fasadakarpik Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Września 2013 Witam , mam pytanie odnośnie wędzenia zimnym dymem.Wędzę kilogramowe szynki myszki gęstym dymem . Posiadam generator dymu z pompką . Temperatura wędzenia to 25 stopni celcjusza , zrębki olchowe. Wędzenie trwa od dwóch dni po 8 godzin, czy to już wystarczy ? Jak długo jeszcze zadymiać?Szynki mają piękny kolor i zapach , ale martwię się żeby były dobrze uwędzone w środku.Razem z szynkami zadymiam kiełbasę polską własnej produkcji , kolor, ma już odpowiedni lecz jest jeszcze miękka . Jak wygląda sprawa z kiełbasą wędzoną zimnym dymem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Września 2013 Wędzimy do odpowiedniego zapachu i koloru . Jak taki masz to wystarczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Września 2013 Wędzę kilogramowe szynki myszki gęstym dymem . A dlaczego myszki wędzisz zimnym dymem? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Września 2013 Razem z szynkami zadymiam kiełbasę polską własnej produkcji , kolor, ma już odpowiedni lecz jest jeszcze miękka Kiełbasa po wędzeniu zawsze jest miękka czy to zimnym czy ciepłym.Jeśli już ma odpowiedni kolor to możesz wyciągać j jedno i drugie . http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniuDodano: 29 wrzesień 2013 - 21:07 Wędzę kilogramowe szynki myszki gęstym dymem . A dlaczego myszki wędzisz zimnym dymem? A co nie wolno? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Września 2013 Pytanie do czego dąży wędząc na zimno ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Września 2013 Temperatura wędzenia to 25 stopni celcjusza Raczej ciepłym Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fasadakarpik Opublikowano 29 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Września 2013 Ok to super , a jak wygląda sprawa z dojrzewaniem?Ja po wędzeniu na gorąco trzymam szynkę przez tydzień w temperaturze 6 stopni celcjusza tzn. w lodówce bo lubię jak mi szynka lekko podeschnie.Jeszcze jedno pytanie;- jak bym wędził tą szynkę jeszcze przez dwa dni po 3 godziny to mogło by to mieć negatywny wpływ na smak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Września 2013 (edytowane) I pytanie ta myszka - jaki to mięsień? Edytowane 29 Września 2013 przez vtec Skasowałem niepotrzebne cytaty Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fasadakarpik Opublikowano 29 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Września 2013 Z tego co wiem to mięsień czterogłowy, ale co to ma do tematu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Września 2013 Z tego co wiem to mięsień czterogłowy, ale co to ma do tematu?To jest istota tematu, bezsensowność wędzenia zimnym dymem tego mięśnia. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Września 2013 fasadakarpik byłoby nam łatwiej gdybyś napisał co chcesz osiągnąć takim wędzeniem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fasadakarpik Opublikowano 29 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Września 2013 Chcę aby wędzonki były trwalsze i chodzi też o smak.Jestem początkujący i to jest moje pierwsze wędzenie zimnym dymem.Przedtem wędziłem szynkę i boczek na gorąco ,Proszę o porady z jakim mięsem i w jaki sposób rozpocząć przygodę z wędzeniem na zimno Posiadam książkę Bernharda Gahma "Wędzenie oraz domowy wyrób wędlin" i tam w przepisach jest wędzona szynka myszka i cytat : - szynkę wędzimy na zimno.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Września 2013 to jest moje pierwsze wędzenie zimnym dymem. Przedtem wędziłem szynkę i boczek na gorąco , ten mięsień jest mięśniem ścięgnistym.... wędzenie bez obróbki termicznej da wyrób ciągliwy ale w tym przypadku za bardzo."gumowy"jesli chcesz przedłuyć trwałość wędzonek wędzonych na ciepło to możesz je po prostu "dopiec" w wędzarni ale również sparzyć... następnie podwędzić jeszcze raz ale już chłodnym dymem Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Września 2013 Witam , mam pytanie odnośnie wędzenia zimnym dymem.Wędzenie trwa od dwóch dni po 8 godzin, czy to już wystarczy ? Jak długo jeszcze zadymiać?Razem z szynkami zadymiam kiełbasę polską własnej produkcji , kolor, ma już odpowiedni lecz jest jeszcze miękka . Jak wygląda sprawa z kiełbasą wędzoną zimnym dymem? Wędzenie na zimno robię często jesienią, zimą i wiosną, przy temparaturze powietrza między -25, a + 15 st. Różne mięsa, różny czas wędzenia. Najczęściej 2 x dziennie po ok 2 do 3 godz. W zależności od temperatury zewnętrznej, wyjmuję i wkładam do lodówki lub zostawiam w wędzarni na czas przerw w wędzeniu.Najwcześniej wyjmuję np schab środkowy, min po 10 dniach.Baleron trzymałem 16 dni, podobnie boczek, szynka "wyszła" po 14 dniach.Smak - rodzina ocenia jako coś wysmienitego, coś czego nie jadają w innym wykonaniu.Trwałość - z ciekawosci robię próby "wytrzymałościowe", 4 miesiace bez problemu, dłużej nie daję rady, muszę zjeść i zrobić następną porcję. Po dłuższym czasie wyroby twardnieją i kroję je kralanicą na cienkie plasterki.Kiełabasy tak nie wędziłem.Oczywiście nic nie jest parzone. