Muski Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 25 Września 2017 trochę pasztetu z mięsa dzika I prima sort - ostatnio staram się robić w mniejszych foremkach 500ml a najlepiej 350 ml - z przyczyn czysto logistycznych rodzinki Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 9 Października 2017 A w sobotę wszedłem w posiadanie około 4 kg mięsa z dzika. I tak mnie naszło na zrobienie klopsa, czy też pieczeni rzymskiej.Zmielone i wymieszane, gotowe do włożenia do foremek.Po włożeniu do foremek.Po upieczeniu. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 10 Października 2017 zrobienie klopsa, czy też pieczeni rzymskiej Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 10 Października 2017 Wygląda pięknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 10 Października 2017 Wygląda apetycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 12 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 12 Października 2017 Trochę przejrzałem zamrażarkę, i powstała mielonka z: szynki wieprzowej i szynki z dzika 1820 g, boczku surowego 730 g i kawałka boczku wędzonego 240 g. Przyprawy to: sól/peklosól 50/50 19 g/kg, pieprz czarny 1 g/kg, gorczyca 0.6 g/kg, czosnek granulowany 0.1 g/kg, mąka ziem. 30 g/kg no i woda 30 g/kg. Mielone na szarpaku, zapeklowane 36 h, a następnie mielone na sitku 10 mm i 8 mm. Zelmer 8. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 17 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 17 Października 2017 Dzisiejsze kiszenie kapusty. Całe 50 kg poszło do beczki. Powinno wystarczyć na zimę. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 18 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 18 Października 2017 No to wykonałem próbę zrobienia konserwy wg poniższej receptury. Bratwurst im Glas/DoseCzyli Bratwurst w słoiku/puszce. (Konserwa). Zależnie od sposobu obróbki termicznej (sterylizacja, tyndalizacja, obróbka w autoklawie, piekarnik), słoność oraz intensywnosść przypraw w wyrobie, może ulec zmianie.! Bratwurst w słoiku/puszce nr.1 1 kg. boczku b/s/k - 500 g1 kg karkówki - 500 g5 ząbków czosnku - 2,5 zb45 g soli - 22.5 g6 g. mielonego czarnego pieprzu - 3 g6 g. majeranku - 3 g2 g. mielonego ziela ang. - 1 g2 g. kardamonu - 1 g2 g. muszkatu świeżo tartego - 1 g2 g. wit. C w proszku (apteka) - 1 g(Starczy na 5-7 słoików a´ 400 ml.) Mięso pocięte w kostkę (2x2 cm.) mocno schłodzone, wraz z roztartym w soli czosnkiem oraz resztą przypraw, dokładnie wymieszać i na 30 min. Zostawić w lodówce.Po tym czasie zmielić na sitku 4,5 mm.Masę nałożyć do słoików (¾ poj), mocno zakręcic, i wstawić do rozgrzanego piekarnika 130 C (t.obieg), 150 C (góra/dól) na wypełnioną wodą brytfankę, na 2 godziny. Ubytek wody uzupełniać w razie potrzeby..Konserwy schładzać w temp. pokojowej.. Efekt jak dla mnie mojej Pani żony, że tak powiem zadowalający. Smak i konsystencja jak najbardziej ok. Jedyne co bym zmienił, to dałbym mniej majeranku. myślę, że tak o połowę, bo za bardzo wybija się ponad inne przyprawy. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 18 Października 2017 to dałbym mniej majeranku a soli nie za dużo ? Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 18 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 18 Października 2017 a soli nie za dużo ? No właśnie nie. Jest w sam raz. Ja zawsze dawałem 18-19 g/kg i uważałem to za normę, a tu jest dużo więcej i jest dobrze. