BonAir Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Lipca 2007 Właśnie na stronie pojawił się przepis na kiełbasę białą surową Rzerzola. W instrukcji w pkt. 6 jest napisane: Parzenie w temp.73 st.C około 25 minut Podobnie jest też w przepisie na białą surową wg Maxella: Parzenie polega na wrzuceniu surowej kiełbasy do wody o temp. ok. 73 st.C i parzeniu do chwili osiągnięcia temperatury 68-70 st.C wewnątrz kiełbasy (ok. 25 - 35 min.) Taka sparzona kiełbasa nie jest już przecież "surowa". Pozdrawiam BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Lipca 2007 Wystarczy z przepisu usunąć parzenie i będzie biała surowa lub w miejsce parzenie .wpisać ,,sposób przygotowania kiełbasy do spożycia'' Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Lipca 2007 To jest opcja. W przepisie, który ja podałem, parzenie nie wchodzi w zakres procesu technologicznego.Poza tym, i tak kiełbasa musi być sparzona lub upieczona. Jesli nie podamy sposobu parzenia, zaczną się pytania - jak ją sparzyć? itp. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Lipca 2007 Z moich doświadczeń wynika, że najlepiej smakuje kiełbasa surowa upieczona na grilu. Palce lizać :tongue: . Osobiście nadmiar kiełbasy surowej zamrażam i w zależności od potrzeb "zużywam" później podczas grilowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 17 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Lipca 2007 A czy macie może jakiś "patent" na obracanie aż tylu związanych ze sobą surowych kiełbas na ruszcie grilla? BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Lipca 2007 Witam, Ja zwijam kielbaski w @ "sloneczko/spirale" i wszystkie razem przebijam patykiem do szaszlykow. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Lipca 2007 Ja odkręcam kiełbaski trochę bardziej i przed grillowaniem, każdą odcinam w środku odkręcenia i żadna mi się jeszcze nie rozpadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Lipca 2007 Po wstępnym podpieczeniu na grilu całego zwoju, kiełbaski się zetną, a wtedy możesz je spokojnie porozcinać na pojedyncze i obracać do woli bez obawy, że się rozsypią :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trutlen Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Lipca 2007 A czy macie może jakiś "patent" na obracanie aż tylu związanych ze sobą surowych kiełbas na ruszcie grilla? BonAir Ja osobiście kiełbasy przed grilowaniem po prostu... rozdzielam. Świeżo wyrobione mięso na kiełbasę jest plastyczne, ale jak trochę poleży tudzież powisi (się to chyba osadzanie nazywa :question: ) to sie ściśnie, zwiąże czy jak to nazwać, i "nie wylata" przy grilowaniu. Cytuj Zawsze byłem grzecznym chłopcem...Dopiero teraz uczę się, jak robic DYM... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.