cyganero Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Września 2013 Witam dziś pierwszy raz zauważyłem niepokojące zjawisko w solance mianowicie białe szumowiny coś takiego jak podczas gotowania rosołu się robi Wszystko było jak należy mięso chłodne woda chłodna stężenie peklosoli 10% w stosunku do wody na 17 kg wyrobu 8 litrów wody przyprawy to majeranek ziele liść laurowy gotowane 10 minut na małym ogniu i wystudzone dopiero dolane do solanki czosnek bez gotowania poszedł do solanki nakoniec Miał ktoś takie doświadczenie?? Mam się bać i od razu zmieniać solankę ( zacząłem w piątek 2 dni temu ) dziś mieszałem mięso CZekam na jakieś porady drodzy forumowicze... Cyganero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Września 2013 przyprawy to majeranek ziele liść laurowy gotowane 10 minut na małym ogniu i Po co te przyprawy? Wylej to i zrób czystą solankę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Września 2013 pis67 nie mów mi że peklujesz bez przypraw ?Cyganero czy zalewa ma jakiś zły, przykry zapach ?Może wklej fotkę. I nie panikuj !!! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Września 2013 nie mów mi że peklujesz bez przypraw ? Nigdy nie skaziłem solanki przyprawami, może dlatego, że mięso mam pewne, kolejny wieprzek w sobotę będzie wisiał w chłodni, tym razem taki większy. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Września 2013 To jak doprawiasz mięso peklowane na mokro.Kiedy to robisz ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Września 2013 To jak doprawiasz mięso peklowane na mokro. Kiedy to robisz Na wędzonki doprawiać mięso? Po co psuć smak. No chyba, że mięsko z matketu się ma, to i ducha trzeba wtedy weń przyprawami tchnąć. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Września 2013 I ręce mi opadły ..... ale robisz jak uważasz. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Września 2013 I ręce mi opadły ..... ale robisz jak uważasz.Miro to opadną Ci bardziej bo ja również nie dodaję przypraw do solanki Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Września 2013 Ja dodaję czosnek bo ja lubię , a jego bakterie nie lubią . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganero Opublikowano 29 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Września 2013 ok spoko każdy robi jak lubi ja lubie smak majeranku czosnku więc daje jak ktoś nie lubi to jego sprawa Post jest o szumowinach więc na tym sięs kupmy Miro zapach jest ok mysle ze to ogarne bez zmiany solanki ale jutro sprawdze czy coś się dzieje dziś zebrałem cedzakiem to cholerstwo więc fotki nie cykne dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Września 2013 I ręce mi opadły ..... ale robisz jak uważasz.Miro to opadną Ci bardziej bo ja również nie dodaję przypraw do solanki Czy bardziej mogą jeszcze opaść ,gdy się dowiesz, miro, że ja też pekluję bez przypraw? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Września 2013 Miro: ręce do góry! Ja pekluję z przyprawami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Września 2013 (edytowane) @miro, a mi ręce opadły jak czytam że to dla Ciebie dziwne..... - ja rozumiem "nowego"... ale Ty "stary wyga" toż wiele osób odrzuciło przyprawy aby poczuć smak mięsa i Ty tego przez tyle lat nie zauważyłeś? Edytowane 29 Września 2013 przez abratek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganero Opublikowano 29 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Września 2013 Dobra super ale co z szumowinami ?? następne peklowanie zrobie bez przypraw tylko pomóżcie z tym........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Września 2013 Wylej to i zrób czystą solankę Pis już poradził Tobie.. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Września 2013 Czy z przyprawami czy bez, to juz osobiste odczucie.ale wracajac do peklowania tu w przepisie na stronie glownej jest napisane wlasnie na temat piany i na temat peklowania z przyprawami http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/mokre/1389-peklowanie-mokre-miesa. W taki sposob wlasnie peklowalam po raz pierwszy bo byl to dla mnie bardzo czytelny i pelen porad przepis, wyszedl bezblednie, chociaz teraz juz przyprawnie daje do pekoowania. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Września 2013 cyganero , pomijająć fakt , że ja też nie używam przypraw , zrób jak radzi kolega pis 67 . Na poczatku stosowałem przyprawy często sie to kończyło zabawą z pianą w zalewie .Zrób nową zalewę czystą a dokończysz peklowanie bez przygód .Przyprawy oprócz soli dodaję do parzenia . Bez czosnku oczywiście jedynie liść laurowy , ziele angielskie i owowc jałowca .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Września 2013 No dobra już skończcie, bo mi całkiem ręce odpadną. Pekluję mięso z przyprawami tylko zawsze je zaparzam i może temu nie mam problemów z solanką. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Września 2013 (edytowane) Czy z przyprawami czy bez, to juz osobiste odczucie.ale wracajac do peklowania tu w przepisie na stronie glownej jest napisane wlasnie na temat piany i na temat peklowania z przyprawami http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/mokre/1389-peklowanie-mokre-miesa. W taki sposob wlasnie peklowalam po raz pierwszy bo byl to dla mnie bardzo czytelny i pelen porad przepis, wyszedl bezblednie, chociaz teraz juz przyprawnie daje do pekoowania."My przedstawimy Państwu mokre peklowanie mięsa: Do zapeklowania 1 kg mięsa należy przygotować następujący roztwór: 1/2 litra wody 0,05 - 0,07 kg soli kuchennej 0,0025 kg saletry sodowej lub potasowej 0,5 dag przypraw (liść laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie, kolendra, majeranek i goździki) http://wedlinydomowe.pl/roboczy/peklowanie/peklowanie2.jpg Do peklowania nadają się: mięso na szynkę, schab, golonka, boczek i wieprzowina na pasztety. Saletrę i sól rozpuścić w wodzie, dodać zmielone przyprawy i zagotować. Zebrać wytworzoną pianę, roztwór przecedzić i ostudzić. Do glinianego, kamiennego lub szklanego naczynia włożyć opłukane i osaczone mięso, zalać roztworem i naczynie przykryć. Mięso musi poleżeć całkowicie zanurzone w zalewie od kilku do kilkunastu dni (w zależności od jego masy np. szynkę o masie 6 kg trzeba peklować około 14 dni) i raz dziennie powinno się je obracać. Do sporządzenia zalewy należy używać składników w proporcjach odpowiadających masie mięsa. Mięso po okresie leżakowania gotuje się w dużej ilości osobnej wody, wędzi po osuszeniu i osznurowaniu lub dusi z jarzynami. RADA Jeśli podczas peklowania pojawi się piana w miejscu stykania się roztworu ze ściankami naczynia, wówczas mięso trzeba niezwłocznie wyjąć, opłukać w czystej wodzie, a naczynie, w którym się peklowało starannie umyć i wyparzyć. Roztwór zagotować i ostudzić. Mięso włożyć do naczynia i ponownie zalać roztworem. Jeśli natomiast pojawi się piana, roztwór stanie się ciągliwy i będzie miał nieprzyjemny zapach, wówczas należy-przygotować świeży roztwór i opłukane mięso ponownie zapeklować. Źródło: Kolekcja Dobrej Kuchni Nadesłał: Maxell " Właśnie według tego przepisu podanego przez Maxella pekluję, nie daję tylko goździków. Mięso mam z uboju gospodarczego od świń karmionych naturalnie.Próbowałem peklować bez przypraw, jednak z przyprawami aromat mięsa po wędzeniu jest bardziej intensywny. Zasadniczą sprawą by peklowanie z przyprawami było udane i bez szumowin jest zachowanie odpowiedniej higieny a mięso musi być nieskażone żadną chemią i być świeże. Rozumiem, że wielu z Was rezygnuje z tego sposobu peklowania bo nie ma możliwości zakupu "czystego" mięsa. Mięso z marketów, sklepików, hal targowych czy nawet prywatnych ubojni nie nadaje się do tego celu. Zawsze powstanie szumowina bo przyprawy przyspieszą rozwój bakterii. Dobrym sposobem jest dodanie czosnku, jak podaje Henio, jednak nie wszyscy go akceptują. I jeszcze