tubis3 Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Października 2013 Witam wszystkich ForumowiczówZnalazłem w sieci pewien filmik pokazujący produkcję oscypka, miałem do niego link ale ktoś go usunął Na filmie była dokładnie pokazana produkcja oscypka, według przepisu Beiot'a http://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/sery-miekkie/1641-wspolnie-z-beiot-em-robimy-serki-a-la-oscypekz tą różnicą że był dodany kwasek cytrynowy i do formowania osatatecznej postaci oscypka były one moczone na krótką chwilę w wodzie o temp. 85C. Po tym zabiegu ten ser był strasznie elastyczny, osoba na tym filmie pletła z niego warkocze co mnie bardzo zaskoczyło. Po moich doświadczeniach z produkcją oscypka nigy nie udało mi się osiągnąć takiego efektu, co więcej, nawet mam małe problemy z uformowaniem, po dłużyszm ugniatatniu uda się otrzymać jakąś postać ale to nie jest to co było pokazane na tym filmie. Czy wy również macie jakieś problemy z formowaniem oscypków? Jak wy sobie z tym radzicie? Może macie jakieś pomysły, rady? Poniżej podaję link do strony z tym filmikiem, ale on niestety nie działa http://www.jakzrobic.biz/jak-zrobic-oscypek-smazony-w-ziolach-prowansalskich/ Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Października 2013 Może oto Ci chodziło: Pozdrawiam Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 31 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Października 2013 Niestety to nie ten filmik, ale właśnie tam gość uzyskał identyczny efekt jak na tym filmiku. Dodam że swoje serki robię tylko z kroweigo mleka (prosto z udoju), ale czy owczy ser miałby taki wpływ na elastycznaść przy produkcji? Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Października 2013 u mnie ten link z filmikiem podanym przez ciebie działa Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Października 2013 Mi też zaczął działać a rano nie działał, ale to jest filmik do robienia mozzarelli. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Października 2013 u mnie robi oscypki , no nazwijmy to oscypki jakieś kuleczki serowe Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Listopada 2013 Na filmie okazana jest produkcja mozarelli.Kwas cytrynowy dodany do mleka powoduje ciągliwość skrzepu w podwyższonej temperaturze. Podwyższona kwasowość wpływa również na szybkie uzyskanie skrzepu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Listopada 2013 No właśnie , ale przyznam że tak mozarelli nie robiłem muszę spróbować. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Listopada 2013 Na filmie okazana jest produkcja mozarelli.Kwas cytrynowy dodany do mleka powoduje ciągliwość skrzepu w podwyższonej temperaturze. Podwyższona kwasowość wpływa również na szybkie uzyskanie skrzepu. Czyli popularne oscypki robione są "na szybkiego", pod klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Listopada 2013 Kwasek cytrynowy dodaje sie razem z podposzczką czy tylko sam kwasek? Jaka ilość kwasku na 1 litr mleka? Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Listopada 2013 (edytowane) Zapytaj kolege Bandolinii ,on wie wszystko w każdym temacie !!!! Edytowane 6 Listopada 2013 przez Wujaszek Tom Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezary883 Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Listopada 2014 Kwasek cytrynowy dodaje sie razem z podposzczką czy tylko sam kwasek? Jaka ilość kwasku na 1 litr mleka?i co ile tego kwasku ? bo chce zrobic na dniach oscypka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 7 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Lipca 2017 kwasek daje sie by zmienic PH przy mozzareli, jesli ktos nie ma podpuszczki to może dac kwasek cytrynowy czy sok z cytryny, nawet ocet przy produkcji sera a'la korycinskiego czy a'la włoskiego, ilości nie pamiętam so przepisy w sieci, powiem tylko że praktycznie nie czuć tego kwaśnego dodatku jakby to się wydawało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.