Skocz do zawartości

Jaka to roślina, jaki to grzyb..?


Gregtom

Rekomendowane odpowiedzi

Już na początku proszę Moderatorów temat przenieść do odpowiedniego działu albo do kosza.. Niewiem poprostu gdzie to wsadzić..?

 

Znalazłem dość sporego grzybka (200-300g) w pobliskim parku i nie wiem co to za "pustelnik" bo żadnych więcej w pobliżu nie znalazłem..? Drzewostan/lasek mięszany, podłoże suche..:

Grzybek już trochę podeschł w plecaczku ale nie miałem nic innego.. :???:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 80
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Podgrzybek brunatny, można jeść :)

Ale kapelusz ma jakieś 15 cm. średnicy..
to chyba dobrze... :grin: :grin: :tongue: ... do jajecznicy w ''sam raz'' :thumbsup: :thumbsup:
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę słoninkę. Następnie do skwareczek i tłuszczu dodać pokrojoną drobno cebulkę, zeszklić. Na końcu pokrojony na niewielkie kawałki grzybek, korzonek też. Poddusić wszystko razem ale nie zbyt długo. Na końcu sól i pieprz do smaku. Można też kapnąć nieco kwaśnej śmietany jeżeli ktoś lubi. Ja uwielbiam obie wersje. Do tego pieczywo, lub ziemniaczki, według uznania. RARYTAS.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poddusiłem tego grzybka na cebulce i masełku, ale sos był tak gorzki i cierpki (bez żadnych przypraw) że całość poleciała do "kibelka" bleee..

Poszukałem troszkę w necie i to chyba o tego grzybka się rozchodzi: http://www.google.de/imgres?sa=X&rlz=1C2GTPM_enDE514DE514&biw=1309&bih=737&tbm=isch&tbnid=mn3nlsobI9SVJM:&imgrefurl=http://darynatury.w.interia.pl/zrodla/grz041.htm&docid=ocBe4LQLxvKM2M&imgurl=http://darynatury.w.interia.pl/fotoc/grc04101.jpg&w=480&h=480&ei=XcwlUrGYCK6r0AXUp4GoBg&zoom=1&iact=hc&vpx=402&vpy=418&dur=2705&hovh=226&hovw=226&tx=125&ty=168&page=1&tbnh=147&tbnw=150&start=0&ndsp=28&ved=1t:429,r:16,s:0,i:130

 

Próbowalem go tez na surowo i poznałem osobiscie E.Presley´a, a o sierotce Marysi już nie wspomnę.. :cool: :grin:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wystarczy odkroić kawałek kapelusza ze świeżego grzybka i dotknąć go językiem. jeżeli ma goryczkę, to znaczy że grzybek nie nadaje się do konsumpcji. To najprostszy test przydatności.Tak zawsze należy robić w trakcie grzybobrania, jeżeli nie jesteśmy pewni tego co znajdziemy. Najlepiej jednak zaczynać swą przygodę z grzybobraniem w towarzystwie doświadczonego zbieracza grzybiarza, bo to czasami naprawdę bardzo ryzykowne hobby.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

sverige2, jesteś częściowo w błędzie ponieważ.........

 

Jak uniknąć zatrucia grzybami?

 

Aby ustrzec się zatrucia grzybami:

 

zbieraj tylko znane Ci grzyby – te, co do których nie masz pewności, lepiej pozostaw w lesie;

zwróć uwagę, jak wiele trujących grzybów przypomina gatunki jadalne – zawsze upewnij się, co zrywasz;

nie sugeruj się smakiem grzyba podczas zbierania – niektóre trujące odmiany, np. muchomor sromotnikowy, ma przyjemny, słodkawy smak;

nie sugeruj się tym, że grzyb ciemnieje po przekrojeniu, gdyż zachowują się tak zarówno gatunki jadalne, jak i trujące;

jeśli nie jesteś doświadczonym grzybiarzem, poproś o pomoc eksperta w tej dziedzinie;

nie podawaj potraw z grzybów dzieciom;

nie zbieraj małych owocników, które nie wykształciły jeszcze cech swojego gatunku;

zachowaj ostrożność przy zakupie suszonych grzybów.

Przytoczyłem z poradnika oraz atlasu trujących grzybów który można znaleźć pod adresem http://pierwsza-pomoc.wieszjak.pl/zatrucie/292415,Atlas-trujacych-grzybow.html#jak oraz z poradnika prawd i mitów na temat grzybów który można znaleźć pod adresem http://www.fakt.pl/Oto-cala-prawda-o-grzybach-Jak-sie-nie-zatruc-,artykuly,80544,1.html

Polecam tę lekturę osobom które zaczynają bawić się w zbieranie grzybów oraz osobom które nie mają pewności do tego co zbierają.

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mariusz. Zbieram grzyby od dziecka, zbierania uczyła mnie mama, a ją uczyła jej mama. Była doświadczonym grzybiarzem. Doznania smakowe w przypadku grzybów z sitkiem, to jedyna metoda pozwalająca natychmiast mieć rozeznanie i podjąć decyzję. Rzecz ma się nieco inaczej w przypadku grzybów blaszkowatych. Surojadki i olszówki na przykład. Zebrałem i zjadłem w swym życiu na pewno parę set kilogramów grzybów. Jak widzisz żyję i mam się dobrze. Szwecja jest rajem dla grzybiarzy. Często spotykam różne "naukowe" wydawnictwa piszące różne bzdety i różnych nawiedzonych uczonych. Tak jak pisałem. Nie pomoże żaden Atlas i żadna naukowa publikacja. Tego można się tylko nauczyć w praktyce od dobrego, doświadczonego grzybiarza.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyszło na to, że to szatan, inaczej goryczak. Mały kawałek potrafi zepsuć danie. U nas występujące są bardzo podobne do prawdziwków.

Szatan to nie goryczak - szatan jest bardzo rzadki w występowaniu, ma fioletowy wręcz purpurowy spód i taki sam trzon przy kapeluszu - znalazłem takiego w sobotę w Poddębiu chyba drugi raz w życiu. A ten na zdjęciu to faktycznie wygląda na goryczaka - w tym przypadku podpisuję się pod testem smakowym sverige2 bo wygląd jest bardzo ale to bardzo mylący.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poszukałem troszkę w necie i to chyba o tego grzybka się rozchodzi: http://www.google.de/imgr...,r:16,s:0,i:130

Myśle że to jest Borowik korzeniasty

http://www.google.de/search?q=Boletus+radicans&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=fvwmUqqPNeq57Aba4oGYDA&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=770&bih=606

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jarek, nie neguję tego co napisałeś bo odnośnie zbierania grzybów mam podobne korzenie, posta skierowałem przede wszystkim w stronę ludzi którzy zastanawiają się nad każdym zebranym grzybie a później nieszczęście gotowe, jak wiesz nie każdy ma możliwość zbierania grzybów z doświadczonymi grzybiarzami którzy nauczą i wskażą "trujaki" dlatego pisanie że wszystkie trujące grzyby mają goryczkę może doprowadzić że taki samotny grzybiarz skonsumuje muchomora sromotnikowego bo przecież nie wyczuł goryczki :???:

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam .

Może http://pl.wikipedia.org/wiki/Borowik_ponury . Choc osoboście stawiałbym  na goryczaka ze wzgledu na charakterystyczny układ "sitek" na nóżce

Z grzybami rurkowymi jest w miare prosta mamy chyba jeszcze jeden gatunek trujący http://pl.wikipedia.org/wiki/Borowik_purpurowy  (w Polsce) ale bardzo rzadki. "Trujący" rurkowy to co najwyżej problemy gastryczne, wymioty (dorosLa osoba) . Grzgrzyby blaszkowe to inna jazda tu pomyłka to w najlepszym wypadku problemy gastryczne w najgorszym to smierć .Najłatwiej pomylic sie przypadku młodych owocników. Dlatego z definicji nie zbieram  gzybów blaszkowych za wyjatkiem dorosłych kanii .

Pozdrawiam Maciekzbrzegu

PS grzyby zbieram 40 lat .

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, 

Mam taką prośbę. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, co to za grzyb? Nie jestem pewien, czy to Gąska Szara. Widziałem ich sporo w lesie, ale nie zbieram, jak nie jestem pewien. (Las ciemny, sosnowy, blisko rzeki).

 

http://cdn4.asteroid.pl/amin.garnek.pl/027/056/27056999_200.0.jpghttp://cdn2.asteroid.pl/amin.garnek.pl/027/056/27056987_200.0.jpghttp://cdn4.asteroid.pl/amin.garnek.pl/027/056/27056978_200.0.jpghttp://cdn2.asteroid.pl/amin.garnek.pl/027/056/27056969_200.0.jpg

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale nie zbieram, jak nie jestem pewien

 

I oby tak dalej. Porady na odległość mogą skończyć się tragicznie. Obecnie powstało mnóstwo nowych mutacji grzybów trujących, które do złudzenia przypominają grzyby jadalne, zwłaszcza te z blaszkami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Obecnie powstało mnóstwo nowych mutacji grzybów trujących, które do złudzenia przypominają grzyby jadalne, zwłaszcza te z blaszkami.

Skąd masz takie mrożące krew w żyłach wiadomości.Mutanty grzybowe - brzmienie  jak z horroru :cry:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

może to być gąska wierzbowa.

 

 

Raczej nie. Widziałem okazy z kapeluszem o średnicy do kilkunastu centymetrów, a wierzbowa wg. opisu ma do 6 cm. 

 

 

 

I oby tak dalej. Porady na odległość mogą skończyć się tragicznie. Obecnie powstało mnóstwo nowych mutacji grzybów trujących, które do złudzenia przypominają grzyby jadalne, zwłaszcza te z blaszkami.

 

 

Wziąłem tylko jedną sztukę dla sfotografowania, i wyjaśnienia. Tak z czystej ciekawości :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolega jest toksykologiem w szpitalu. Ostatnio mi opowiadał o grzybach, którymi zatruła się cała rodzina. Zbieracze od pokoleń. A on toksykolog od ponad 30 lat, widząc tego grzyba (ktoś z rodziny przyniósł i to uratowało im życie) też nie był pewny. Takich przypadków miał już kilka w tym roku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.