Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

pierwsze wędzenie śledzia


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Michał Koperski

Michał Koperski

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 647 postów

Napisano 12 wrz 2013 - 16:01

Witajcie
Mam zamiar pierwszy raz wędzić śledzie. Zakupiłem dzisiaj w Makro 20 pstrągów i 10 owych sledzi. Prosze o poradę jak zasolić i jak wędzić

#2 Henio

Henio

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 2646 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 12 wrz 2013 - 16:16

Jesteś na dobrej drodze , bo jak klikniesz w Ryby to znajdziesz wszystko :wink:

#3 EL GREGOR

EL GREGOR

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2727 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 12 wrz 2013 - 16:19

:grin: bardzo dobry przepis rimola;zasypujesz ryby maksymalnie solą po 1 h i 10 minutach dobrze płuczesz i do wędzarni :grin: :thumbsup:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#4 Michał Koperski

Michał Koperski

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 647 postów

Napisano 13 wrz 2013 - 07:31

Czyli tak: kilka śledzi zasypuje z ręki gruba solą i po godzinie płukanie, osuszanie i do wędzarni. tak?
a jak wędzić? Mam zamiar wrzucić śledziki razem z pstrągami. Wędzić tak samo?
Dla porządku pstrągi robie następujaco:
1litr na 1 kg ryby/90 gr soli niejodowanej. 12 godz, osuszanie i do wędzarnii. suszenie 30 min w temp 30 st. Zadymianie w tem 45 - 50 st przez 3-4 godziny, ostatnie 30 min w tem 90 -100 st.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych