Skocz do zawartości

Słoczu Prezentuje :)


Sloczu87

Rekomendowane odpowiedzi

Dorobiłem się 20 postów, więc w końcu mogę zaprezentować swoje pierwsze kroki w zadymianiu, i nie tylko :)

 

Zaczęło się od szynek ala parmeńskich. Wstawiłem szyneczkę, schab, i karkówkę. Łącznie ok 4 kg. Tutaj dwutygodniowa karkówka. (Jak dla mnie dwa tygodnie to minimum)

 

http://cdn2.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/317/26317845_200.0.jpg

 

Potem w ruch poszły kiełbaski, i kurczak (koniecznie muszę popracować nad nabijaniem jelit):

 

http://cdn4.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/374/26374038_200.0.jpg

 

http://cdn1.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/374/26374043_200.0.jpg

 

http://cdn3.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/374/26374052_200.0.jpg

 

http://cdn1.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/374/26374064_200.0.jpg

 

nadszedł czas na szynkowar, genialna alternatywa dla mielonek z supermarketu:

 

http://cdn2.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/455/26455449_200.0.jpg

 

no i winka...

 

http://cdn3.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/455/26455451_200.0.jpg

 

na razie stara beczka po tacie, ale w planach jest murowana wędzarnia z kamienia :grin:

 

http://www.garnek.pl/sloczu/26380009

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

arkadiusz,

Dwa tygodnie to faktycznie za mało. A w przepisach, wg których robiłem pisali że już po 5 dniach nadaje się do jedzenia. Bzdura... Mam ponad miesięczne, i to jest właśnie smak o jaki mi chodziło. Na zdjęciu po prostu pierwszy wyrób :)

 

Masz bardzo duże podcieki w tej kiełbasce.

Napisz prosze coś więcej, tak żebym wiedział co zmienić przed następna produkcją.

 

Tutaj nic nie napisze bo nie próbowałem.

Oby w przyszłym roku na zlocie była okazja ;)

 

Ja bym jednak tą beczkę zostawił . :wink:

beczułka zostaje oczywiście :) Ale kamienną i tak wymuruję ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale kamienną i tak wymuruję

Tego właśnie bym nie robił.

 

Napisz prosze coś więcej, tak żebym wiedział co zmienić przed następna produkcją.

Moim zdaniem tak jak zauważyłeś nabijanie to jeszcze przed Tobą.Sądząc po udkach to wędzisz a raczej pieczesz w za wysokiej temperaturze.Niestety nie podałeś składu tej kiełbasy, ani w jaki sposób ją wykonałeś ,ale podcieki mogą też powstać na skutek użycia nieodpowiedniego ( miekkiego) tłuszczu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie podałeś składu tej kiełbasy, ani w jaki sposób ją wykonałeś ,ale podcieki mogą też powstać na skutek użycia nieodpowiedniego ( miekkiego) tłuszczu.

2,5 kg łopatki,

0,5 kg wołowiny

ok 0,7 słoniny, połowa gotowanej, połowa surowej zapeklowanej w soli i czosnku (gotowana dla tego, że taka mi została, i nie miałbym co z nią zrobić...) Całość peklowałem 6 dni, przykryte właśnie plastrami słoniny. Potem w jelita, odstała ok 3 godziny i do wędzarni na 4 godziny. Nie znam temperatury, nie miałem jeszcze termometru.

 

bazylwidzew,

Niestety nie mam tylu gąsiorów, więc wstawiłem w baniaczkach po wodzie. A szkoda było zmarnować tyle owoców ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zainspirowany przez PanBoczek, wstawiłem 4 litry wina, z przetworów robionych przez mamuśkę jak powiedziała, co najmniej 10 lat temu. Leżały do tej pory zapomniane, w piwnicy.

 

http://cdn3.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/493/26493492_200.0.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Łukasz, jest super, będzie coraz lepiej :grin:

super mieloneczka :thumbsup: kiełbaska wygląda jak z pieca.. ale założę się, że w smaku jest boska :grin:

To robienie win w plastiku jest chyba ok :D u kilku osób zaobserwowałem coś takiego.. i podobno nie daje żadnych posmaków - wątpię żeby wpływało ujemnie skoro się sprawdza hehe a masz rację, że marnować owoców nie wolno! zwłaszcza, że potem można się w zimę raczyć ich smakiem :clap:

Zainspirowany przez PanBoczek

:blush: ja tu marny powielacz jestem :lol: o ile dobrze pamiętam Zbój Madej robił to wcześniej :) tylko w większej skali niż my hehe życzę dalszych sukcesów i Pozdrawiam :grin:

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś zrobiłem kiełbaski grillowe, podwędzane. Niedługo zjeżdża się rodzinka, więc jutro zdam relację, jak smakowały :)

 

http://cdn2.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/516/26516905_200.0.jpg

 

http://cdn2.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/516/26516907_200.0.jpg

 

http://cdn2.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/516/26516908_200.0.jpg

 

arkadiusz, popracowałem trochę nad nabijaniem. Jest lepiej, ale mogło być jeszcze lepiej :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A czego brakuje w Twoim nabijaniu ?

Według mnie niczego.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś wstawiłem około 11 litrów winka, wg. przepisu: http://alkohole-domowe.com/wino/przepisy-na-wina-rozne/wino-pyszny-pieciopak.html

 

Wstawiłem ok 7l wiśniowego, i 4 litry agrest/śliwka mirabelka. Wszystko z wieloletnich przetworów mamuśki :)

 

 

Wino "pyszny pięciopak"

 

Pięciopak czyli pięć litrów taniego mocnego wina. Potrzebne będą następujące składniki:

 

pięciolitrowa plastikowa butla po wodzie mineralnej - 1 szt.

cukier - 1,5 kg

drożdże - 1/10 kostki drożdży

szklanka ryżu - 200 g

woda - 4 l

słoiczek zaprawionych wiśni lub innych owoców - 300 ml

 

Cukier i drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i wlewamy do butli, wsypujemy ryż i owoce. Należy uważać aby wszystko się zmieściło w butli. W zakrętce można wywiercić otwór i zamontować rurkę fermentacyjną ale można też dziurę zatkać watą. Odstawiamy nasz pakiet w ciepłem miejsce przy kaloryferze i za dwa tygodnie lub nawet szybciej mamy ok. 4,5 litrów fajnego taniego winka. Jeszcze tylko tydzień w piwnicy dla odklarowania i gotowe.

 

http://cdn1.asteroid.pl/amin.garnek.pl/026/543/26543241_200.0.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Łukasz, ciekawe jak wyjdzie :) pijalne i alkoholowe na pewno! ale drożdże piekarskie a drożdże winne.. inna bajka :D zobaczysz sam co z tego będzie i czy Tobie będzie smakować :) w końcu tylko to jest ważne hehe

teraz bardzo rozpowszechniły się drożdże winne.. w każdym sklepiku w mojej okolicy można kupić np. takie w saszetkach płynne biowinu :)

Wybierz sklepik w sieci i pozamawiaj trochę do przetestowania.. w końcu każdemu zależy aby w trunku gotowym był jak najmniej wyczuwalny smak drożdży.. fermentacja przebiegała tak żeby jak najlepiej zachować np. owocowy smak i uzyskać odpowiednią moc.. tyle masz do wyboru różnych drożdży szlachetnych, że szkoda marnować czas na używanie zwykłych piekarskich.. przynajmniej wg mnie :D Pozdrawiam serdecznie!

P.S. kiełbaska grillowa lodzio miodzio :D z pewnością zrobi furrorę :cool:

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, wiem że pełno jest drożdży winnych. Chciałem zrobić zgodnie z przepisem. Mam swój mały sadek, więc jeszcze jest z czym eksperymentować ;)

 

Z resztą znając siebie, i tak to wypiję hehe ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sloczu87, cytując klasyka - "nieważne jak smakuje , byle sponiewiera" :grin:

 

Posłuchaj HerrSpeck'a i daj se luz z tymi piekarskimi , bo będzie Ci się odbijało nimi do Pasterki

 

A najlepiej daj dużą garść rodzynek - masz i szlachetne drożdże i smaczek

 

[ Dodano: Czw 01 Sie, 2013 07:52 ]

Sloczu87, cytując klasyka - "nieważne jak smakuje , byle sponiewiera" :grin:

 

Posłuchaj HerrSpeck'a (odmłodniałeś Waści) i daj se luz z tymi piekarskimi , bo będzie Ci się odbijało nimi do Pasterki

 

A najlepiej daj dużą garść rodzynek - masz i szlachetne drożdże i smaczek

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam.

Słoczu a co tam z winkiem  pięciopakowym ??? Jakie doznania smakowe. Czy był wyczówalny jakiś bukiet ???   ;) 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

(Jak dla mnie dwa tygodnie to minimum)

 

A jak dla mnie sześć. :)  .

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Słoczu a co tam z winkiem  pięciopakowym ??? Jakie doznania smakowe. Czy był wyczówalny jakiś bukiet ???   ;)

 

Specjalnie dla Ciebie foteczki :) 

Smak o dziwo naprawdę dobry, nie czuje się tyc drożdży, może dlatego, że dałem ich malutko. Jeżeli smakuje nawet żonie, pijącej 2/3 piwa na miesiąc (i to smakowe), to musi być dobre ;) 

 

http://cdn2.asteroid.pl/amin.garnek.pl/027/063/27063007_200.0.jpg

http://cdn1.asteroid.pl/amin.garnek.pl/027/063/27063001_200.0.jpg

http://cdn4.asteroid.pl/amin.garnek.pl/027/062/27062997_200.0.jpg

 

 

 

(Jak dla mnie dwa tygodnie to minimum)

 

A jak dla mnie sześć.  :)  .

 
Cytowałem przepis :)  A trzymałem 4 tygodnie :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

A z czegóż ono takiego ładnego koloru nabrało ???

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dałeś tyć drożdzy , ale one się namnażają , i z tycia jest dużo - z tym samym genotypem , więc miły piekarniczy smaczek jest....

 

może się przyzwyczaiłeś już i pasi....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dyzio, sok z ciemnych winogron, i kompocik z wiśni.  

 

Jumbo, próbowałem go dziś drugi raz, i na prawdę nie czuć tak tych drożdży. Cyba Ci wyślę ćwiartkę dla przekonania :) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.