Skocz do zawartości

Polędwica wołowa marynowana w czerwonym winie ... jak zrobić ?


Anuś

Rekomendowane odpowiedzi

Za kilka dni dostanę około 1,5 kg polędwicy wołowej. Chciałabym zamarynować ją w czerwonym winie z przyprawami, a następnie upiec w piekarniku. Znalazłam przepis w książce kucharskiej, ale nigdy z niego nie korzystałam. Proszę o rady jak zrobić taką zalewę, jakie przyprawy dodać i ile się piecze takie mięso w piekarniku.

Z góry dziękuję ! :)

Edytowane przez ania27
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja poledwice nigdy nie marynuje w winie , jedynie opruszam sola  porzadnie czarnym pieprzem .obrumieniam na masle dookola i do pieca temp 175 stopni jakies 35  min az w srodku bedzie miala 56 stopni .

podaje z sosem z czerwonego wina 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli mogę coś dodać.

Mięsa wołowego nie solimy przed pieczeniem.

Mięso doprawiamy solą pod koniec przyrządzania.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja nie sole gdy tylko smaze np   filet mignon

cala poledwice obrumieniam tylko wiec sol zdecydowanie w tym nie przeszkadza gdyz mieso w dalszym ciagu jest surowe w srodku.

wazne natomiast jest zeby poledwica miala temp przez zrumienieniem 19-20 stopni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sól spowoduje, że mięso będzie twarde.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sól spowoduje, że mięso będzie twarde.

Miro gwarantuje ci ze moja poledwica wolowa jeszcze nigdy nie byla twarda ,

jadamy w domu zdecydowanie wiecej wolowego miesa niz wieprzowego ,nigdy nie sole plastrow miesa czy to smazonych czy z gryla

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Z polędwicy robię tylko steki na krwisto. Z karkówki wołowej ok. 2 kg polecam przepis na Boef Bourguignon.

Ja robię tak:

 

Na patelni mocno rozgrzewam olej (ok. 2 łyżki) i obsmażam mięso łącznie 10 minut ze wszystkich stron aż się zrumieni. dodaję czosnek (4 ząbki) liść laurowy (ze 2) posiekane: tymianek, bazylię i pietruszkę (po ok. 1 łyżce). Solę pieprzę na oko, dodaję 3 cebule pokrojone w ćwiartki i smażę dalej na dużym ogniu ok. 5 minut (cebule powinny się lekko przypalić). Posypuję mięso mąką (ok. 1/3 szklanki) obracając cały czas mięso, tak by mąka oblepiła go ze wszystkich stron, zmniejszam ogień i smażę jeszcze 5 minut - maka będzie się lekko przypalać do dna - nie należy się tym martwić. Wlewam 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, doprowadzam do wrzenia jednocześnie mieszam, żeby oderwać od dna patelni to co się ewentualnie przypaliło (używam żelaznej patelni bez żadnych powłok). Po paru minutach przekładam całość do żaroodpornego naczynia z pokrywką, dodaje 2 marchewki pokrojone w plasterki, 1 szklankę ciepłego wywaru wołowego i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 3 godziny. W trakcie pieczenia obracam mięso ze 3 razy.

 

Po zakończeniu pieczenia wyjmuję mięso na deskę do krojenia i czekam ok. 15 minut a następnie kroję na plastry grubości ok. 1 cm (jak nie odpocznie to podczas krojenia cały sok wypływa i mięso robi się suche).

 

Na ok. 40 minut przed końcem, można dodać do naczynia surowe ziemniaki. Ugotowane w sosie winno wołowym są wg mnie doskonałe.

 

Tak potraktowana wołowina jest krucha i jednocześnie soczysta.

Edytowane przez Twonk

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.