Skocz do zawartości

Szukam przepisu na kiełbasę suszoną, dojrzewającą z jelenia, łani


marcinp11

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Z tego co pamiętam to była dosyć twarda ale bardzo smaczna

To napewno chodzi o Wildhex   tak :yes: ?

:D

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pewnie tak tylko jak się ją robi?

 

Jesli mowimy o tym samym, to mozesz sie kierowac recepturami na kielbasy dojrzewajace drobno rozrobione.

surowiec

dziczyzna (jelen, lania)

wp. np podgardle, boczek lub slonina

 

W jakim stosunku zalezy od Ciebie, moim zdaniem tluszczu powinno byc min 50% 

Peklosol/sol 50/50 28-30g na kg surowca.

peklowanie na sucho min 4dni w temp. 4-8°C

przyprawy

- pieprz (2g/kg)

- czosnek(3g/kg)

- wino (100g) lub rum (20g)/kg

Jelita wieprzowe kal. 28-32

 

Mieso po peklowaniu lub soleniu na sucho, rozdrabniamy na kutrze lub wilkiem z malym sitku(2x)

Wedzenie  dymem zimnym przez 10dni

Dojrzewanie w chlodnym(max 10°C) i ciemnym miejscu do wydajnoci 38%. 

Tak powinno wygladac

:)

post-41691-0-88917900-1382014070_thumb.jpg

Edytowane przez Darino

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wędzenie po ile godzin na dzień?

ja bym dymil po 2 do 4 godz. dziennie nie za gestym dymem w temp do 25°C

Najlepiej wedzic bukiem.

 

:)

Edytowane przez Darino

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.