Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Moczenie po uwędzeniu.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

#1 gamzur

gamzur

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćUstka

Napisano 17 paź 2013 - 13:22

Czy po uwedzeniu i stwierdzeniu, że jest za słono, można taką np. szynkę wymoczyć?

Pozdro...



#2 osid

osid

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 402 postów

Napisano 17 paź 2013 - 13:32

można wymoczyć , ale przed wędzeniem



#3 spec202

spec202

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 593 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 17 paź 2013 - 14:51

Można odsolić przy parzeniu (w zależności od przesolenia jak bardzo to zmieniamy wodę 1,2 razy)

Weź też pod uwagę ,że szynka po wędzeniu trafia do parzenia i jak nie osolisz wody to i ona sobie pociągnie trochę soli z wędzonki.



#4 Pulek

Pulek

    Stały bywalec

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 250 postów
  • MiejscowośćGaworzyce

Napisano 17 paź 2013 - 15:59

I tutaj ze spec202 nie mogę się do końca zgodzić przez moje ostatnie doświadczenia. Wędziłem tydzień temu kilka polędwic. 2 z nich po wędzeniu zostały do jedzenia na surowo, a 2 kolejne poszły do parzenia (woda 75*C do momentu uzyskania wewnątrz 60*C). Po wystudzeniu, na drugi dzień próbowanie. Polędwica tylko wędzona idealna w smaku, polędwica wędzona parzona nieco za słona. A z tego co spec202 pisze wyżej, powinno być odwrotnie. Skąd więc taka różnica się wzięła? 



#5 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5822 postów

Napisano 17 paź 2013 - 16:03

Polędwica tylko wędzona idealna w smaku, polędwica wędzona parzona nieco za słona

 

To jakieś nowe zjawisko :w00t: .Zauważ ,że po parzeniu wędzonek w nieposolonej wodzie na koniec ta woda jest słona .Wniosek jest jeden.Część soli w trakcie parzenia przeszła z wyrobów do wody.



#6 yogi

yogi

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 442 postów
  • MiejscowośćBergkamen BRD

Napisano 17 paź 2013 - 16:18

Pulek ma racje, odczucia slonosci w wyrobach surowych a parzonych sa inne. Druga rzecza jest, od kiedy do parzenia szynek soli sie wode?

Pozdrawiam yogi



#7 Baca

Baca

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 17 paź 2013 - 16:25

Zauważ ,że po parzeniu wędzonek w nieposolonej wodzie na koniec ta woda jest słona .Wniosek jest jeden.Część soli w trakcie parzenia przeszła z wyrobów do wody.

Nie ma bata Arek ma rację można też odwrotnie jeżeli szynka obojętnie co może być polędwica ,po wędzeniu jest za mało słona to do parzenia solimy wodę i mięsko wciągnie sól czyż nie? ;)



Dodano: 17 październik 2013 - 17:19

Pulek ma racje, odczucia slonosci w wyrobach surowych a parzonych sa inne. Druga rzecza jest, od kiedy do parzenia szynek soli sie wode?

Pozdrawiam yogi

Zgadzam się , zę odczucie jest inne generalnie nie solimy wody do parzenia ale w przypadkach szczególnych możemy to zrobić aby dosolić wyrób oczywiście jest to półśrodek ale tym sposobem możemy uratować wyrób :D



#8 Pulek

Pulek

    Stały bywalec

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 250 postów
  • MiejscowośćGaworzyce

Napisano 17 paź 2013 - 16:25

W takim razie jak wytłumaczyć to zjawisko u mnie? Już sobie nawet w notatkach zapisałem, żeby na drugi raz mięso do jedzenia na surowo po samym wędzeniu nastawiać dzień wcześniej od tego co ma iść do parzenia, aby słoność była w nich równa albo żeby w innym oddzielnym naczyniu peklować z mniejszym stężeniem solanki.



#9 spec202

spec202

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 593 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 17 paź 2013 - 17:02

nie wiem jak to uczyniłeś , może za mało wody było...

 

Moje wędzonki wędzę po 3-5 dobach(zależne od warunków temperaturowych)  od zalania solanką z wcześniejszym nastrzykiem do oporu 10 l wody 0,85-1,00 kg 50/50 sól z poklo...+ wywar z przypraw

 

Do parzenia solę lekko wodę, bo mam to już tak w smaku dopracowane (nawet śmiem twierdzić ,że to lekkie osolenie wody jakby wpływało na lepszą soczystość szyneczki...

Tyle na ten temat z mojej strony. :tongue:



#10 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5822 postów

Napisano 17 paź 2013 - 17:14

Druga rzecza jest, od kiedy do parzenia szynek soli sie wode?

 

A kto napisał ,że się soli bo ja nie. :w00t:  



#11 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 16213 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 17 paź 2013 - 17:56

Jeśli parzy się wędzonkę, która po uwędzeniu ma słoność nam odpowiadającą, parzymy ja w wodzie z dodatkiem 2% soli.



#12 Geronimo

Geronimo

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 406 postów
  • MiejscowośćŁódź-miasto

Napisano 17 paź 2013 - 18:35

Czy po uwedzeniu i stwierdzeniu, że jest za słono, można taką np. szynkę wymoczyć?

Pozdro...

Chłopie- możesz moczyć co Ci się żywnie podoba.Ale oznacza to iż dałeś do peklowamia za dużo soli.Kiedyś moczenie po uwędzeniu nie było na miejscu.Ale teraz.... Wolny Kraj. Ja przepraszam Was ale coraz mniej jestem odporny....

pozdrawiam



#13 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4574 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 17 paź 2013 - 18:45

W takim razie jak wytłumaczyć to zjawisko u mnie?

 

Odpisał już yogi.

A jak to wytłumaczyć?

Wędliny surowe zaczynają dojrzewać i maleje ich pH. 

Wraz ze wrostem smaku kwaśnego słabnie odczucie słoności.

Dlatego też normy solenia kiełbas dojrzewających są znacznie wyższe niż kiełbas parzonych.



#14 yogi

yogi

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 442 postów
  • MiejscowośćBergkamen BRD

Napisano 17 paź 2013 - 19:02


Druga rzecza jest, od kiedy do parzenia szynek soli sie wode?

 
A kto napisał ,że się soli bo ja nie. :w00t:
A kto napisal ze Arkadiusz napisal?

#15 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5822 postów

Napisano 17 paź 2013 - 19:06

Wędliny surowe zaczynają dojrzewać i maleje ich pH. 

 

Zaraz po wędzeniu? :w00t:  



#16 Pulek

Pulek

    Stały bywalec

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 250 postów
  • MiejscowośćGaworzyce

Napisano 17 paź 2013 - 19:07

EAnna, bardzo dziękuję za wyjaśnienie. Niby banał, a ważna informacja na przyszłość. 



#17 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5822 postów

Napisano 17 paź 2013 - 19:11

Niby banał, a ważna informacja na przyszłość.

 

Zaraz po wędzeniu nic jeszcze nie dojrzewa.Jeśli masz ten sam produkt wędzony i jeden parzony a drugi nie to ten nieparzony jeszcze nie zdążył dojrzeć i ten "banał " w tym wypadku się nie sprawdza .Natomiast jeśli wyrób wędzony nieparzony poddasz dłuższemu dojrzewaniu ,podkreślam dłuższemu to rzeczywiście odczujesz różnicę w słoności, ale również z powodu pewnych dodatków dodawanych do wyrobów dojrzewających.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 17 paź 2013 - 19:15


#18 gamzur

gamzur

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćUstka

Napisano 17 paź 2013 - 19:43

Do Geronimo

Słuchaj chłopie, to jest strona dla początkującyvch jesli zauważyłeś. O eureko, dałem za dużo soli do peklowania, sam do tego doszedłeś?Zadałem pytanie i czakałem na odpowiedź a nie jakieś durne uwagi od starego wyżeracza. A jak masz problemy z odpornością to są od tego lekarze specjaliści...Po co wogóle pisałeś jak nie potrafisz pomóc.


Użytkownik gamzur edytował ten post 17 paź 2013 - 19:44


#19 ralf325

ralf325

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 273 postów
  • MiejscowośćKłodzko

Napisano 17 paź 2013 - 21:30

Kolego powiem ci ze po drugim wędzeniu i peklowaniu (według tabeli Dziadka) okazalo sie za słone ,wiec za radą doswiadczonego kolegi (z forum) moczyłem wedzonki przez noc w zimnej wodzie.Rano do parzenia i pomoglo. Kolega radzil co by rano jeszcze lekko podwędzic ale brakło czasu tak więc reasumując możesz wymoczyc cos to pomoże. Pozdrawiam Rafał.

P.S

A niektórym "Omnibusom" polecam Nerwosolek i to w dużej ilosci.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 7842 postów

Napisano 17 paź 2013 - 21:34

A niektórym "Omnibusom" polecam Nerwosolek i to w dużej ilosci.

 

 

Nie wiem czy morfina podoła ...






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych