Skocz do zawartości

Wędzonki Arkadiusza


arkadiusz

Rekomendowane odpowiedzi

Włóż termometr do wrzątku i będziesz wiedział co z nim nie jest tak. W Twoim przypadku, różnica kilku stopni nie jest istotna. Wyniki parzenia świadczą o poważniejszej usterce.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 255
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jeszcze tylko sparzyć wędzonki i można świętować. :).W tle trochę tyrolskiej w słoikach na wczasy.

 

post-41296-0-02352300-1491725393_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze mały rarytasik z okazji świąt. :D

 

 

post-41296-0-84458100-1491840197_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze mały rarytasik z okazji świąt. :D

 

Rarytasik wygląda cudownie :clap:

Rozumiem ,że otoczka to słonina ze skórą??

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Rozumiem ,że otoczka to słonina ze skórą??

 

Zgadza się. :) Rzadko robię bo potrzebna jest odpowiednio gruba słonina a dzisiejsze świnki to jakieś wyścigowe.  :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

kurcze się zastanawiam jak zrobiłeś taką gwiazdkę.     

 

Tajemnica Dziadka Arka. :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Powędziłem co nieco.

post-41296-0-86542300-1505892239_thumb.jpg

post-41296-0-79845000-1505892056_thumb.jpg

post-41296-0-52219300-1505892111_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Powędziłem co nieco
  ładne  :yes: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Wisienka z ostatniego wędzenia.Polędwiczka zawijana w boczek.

 

post-41296-0-99916000-1516793932_thumb.jpg

post-41296-0-68089400-1516793942_thumb.jpg

post-41296-0-75699100-1516793959_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wisienka z ostatniego wędzenia
no esteta  ;)  :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Można zamawiać ? 

 

Można. :) , ale bierzesz całość. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

musimy mu zrobić nalot na ten boczuś.
jestem za  :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trzeba wypośrodkować tak żeby boczek był miękki i polędwiczka nie za bardzo sucha.Zauważ ,że w trakcie parzenia powiedzmy szynki kulki jak wbijesz termometr to w środku będzie niższa temperatura niż pod powierzchnią.Ja patrzyłem do 65 C w środku.Polędwiczka jest w miarę i boczek jest miękki.Skóra jest twarda i do zapakowania próżniowego ja zdjąłem.Bardzo ładnie schodzi .Wystarczy podciągnąć.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko weź pod uwagę,że ja robiłem tą roladę z mięsa chłopskiej świnki karmionej tradycyjnie a jak wiadomo mięso, mięsie nierówne

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No wiem , niestety to co ja kupuję to loteria. Niby z ubojni , ale nie wiem czym która sztuka karmiona. :hmm:. Do  "obłożenia" polędwiczki dajesz coś ala farsz na kiełbasę? I czy można ewentualnie zdjąć skórkę wcześniej? Czy lepiej nie? (qrcze no spodobał mi się ten zawijaniec :) )

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do  "obłożenia" polędwiczki dajesz coś ala farsz na kiełbasę?

 

Tak mielone na 6 mm.

 

 

 

I czy można ewentualnie zdjąć skórkę wcześniej?

 

Ja bym tego nie robił.Po obróbce bardzo ładnie skóra schodzi.

 

P.S

Nie wiem czy to widać , ale rolada jest związana w trzech miejscach sznurkiem (biało- czerwony), zapakowana w folię celulozową jak cukierek i włożona do siatki. W tym stanie jest wędzona i parzona.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

To tak co by z wprawy nie wyjść. :)

Po wędzeniu

post-41296-0-90986700-1540726453_thumb.jpg

 

C.D.N

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.