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Września 2013 fasadakarpikpowiem ci kolego że niewiele osób bawi się tutaj w zimne wędzenie, bo i w sumie po co, skoro zależy ci tylko na trwałości to możesz przecież uwędzić coś na ciepło/gorąco, zamrozić a potem sparzyć i masz wędlinkę jak byś dopiero co ją z wędzarni wyciągnął,chyba że, tak jak ja lubisz surowiznę, ja wędzę na zimno tylko to co mam zamiar zjeść na surowo, ew. podsuszam ze 3-4 tygodnie, co do przepisów to polecam ci dwa sprawdzone kolegi Ligawy: ”schinkenspeck” oraz „polędwica łososiowa Ligawy”, oba sprawdzone,oba pyszne, kawałek polędwicy robiony wg. przepisu trzymałem kiedyś w lodówce 3 miesiące, w ramach testu na wytrzymałość, aż go w końcu pożarłem J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Września 2013 http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/389-szynka-wedzona http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/388-szynka-staropolskaNA glownej stronie znalazlam tez informacje o szynkach wedzonych zimnym dymem Sa to dokladnie w przepisach podane ilosci dni dla rodzaju szynki i jaki produkt sie otrzymuje. No i w informacji jaka podal Arkadiusz jest na temat zimnego dymu i zasad jego stosowania. Bardzo przystepnie podane zimne wedzenie. A to na temat kielbasy: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-i-poltrwale-wedzone/706-kielbasa-polska-wieprzowa Mam nadzieje ze pomocne materialy. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Września 2013 (edytowane) Po dłuższym czasie wyroby twardnieją i kroję je kralanicą na cienkie plasterki.ja ścieram takie "suchary" na tarce do warzyw na małych oczkach :) bo w kawałku to szyby można tym wybijać, może jak dorobię się zelmerka metalowego to bede kroił plastry kroję je kralanicą na cienkie plasterkijaką masz krajalnicę (model,producent) ?? Edytowane 30 Września 2013 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Września 2013 Jakiś Zelmer z przed, chyba ponad 20 lat (bliżej 30-tu), tak myślę. Teraz schowany leży, a spiżarnię przerabiam to nie mam dostępu.Takich modeli już nie ma. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fasadakarpik Opublikowano 30 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Września 2013 Dzisiaj dymiłem jeszcze 3 godziny i po wyciągnięciu szynek nie wytrzymałem i musiałem spróbować, i tu zdziwie nie ...Szynka lekko gorzkawa i czuć dym w smaku.Domyślam się, że zbyt długo wędzona.Czy ten posmak zniknie?Dziękuję wszystkim za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Września 2013 dobra rada - poczytaj jakie związki wchodzą w skład dymu wędzarniczego, chociażby tu:http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1515&Itemid=4 Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Września 2013 Proszę o porady z jakim mięsem i w jaki sposób rozpocząć przygodę z wędzeniem na zimno Najlepsza jak dla mnie do wędzenia na zimno jest polędwica lub polędwiczka . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Września 2013 Najlepsza jak dla mnie do wędzenia na zimno jest polędwica lub polędwiczka I zgadzam się - dla początkujących mięska idealne. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Września 2013 Szynka lekko gorzkawa i czuć dym w smaku. Domyślam się, że zbyt długo wędzona. Z mojego doświadczenia, przyczyną może być zbyt wysoka temperatura wędzenia (wtedy za długie wędzenie powoduje taki efekt), ale jeśli pilnowałeś temperatury, to przyczyną może być nadmierna wilgotność w wędzarni. Jeśli włożyłeś zimne wędzonki do wędzarni, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że w początkowej fazie wędzenia będą się "rosiły". Rosa na wędzonkach absorbuje dym. Po pewnym czasie, jak wędzonki się ogrzeją, rosa wysycha, ale pozostaje właśnie lekko gorzkawy smak i mocny aromat dymu. Kika wędzeń w ten sposób załatwiłem (nie znalazłem sposobu, żeby tego "gorzko-dymnego" posmaku się pozbyć). Moja rada: wędzimy (dajmy dym) dopiero wtedy jak wędzonki się lekko ogrzeją w wędzarni, tak, żeby różnica temperatury dymu i temperatury wędzonek była jak najmniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszn7 Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) przeniosłem swoje pytanie w inne miejsce przepraszam Edytowane 3 Lutego 2015 przez dariuszn7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Lutego 2015 Dobrze wyschła i gorzkawy posmak zniknął. Moim zdaniem możesz spokojnie jeść. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.