Skocz do zawartości

Todkowe zadymianie, a może i nie tylko


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

trochę pasztetu z mięsa dzika
I prima sort  :thumbsup:  - ostatnio staram się robić w mniejszych foremkach 500ml a najlepiej 350 ml - z przyczyn czysto logistycznych rodzinki  ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 434
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A w sobotę wszedłem w posiadanie około 4 kg mięsa z dzika. I tak mnie naszło na zrobienie klopsa, czy też pieczeni rzymskiej.

Zmielone i wymieszane, gotowe do włożenia do foremek.

post-55626-0-59615000-1507583360_thumb.jpg

Po włożeniu do foremek.

post-55626-0-91050100-1507583423_thumb.jpg

Po upieczeniu.

post-55626-0-09756500-1507583447_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zrobienie klopsa, czy też pieczeni rzymskiej
:thumbsup:  :yes: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę przejrzałem zamrażarkę, i powstała mielonka z: szynki wieprzowej i szynki z dzika 1820 g, boczku surowego 730 g i kawałka boczku wędzonego 240 g. Przyprawy to: sól/peklosól 50/50 19 g/kg, pieprz czarny 1 g/kg, gorczyca 0.6 g/kg, czosnek granulowany 0.1 g/kg, mąka ziem. 30 g/kg no i woda 30 g/kg. Mielone na szarpaku, zapeklowane 36 h, a następnie mielone na sitku 10 mm i 8 mm. Zelmer 8.

post-55626-0-56982600-1507798027_thumb.jpg

post-55626-0-27874800-1507798054_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to wykonałem próbę zrobienia konserwy wg poniższej receptury. :)

 

Bratwurst im Glas/Dose

Czyli Bratwurst w słoiku/puszce. (Konserwa).

 

Zależnie od sposobu obróbki termicznej (sterylizacja, tyndalizacja, obróbka w autoklawie, piekarnik), słoność oraz intensywnosść przypraw w wyrobie, może ulec zmianie.!

 

Bratwurst w słoiku/puszce nr.1

 

1 kg. boczku b/s/k                              - 500 g

1 kg karkówki                                 - 500 g

5 ząbków czosnku                              - 2,5 zb

45 g soli                                             - 22.5 g

6 g. mielonego czarnego pieprzu       - 3 g

6 g. majeranku                                   - 3 g

2 g. mielonego ziela ang.                   - 1 g

2 g. kardamonu                                  - 1 g

2 g. muszkatu świeżo tartego              - 1 g

2 g. wit. C w proszku (apteka)          - 1 g

(Starczy na 5-7 słoików a´ 400 ml.)

 

Mięso pocięte w kostkę (2x2 cm.) mocno schłodzone, wraz z roztartym w soli czosnkiem oraz resztą przypraw, dokładnie wymieszać i na 30 min. Zostawić w lodówce.

Po tym czasie zmielić na sitku 4,5 mm.

Masę nałożyć do słoików  (¾ poj), mocno zakręcic, i wstawić do rozgrzanego piekarnika 130 C (t.obieg), 150 C (góra/dól) na wypełnioną wodą brytfankę, na 2 godziny. Ubytek wody uzupełniać w razie potrzeby..

Konserwy schładzać w temp. pokojowej..

post-55626-0-16951300-1508341368_thumb.jpg

post-55626-0-49776800-1508341389_thumb.jpg

 

Efekt jak dla mnie mojej Pani żony, że tak powiem zadowalający. Smak i konsystencja jak najbardziej ok. Jedyne co bym zmienił, to dałbym mniej majeranku. myślę, że tak o połowę, bo za bardzo wybija się ponad inne przyprawy.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

to dałbym mniej majeranku
:yes:  a soli nie za dużo ?

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to kolejna próba konserwy słoikowej. Tym razem z tego przepisu.

 

Bratwurst w słoiku/puszce nr.2

 

400 g. wołowiny zrazowej                                                                            

400 g chudej wieprzowiny                                                                           

200 g. boczek b/s

Po łyżeczce tymianku i majeranku

Po szczypcie ziela ang. i cynamonu (w proszku)

10 g. grubej soli morskiej

8 g. pieprzu

 

Mięso pokroić w kawałki, przepuścić dwa razy na wilku (średnie oczka)

Dodać sól i przyprawy, całość dobrze wyrobić. 

Masę nałożyć do konserw/słoików i poddać obróbce termicznej.

 

post-55626-0-83239800-1508596569_thumb.jpg post-55626-0-90431900-1508596582_thumb.jpg post-55626-0-51388800-1508596601_thumb.jpg

 

Konserwa jak najbardziej jadalna. Wyraźnie wyczuwalny smak pieprzu, no ale 8 g robi swoje. Jak dla mnie troszkę za mało słona. Ale pewnie taka ma być, pieprzna, nie słona.

Na pewno wyrób do powtórzenia.

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to wykonałem kolejną konserwę słoikową z serii: Bratwurst im Glas/Dose

Tym razemvcz tej receptury:

 

Bratwurst w słoiku/puszce nr.3

 

1,6 kg. mięsa wp.                              – 800 g

400 g. słoniny                                   - 200 g

2 łyżeczki soli                                  - 1 łyż.

3 g. muskatu                                    - 1.5 g

1 g. imbiru                                       - 0.5 g

1 g. kardamonu                               - 0.5 g

2 g. proszku cytrynowego              - 1 g

6 g. mielonego czarnego pieprzu   - 3 g

2-3 ząbki czosnku                          - 1-1.5 zb

100 ml. lodowatej wody                - 50 ml

 

Mięso pokroić w kawałki, przepuścić dwa razy na wilku (średnie oczka)

Dodać sól i przyprawy, całość wraz z lodowatą wodą zmiksować w blenderze (nie przegrzać farszu)

Masę nałożyć do konserw/słoików i poddać obróbce termicznej.

post-55626-0-53284500-1508953681_thumb.jpg

post-55626-0-04115500-1508953702_thumb.jpg

 

Konserwa jak najbardziej jadalna, chociaż dla mnie taka jakby za chuda. Zrobiłem ją z 800 g szynki i 200 g słoniny. Może lepsza byłaby łopatka. pewnie jaszcze spróbuję tak zrobić, Jak dla mnie, ta konserwa zajmuje ostatnie miejsce z tych które robiłem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Jakoś tak ostatnio, 2 dni temu,  naszło mnie na konserwy słoikowe. No i zrobiłem tuszonkę.

post-55626-0-62931900-1511039838_thumb.jpg

post-55626-0-52213400-1511039853_thumb.jpg

Wsad, to szynka, łopatka i chudy boczek.

Sterylizacja w szybkowarze przez 15+60+15 min.

A to polędwica w puszce, u mnie w słoiku, na podstawie 19.

post-55626-0-36810000-1511039962_thumb.jpg

Pasteryzacja przez 10 min w 100C i 60 min w 82 C.

 

A to takie dzisiejsze zadymianie.

post-55626-0-99500200-1511040043_thumb.jpg

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakoś tak ostatnio, 2 dni temu,  naszło mnie na konserwy słoikowe. No i zrobiłem tuszonkę.

Galarety dużo, a ta jest najlepsza.

Z czego robiłeś? 

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaski apetyczne, pięknie uwędzone.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

kiełbasy
:thumbsup:  :clap: a i nożyk dedykowany  :D  ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Takie tam kiełbasy

Nie aż takie tam, bardzo apetycznie wyglądają.  :clap:   

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.