raz powtórzę: podstawa to utrzymanie higieny. Naczynia muszą być wyparzone lub zdezynfekowane i opłukane, atmosfera podczas wędzenia nieskażona a mięso prosto z uboju. Ja pekluję w piwnicy w lodówce i na 2-3 dni przed peklowaniem odkażam powietrze w piwnicy specjalnymi knotami siarkowymi. Edytowane 30 Września 2013 przez Bandolini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Września 2013 Naczynia muszą być wyparzone lub zdezynfekowane i opłukane, atmosfera podczas wędzenia nieskażona a mięso prosto z uboju. Ja pekluję w piwnicy w lodówce i na 2-3 dni przed peklowaniem odkażam powietrze w piwnicy specjalnymi knotami siarkowymi. To nieźle masz w piwnicy, że knoty siarkowe potrzebne. Próbowałem peklować bez przypraw, jednak z przyprawami aromat mięsa po wędzeniu jest bardziej intensywny. Jaki aromat mięsa, ten zniszczony przyprawami? Do peklowania nadają się: mięso na szynkę, schab, golonka, boczek i wieprzowina na pasztety. Wieprzowina na pasztety, do peklowania, niezła kicha. Proponuję zmienić literaturę piękną.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Września 2013 dni przed peklowaniem odkażam powietrze w piwnicy specjalnymi knotami siarkowymi Jestem pod wrażeniem Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Września 2013 Cyganero....Kiedyś miałem coś szumowinopodobne...Nabyłem 2 wielgaśne gary w pierdonce....takie ładne Uchwyty onych pojemników był przynitowane jakimś dziwnym czymś -pierdonkowym...Solanki zalałem powyżej nitów- przy nitach miałem szumowiny/piany.Solanka była klarowna tylko sie spieniła Jak SiB radzą- zmieniłem solankę- w trybie luzeiros...bezspinowo...To "coś" jednak wcześniej zebrałem łyżką, do szklanki wrzuciłem i czyniłem "obserawcję"- nic sie nie stało (nie śmierdziało, nie zmieniało koloru, nie rosło- nawet piana jakby pokurczu dostała)....Wszystko było ok, aż do końca czyli po przebyciu i zakończeniu cyklu trawiennego Po wizycie "Obcego" w solance (również za radą SiB)- nie solankuję nitów- jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Września 2013 (edytowane) Rozumiem, że wielu z Was rezygnuje z tego sposobu peklowania bo nie ma możliwości zakupu "czystego" mięsa. Mięso z marketów, sklepików, hal targowych czy nawet prywatnych ubojni nie nadaje się do tego celukolego, skończ już te swoje rzewne historyjki.... każdy orze jak może i większość nie ma dostępu do mięsa typowo "gospodarczego" ...( nawiasem mówiąc niekoniecznie lepszego niż hodowlane, bo często świnia karmiona jest takim szajsem że mięso śmierdzi z daleka i nie nadaje się do przerobu...)i co ... mamy korzonki wcinać bo Ty masz fobię? takiej głupoty aby przyprawy uwypuklały smak i aromat mięsa to dawno nie słyszałem.... - one go zabijają jak muchozol owadyCi co peklują bez przypraw robią to z wyboru a nie dlatego że im się psuje solanka - tu z jednym się zgadzam że higiena jest podstawą... ale z kolei bez przesady... knoty wybijają wszystko i co?... a skąd bakterie denitryfikacyjne mają się wziąć? - w takim przypadku nie peklujesz a nasalasz.... Edytowane 30 Września 2013 przez abratek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganero Opublikowano 30 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 30 Września 2013 Ok zmieniłem solankę opłukałem schabiki. poszło bez przypraw Teraz tak się zastanawiam ze to może być spowodowane zmianą garnka ( wcześniej byl gliniany ) teraz to nierdzewka. Jeszcze pytanko czy jak to się już 2 dni peklowało to przy zmianie solanki zmniejszyć stężenie soli czy dać takie jak na początku ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 30 Września 2013 Bandolini, dnia 30 Wrze 2013 - 09:57, napisał: Do peklowania nadają się: mięso na szynkę, schab, golonka, boczek i wieprzowina na pasztety. Wieprzowina na pasztety, do peklowania, niezła kicha. Proponuję zmienić literaturę piękną.... Ja tego nie napisałem, zacytowałem Maxella Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.