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 21 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 21 Października 2017 (edytowane) No to kolejna próba konserwy słoikowej. Tym razem z tego przepisu. Bratwurst w słoiku/puszce nr.2 400 g. wołowiny zrazowej 400 g chudej wieprzowiny 200 g. boczek b/sPo łyżeczce tymianku i majerankuPo szczypcie ziela ang. i cynamonu (w proszku)10 g. grubej soli morskiej8 g. pieprzu Mięso pokroić w kawałki, przepuścić dwa razy na wilku (średnie oczka)Dodać sól i przyprawy, całość dobrze wyrobić. Masę nałożyć do konserw/słoików i poddać obróbce termicznej. Konserwa jak najbardziej jadalna. Wyraźnie wyczuwalny smak pieprzu, no ale 8 g robi swoje. Jak dla mnie troszkę za mało słona. Ale pewnie taka ma być, pieprzna, nie słona.Na pewno wyrób do powtórzenia. Edytowane 21 Października 2017 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 25 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 25 Października 2017 No to wykonałem kolejną konserwę słoikową z serii: Bratwurst im Glas/DoseTym razemvcz tej receptury: Bratwurst w słoiku/puszce nr.3 1,6 kg. mięsa wp. – 800 g400 g. słoniny - 200 g2 łyżeczki soli - 1 łyż.3 g. muskatu - 1.5 g1 g. imbiru - 0.5 g1 g. kardamonu - 0.5 g2 g. proszku cytrynowego - 1 g6 g. mielonego czarnego pieprzu - 3 g2-3 ząbki czosnku - 1-1.5 zb100 ml. lodowatej wody - 50 ml Mięso pokroić w kawałki, przepuścić dwa razy na wilku (średnie oczka)Dodać sól i przyprawy, całość wraz z lodowatą wodą zmiksować w blenderze (nie przegrzać farszu)Masę nałożyć do konserw/słoików i poddać obróbce termicznej. Konserwa jak najbardziej jadalna, chociaż dla mnie taka jakby za chuda. Zrobiłem ją z 800 g szynki i 200 g słoniny. Może lepsza byłaby łopatka. pewnie jaszcze spróbuję tak zrobić, Jak dla mnie, ta konserwa zajmuje ostatnie miejsce z tych które robiłem. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 4 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 4 Listopada 2017 (edytowane) Trochę pieczonej dziczyzny. Szynka z sarny, boczek z dzika i karkówka z dzika. Edytowane 4 Listopada 2017 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 4 Listopada 2017 Ta dziczyzna w połączeniu z marynowanymi papryczkami musi smakować. Pięknie to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 18 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 18 Listopada 2017 (edytowane) Jakoś tak ostatnio, 2 dni temu, naszło mnie na konserwy słoikowe. No i zrobiłem tuszonkę.Wsad, to szynka, łopatka i chudy boczek.Sterylizacja w szybkowarze przez 15+60+15 min.A to polędwica w puszce, u mnie w słoiku, na podstawie 19.Pasteryzacja przez 10 min w 100C i 60 min w 82 C. A to takie dzisiejsze zadymianie. Edytowane 18 Listopada 2017 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 18 Listopada 2017 Wygląda super Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 18 Listopada 2017 (edytowane) Jakoś tak ostatnio, 2 dni temu, naszło mnie na konserwy słoikowe. No i zrobiłem tuszonkę.Galarety dużo, a ta jest najlepsza.Z czego robiłeś? Edytowane 18 Listopada 2017 przez miro www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 19 Listopada 2017 Wsad, to szynka, łopatka i chudy boczek. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 19 Listopada 2017 Wsad, to szynka, łopatka i chudy boczek. Pięknie wygląda, możesz podać przepis?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 19 Listopada 2017 Część robiłem na podstawie oryginalnego przepisu z tego tematu:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2158-oryginalna-tuszonka-wieprzowa/A część na podstawie przepisu Marka z bielska. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 22 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 22 Listopada 2017 Takie tam kiełbasy ostatnio uwędziłem. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 23 Listopada 2017 Kiełbaski apetyczne, pięknie uwędzone. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 23 Listopada 2017 kiełbasy a i nożyk dedykowany Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 23 Listopada 2017 Ładne kiełbaski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 23 Listopada 2017 Takie tam kiełbasy Nie aż takie tam, bardzo apetycznie wyglądają. Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi