Todek Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Lipca 2013 Tak sobie pomyślałem, że może założę swój "temacik" i będę w nim, co jakiś czas, opisywał co udało mi się wykonać. Na początek przedstawię mój sprzęt wędzarniczy. :grin: Tak stara, może z 15 letnia beczka, ale daję radę. Na placu panuje lekki bałagan, bo jest to tak prawdę mówiąc plac budowy. Rozpoczynam pomaleńku budowę wiaty/altany, widać zabetonowaną kotwę, pod którą stanie taka bardziej fachowa wędzarka i grill. Tutaj wędzenie "Zywieckiej" wg przepisu halusi, paseczka żeberek i powiedzmy "kiełbasy zwyczajnej". Po wędzeniu: Po parzeniu, w spiżarce: Kiełbasa smakowo wyszła bardzo dobra, chociaż "cienka" miała być bardziej tłusta, a wyszła prawie jak szynkowa. :grin: Jeden baton "żywieckiej" nie był parzony tylko podpiekany. Troche za krótko i wyszedł lekko niedopieczony, ale moi lubią takie więc już go praktycznie nie ma. Jednakże następnym razem podpiekanie zrobie trochę dłuższe. Aha, wędziłem drewnem dębu i akacji. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord55 Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Lipca 2013 Wszystko fajnie . Masz fajne miejsce na wędzarnię w rogu koło budynku z suporeksu .U mnie tez była pierwsza beczka . Już po drugim wędzeniu zrozumiałem ,że to nie to .Nie ma to jak drzwi w wędzarni . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Lipca 2013 Z wyglądu wyroby pierwsza klasa, gdybyś tak pokazał w przekroju to dopiero zobaczymy czy za sucha :thumbsup: :clap: "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 30 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Lipca 2013 gdybyś tak pokazał w przekrojuProszę bardzo, oto przekroje: Od lewej:cienka, żywiecka podpiekana i żywiecka parzona. :grin: http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Lipca 2013 Wg mnie cienka jest OK, co do żywieckiej to chyba trochę za dużo tłuszczu, ale to tylko może być złudzenie :grin: "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Wczoraj zrobiłem takie oto rzeczy. :grin: Z lewej słonina parzona, wg Ligawy. Zamiast osłonki barierowej, osłonka białkowa. Z prawej boczek parzony w osłonce barierowej. Wg tego przepisu: http://wyrobydomowe.blox.pl/2012/03/Boczek-mielony.html Boczek wyszedł trochę za tłusty, ale taki akurat miałem pod ręką. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Todek, ale mi teraz dałeś "pomysła" z tym boczkiem... dzięki !!! peklowałeś jaka ilością peklosoli na kg ? MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Peklowałem 48 h, mieszanką sól/peklosól-50/50 w ilości 18 g/kg. Dałem także czosnek 1 zb./kg, pieprz 3 g/kg, majeranek 2 g/kg i 2 łyżeczki żelatyny/kg. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 A wczoraj wykonałem ser z tego przepisu: http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/08/Ser-suwalski-z-czosnkiem.html Ser zrobiłem z 3 litrów mleka prosto od krowy. :grin: Wyszło około 0.5 kg sera. W smaku Ok, myślę, ze jutro na sniadanko zostanie skonsumowany w całości. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 17 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Września 2013 Wczoraj, tak na próbę wyprodukowałem 2 pętka chorizo domowego. Tak z 0.5 kg wieprzowiny /łopatka/ i 17.5 dag słoniny. :grin: Po wyprodukowaniu: W "dojrzewalni": http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 29 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Września 2013 (edytowane) Przedwczoraj, wyprodukowałem taką oto mielonkę, a'la "luncheonmeat". Użyto 1 kg mięsa z łopatki/szynki, 30 dag średniotłustego boczku i 30 dag mięsa z golonki. Mięso pokrojone w sredniej wielkości kawałki i zapeklowane na sucho przez około 36 h, 20 g/kg sól/peklosól 50/50. Następnie mięso z łopatki/szynki i boczek na sitku 8 mm, a golonka 2 razy na sitku 4.5 mm. Dodano: cukier, czosnek, pieprz czarny, woda, mąka pszenna, gotowa przyprwa do mielonki i 2 łyżeczki żelatyny. Parzenie przez 1.5 h w temp 72-75C, część w osłonce termokurczliwej,a część w prasce. Produkt smakowo OK, moim dziewczynom smakuje. Edytowane 29 Września 2013 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 16 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Października 2013 (edytowane) Trochę kaszanki, oczywiście pieczonej. Edytowane 16 Października 2013 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wies Opublikowano 16 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Października 2013 Witam.Wyroby wyglądają świetnie i napewno extra smakują.Pozwoliłem sobie na dodanie wyników wczorajszego wędzenia w nowej wędzarni { jeszcze nie opanowana } Pozdrawiam i rzyczę przyjemnego dymnienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 18 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Października 2013 (edytowane) Tak sobie dzisiaj troszkę podymiłem, i wyprodukowałem trochę kiełbasy wg tego przepisu:http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/04/Kielbasa-mysliwska-z-jelenia.htmlkawałeczek boczku i kilka kawałków słoninki. Słoninka, bo za cienka na słoninę , została po wędzeniu posypana papryką i taką ukraińską przyprawą do "sała". Edytowane 18 Października 2013 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Listopada 2013 Trochę zadymiłem i wyprodukowałem trochę salcesonu. Żywiecka wg przepisu pisv 67, cienka z głowy, z tego co miałem, karkówka, łopatka, golonka, boczek i różne ścinki mięs. Saleson domowy. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Tak sobie trochę wczoraj pozadymiałem. Żywiecka.Taka tam zwyczajna, wieprzowo-drobiowa (indyk).Też jak zwyczajna, tyle, że wieprzowo-dzikowa.I początek dzisiejszego dymienia. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 25 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Grudnia 2013 (edytowane) A tak to wygląda w przekroju. Na dole pasztet, boczek, szynka, baleron wędzony w osłonce białkowej, a na górze kiełbasa wieprzowo-dzikowa i wieprzowo-indykowa. A tutaj ścinkowa z przepisu ElGregora, po wędzeniu, przed podsuszaniem. Edytowane 25 Grudnia 2013 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Apetycznie wyglądają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Todek, naprawdę masz dar. Wyroby wspaniałe, i tyle rozmaitości! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Todek , piekne wyroby :clap: :clap: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 26 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Grudnia 2013 A tutaj jeszcze dwa produkty dojrzewające: Schab karkowy zrobiony na wzór polędwicy a'la parmeńskiej. i polędwiczka zrobiona wg przepisu miro. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 3 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Stycznia 2014 (edytowane) A tutaj "scinkowa" wg przepisu ElGregora. Wyprodukowana w dniu 22.12.2013 r. Edytowane 3 Stycznia 2014 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Fajna taka młodziutka a już tak ładnie podsuszona, jak przechowujesz ścinkową? Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 3 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Stycznia 2014 (edytowane) jak przechowujesz ścinkową?Nie wiem czy dobrze robię, ale trzymam ją w takiej normalnej lodówce, starym Mińsku Atlant.W lodówce od wczoraj, a wcześniej wisiała w pomieszczeniu, w którym jest temp. około 15C. Niestety nie wiem jaka jest wilgotność bo nie mam czym zmierzyć, ale wszystkie wyroby ładnie tam podsychają. Edytowane 3 Stycznia 2014 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Trochę białej na święta. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi