Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa SUROWA


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Klub Zadymiaczy Mundurowych
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 16 lip 2007 - 18:19

Właśnie na stronie pojawił się przepis na kiełbasę białą surową Rzerzola.
W instrukcji w pkt. 6 jest napisane:

Parzenie w temp.73 st.C około 25 minut

Podobnie jest też w przepisie na białą surową wg Maxella:

Parzenie polega na wrzuceniu surowej kiełbasy do wody o temp. ok. 73 st.C i parzeniu do chwili osiągnięcia temperatury 68-70 st.C wewnątrz kiełbasy (ok. 25 - 35 min.)

Taka sparzona kiełbasa nie jest już przecież "surowa".

Pozdrawiam
BonAir

#2 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 4995 postów
  • Miejscowośćz Narwi

Napisano 16 lip 2007 - 18:57

Wystarczy z przepisu usunąć parzenie i będzie biała surowa lub w miejsce parzenie .wpisać ,,sposób przygotowania kiełbasy do spożycia''

#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 16144 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 16 lip 2007 - 18:57

To jest opcja. W przepisie, który ja podałem, parzenie nie wchodzi w zakres procesu technologicznego.
Poza tym, i tak kiełbasa musi być sparzona lub upieczona. Jesli nie podamy sposobu parzenia, zaczną się pytania - jak ją sparzyć? itp.

#4 Gość_pedro_*

Gość_pedro_*
  • Goście

Napisano 16 lip 2007 - 19:54

Z moich doświadczeń wynika, że najlepiej smakuje kiełbasa surowa upieczona na grilu. Palce lizać :tongue: . Osobiście nadmiar kiełbasy surowej zamrażam i w zależności od potrzeb "zużywam" później podczas grilowania.

#5 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Klub Zadymiaczy Mundurowych
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 17 lip 2007 - 08:06

A czy macie może jakiś "patent" na obracanie aż tylu związanych ze sobą surowych kiełbas na ruszcie grilla?

BonAir

#6 Siara

Siara

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1281 postów
  • MiejscowośćBelgia/Płock

Napisano 17 lip 2007 - 09:03

Witam,

Ja zwijam kielbaski w @ "sloneczko/spirale" i wszystkie razem przebijam patykiem do szaszlykow.

#7 sobol

sobol

    Użytkownik

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 148 postów
  • MiejscowośćGdynia/Barnstaple

Napisano 17 lip 2007 - 09:09

Ja odkręcam kiełbaski trochę bardziej i przed grillowaniem, każdą odcinam w środku odkręcenia i żadna mi się jeszcze nie rozpadła.

#8 Gość_pedro_*

Gość_pedro_*
  • Goście

Napisano 17 lip 2007 - 17:57

Po wstępnym podpieczeniu na grilu całego zwoju, kiełbaski się zetną, a wtedy możesz je spokojnie porozcinać na pojedyncze i obracać do woli bez obawy, że się rozsypią :grin:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#9 trutlen

trutlen

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 132 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 18 lip 2007 - 14:29

A czy macie może jakiś "patent" na obracanie aż tylu związanych ze sobą surowych kiełbas na ruszcie grilla?

BonAir


Ja osobiście kiełbasy przed grilowaniem po prostu... rozdzielam. Świeżo wyrobione mięso na kiełbasę jest plastyczne, ale jak trochę poleży tudzież powisi (się to chyba osadzanie nazywa :question: ) to sie ściśnie, zwiąże czy jak to nazwać, i "nie wylata" przy grilowaniu.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych