynek ala parmeńskich. Wstawiłem szyneczkę, schab, i karkówkę. Łącznie ok 4 kg. Tutaj dwutygodniowa karkówka. (Jak dla mnie dwa tygodnie to minimum) http://cdn2.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/317/26317845_200.0.jpg Potem w ruch poszły kiełbaski, i kurczak (koniecznie muszę popracować nad nabijaniem jelit): http://cdn4.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/374/26374038_200.0.jpg http://cdn1.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/374/26374043_200.0.jpg http://cdn3.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/374/26374052_200.0.jpg http://cdn1.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/374/26374064_200.0.jpg nadszedł czas na szynkowar, genialna alternatywa dla mielonek z supermarketu: http://cdn2.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/455/26455449_200.0.jpg no i winka... http://cdn3.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/455/26455451_200.0.jpg na razie stara beczka po tacie, ale w planach jest murowana wędzarnia z kamienia :grin: http://www.garnek.pl/sloczu/26380009 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloczu87 Opublikowano 18 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Lipca 2013 arkadiusz, Dwa tygodnie to faktycznie za mało. A w przepisach, wg których robiłem pisali że już po 5 dniach nadaje się do jedzenia. Bzdura... Mam ponad miesięczne, i to jest właśnie smak o jaki mi chodziło. Na zdjęciu po prostu pierwszy wyrób Masz bardzo duże podcieki w tej kiełbasce. Napisz prosze coś więcej, tak żebym wiedział co zmienić przed następna produkcją. Tutaj nic nie napisze bo nie próbowałem. Oby w przyszłym roku na zlocie była okazja Ja bym jednak tą beczkę zostawił . :wink: beczułka zostaje oczywiście Ale kamienną i tak wymuruję Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Lipca 2013 Ale kamienną i tak wymuruję Tego właśnie bym nie robił. Napisz prosze coś więcej, tak żebym wiedział co zmienić przed następna produkcją. Moim zdaniem tak jak zauważyłeś nabijanie to jeszcze przed Tobą.Sądząc po udkach to wędzisz a raczej pieczesz w za wysokiej temperaturze.Niestety nie podałeś składu tej kiełbasy, ani w jaki sposób ją wykonałeś ,ale podcieki mogą też powstać na skutek użycia nieodpowiedniego ( miekkiego) tłuszczu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Lipca 2013 no i winka...I to mi się najbardziej podoba :thumbsup: :clap: Tylko dlaczego trzymasz je w plastikowych baniakach :question: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloczu87 Opublikowano 19 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Lipca 2013 Niestety nie podałeś składu tej kiełbasy, ani w jaki sposób ją wykonałeś ,ale podcieki mogą też powstać na skutek użycia nieodpowiedniego ( miekkiego) tłuszczu. 2,5 kg łopatki, 0,5 kg wołowiny ok 0,7 słoniny, połowa gotowanej, połowa surowej zapeklowanej w soli i czosnku (gotowana dla tego, że taka mi została, i nie miałbym co z nią zrobić...) Całość peklowałem 6 dni, przykryte właśnie plastrami słoniny. Potem w jelita, odstała ok 3 godziny i do wędzarni na 4 godziny. Nie znam temperatury, nie miałem jeszcze termometru. bazylwidzew, Niestety nie mam tylu gąsiorów, więc wstawiłem w baniaczkach po wodzie. A szkoda było zmarnować tyle owoców Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloczu87 Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Lipca 2013 Zainspirowany przez PanBoczek, wstawiłem 4 litry wina, z przetworów robionych przez mamuśkę jak powiedziała, co najmniej 10 lat temu. Leżały do tej pory zapomniane, w piwnicy. http://cdn3.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/493/26493492_200.0.jpg Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 23 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Lipca 2013 Łukasz, jest super, będzie coraz lepiej :grin: super mieloneczka :thumbsup: kiełbaska wygląda jak z pieca.. ale założę się, że w smaku jest boska :grin: To robienie win w plastiku jest chyba ok u kilku osób zaobserwowałem coś takiego.. i podobno nie daje żadnych posmaków - wątpię żeby wpływało ujemnie skoro się sprawdza hehe a masz rację, że marnować owoców nie wolno! zwłaszcza, że potem można się w zimę raczyć ich smakiem :clap: Zainspirowany przez PanBoczek :blush: ja tu marny powielacz jestem :lol: o ile dobrze pamiętam Zbój Madej robił to wcześniej tylko w większej skali niż my hehe życzę dalszych sukcesów i Pozdrawiam :grin: Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloczu87 Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Lipca 2013 Zbój Madej robił to wcześniej tylko w większej skali niż my hehe :grin: heh, To ładnie... Ja mam wstawione ok 50 litrów, i już żona straszy mnie AA :devil: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 23 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Lipca 2013 Ja mam wstawione ok 50 litrów, i już żona straszy mnie AA :devil:Ostatnio z sąsiadem odwadniałem 140l nieudanych winek, dobrze że żony nie mam :grin: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloczu87 Opublikowano 27 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Lipca 2013 Dziś zrobiłem kiełbaski grillowe, podwędzane. Niedługo zjeżdża się rodzinka, więc jutro zdam relację, jak smakowały http://cdn2.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/516/26516905_200.0.jpg http://cdn2.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/516/26516907_200.0.jpg http://cdn2.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/516/26516908_200.0.jpg arkadiusz, popracowałem trochę nad nabijaniem. Jest lepiej, ale mogło być jeszcze lepiej Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 27 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Lipca 2013 I z pewnością będzie !!! :grin: Dojdziesz do wprawy Smaczniaście wygląda !!! :grin: :grin: :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Lipca 2013 A czego brakuje w Twoim nabijaniu ?Według mnie niczego. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloczu87 Opublikowano 31 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 31 Lipca 2013 Dziś wstawiłem około 11 litrów winka, wg. przepisu: http://alkohole-domowe.com/wino/przepisy-na-wina-rozne/wino-pyszny-pieciopak.html Wstawiłem ok 7l wiśniowego, i 4 litry agrest/śliwka mirabelka. Wszystko z wieloletnich przetworów mamuśki Wino "pyszny pięciopak" Pięciopak czyli pięć litrów taniego mocnego wina. Potrzebne będą następujące składniki: pięciolitrowa plastikowa butla po wodzie mineralnej - 1 szt. cukier - 1,5 kg drożdże - 1/10 kostki drożdży szklanka ryżu - 200 g woda - 4 l słoiczek zaprawionych wiśni lub innych owoców - 300 ml Cukier i drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i wlewamy do butli, wsypujemy ryż i owoce. Należy uważać aby wszystko się zmieściło w butli. W zakrętce można wywiercić otwór i zamontować rurkę fermentacyjną ale można też dziurę zatkać watą. Odstawiamy nasz pakiet w ciepłem miejsce przy kaloryferze i za dwa tygodnie lub nawet szybciej mamy ok. 4,5 litrów fajnego taniego winka. Jeszcze tylko tydzień w piwnicy dla odklarowania i gotowe. http://cdn1.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/543/26543241_200.0.jpg Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robespier Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 31 Lipca 2013 a drożdże to maja być zwykłe takie do ciasta :question: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloczu87 Opublikowano 31 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 31 Lipca 2013 Tak. Dalej w komentarzach piszą, że zwykłe nadają się jak najbardziej. Wstawiłem 2 godziny temu, i już zapierniczają bąbelki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 31 Lipca 2013 Łukasz, ciekawe jak wyjdzie pijalne i alkoholowe na pewno! ale drożdże piekarskie a drożdże winne.. inna bajka zobaczysz sam co z tego będzie i czy Tobie będzie smakować w końcu tylko to jest ważne hehe teraz bardzo rozpowszechniły się drożdże winne.. w każdym sklepiku w mojej okolicy można kupić np. takie w saszetkach płynne biowinu Wybierz sklepik w sieci i pozamawiaj trochę do przetestowania.. w końcu każdemu zależy aby w trunku gotowym był jak najmniej wyczuwalny smak drożdży.. fermentacja przebiegała tak żeby jak najlepiej zachować np. owocowy smak i uzyskać odpowiednią moc.. tyle masz do wyboru różnych drożdży szlachetnych, że szkoda marnować czas na używanie zwykłych piekarskich.. przynajmniej wg mnie Pozdrawiam serdecznie! P.S. kiełbaska grillowa lodzio miodzio z pewnością zrobi furrorę Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloczu87 Opublikowano 31 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 31 Lipca 2013 Tak, wiem że pełno jest drożdży winnych. Chciałem zrobić zgodnie z przepisem. Mam swój mały sadek, więc jeszcze jest z czym eksperymentować Z resztą znając siebie, i tak to wypiję hehe Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Sloczu87, cytując klasyka - "nieważne jak smakuje , byle sponiewiera" :grin: Posłuchaj HerrSpeck'a i daj se luz z tymi piekarskimi , bo będzie Ci się odbijało nimi do Pasterki A najlepiej daj dużą garść rodzynek - masz i szlachetne drożdże i smaczek [ Dodano: Czw 01 Sie, 2013 07:52 ]Sloczu87, cytując klasyka - "nieważne jak smakuje , byle sponiewiera" :grin: Posłuchaj HerrSpeck'a (odmłodniałeś Waści) i daj se luz z tymi piekarskimi , bo będzie Ci się odbijało nimi do Pasterki A najlepiej daj dużą garść rodzynek - masz i szlachetne drożdże i smaczek Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloczu87 Opublikowano 22 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Października 2013 Syrop z pigwowca, do herbatki, na zimowe wieczory http://cdn2.asteroid.pl/amin.garnek.pl/027/058/27058325_200.0.jpg Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Października 2013 Witam.Słoczu a co tam z winkiem pięciopakowym ??? Jakie doznania smakowe. Czy był wyczówalny jakiś bukiet ??? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Października 2013 (edytowane) (Jak dla mnie dwa tygodnie to minimum) A jak dla mnie sześć. . Edytowane 23 Października 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloczu87 Opublikowano 23 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 23 Października 2013 Witam.Słoczu a co tam z winkiem pięciopakowym ??? Jakie doznania smakowe. Czy był wyczówalny jakiś bukiet ??? Specjalnie dla Ciebie foteczki Smak o dziwo naprawdę dobry, nie czuje się tyc drożdży, może dlatego, że dałem ich malutko. Jeżeli smakuje nawet żonie, pijącej 2/3 piwa na miesiąc (i to smakowe), to musi być dobre http://cdn2.asteroid.pl/amin.garnek.pl/027/063/27063007_200.0.jpghttp://cdn1.asteroid.pl/amin.garnek.pl/027/063/27063001_200.0.jpghttp://cdn4.asteroid.pl/amin.garnek.pl/027/062/27062997_200.0.jpg (Jak dla mnie dwa tygodnie to minimum) A jak dla mnie sześć. . Cytowałem przepis A trzymałem 4 tygodnie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 23 Października 2013 Witam.A z czegóż ono takiego ładnego koloru nabrało ??? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 23 Października 2013 dałeś tyć drożdzy , ale one się namnażają , i z tycia jest dużo - z tym samym genotypem , więc miły piekarniczy smaczek jest.... może się przyzwyczaiłeś już i pasi.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloczu87 Opublikowano 23 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 23 Października 2013 Dyzio, sok z ciemnych winogron, i kompocik z wiśni. Jumbo, próbowałem go dziś drugi raz, i na prawdę nie czuć tak tych drożdży. Cyba Ci wyślę ćwiartkę dla przekonania Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.