Skocz do zawartości

Kiełbasa SUROWA


BonAir

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie na stronie pojawił się przepis na kiełbasę białą surową Rzerzola.

W instrukcji w pkt. 6 jest napisane:

 

Parzenie w temp.73 st.C około 25 minut

 

Podobnie jest też w przepisie na białą surową wg Maxella:

 

Parzenie polega na wrzuceniu surowej kiełbasy do wody o temp. ok. 73 st.C i parzeniu do chwili osiągnięcia temperatury 68-70 st.C wewnątrz kiełbasy (ok. 25 - 35 min.)

 

Taka sparzona kiełbasa nie jest już przecież "surowa".

 

Pozdrawiam

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wystarczy z przepisu usunąć parzenie i będzie biała surowa lub w miejsce parzenie .wpisać ,,sposób przygotowania kiełbasy do spożycia''
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest opcja. W przepisie, który ja podałem, parzenie nie wchodzi w zakres procesu technologicznego.

Poza tym, i tak kiełbasa musi być sparzona lub upieczona. Jesli nie podamy sposobu parzenia, zaczną się pytania - jak ją sparzyć? itp.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z moich doświadczeń wynika, że najlepiej smakuje kiełbasa surowa upieczona na grilu. Palce lizać :tongue: . Osobiście nadmiar kiełbasy surowej zamrażam i w zależności od potrzeb "zużywam" później podczas grilowania.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A czy macie może jakiś "patent" na obracanie aż tylu związanych ze sobą surowych kiełbas na ruszcie grilla?

 

BonAir

Ja osobiście kiełbasy przed grilowaniem po prostu... rozdzielam. Świeżo wyrobione mięso na kiełbasę jest plastyczne, ale jak trochę poleży tudzież powisi (się to chyba osadzanie nazywa :question: ) to sie ściśnie, zwiąże czy jak to nazwać, i "nie wylata" przy grilowaniu.

Zawsze byłem grzecznym chłopcem...

Dopiero teraz uczę się, jak robic DYM...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.